.
Κατηγορία Πελοπόννησος
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013 09:14

Ταξιδιωτικό – Ανατολική Λακωνία – Με Yamaha TDM 900

 

Το αραξοβόλι της ζωής

 

 

Του Κωνσταντίνου Μητσάκη

Αν είστε λάτρεις της ηρεμίας και του γαλάζιου ονείρου, τα γραφικά ψαροχώρια της Ανατολικής Λακωνίας αποτελούν ίσως τον ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό που χρόνια τώρα ψάχνατε.

Με αφετηρία τους Μολάους


Απάνεμοι ορμίσκοι, μικρές πεντακάθαρες αμμουδιές, ήσυχα λιμανάκια, πολύχρωμα καΐκια, χαλαροί ρυθμοί καθημερινότητας, φρέσκο ψάρι και απότομες βραχοπλαγιές που σβήνουν στην αγκαλιά της θάλασσας, συνθέτουν τη ζωγραφιά της ανατολικής ακτογραμμής της τραχιάς λακωνικής γης. Αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την κοσμοπολίτικη Μονεμβάσια, «περπατήστε» στα γραφικά ψαροχώρια αυτής της γαλήνιας και λιγότερο γνωστής γωνιάς της Πελοποννήσου, τα οποία ίσως και να αποδειχτούν τελικά το πολυπόθητο «αραξοβόλι» της ζωής σας.

Ως αφετηρία της διαδρομής στην Ανατολική Λακωνία μπορείτε να θέσετε την κωμόπολη Μολάοι (73 χλμ. νοτιοανατολικά της Σπάρτης), ενώ το γραφικό παραλιακό χωριό Κυπαρίσσι (απέχει 52 χλμ. ανατολικά των Μολάων) προτείνεται ως πρώτο «αραξοβόλι» της διαδρομής. Κτισμένοι στις παρυφές του λόφου Στρογγύλα, οι Μολάοι των 3.000 κατοίκων είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Επιδαύρου, Λιμηράς και αποτελούν το σημαντικότερο εμπορικό και αγροτικό κέντρο της επαρχίας. Αν επιχειρήσετε μια μικρή στάση στους Μολάους, αναζητήστε τα αρχιτεκτονικά λείψανα του μεσαιωνικού κάστρου και της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας της λακωνικής κωμόπολης, ενώ στην κοντινή τοποθεσία «Χαλάσματα» μπορείτε να θαυμάστε τα εξαίσια ψηφιδωτά δάπεδα αρχαίων οικοδομημάτων του 6ου π. Χ αιώνα.

Ένα κρυμμένο κυπαρίσσι

Ένας ασφαλτοστρωμένος άξονας ενώνει τους Μολάους με τον οικισμό Μεταμόρφωση (5 χλμ. ανατολικά) και διατρέχει τον κατάφυτο ελαιώνα που κυκλώνει τη λακωνική κωμόπολη. Μετά τη Μεταμόρφωση ο δρόμος αρχίζει να σκαρφαλώνει γοργά πάνω στην τραχιά, άγονη βουνοπλαγιά και περνά στη συνέχεια από την άλλη πλευρά του όρους Καλογεροβούνι. Στη διασταύρωση που θα συναντήσετε λίγο πριν τη Ρειχιά (περίπου 30 χλμ. μακριά από τους Μολάους), θα στρίψετε αριστερά με κατεύθυνση τους οικισμούς Λαμπόκαμπο (8 χλμ.), Πιστάματα (12 χλμ.), Χάρακα (13,5 χλμ.) και Κυπαρίσσι (22 χλμ.).

Καθ’ οδόν προς τις ακτές του Μυρτώου πελάγους, τα ανεμοδαρμένα βραχοτόπια της άγριας λακωνικής γης θα μονοπωλήσουν το βλέμμα σας, ενώ στον ορεινό οικισμό Χάρακα αξίζει να κάνετε μια μικρή στάση για να περιπλανηθείτε στα όρια της ερειπωμένης Παλαιόχωρας και να ανάψετε ένα κερί στα γραφικά ξωκκλήσια του Προφήτη Ηλία και της Αγίας Παρασκευής. Αμέσως μετά τον οικισμό Χάρακα, το απέραντο γαλάζιο σεντόνι της θάλασσας θα κάνει πανηγυρικά την εμφάνισή του στο βάθος του ορίζοντα, ενώ η διαδρομή προς το Κυπαρίσσι αναμφίβολα θα σας αποκαλύψει ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς και θα απογειώσει κυριολεκτικά τις αισθήσεις σας.

Εδώ δεν κάνετε …τίποτα

Το κεραμόσκεπο Κυπαρίσσι, πνιγμένο μέσα σ’ έναν καταπράσινο μανδύα από κυπαρίσσια (εξ’ ου και η ονομασία του), αποτελεί τον ιδανικό τόπο για ήσυχες και ξεκούραστες διακοπές. Στους όμορους παραθαλάσσιους οικισμούς Παραλία και Μητρόπολη, που είναι τα επίνεια του Κυπαρισσίου, μπορείτε να κολυμπήσετε σε καθάρια καταγάλανα νερά, να χαλαρώσετε ψαρεύοντας ατελείωτες ώρες, να απολαύσετε εύγευστους ουζομεζέδες ή απλώς να …μην κάνετε τίποτα! Τα ολόλευκα ασβεστωμένα σπίτια των δυο λιλιπούτιων παραθαλάσσιων οικισμών ακουμπούν κυριολεκτικά στη θάλασσα και σας δίνουν την αίσθηση της παρουσίας σ’ ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί. Σημαντική λεπτομέρεια: σ’ αυτήν την ειδυλλιακή γωνιά της Λακωνίας, «μαζικός τουρισμός», «φασαρία» «ταλαιπωρία» και «κοσμοσυρροή» είναι έννοιες άγνωστες στο λεξιλόγιο του επισκέπτη! Σ’ αυτό βοήθησε άλλωστε και το γεγονός πως δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το τοπικό οδικό δίκτυο ασφαλτοστρώθηκε και η περιοχή βγήκε από την απομόνωσή της.

Σε περίπτωση πάντως που σας διέπουν εξερευνητικές ανησυχίες, μπορείτε από την Μητρόπολη να οδηγήσετε 10 χλμ. βορειότερα, προς τον μικρό οικισμό Κάψαλα, που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Λακωνίας και Αρκαδίας. Η διαδρομή προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις από πλευράς φυσικής ομορφιάς. Παρά το γεγονός ότι ο δρόμος κινείται παράλληλα και αρκετά κοντά με τη θάλασσα, δεν υπάρχει πρόσβαση προς την ακτογραμμή, εκτός και εάν το επιχειρήσετε από κάποιο σημείο που εσείς κρίνετε κατάλληλο.

 Πανέμορφο φιόρδ

Επόμενο παραθαλάσσιο καταφύγιο γαλήνης και ανεμελιάς είναι ο οικισμός Γέρακας και συγκεκριμένα το κοντινό ομώνυμο λιμανάκι (Λιμένας Γέρακας). Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να γυρίσετε πίσω στη διασταύρωση της Ρειχιάς, απ’ όπου στη συνέχεια θα κατευθυνθείτε νότια, μέσω των οικισμών Ρειχιά (1 χλμ.), Μπελεσαίικα (2,5 χλμ.), Αγίου Ιωάννη (7,5 χλμ.) και Γέρακα (11,5 χλμ.). Καθ’ οδόν, περίπου 6,5 χλμ. από το ύψος της διασταύρωσης, ένας βατός τσιμεντοστρωμένος δρόμος καταλήγει μετά από 6 χλμ. στη Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας, που είναι κτισμένη σε μια συναρπαστική τοποθεσία με μοναδική θέα προς το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Σε αντίθεση με τον οικισμό Γέρακα, που είναι κτισμένος μέσα σε μια καταπράσινη τοποθεσία (δίχως όμως θέα προς την θάλασσα), ο Λιμένας Γέρακα ή Ζάρακα καθρεπτίζεται φιλάρεσκα στα ζεστά, καταγάλανα νερά του Αιγαίου και αποτελεί ένα από τα ασφαλέστερα αγκυροβόλια της Ανατολικής Πελοποννήσου, σύμφωνα με τους ναυτικούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Λιμένας Γέρακα, που αριθμεί 70 κατοίκους και απέχει 108 χλμ. νοτιοανατολικά της Σπάρτης, βρίσκεται στο εσωτερικό ενός πανέμορφου φυσικού φιόρδ (με μήκος 1.200 μ. και πλάτος εξόδου προς την θάλασσα περίπου 100 μ.) που θυμίζει αντίστοιχο της Νορβηγίας, αποτελώντας μια γεωμορφολογική ιδιαιτερότητα που προσφέρει ασφάλεια στα πλοία σε περίπτωση θαλασσοταραχής, δίνοντας παράλληλα μια αρκετά εντυπωσιακή διάσταση στο επιβλητικό τοπίο της περιοχής.

Καφέ, φρέσκο ψάρι και ουζομεζέδες προσφέρονται αφειδώς από τα παραδοσιακά μαγαζάκια του λιμανιού. Για κολύμπι μπορείτε να καταφύγετε στις δυο μικρές παραλίες που βρίσκονται νότια του οικισμού, ενώ σε περίπτωση που σας διακατέχουν αρχαιολογικές ανησυχίες δεν έχετε παρά να ανηφορίσετε στον λόφο που στεφανώνει τον παραλιακό οικισμό και να δείτε τα ερείπια του κάστρου του αρχαίου Ζάρακα.

Το ιδανικό αραξοβόλι της ζωής

Για να βγείτε ξανά στον κεντρικό οδικό άξονα Μολάοι – Μονεμβάσια, θα οδηγήσετε νότια του Λιμένα Γέρακα με κατεύθυνση τους οικισμούς Αριάνα (6,5 χλμ.) και Παλιά Μονεμβάσια (12 χλμ.). Στο ύψος του οικισμού Αριάνα υπάρχει μια μικρή ειδυλλιακή παραλία (ιδανική για ελεύθερη κατασκήνωση και ρομαντικές διακοπές), ενώ κοντά στην Παλιά Μονεμβάσια βρίσκεται η αρχαία Επίδαυρος Λιμήρα.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η Επίδαυρος Λιμήρα ιδρύθηκε από κατοίκους της Αργολικής Επιδαύρου κατόπιν υπόδειξης του Ασκληπιού. Πόλη των αρχαίων Σπαρτιατών και σημαντικό λιμάνι της περιοχής, δέχτηκε αρκετές επιθέσεις από τους Αθηναίους κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Από γραπτές αναφορές που βρέθηκαν, γνωρίζουμε ότι στην αρχαία πόλη της Ανατολικής Λακωνίας υπήρχαν δυο επιβλητικοί ναοί, αφιερωμένοι στον Ασκληπιό και στην Αφροδίτη αντίστοιχα. Δυστυχώς, στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου Λιμήρας θα αντικρίσετε μόνο λίγα τμήματα από την οχύρωση της πόλης και τίποτα παραπάνω.

Από το σημείο της διασταύρωσης του επαρχιακού δρόμου με την κεντρική αρτηρία Μολάοι – Μονεμβάσια, η πέτρινη καστροπολιτεία του Μωριά απέχει μόλις 8 χλμ, ενώ οι Μολάοι (η αφετηρία της διαδρομής) απέχει 19 χλμ. Δεν χρειάζεται ωστόσο να αναρωτηθείτε για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσετε, αφού η Μονεμβάσια πάντα είχε τον τρόπο να σαγηνεύει τους εκάστοτε ισχυρούς της ιστορίας και να τους κερδίζει με την πέτρινη γοητεία της. Πόσο μάλλον εσάς, τους ρομαντικούς ταξιδιώτες του ονείρου, που ψάχνετε να βρείτε το ιδανικό αραξοβόλι της ζωής σας σ’ αυτήν την άγρια και ανεπιτήδευτη γωνιά της λακωνικής γης.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 13:23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon