.
Κατηγορία Honda
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 16:47

Test - Honda Forza 125 2023

Στα ίχνη του μεγάλου αδελφού

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Σαν να γνωρίζεις δύο αδέρφια που είναι... καρμπόν μεταξύ τους, και ας τα χωρίζουν λίγα χρόνια διαφορά. Αυτή ακριβώς είναι η εντύπωση που λαμβάνεις από το Honda Forza 125, το μικρό... μεγάλο scooter της Honda.

Honda Forza 125 Τιμή: Από 5.470 ευρώ (με Smart Top Box: Από 5.870 ευρώ)

Τα έχουμε ξαναπεί: Οι αρετές των GT Scooters ελκύουν τους θιασώτες της άνεσης και της δίκυκλης πολυχρηστικότητας, χωρίς να είναι απαραίτητο να μιλάμε για μοτοσυκλέτα, αλλά για δίκυκλο εν γένει. Η εκτόξευση της εμπορικής σημασίας των 125 κυβικών τα τελευταία χρόνια δεν είναι τυχαία, αφού συνδέεται και με την εξίσωση των διπλωμάτων Α1 και Β για την Ευρώπη, αλλά και την (τυπική και άτυπη) προσπάθεια αποσυμφόρησης των πόλεων, από τα αυτοκίνητα, με τους ιθύνοντες να θέλουν να στρέψουν τον κόσμο στο δίκυκλο. Το Honda Forza 125 2023, που δοκιμάζουμε εδώ, ανήκει στην κατηγορία των fill-size GT μοντέλων, αλλά με μικρό κινητήρα. Και μην το κρίνετε, από την πρώτη ματιά, μόνο...

Φτυστό το αδερφάκι του!

Το Forza 125 δεν μοιάζει απλώς με το 350, αλλά είναι σχεδόν... πανομοιότυπο - ακόμα και στις διαστάσεις, οι διαφορές τους είναι της τάξης των χιλιοστών και φυσικά ανύπαρκτες στο αισθητικό επίπεδο του χρήστη. Ήτοι, ο αναβάτης του Forza 125 απολαμβάνει ολόκληρο το πακέτο άνεσης και χώρων του μεγαλύτερου μοντέλου το οποίο παίρνει πολύ καλή βαθμολογία. H ποιότητα κατασκευής του είναι απλά κορυφαία με την Honda να διδάσκει συναρμολόγηση και επιλογή υλικών, για μία ακόμη φορά. Μάλιστα, το μοντέλο των 125 κυβικών δεν έχει και την προσθήκη των πλήκτρων για την φωνητική πύλη χειρισμού κινητού τηλεφώνου - δεν προβλέπεται σύνδεση με smartphone για το Forza 125 προς το παρόν.

Η σέλα, οι χώροι και η γενικότερη εργονομία του Forza 125 επαφίενται πλήρως στα χαρακτηριστικά του 350. Η αίσθηση ότι κάθεσαι "πάνω" στο scooter παραμένει, όπως και οι δύο θέσεις για τα πόδια του αναβάτη, αλλά και η τεράστια σέλα για τον συνεπιβάτη που αναβαθμίζει την άνεση του σε δυσθεώρητα ύψη. Ο πίνακας οργάνων δεν έχει καμία απολύτως διαφορά με το 350, ενώ αποτελεί το ένα από τα δύο κύρια σημεία αλλαγών σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο. Το άλλο, είναι η εμφάνιση: Και το Forza 125 φρεσκάρεται και δείχνει... ακόμα μεγαλύτερο από ότι είναι, χάρη στο πλήρως ανανεωμένο μούτρο, τα φωτιστικά DRL που διατρέχουν την μάσκα και τα στοιχεία από το δικύλινδρο Forza 750. 

Φόρτωσε το με τα πάντα και μετακινήσου

Κάτω από την σέλα του, το Forza 125 αποκαλύπτει έναν πολύ μεγάλο χώρο που χωρά με άνεση δύο κράνη full face, αλλά και πολλά αντικείμενα ακόμη, αν βάλετε ένα ή κανένα κράνος. Σε σχέση με το 350, λείπει η μοκέτα του τελευταίου, ενώ απουσιάζει επίσης και ένας φωτισμός του χώρου, κάτι που σημειώσαμε και για το 350 και πολύ θα θέλαμε να υπάρχει. Στα καλά, το θαυμάσιο ντουλαπάκι με τις τεράστιες διαστάσεις, το αυτόματο κλείδωμα και την παροχή ρεύματος USB, που υπάρχει στο αριστερό μέρος της ποδιάς. Η χωρητικότητα του πραγματικά εκπλήσσει, αφού "παίρνει" ταυτόχρονα κινητό, πορτοφόλι και μπουκάλι νερό! Με απλά λόγια, ένα scooter χωρά με άνεση όλη την καθημερινή, και όχι μόνο, πραμάτεια σας.

Στα ατού της εργονομίας, η ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα σε εύρος 180 χιλιοστών, που την χειρίζεσαι με τον δικό της διακόπτη στο αριστερό γκριπ, όπως επίσης και το keyless σύστημα ανάφλεξης με ασύρματο κλειδί.

"Αποκλείεται να είναι 125άρι αυτό"

Το μοτέρ του Forza 125 είναι έτοιμο να μοιράσει εγκεφαλικά και αίσθημα κατωτερότητας σε πολλούς που θα το υποτιμήσουν. Είναι αδύνατον να μην απορήσεις με το πόσο ζωηρά, ο eSP+ κινητήρας του 125 μπορεί να επιταχύνει το ογκώδες κορμί των 162 κιλών του Forza και θα ορκιζόσουν ότι μιλάμε για 150 κυβικά τουλάχιστον -και βάλε! Και αν δεν μας πιστεύετε, ένα test ride θα σας πείσει. Φυσικά, το μοτέρ διαπρέπει κυρίως στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, αφού στο ψηλό φάσμα του στροφομέτρου φυσιολογικά κάνει την καμπή του, με μια τελική που μπορεί να φτάσειτα 100 με άνεση, τα 110 με υπομονή και τα 120 με ευνοϊκές συνθήκες - βλέπε κατηφόρα ή ούριο άνεμο. Στην περιοχή βέλτιστης λειτουργίας του, κινεί το Forza με χαρακτηριστική άνεση εντός της πόλης, ενώ για να δεις την κατανάλωση του θέλεις μεγεθυντικό φακό: Παίζει στο επίπεδο των 2,1-2,2 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, ακόμη και αν το πλακώσεις στο γκάζι, εκτοξεύοντας την αυτονομία του πάνω από τα 500 χιλιόμετρα με ένα γέμισμα. Στις υψηλές ταχύτητες κοντά στην τελική, γίνεται αισθητός ένας κραδασμός που πιθανόν έχει να κάνει με τον ιμάντα του CVT, όμως αυτό δεν συμβαίνει σε οποιαδήποτε άλλη συνθήκη.

Το Forza 125 φέρει και σύστημα Start-Stop, που απενεργοποιεί τον κινητήρα εν στάσει π.χ. στο φανάρι, και τον ενεργοποιεί ξανά  με το άνοιγμα του γκαζιού, αστραπιαία. Τα συστήματα αυτά έχουν ήδη πολλά χρόνια παρουσίας και στα δίκυκλα και, στην περίπτωση του Forza 125, η λειτουργία του είναι απλά απροβλημάτιστη. Προσθέστε σε αυτό, την αστραπιαία εκκίνηση χωρίς μίζα, χάρη στη συσκευή γεννήτριας-κινητήρα που χρησιμοποιεί το σύστημα. Ακόμα δεν μπορούμε να καταλάβουμε, για ποιο λόγο οι περισσότεροι που έχουν scooter με σύστημα Start-Stop, το απενεργοποιούν… (φυσικά, διακόπτης για αυτό ακριβώς, υπάρχει στα δεξιά χειριστήρια).

Στην συμπεριφορά, το Forza υπογραμμίζει τον πολυτελή του χαρακτήρα, με την ποιότητα κύλισης στο προσκήνιο και σε σαφή προτεραιότητα, όσον αφορά τα περιφερειακά. Οι αναρτήσεις εστιάζουν στην απορρόφηση των κραδασμών και την μαλακή λειτουργία, ενώ καθώς τα αμορτισέρ έχουν να αντιμετωπίσουν και έναν ελαφρύτερο κινητήρα ως μη αναρτώμενο βάρος, η συμπεριφορά τους βελτιώνεται ελαφρώς. "Ακούνε" άμεσα στις ρυθμίσεις προφόρτισης και είναι εύκολο να βρεις την ιδανική, για τις μεταφορικές σου ανάγκες. Και για το Forza 125, το πιρούνι λειτουργεί αισθητά πιο μαλακά από το ιδανικό, που στερεί πόντους από την αίσθηση στο δρόμο, αν και είναι ένα χαρακτηριστικό που το συνηθίζεις και μπορείς να ζήσεις με αυτό, σκεπτόμενος ότι έχεις να κάνεις με ένα scooter (περι)αστικής κινητικότητας. Οι πιο απαιτητικοί, απλά θα κάνουν μια αλλαγή λαδιού πιρουνιού με κάτι πιο παχύρρευστο.

Παρά το ότι και το Forza 125 εξοπλίζεται με traction control, δεν θα το χρειαστείτε σχεδόν ποτέ -εκτός αν, λέμε τώρα, πάτε να κάνετε εκκίνηση σε... βρεγμένο μάρμαρο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κάτω από την Ακρόπολη. H ακρίβεια χειρισμών και εκτέλεσης στροφών είναι υποδειγματική, ενώ τα φρένα λειτουργούν άριστα, καλύτερα θα λέγαμε και από αυτά του 350 -μιας και έχουν να επιβραδύνουν 22 κιλά λιγότερα. Δύναμη check, αίσθηση καρα-check, προοδευτικότητα check. Και το άριστο ABS, το κερασάκι στην τούρτα.

Δεν μιλάμε για τιμή, αλλά για αξία

Σίγουρα η τιμή των 5.470 ευρώ ως εναρκτήρια, για το Forza 125 (ανέρχεται στα 5.870 ευρώ με το ηλεκτρονικό Top Box) δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη και, δικαίως, στο άκουσμα της πολλοί αναβάτες θα... τσινήσουν. Όμως, όπως πάντα, κάθε τιμή έχει το αντίκρισμα της. Για το Forza 125, τα διαπιστευτήρια είναι η κορυφαία ποιότητα κατασκευής, η τεράστια άνεση και οι γενναιόδωροι χώροι, όπως επίσης και η οδηγική συμπεριφορά σε υψηλότατο επίπεδο. Πληρώνεις, δηλαδή, το σύνολο του δικύκλου και όχι τον κινητήρα. Εδώ μιλάμε για ένα GT Scooter και μάλιστα ένα από τα κορυφαία του είδους, χωρίς κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Ό, τι πληρώνεις, παίρνεις; Την απάντηση θα την αφήσουμε στην κρίση του καθενός, είναι όμως βέβαιο ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση, πληρώνεις μεν, αλλά παίρνεις πολλά, δε.

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος: MT Thunder 3 Jet

Τζάκετ: Nordcode Jackal Air

Γάντια:Nordcode X-2

Μποτάκια: Eleveit Town WP

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά - Honda Forza 125

Κατασκευαστής / Μοντέλο Honda Forza 125
Αντιπρόσωπος Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή (€) Από 5.470 ευρώ 
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1K, Υ/Ψ, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 124,9
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 53,5 Χ 55,5
Συμπίεση Δ/Α
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός ξηρού τύπου
Μετάδοση Αυτόματη CVT
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό
Κάστερ (°)  26,5
Ίχνος (mm) 89
Μεταξόνιο (mm) 1.505
Ύψος σέλας (mm) 780
Μήκος (mm) 2.145
Πλάτος (mm) 755
Ύψος (mm) 1.500
Απόσταση εδάφους (mm) 145
Βάρος (kg, γεμάτο)   162
Ρεζερβουάρ (lt)  11.7
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι 33 mm
Πίσω  Δύο αμορτισέρ με ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-15"
Πίσω  140/70-14"
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 256 χιλιοστών, δαγκάνα 2 εμβόλων ABS
Πίσω Δίσκος 240 χιλιοστών, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
   
Εξοπλισμός Σύστημα Start-Stop, ABS δύο καναλιών, Traction Control με δυν/τα απενεργοποίησης, υπολογιστής ταξιδιού, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, πλήρης φωτισμός LED με φώτα DRL εμπρός, keyless σύστημα εκκίνησης, ντουλαπάκι ποδιάς με παροχή ρεύματος USB
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  14,6/8,750
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  1,3/6.500

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 17:28

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Honda Forza 350 2023 Video Test Ride - Honda Forza 125 2023 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon