.
Κατηγορία Aprilia
Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 11:01

Test - Aprilia SR GT 200 - Urban Adventure

 Το Piaggio Group ενεργοποιεί  πάλι την κατηγορία scooter της πιο high-end εταιρίας της, της Aprilia, με ένα “urban adventure” μοντέλο, το SR GT 200, με στοιχεία που παραπέμπουν και σε χρήση εκτός δρόμου.

Κείμενο-Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Urban adventure

Μπορεί το SR GT να είναι το πρώτο τέτοιου είδους scooter για την Aprilia, αλλά για το Group δεν είναι η πρώτη απόπειρα για ένα on-off μοντέλο. Οι παλαιότεροι σίγουρα θα θυμούνται το Piaggio / Gilera Typhoon, ένα on-off μοντέλο scooter που είχε μεγάλη επιτυχία σαν δίχρονο 50άρι ή 125άρι, για να έρθει μερικά χρόνια αργότερα και η τετράχρονη έκδοση των 125 κυβικών. Με την τόση επιτυχία των adventure μοτοσυκλετών που έχουν εκτοπίσει ακόμα και τα supersport 1000άρια στις πωλήσεις, λογικό και αναμενόμενο ήταν να κάνουν την εμφάνισή τους και τα adventure scooter, έστω και σαν urban adventure όπως χαρακτηρίζει το SR GT η Aprilia.

Μετά το SR GT 125 που δοκιμάσαμε πριν καιρό, ήρθε η ώρα να βρεθούμε στη σέλα και στη μεγαλύτερη έκδοση των 200 (;) κυβικών εκατοστών. Το ερωτηματικό δεν πατήθηκε κατά λάθος στο πληκτρολόγιο αλλά δηλώνει την απορία για το μικρό κυβισμό -ακόμα και στα 200- καθώς η εντύπωση που δίνει το SR GT είναι ότι πρόκειται για μεσαίο μοντέλο, ήτοι με κινητήρα  300/350 κυβικά. Μια έκδοση που ίσως δούμε στο μέλλον καθώς τα πρώτα δείγματα του νέου scooter είναι υπερθετικά.

DSC_6558-web.jpgΙταλική σχεδίαση

Καταρχάς, πέραν από τις χορταστικές διαστάσεις, η ιταλική εταιρία επέλεξε να χρησιμοποιήσει στο μούτρο του SR GT την γνωστή σχεδίαση με τους τρεις προβολείς που παραπέμπει σε Tuono / RSV. Κατά τ΄ άλλα πρόκειται για μια νέας σχεδίασης scooter, αρκετά μοντέρνο με πολλά κοψίματα και λεπτομέρειες carbon look, που του προσδίδουν μια πιο σπορ / πλούσια χροιά. Ακόμα και η έλλειψη επίπεδου πατώματος, με ένα αρκετά μεγάλο σχετικά τούνελ ανάμεσα στα πόδια του οδηγού -που φιλοξενεί το 9λιτρο ρεζερβουάρ- ταιριάζει απόλυτα στο ύφος του συγκεκριμένου scooter. Το SR GT εστιάζει περισσότερο στη διασκέδαση και όχι τόσο στην απόλυτη χρηστικότητα, άσχετα εάν οι διευρυμένες ικανότητές του το κάνουν πολυ-εργαλείο καταρρίπτοντας και ένα μύθο των scooter (γι' αυτό θα διαβάσετε πιο κάτω). 

O κινητήρας  του SR GT 200 είναι μονοκύλινδρος και υγρόψυκτος (το ψυγείο βρίσκεται στη αριστερή πλευρά του κινητήρα/ψαλίδι), διαθέτει έναν εκκεντροφόρο και τέσσερις βαλβίδες καιηλεκτρονικό ψεκασμό ενώ είναι εξοπλισμένος και με το σύστημα Start & Stop. Παρά το αναγραφόμενο 200 στα πλαστικά του, ο πραγματικός κυβισμός είναι αρκετά μικρότερος, δηλαδή μόλις 174 cc και αποδίδει 17,4 ίππους στις 8.500 σ.α.λ. Σε αντίθεση με το 125 (μια έκδοση που μπορούν να οδηγούν οι νέοι οδηγοί και οι οδηγοί αυτοκινήτων) που οι διαστάσεις του κυλίνδρου είναι υποτετράγωνες (52 mm / 58,7 mm), στο 200 έχουν επιλεγεί οριακά υπερτετράγωνες διαστάσεις (61,5 mm / 58,7 mm) χαρίζοντας μια υπερστροφία, κάτι που κάνει το 200άρι να μην θυμίζει μεγαλύτερο scooter μόνο στις διαστάσεις αλλά και στο γκάζι.

DSC_6488-web.jpgΕύχρηστο σε κάθε διαδρομή

Η ιταλική εταιρία δεν έμεινε απλά στο να χαρακτηρίσει στα χαρτιά το urban adventure scooter της αλλά το εξόπλισε και με τις ανάλογες αναρτήσεις, ένα περιφερειακό εξάρτημα τόσο σημαντικό, για αυτό έχει και την υπογραφή της ιαπωνικής εταιρίας Showa. Το μπροστινό σύστημα διαμέτρου 33 χιλιοστών έχει μια αρκετά σημαντική διαδρομή, στα 122 χιλιοστά, ενώ τα δύο αμορτισέρ πίσω, που διαθέτουν ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων, βρίσκονται στα 102 χιλιοστά. Η επιλογή των τροχών είναι 14 ίντσες εμπρός και 13 πίσω για να υπάρχει μεγαλύτερος χώρος κάτω από τη σέλα, μια επιλογή που συνοδεύεται από ελαστικά σε διαστάσεις πλάτους 110 και 130, για εμπρός και πίσω αντίστοιχα. Στα φρένα έχουμε έναν δίσκο διαμέτρου 260 χιλιοστών για μπροστά και 220 για πίσω, οι οποίοι ακολουθώντας τη μόδα, έχουν σχήμα "μαργαρίτας" για καλύτερη αποβολή της θερμότητας.

Ανεβαίνοντας στη μεγάλη και άνετη σέλα του SR GT 200 αμέσως νοιώθεις ότι δεν πρόκειται για συνηθισμένο  scooter καθώς το τιμόνι είναι σε κοινή θέα και όχι καλυμμένο, όπως στα περισσότερα του ανταγωνισμού. Ακριβώς εμπρός του υπάρχει μια αρκετά μεγάλη οθόνη (μεγαλύτερη από αυτή του Moto Guzzi V85TT) που έχει όλες τις πληροφορίες, και μάλιστα αρκετά ευανάγνωστες.  Η θέση οδήγησης, είναι η κλασική των scooter με το τιμόνι σχετικά χαμηλά και κοντά στο σώμα του οδηγού, ο οποίος βολεύεται αρκετά άνετα στα μεγάλα μαρσπιέ εκατέρωθεν του τούνελ, ενώ για τον συνεπιβάτη έχουν προβλεφθεί αναδιπλούμενα μαρσπιέ. Είπαμε, μπορεί να έχει μεγάλες διαστάσεις που σε ξεγελούν στο μάτι όσο αφορά στον κυβισμό, αλλά αυτό δεν αφαιρεί καθόλου από την ευελιξία του μέσα στην πόλη, κάτι στο οποίο βοηθούν το φαρδύ τιμόνι αλλά και οι τροχοί των 14 και 13 ιντσών. Η ευστροφία του κινητήρα μεταφράζεται σε άμεσο γκάζι και επιτάχυνση, κάτι που κάνει το Aprilia SR GT 200 να φθάνει αμέσως τα 100 χλμ/ώρα, για να συνεχίσει να ανεβάζει σε πιο αργούς ρυθμούς μέχρι την τελική ταχύτητα.

DSC_6643-web.jpg

Έτοιμο για άγριες συνθήκες

Το συγκεκριμένο μοντέλο καταρρίπτει και ένα μύθο που ισχύει στα scooter, που θέλει τα μοντέλα με μεγάλο τροχό να έχουν καλύτερη απόδοση στις λακκούβες. Το SR GT και η Showa έχουν άλλη γνώμη και το εν λόγω δίτροχο περνά τις λακκούβες και όλες τις ανωμαλίες που μπορεί να βρει κανείς στην ελληνική άσφαλτο με χαρακτηριστική άνεση, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι μόνο θέμα τροχού αλλά και ανάρτησης. Η λειτουργία των αναρτήσεων θα κάνει τον αναβάτη όχι μόνο να διασχίσει ένα χωματόδρομο, αλλά και να "παίξει" με το SR GT καθώς οι ιταλοί έχουν βάλει επιλέξει μονοκάναλο σύστημα ABS και μόνο στο εμπρός φρένο.

Οι δυνατότητες του Aprilia SR GT 200 Sport είναι πολλές και το πολυδιάστατο ταλέντο του δικαιολογεί τα 4.390 ευρώ (η απλή έκδοση στοιχίζει 100 ευρώ λιγότερο) καθώς πρόκειται για ένα μικρό συμπαθητικό, εύχρηστο και πανέμορφο όχημα το οποίο μπορεί κανείς να οδηγήσει σε κάθε έδαφος και φυσικά να εξερευνήσει τους χωματόδρομους που οδηγούν στις καλύτερες παραλίες. Η εμπορική επιτυχία του SR GT μπορούμε να πούμε ότι είναι δεδομένη καθώς πέραν από τους υποψήφιους αγοραστές, το συγκεκριμένο scooter κλείνει το μάτι και στα ενοικιαζόμενα καταστήματα, καθώς σε αυτά το Typhoon, με παρόμοια χαρακτηριστικά, έχει αφήσει μια πλούσια ιστορία.

DSC_6594-web.jpg

Τεχνικά Χαρακτηριστικά    
Κατασκευαστής Aprilia
Μοντέλο SR GT 200 
Τιμή (ευρώ) 4.290
Τιμή έκδοσης Sport (ευρώ) 4.390
Εγγύηση 2 χρόνια 
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος 4-χρονος, Piaggio i-get με σύστημα Start & Stop, ένας εκκεντροφόρος επικεφαλής (SOHC), 4 βαλβίδες, υγρόψυκτος
Κυβισμός (cc) 174
Διάμετρος / Διαδρομή (mm x mm) 61,5 mm / 58,7 mm
Σχέση συμπίεσης  
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής 1 σε 1
Σύστημα λίπανσης Υγρό κάρτερ
Εκκίνηση Ηλεκτρική
Συμπλέκτης Αυτόματος ξηρός φυγοκεντρικός
Μετάδοση Αυτόματη συνεχώς μεταβαλλόμενη μετάδοση (CVT) με διαχειριστή ροπής
   
Πλαίσιο  
Τύπος Σωληνωτό διπλής φωλιάς από υψηλής αντοχής χάλυβα με πρεσαριστές ενισχύσεις.
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1350
Ύψος σέλας (mm) 799
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 2,140 x 825 x 1,215
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) 140
Βάρος (kg) 148 (υγρό)
Ρεζερβουάρ (lt) 9
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 33mm, διαδρομή 122mm
Πίσω Δύο υδραυλικά αμορτισέρ διπλής ενέργειας, με ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου σε 5 θέσεις, διαδρομή 102mm
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με δαγκάνα δύο πλευστών εμβόλων (25,4mm) με μονοκάναλο ABS Bosch
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 260mm με δαγκάνα δύο πλευστών εμβόλων (22mm) και μονοκάναλο ABS Bosch
   
Ελαστικά  
Μπροστά Tubeless 110/80-14”
Πίσω Tubeless 130/70-13”
   
Επιδόσεις  
Μέγιστη ισχύς (hp / rpm) 17,4 / 8.500
Μέγιστη ροπή (kgm / rpm) 16,5 / 7.000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Βασίλης Κωστάκος

Ο Βασίλης Κωστάκος ξεκίνησε να εργάζεται σαν free-lance δημοσιογράφος και φωτογράφος το 1990, ύστερα από ένα χρόνο εργασίας με το περιοδικό ΜΟΤΟ.

 Υπήρξε συνεργάτης σε πολλά περιοδικά και site του Ειδικού Τύπου ( Car&Driver, 2ΤΡΟΧΟΙ, 0-300, BIKEIT!, MotoGP World, ΜοτοΤρίτη, MotorNews, CycleRide, κ.ά.) αλλά και life-style περιοδικά όπως το Playboy και το Active by Nitro, ενώ για χρόνια διαχειριζόταν τη σελίδα MOTO στην εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ. Στενή σχέση είχε και με ιταλικά περιοδικά (Ιn Moto, Moto Sprint, La moto) όπου έχουν δημοσιευθεί άρθρα και φωτογραφίες του.

Κορυφαία στιγμή της καριέρας του είναι αναμφίβολα η οδήγηση της Honda -Castrol RC45, της μοτοσυκλέτας που κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα WSBK, στην Ινδονησία, καθώς ήταν ο ένας από τους πέντε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο που προσκλήθηκαν από την αγωνιστική ομάδα.

Όταν δεν φωτογραφίζει σίγουρα θα οδηγεί κάποια μοτοσυκλέτα, αυτοκίνητο ή το αγαπημένο του ποδήλατο. Η λέξη "χιλιομετροφάγος" ίσως δεν είναι αρκετή για να τον χαρακτηρίσει καθώς ένα πρωινό ξεκίνησε με το Honda Varadero του από το σπίτι του στην Αθήνα, και την άλλη μέρα το μεσημέρι βρέθηκε στην Συρία.

Θα μπορούσε να είναι ο αγαπημένος φίλος των βενζινάδικων εάν δεν ήταν τόσο ελαφροπόδης. Κατάφερε να πετύχει σ' ένα VW Tuareg κατανάλωση 5,4 λίτρα/100 χλμ, μια επίδοση που σύμφωνα με τα λεγόμενά του, εύκολα θα μπορούσε να βελτιωθεί κατά πολύ!

Βασίλης Κωστάκος Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 21:18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Aprilia SR GT 125 2022
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon