.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023 16:58

Τουρκία - Εκρηκτική ανάπτυξη της αγοράς με οδηγό την εγχώρια βιομηχανία

Υπερδιπλασιάστηκε σε έναν χρόνο η αγορά δικύκλων της Τουρκίας, με τέσσερεις εγχώριες κατασκευάστριες στην κορυφή των ταξινομήσεων.

Η Μοτοσυκλέτα αποκτά νέα δυναμική στην αγορά της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να εντυπωσιάζει κλείνοντας το πρώτο μισό του 2023 με εκτυφλωτικό ρυθμό ανάπτυξης +102.4%, φτάνοντας σε 362,704 ταξινομήσεις. Αυτά τα αποτελέσματα τη φέρνουν στη 16η θέση παγκοσμίως, ενώ είναι μακράν μεγαλύτερη από την ισχυρότερη αγορά της Ευρώπης.

Για να κάνουμε την άμεση σύγκριση, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 μεγαλύτερη ήταν η ιταλική αγορά με 192,497 ταξινομήσεις, ενώ αθροιστικά οι πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές δικύκλων (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία) ξεπέρασαν οριακά σε αυτό το εξάμηνο τις 600,000 ταξινομήσεις.

rks r250
RKS R250

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάταξη των εταιρειών, καθώς στις τέσσερεις πρώτες θέσεις συναντάμε ισάριθμες κατασκευάστριες από την Τουρκία. Πρώτη και καλύτερη η RKS Motor που είδε τις πωλήσεις της να αυξάνουν κατά 105.8% στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, ακολουθούμενη κατά σειρά από τρεις συμπατριώτισσές της: Mondial (+65.5%), Kuba (+129.7%) και Arora (+102.1%).

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Honda, η παλαί ποτέ οδηγός της τουρκικής αγοράς πριν αναπτυχθεί η εγχώρια βιομηχανία με φτηνά δίκυκλα που πλέον έχει κατακλύσει την κορυφή, ενώ την πρώτη εξάδα κλείνει η ινδική TVS Motor.

arora gp250
Arora GP250

Η αγορά της Τουρκίας έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις ευρωπαϊκές, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ταξινομήσεων αφορούν οικονομικά δίκυκλα που σε μεγάλο βαθμό εντάσσονται στα μοτοποδήλατα και σπάνια ξεπερνούν τα 125 cc, ως επί το πλείστον παπιά και σκούτερ.

Οι δε κατασκευάστριες της χώρας κυρίως επενδύουν σε εισαγωγή κινέζικων μοντέλων με δικά τους σήματα - θα δούμε στις γκάμες τους αρκετά μοντέλα που κυκλοφορούν και στη χώρα μας με άλλα λογότυπα και ονόματα - ή στην κατασκευή δικών τους μοντέλων με εξαρτήματα κινεζικής προέλευσης.

kuba superlight 125
Kuba Superlight 125, ουσιαστικά παραλλαγή του ομώνυμου Keeway

Η μεγάλη έκρηξη της τουρκικής αγοράς μοτοσυκλέτας τροφοδοτήθηκε κυρίως από τα οικονομικά απόνερα της πανδημίας covid-19 και τις δυσκολίες που περνά τα τελευταία χρόνια η οικονομία της χώρας, ωθώντας πολύ κόσμο στην αναζήτηση φτηνών μεταφορικών μέσων όπως αυτά που προσφέρονται πλέον αφειδώς από τις εγχώριες εταιρείες.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι η εκρηκτική ανάπτυξη των ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων, οι ταξινομήσεις των οποίων υπερτριπλασιάστηκαν (+258%) στο πρώτο εξάμηνο του 2023 με αμέτρητες απευθείας εισαγωγές κινέζικων μικρών ηλεκτρικών σκούτερ, κόντρα στο γενικότερο ευρωπαϊκό μοτίβο όπου οι ηλεκτρική αγορά δείχνει να βαλτώνει.

mondial 250 ressivo
Mondial 250 Ressivo

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023 17:24

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon