.
Κατηγορία Honda
Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 16:42

Test – Honda Forza 350 (2021)

Μεγαλώνοντας κι ωριμάζονας

Επ’ ευκαιρία της Euro 5 ανανέωσης, η Honda χάρισε στο μεσαίο Forza μεγαλύτερο κινητήρα και προσέθεσε νέες επιλογές στον ήδη πλούσιο εξοπλισμό του.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Εμφανίστηκε ως προάγγελος της νέας χιλιετίας το 2000, με σχεδίαση και λογική εμπνευσμένη από τις ανάγκες του Ευρωπαίου αναβάτη. Βαπτισμένο στα Ιταλικά ως Forza, δηλαδή Δύναμη, δεν άργησε να χτίσει τη δημοφιλία του με βασικά εφόδια την ποιότητα και το εμπορικότατο όνομα της Honda, σε συνδυασμό με πρακτικές και οδηγικές αρετές.

Μετά από μια σειρά αλλαγών και αναβαθμίσεων στον εξοπλισμό του, άλλαξε δραστικά για τελευταία φορά το 2018 υιοθετώντας, μεταξύ άλλων, πιο επιθετικές γραμμές. Αυτή η σχεδιαστική βάση διατηρείται και στο νέο Euro 5 μοντέλο, το οποίο δεν αλλάζει σημαντικά την εμφάνισή του, πατώντας στο προϋπάρχον σχέδιο και εισάγοντας μερικές πινελιές στοχευμένα και κυρίως στο μπροστινό φέρινγκ που έγινε λίγο πιο αιχμηρό.

A15A7115 web 

Πουπουλένια δύναμη

Η μεγάλη αλλαγή αφορά στον κινητήρα του, ο οποίος μεγάλωσε στα 330 κυβικά εκατοστά με ταυτόχρονη αύξηση και διαμέτρου και διαδρομής πιστονιού ως προς το Forza 300.

Αυτό μεταφράζεται σε πολλή δουλειά στον κινητήρα, η οποία φτάνει ως κάτω στον στρόφαλο που επανασχεδιάστηκε και στην πορεία ελάφρυνε και κατά 10%.

Ο υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος και μονοκύλινδρος κινητήρας του εντάσσεται στην οικογένεια eSP+ (enhanced Smart Power) που σχεδιάστηκε με κεντρικό άξονα την οικονομία μέσω τεχνολογιών που μειώνουν τις τριβές των κινητών μερών, αλλά και φροντίζουν για την αποδοτικότερη καύση.

Το αποτέλεσμα μετρά τόνωση της τάξης του 16% σε ισχύ, με μέγιστη τιμή 29 hp στις 7,500 rpm, αλλά και κέρδος στη ροπή που κορυφώνεται στα 3.3 kgm στις 5,250 rpm.

Στον δρόμο το βασικό χαρακτηριστικό του Fοrza 350 είναι η άνεση, εκφρασμένη με μια αύρα πολυτέλειας και τον χαρακτηριστικό τρόπο που η Honda ξέρει να φτιάχνει δίκυκλα που αβίαστα παρομοιάζονται με βελούδο. Μηδαμινοί κραδασμοί, ανύπαρκτοι μηχανικοί θόρυβοι, άψογη εργονομία και πουπουλένιες αναρτήσεις είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που διέπουν την οδήγηση του μεσαίου Forza – όπως μας είχε καλομάθει δηλαδή η Honda και με τους προκατόχους του.

Στην πράξη η αυξημένη απόδοση είναι εμφανής σε όλο το εύρος λειτουργίας του κινητήρα και κυρίως στις μεσαίες. Ξεκινά γλυκά και απαλά, η επιτάχυνσή του είναι ωστόσο διαρκής και όσο το ανοίγεις τόσο ανταποδίδει προβλέψιμα τη δύναμή του, ενώ αν ανοίξεις το γκάζι τέρμα ο ρυθμός αύξησης της ταχύτητας γίνεται απολαυστικός. Η ρεπρίζ για γρήγορη προσπέραση είναι βούτυρο στο ψωμί του Forza 350 σε οποιαδήποτε ταχύτητα τουλάχιστον ως τα 120 km/h.

Η δύναμη δεν του λείπει και είναι αρκετή για να δει με σχετική άνεση τα 140 km/h στο κοντέρ του, ενώ καταφέρνει μέση κατανάλωση στη γειτονιά των 5 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα.

Στην πόλη η γραμμική φιλικότητά του είναι σημαντικό εφόδιο, μα το Forza 350 δεν θα δυσανασχετήσει σε εκδρομικά καθήκοντα. Μπορεί άνετα να ταξιδεύει με 100-120 km/h στο κοντέρ του όλη μέρα, με το στροφόμετρο ως τις 7,000 rpm, διευρύνοντας τους ορίζοντες του σκούτερ και εκτός των αστικών ορίων.

A15A7065 web 

Συνέπεια

Το βασικό πακέτο πλαισίου, αναρτήσεων, τροχών και φρένων δεν έχει αλλάξει στη μετάβαση από το Forza 300 στο 350, με μόνη διαφοροποίηση το επανασχεδιασμένο και ελαφρύτερο ψαλίδι.

Στην πράξη όλο το δυναμικό πακέτο καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες και του ισχυρότερου Euro 5 μοντέλου και σε καμιά στιγμή δεν με άφησε να επιθυμώ κάτι ισχυρότερο στα φρένα ή σφικτότερο στις αναρτήσεις.

Πρόκειται για ποιοτικά περιφερειακά που δουλεύουν άψογα πάνω στη φιλοσοφία ενός σκούτερ: αποσβέσεις εστιασμένες στην άνεση και την απορρόφηση κάθε ενόχλησης από τον δρόμο, φρένα που δεν τρομάζουν στο αρχικό άρπαγμα μα έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τα 184 υγρά κιλά του Forza αποτελεσματικά.

Το σύνολο είναι, παραδοσιακά για Honda, εξαιρετικά ομοιογενές και αυτό είναι το μεγαλύτερό του ατού στη δυναμική οδήγηση. Προφανώς και δεν είναι φτιαγμένο για να ακολουθεί σε σπορ ικανότητες το Forza 750, μα σαφώς βρίσκεται στην κορυφή της δικής του κλάσης, προσφέροντας τη δυνατότητα να πλαγιάσεις αρκετά αισθανόμενος ασφαλής και υπό έλεγχο.

Το ηλεκτρονικό πακέτο που το συνοδεύει είναι πλουσιότατο για την κατηγορία, με traction control (HSTC) που απενεργοποιείται και δικάναλο ABS στα χαρακτηριστικά ασφαλείας, αλλά και keyless εκκίνηση και ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα στον τομέα της πρακτικότητας. Για κερασάκι, η Honda προσθέτει στον βασικό εξοπλισμό και το Emergency Stop Signal, δηλαδή ένα ηλεκτρονικό σύστημα που, όταν διαγνώσει απότομο φρενάρισμα (μέσω των αισθητήρων του ABS), αναβοσβήνει ταχύρυθμα τα φλας για να προειδοποιήσει του επερχόμενους οδηγούς.

Το HSTC είναι πραγματικά διακριτικότατο και σπάνια θα επέμβει – συνήθως σε εκκίνηση από φανάρι με πολύ γκάζι σε ελεεινή άσφαλτο. Αναλόγως, από τη στιγμή που δεν χαλάει την όμορφη εμπειρία οδήγησης, δεν βρήκα ποτέ τον λόγο να το απενεργοποιήσω. Παρόλα αυτά αν το θες, κρατώντας για λίγα δευτερόλεπτα τη σκανδάλη που συνήθως είναι το σινιάλο φώτων στους αριστερούς διακόπτες τιμονιού, το σύστημα βγαίνει εκτός λειτουργίας εύκολα και γρήγορα.

Το δε ABS είναι ένα απλό και συνεπές σύστημα της προ-cornering γενιάς, τυπικά άριστο όπως σε όλα τα Honda και συνετότατο στις επεμβάσεις του.

Αξίζει πάντως ιδιαίτερη μνεία στη ζελατίνα του, η οποία ελέγχεται ηλεκτρικά από το αριστερό άκρο του τιμονιού, μα το πραγματικά ξεχωριστό της χαρακτηριστικό είναι το εύρος ύψους που καλύπτει: 180 χιλιοστά.

Στην τέρμα κάτω θέση σχεδόν εξαφανίζεται, ενώ στο πάνω της άκρο καλύπτει πλήρως ως και δίμετρο! Η δε ηλεκτρική ρύθμιση επιτρέπει να την πας ακριβώς στο ύψος που θες. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό προσόν για το Forza 350, αποτελεσματικότατο και εύχρηστο. Σε συνδυασμό με την αεροδυναμική σχεδίαση των κουστουμιών του, ο αναβάτης καλύπτεται πολύ καλά από τα στοιχεία της Φύσης και μόνο το εξωτερικό μέρος ποδιών και χεριών θα νιώσουν την αεροδυναμική ροή του αέρα.

screen adjustment 

Επιλογές

Το νέο Honda Forza 350 ανοίγει την πορεία του στην Ελληνική αγορά με λιανική τιμή που ξεκινά από τα €6,150. Σε αυτήν το βασικό πακέτο του περιλαμβάνει ό,τι ακριβώς έχουμε δει και γράψει σε αυτή τη δοκιμή μείον τη βαλίτσα πίσω (top case).

Πρόκειται για ένα άρτιο σύνολο που δεν του λείπει κάτι, με όλα τα λειτουργικότατα ηλεκτρονικά που αναφέραμε, τον νέο ισχυρότερο κινητήρα και το απόσταγμα της υπερεικοσαετούς εξέλιξης του ονόματος Forza.

Στα παραπάνω προσθέστε και καλές αποθηκευτικές αρετές, με φωτιζόμενο χώρο κάτω από τη σέλα που φιλοξενεί δύο full face κράνη και διαθέτει χώρισμα με τρεις επιλογές διαρρύθμισης, καθώς και ένα πολύ ευρύχωρο ντουλαπάκι αριστερά στην ποδιά που κλειδώνει μαζί με το τιμόνι.

Από κει και πέρα, η Honda προσφέρει άλλες τρεις επιλογές εξοπλισμού για το Forza 350, οι οποίες συνιστούν όλους τους πιθανούς συνδυασμούς του top case και του συστήματος Honda Smartphone Voice Control – δηλαδή τον φωνητικό έλεγχο της διεπαφής τηλεφώνου και πίνακα οργάνων του σκούτερ, που αποτελεί βασικό εξοπλισμό στο Forza 750 – φτάνοντας στην ακριβότερη περίπτωση στα €6,750.

A15A7166 web 

Εξοπλισμός δοκιμής Moto Market

Κράνος Airoh ST 501 Frost

Μπουφάν - Macna Jura

Υπόδηση - Forma Cooper Camo

Γάντια - Five

ΤEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Honda Forza 350

Τιμή:

από €6150

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T 1K, υγρόψυκτος, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες, eSP+

Χωρητικότητα (cc)

330

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

77 x 70.7

Συμπίεση

10.5: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI

Εκκίνηση

Μίζα

Μπαταρία

12V / 8.6 Ah

Συμπλέκτης

Ξηρός φυγοκεντρικός

Μετάδοση

Αυτόματη CVT

Τελική μετάδοση

Ιμάντας V-Belt

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο

Μήκος  (mm)

2147

Πλάτος  (mm)

754

Ύψος  (mm)

1507

Μεταξόνιο (mm)

1510

Γωνία κάστερ (°)

26.5

Ίχνος  (mm)

89

Ύψος σέλας  (mm)

780

Απόσταση από έδαφος  (mm)

135

Βάρος  (kg)

184 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

11.7

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Συμβατικό πιρούνι 33 mm

Πίσω

Δύο αμορτισέρ

   

Ελαστικά / Τροχοί

PIrelli Diablo Scooter

Μπροστά

120/70-15

Πίσω

140/70-14

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δίσκος 256 mm, δαγκάνα δύο εμβόλων Nissin, ABS

Πίσω

Δίσκος 240 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου Nissin, ABS

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

29 / 7500

Ροπή (kgm / rpm)

3.3 / 5250

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 19:49

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Honda Forza 750 (2021) Video Test - Honda Forza 750 - 2021 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon