.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014 11:03

Σφαιριδιοβολή και οδική ασφάλεια

Αυξάνει την πρόσφυση, μειώνει τα ατυχήματα!

 

Έχετε αντιληφθεί σε ορισμένους δρόμους που χρησιμοποιούνται συχνά, όπως τα Λιμανάκια στην Βάρκιζα, ότι ο δρόμος έχει πολύ καλύτερο κράτημα από παλιά και έχει γίνε σαγρέ;

Αυτό οφείλεται σε ένα νέο μηχάνημα που ονομάζεται Shotblast – σφαιριδιοβολή, το οποίο χτυπάει το οδόστρωμα με πολλά μικρά μεταλλικά σφαιρίδια, αγριεύοντας το, και βγάζοντας από πάνω του το άνω γλυστερό τμήμα.

Αμερικάνικη τεχνολογία

Το μηχάνημα αυτό που είναι αμερικάνικης τεχνολογίας, άρχισε να δουλεύει από το καλοκαίρι προχωρώντας στην παραλιακή οδό της Αθήνας, και έτριβε σιγά σιγά την άσφαλτο.
Για την χρησιμοποίηση του συστήματος, δεν απαιτείται να κλείσουν δρόμοι, αφού το μηχάνημα κινείται παράλληλα με την ροή του δρόμου. Ενώ κινείται, ρουφάει τα σφαιρίδια και τα κομμάτια του δρόμου, τα διαχωρίζει και ενώ τα σφαιρίδια επιστρέφουν ξανά στην αρχική τους θέση, το μηχάνημα συνεχίζει την δουλειά του.

Η μέθοδος αυτή δεν είναι καινούρια, για το εξωτερικό βέβαια, και βελτιώνει το επίπεδο πρόσφυσης χωρίς να επέμβει σε αντικατάσταση του οδοστρώματος. Με έναν απλό τρόπο και αντίστοιχα χαμηλό κόστος, το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε ήδη στην Λ.Αθηνών, στην Λ.Καραμανλή αλλά και σε σημεία της Αττικής Οδού, όπως και σε επιλεγμένα τμήματα του επαρχιακού δικτύου, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η πρόσφυση αυξάνεται σε εκπληκτικά επίπεδα, και για παράδειγμα, σύμφωνα με μετρήσεις της εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο, ο δείκτης αντιολισθηρότητας στην Λεοφώρο Σουνίου, έχει αυξηθεί κατά 250%!
Ο Κύριος Λευτέρης Κοκκινάκης, επαγγελματίας που ασχολείται τα τελευταία 40 χρόνια με την οδική ασφάλεια, έχει επενδύσει σε αυτά τα μηχανηματα, με στόχο να μειωθούν τα ατυχήματα και να σωθούν ζωές.
Όπως δήλωσε και ο ίδιος, από το 25 – 30% της πρόσφυσης που βρίσκεται ένας δρόμος, μπορεί με το μηχάνημα να φτάσει στο 85-90%, και μετά από 4-5 χρόνια χρησης, ο δρόμος παραμένει στο 65% της αρχικής του πρόσφυσης χωρίς να γλιστράει. Αυτό το νούμερο, το 65%, είναι σχεδόν ο ιδανικός δείκτης αντιολισθηρότητας τον οποίο δεν μπορούν να πετύχουν ούτε τα καινούρια οδοστρώματα.

Καλύτερα και απο καινούριο

Αποτέλεσμα είναι πως, αν σε ένα δρόμο τοποθετήσουμε νέο αντιολισθητικό οδόστρωμα, και δίπλα του, σε μία λωρίδα, έχουμε εφαρμόσει προ πενταετίας σφαιριδιοβολή, θα υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα από το νέο οδόστρωμα.
Το σύστημα αυτό προσφέρει τρομερή οικονομία στην βελτίωση της πρόσφυσης καθώς κοστίζει το 1/10 ή το 1/15 σε σχέση με την τοποθέτηση νέου ασφαλτοτάπητα. Σφαιριδιοβολή δεν μπορεί να γίνει σε φαγωμένους δρόμους και σε δρόμους με λακκούβες, αλλά σύμφωνα με μετρήσεις της εταιρίας, το 70% των ελληνικών δρόμων είναι κατάλληλοι για σφαιριδιοβολή.
Σύμφωνα με στατιστικά, στην Αττική οδό, από τα 95 ατυχήματα σε συγκεκριμένη στροφή, σε μετρήσεις από Οκτώβριο έως Μάρτιο με βροχές, σε αντίστοιχο διάστημα και μετά την εφαρμογή της μεθόδου, τα ατυχήματα έπεσαν στα δέκα!
Αντίστοιχα, στην Εθνική οδό Σπάρτης – Τρίπολης, σε μία πολύ επικίνδυνη στροφή που γίνονταν περισσότερα από 100 ατυχήματα το χρόνο, σύμφωνα με τα στατιστικά της τροχαίας Σπάρτης, δεν έχουν γίνει ατυχήματα από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι σήμερα, ενώ κάθε εβδομάδα άλλαζαν προστατευτικό στηθαίο.
Ευχόμαστε αυτή η μέθοδος που δείχνει σημαντικά ποσοστά βελτίωσης στην πρόσφυση και βελτιώνει έτσι την ασφάλεια αναβατών και οδηγών, να βρει απήχηση και να δούμε τα μηχανήματα να “πετάνε” μπίλιες σε όλη τη χώρα.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon