.
Κατηγορία Honda
Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023 17:19

Test - Honda Forza 350 2023

H δύναμη της πολυτέλειας

Με φρεσκάρισμα στο look, ιταλικό ταμπεραμέντο και ιαπωνικά διαπιστευτήρια ποιότητας, το Forza 350 είναι μια από τις καλύτερες επιλογές της κατηγορίας του, ομοιογενές όσο ελάχιστα scooters.

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Honda Forza 350 τιμή: Από 6.790 ευρώ

Η λέξη Forza σημαίνει «δύναμη» στα ιταλικά – το ομώνυμο scooter της Honda, κλείνει αισίως τα 23 χρόνια καριέρας  και πλέον διατίθεται σε μία ολόκληρη γκάμα σημερινών δεδομένων – στα 125, 350 και 750 κυβικά.

Αυτή την φορά, είχαμε στα χέρια μας –και ανάμεσα στα πόδια μας- το μεσαίο Forza 350, το scooter που διεκδικεί την κορυφή των ταξινομήσεων στην χώρα μας μήνα με το μήνα, όπως αποδεικνύεται και από τα επίσημα δεδομένα.

Για το 2023, το Forza έχει φρεσκαριστεί στην εμφάνιση, έχει αποκτήσει νέα χρώματα και έναν νέο πίνακα οργάνων. Ας δούμε, ποια είναι η εμπειρία συμβίωσης με το Forza, λοιπόν.

Ιταλικό στυλ και ταμπεραμέντο… με ταμπελάκι!

Το Forza 350 είναι «γέννημα» του ιταλικού εργοστασίου της Honda, κάτι που επιβεβαιώνεις κοιτάζοντας και το αντίστοιχο ταμπελάκι χαρακτηριστικών, στο εσωτερικό του χώρου κάτω από την σέλα. Αυτός ο ιταλικός αέρας, κομψότητας και δυναμισμού, είναι ορατός στο μοντέλο το οποίο σε γοητεύει με το ανανεωμένο του look. Με το premium, πολυτελές, «φροντισμένο» παρουσιαστικό του στο προσκήνιο, σαν μοντέλο business ένδυσης, το Forza έχει αποκτήσει ένα εντελώς νέο εμπρός μέρος, με δύο μεγάλες λωρίδες DRL φωτιστικών σωμάτων, νέους προβολείς και εντελώς νέα πλαστικά εμπρός και εκατέρωθεν των φώτων, με αποτέλεσμα να δείχνει και πιο φαρδύ, και πιο δυναμικό. Η Honda διατείνεται ότι το νέο 350 εμπνεύστηκε από το μεγαλύτερο Forza 750 στις αλλαγές αυτές –οι οποίες αγγίζουν και το μικρό μοντέλο των 125 κυβικών.

Το Forza 350 είναι σαν μικρό αυτοκίνητο με δύο ρόδες. Δεν είναι μόνο το «sur mesure» κοστούμι του που περικλείει τέλεια τα σωθικά του, δεν είναι μόνο οι λεπτομέρειες σε gloss black, οι αναδιπλούμενοι καθρέφτες, ο πίνακας οργάνων με τα δύο αναλογικά «ρολόγια», ο χώρος κάτω από την σέλα με μοκέτα. Είναι ο συνδυασμός όλων αυτών, η προσοχή στην λεπτομέρεια και το ύφος του συνόλου. Πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα εμπρός φλας βρίσκονται στους αναδιπλούμενους καθρέπτες, ενώ παρά το γεγονός ότι ο εμπρός δίσκος φρένου είναι ένας, η εικόνα δεν είναι «άδεια» στο μάτι.

Σαν αυτοκίνητο σε 2 ρόδες

Ναι, το γράψαμε και πάνω, επαναλαμβανόμαστε θα μας πείτε, όμως μισό λεπτάκι – δεν είμαστε καν στην μέση της δοκιμής ακόμα. Η εμπειρία Forza συνεχίζεται πριν καν ανέβεις στην σέλα. Το εξετάζεις με τα μάτια και την αφή σε όλα τα σημεία του –η επιλογή κορυφαίων υλικών σε ποιότητα και το άριστο επίπεδο συναρμογής, στα περισσότερα σημεία του μοντέλου, είναι εμφανής. Στο σκούρο γκρι-ανθρακί χρώμα της δοκιμής μας, ενισχύεται το πολυτελές στοιχείο του, για χρήστες με πιο ζωηρά γούστα, υπάρχουν και επιλογές σε μπλε, λευκό, κόκκινο αλλά και γκρι «τσιμεντί» που είναι τόσο της μόδας τα τελευταία χρόνια.  

Οι διακόπτες και τα γκριπ είναι αριστουργηματικοί, εκτός από την προσθήκη των επιπλέον χειριστηρίων στην αριστερή πλευρά του τιμονιού, για τον χειρισμό της «φωνητικής πύλης» διασύνδεσης scooter-τηλεφώνου. Μάλιστα, δυστυχώς οι διακόπτες αυτοί… δεν εξυπηρετούν και κάποιο σκοπό, ακόμα, καθώς η ανάλογη εφαρμογή για smartphone δεν είναι διαθέσιμη στην χώρα μας προς το παρόν! Ελπίζουμε η Honda να το αλλάξει αυτό, σύντομα. Τα αρνητικά μας σχόλια για τα καλούδια του Forza τελειώνουν εδώ, όμως. Η σέλα θυμίζει ταπετσαρία καθίσματος αυτοκινήτου, ενώ από κάτω της, ο χώρος φιλοξενεί εύκολα 2 full-face κράνη και άλλα αντικείμενα, έχει «κρυφό χώρο για τα εργαλεία χωρίς να κλέβει από τον κύριο, ενώ φέρει και μοκέτα. Αυτό που λείπει –και δεν θα έπρεπε- είναι ένα φωτάκι.  Το ντουλαπάκι-καταβόθρα της ποδιάς είναι πραγματικά απίστευτο: Χωράει, πέρα από το χέρι σας μέχρι τον αγκώνα, μπουκάλι ή θερμός με ρόφημα, πορτοφόλι, χαρτιά, γυαλιά και κινητό τηλέφωνο… όλα μαζί! Και αυτό, διότι είναι και βαθύ, και μεγάλο στις άλλες τους 2 διαστάσεις. Παράλληλα, έχει και «θηκάκι» για το κινητό σας ώστε να συγκρατείται στην θέση του, έχει παροχή ρεύματος USB , ενώ κλειδώνει μαζί με το scooter. Το καλύτερο ντουλαπάκι στην κατηγορία; Πολύ πιθανόν.

Κάθεσαι στην σέλα και η θέση οδήγησης σε βάζει αρκετά «ψηλά», έτσι αισθάνεσαι ότι κάθεσαι πάνω και όχι μέσα στο scooter, που μπορεί μερικοί να περιμένουν. Το τιμόνι έρχεται σε ύψος λίγο πιο πάνω από την μέση, τα πόδια τοποθετούνται σε ορθή γωνία και το πάτωμα προσφέρει 2 θέσεις για αυτά, κλασικά ως GT – στην μέση αλλά και εμπρός. Χάρη στα «κοψίματα» της σέλας, μπορείς να πατήσεις εύκολα κάτω, ενώ το αφρώδες  της παντρεύει επιτυχώς την στήριξη με την άνεση. Ο συνεπιβάτης θα αισθανθεί ο απόλυτος άρχοντας με το Forza 350, καθώς το πίσω τμήμα της σέλας είναι πραγματικά κολοσσιαίο και ο χώρος που έχει στην διάθεση του, άπλετος…

Το keyless σύστημα εκκίνησης, δουλεύει απροβλημάτιστα και ο κεντρικός διακόπτης δίνει ζωή στον νέο πίνακα οργάνων, ο οποίος είναι παραδειγματικά ευανάγνωστος. Συχνά, οι LCD οθόνες προβληματίζουν στον ήλιο, ούτε που θα σας απασχολήσει αυτό στο Forza 350. Τα αναλογικά, στροφόμετρο και ταχύμετρο δεν χρειάζονται εξηγήσεις. Στην κεντρική οθόνη, απεικονίζονται οι ενδείξεις του διπλού υπολογιστή ταξιδιού, βολτόμετρο και μπάρα στιγμιαίας κατανάλωσης (όσο πιο «άδεια» είναι κατά την οδήγηση, τόσο λιγότερο καίτε).

Τρομερή λειτουργία παρουσιάζει η ζελατίνα, που ρυθμίζεται ηλεκτρικά με δικό της χειριστήριο και ανεβοκατεβαίνει ΤΑΧΥΤΑΤΑ, σαν ηλεκτρικό παράθυρο! Το εύρος ρύθμισης της φτάνει τα 180 χιλιοστά, στην υψηλότερη θέση καλύπτει έντονα από τον άνεμο, ενώ στην χαμηλότερη επιτρέπει σε όσους θέλουν, να απολαύσουν τον αέρα στο πρόσωπο τους και στο κράνος τους –παίζοντας παράλληλα, ρόλο και στην εμφάνιση του scooter σε κάθε μία από τις θέσεις. Έτσι, προσθέτοντας και το πλήκτρο του Traction Control, που είναι τύπου «σκανδάλης» στο αριστερό γκριπ, τα κουμπιά και οι διακόπτες αριστερά είναι ελαφρώς πολυάριθμοι και μια εξοικείωση με την θέση του καθενός, είναι απαραίτητη στην αρχή.

Η ώρα της πολυτέλειας

Το Forza 350 είναι ένα από τα οχήματα που έχει την… δύναμη (το ‘πιασες;) να αλλάζει την καθημερινότητα σου προς το καλύτερο. Από την στιγμή που θα βάλεις εμπρός και στα πρώτα κιόλας μέτρα, σε συνεπαίρνει η ποιότητα κύλισης και λειτουργίας του κινητήρα. Ο 330άρης μονοκύλινδρος λειτουργεί χωρίς θόρυβο, με μικρό αλλά ευχάριστο επίπεδο κραδασμών, που σου θυμίζουν ότι έχεις και κάποια… κυβικά στην διάθεση σου!  Αν μας ρωτάτε για επιδόσεις, θα σας πούμε ότι αυτός δεν είναι ο βασικός στόχος του μοτέρ του Forza, με τους 29 ίππους να είναι περισσότερο εργατικοί , παρά «αγωνιάρηδες».  Ροπή υπάρχει πανταχού παρούσα και μπόλικη, ενώ είναι πολύ ευχάριστο το άμεσο άρπαγμα του φυγοκεντρικού που διευκολύνει και τις μανούβρες σταμάτα-ξεκίνα στην πόλη.

Η κορυφαία ποιότητα κύλισης, είναι η κύρια αρετή του Forza 350, το χαρακτηριστικό που δομεί τον χαρακτήρα του και μας κάνει να μιλάμε για δίτροχο αυτοκίνητο, εδώ και 1.000 λέξεις τώρα. Το Forza σιδερώνει τον δρόμο από κάτω του και σε καλύπτει ικανοποιητικά από τον αέρα και τον καιρό, ενώ η απόλυτα γραμμική συμπεριφορά στις στροφές, στις αλλαγές κατεύθυνσης  και στο φρενάρισμα το καθιστά φιλικό σε αναβάτες οποιουδήποτε επιπέδου. Μιλώντας για φρένα, εύσημα αξίζει τόσο η αίσθηση τους στις μανέτες, όσο και η μεγάλη δύναμη τους. Οι αναρτήσεις και το σετάρισμα τους, κάνουν σαφές ότι στοχεύουν στην άνεση, ίσως και παραπάνω από ότι χρειάζεται. Θα θέλαμε σίγουρα πιο «σκληρό» το εμπρός πιρούνι, καθώς η πολύ μαλακή απόσβεση συμπίεσης των υδραυλικών αφαιρεί πόντους από την αίσθηση στο τιμόνι, ενώ τερματίζει σε απότομες ανωμαλίες του δρόμου. Τα αμορτισέρ ρυθμίζονται σε προφόρτιση ελατηρίου, «ακούνε» στις μεταβολές που θα τους κάνετε και συμπεριφέρονται πολύ καλύτερα από το πιρούνι. Σε κάθε περίπτωση, η απορρόφηση των περισσότερων κακοτεχνιών του δρόμου γίνεται χωρίς καν να το αντιληφθείτε. Είπαμε, πολυτελές GT Scooter.

Οι εκδρομές το Σαββατοκύριακο ή ακόμα και… impromptu, με το που σχολάσετε, συμπεριλαμβάνονται με αξιώσεις στις δυνατότητες του Forza 350, χάρη στην υψηλότατη του άνεση και την κατανάλωση που παραμένει με μεγάλη ευκολία κάτω από τα 4 λίτρα, στα 100 χιλιόμετρα. Ακόμη και αν το πιέσετε περισσότερο, κιόλας. Η τελική του ταχύτητα φτάνει στο επίπεδο των 140-145 χλμ/ώρα στο κοντέρ. Αν είστε άνθρωπος του επαρχιακού, το Forza αποζημιώνει με την γραμμική, ουδέτερη συμπεριφορά του στις στροφές, ενώ τα πρώτης τοποθέτησης ελαστικά της Michelin αναβαθμίζουν το επίπεδο. Εκεί θα διαπιστώσεις ξανά ότι το Forza αγαπά να οδηγείται ομαλά παρά επιθετικά. Αξίζει να αναφέρουμε κάπου εδώ, ότι το Traction Control δεν μας χρειάστηκε καν κατά την διάρκεια της δοκιμής –φυσικά είναι καλό που υπάρχει, για συνθήκες πραγματικά χαμηλής πρόσφυσης- , ενώ και το ABS λειτουργεί όπως πρέπει παντού.

«Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις»

Η κατηγορία των GT Scooters προφανώς δεν απευθύνεται, εδώ και αρκετά χρόνια, αποκλειστικά σε μοτοσυκλετιστές – έχει την δική της υπόσταση και απευθύνεται σε όσους αρέσκονται στο δίκυκλο, αλλά δεν «ψήνονται» για συμβιβασμούς στην άνεση, την ποιότητα, την πολυτέλεια και την πολυχρηστικότητα. Το Forza 350 τοποθετείται με τεράστια ευκολία σε επίπεδο κορυφής, για την κατηγορία του, ενώ η τιμή του δεν ξεφεύγει από τα ανάλογα δεδομένα, και ας φλερτάρει με τα 7.000 ευρώ. Τα διαπιστευτήρια της Honda για το Forza 350 είναι η κορυφαία ποιότητα του και η οδηγική πολυτέλεια που προσφέρει, ενώ σε θέμα εξοπλισμού δεν μένει πίσω. Επίσης, φωτιές ανάβει και το γεγονός ότι το Forza 350 έχει ακριβώς την ίδια τιμή, με το Yamaha XMAX 300 με το οποίο είναι άμεσος ανταγωνιστής. Ό,τι και να λέμε, το Forza 350 είναι τελικά ένα από τα καλύτερα GT Scooters που μπορείς να πάρεις, με όλα τα στοιχεία που περιμένεις από την «φτερούγα» και σε τιμή που δικαιολογείται απόλυτα.

 

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος: Yohe (Moto Πήγασος)

Γάντια: Nordcode Glenn II (Moto Market)

Μποτάκια: Eleveit Town WP (Moto Market)  

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 

Κατασκευαστής / Μοντέλο Honda Forza 350
Αντιπρόσωπος Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή (€) Από 6.790 ευρώ 
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1K, Υ/Ψ, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 330
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 77 x 70,8
Συμπίεση 10,5
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός
Μετάδοση Αυτόματη CVT
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό
Κάστερ (°)  26,5
Ίχνος (mm) 89
Μεταξόνιο (mm) 1.510
Ύψος σέλας (mm) 780
Μήκος (mm) 2.147
Πλάτος (mm) 754
Ύψος (mm) 1.507
Απόσταση εδάφους (mm) 135
Βάρος (kg, γεμάτο)   184
Ρεζερβουάρ (lt)  11.7
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι 33 mm
Πίσω  Δύο αμορτισέρ με ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-15"
Πίσω  140/70-14"
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 256 χιλιοστών, δαγκάνα 2 εμβόλων ABS
Πίσω Δίσκος 240 χιλιοστών, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
   
Εξοπλισμός ABS δύο καναλιών, Traction Control με δυν/τα απενεργοποίησης, υπολογιστής ταξιδιού, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, πλήρης φωτισμός LED με φώτα DRL εμπρός, keyless σύστημα εκκίνησης, ντουλαπάκι ποδιάς με παροχή ρεύματος USB
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  29,2/7.500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  3,2/5,250

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023 17:21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Honda ST125 Dax 2023 Test - Honda Forza 125 2023 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon