.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 11 Μαϊος 2020 13:25

Δήμος Αθηναίων - Επανέρχονται οι προθέσεις πεζοδρόμησης του ιστορικού κέντρου

Διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, πεζοδρομήσεις κεντρικών οδών, ποδηλατόδρομοι και ο Μεγάλος Αρχαιολογικός Περίπατος.

Όπως αναφέρει αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ζήτησε από την κυβέρνηση να επιτραπεί ο δοκιμαστικός αποκλεισμός από οχήματα κεντρικών δρόμων στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα σχέδιο που με κάποιες παραλλαγές έρχεται και φεύγει από την επικαιρότητα εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια και το οποίο προβλέπει εκτενείς πεζοδρομήσεις στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

Το πλάνο του δημάρχου προβλέπει τη δημιουργία ενός Μεγάλου Αρχαιολογικού Περιπάτου, δηλαδή την ενοποίηση των βασικών αρχαιολογικών χώρων της κεντρικής πόλης σε μια πεζοδρομημένη διαδρομή που θα εκτείνεται από την περιοχή της Πλάκας ως την πλατεία Συντάγματος.

Η πρόταση του Δήμου Αθηναίων προβλέπει τον εκτοπισμό των οχημάτων από οκτώ κεντρικούς δρόμους της πόλης: Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού, Αθηνάς, Ερμού (κάτω από την Αιόλου), Μητροπόλεως, Αιόλου (από Μητροπόλεως ως Ερμού), Ρήγα Φεραίου και Σίνα.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ζώνη δίχως αυτοκίνητα, η οποία να περιλαμβάνει το εμπορικό τρίγωνο (Αθηνάς-πλατεία Ομονοίας-Σταδίου-πλατεία Συντάγματος-Μητροπόλεως) καθώς και όλη την Πλάκα.

Παράλληλα προβλέπειται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων σε κεντρικές αρτηρίες, όπως οι Πανεπιστημίου και Σταδίου, ενώ πρόθεση του κ. Μπακογιάννη είναι η δημιουργία ποδηλατόδρομων σε όλο το κέντρο.

Προφανώς, αυτές οι ρυθμίσεις θα περιορίσουν τις διαθέσιμες λωρίδες για τα αυτοκίνητα, με πιθανότερο ενδεχόμενο να μείνουν δύο λωρίδες για ΙΧ και άλλη μια ως λεωφορειόδρομος.

Προς το παρόν το όλο σχέδιο παραμένει σε επίπεδο σχεδιασμού, καθώς ο Δήμος συνεδριάζει επ’ αυτού σήμερα, Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, ενώ αναμένονται κυβερνητικές εξαγγελίες την Τετάρτη 13 Μαΐου.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Έθνους, πρόθεση του Δήμου είναι να εκμεταλλευτεί το γεγονός πως η κίνηση στο κέντρο έχει μειωθεί δραματικά συνεπεία του κορωνοϊού, γεγονός που διευκολύνει την πιλοτική εφαρμογή κάποιον αρχικών πεζοδρομήσεων.

Από κει και πέρα βέβαια, το όλο σχέδιο ακούγεται αρκετά δαπανηρό, όσο και φιλόδοξο. Θα ήταν ωστόσο ευχής έργον να μπορούσε να υλοποιηθεί αυτή η στρατηγική, δημιουργώντας μια ζώνη που μακροπρόθεσμα θα ομόρφαινε το κέντρο της πόλης και θα προσέφερε την ευκαιρία για ανάδειξη των ιστορικών και τουριστικών αξιοθεάτων της που σήμερα χάνονται σε έναν κυκκεώνα πηγμένων δρόμων.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon