.
Κατηγορία Zontes
Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 20:57

Test - Zontes 350 T2 - 2022

Ανανέωση εκ βάθρων

Με δεδομένη την κυριαρχία της στην μεσαία κατηγορία adventure, η νέα Zontes 350 T2 έρχεται με περισσότερα κυβικά, περισσότερη δύναμη, αναβαθμισμένες αναρτήσεις και φρένα, αλλά και πιο πλούσιο εξοπλισμό!

Του Τάκη Μανιάτη

Νέος κινητήρας, νέα περιφερειακά

Μας συστήθηκε αρχικά ως Daytona by Zontes 310 Τ1, το 2019, με τροχούς 17'' για μπροστά και πίσω, έχοντας εισαχθεί από την Γκοργκόλης Α.Ε. για να ενισχύσει την μικρή κατηγορία adventure η οποία και αδρανούσε. Μία μικρή σε μέγεθος, ιδανική σε όγκο, εύχρηστη μοτοσυκλέτα, με δυνατότητες για καθημερινή μετακίνηση και ταξίδι με έναν ή δύο επιβαίνοντες, πλούσια σε εξοπλισμό, με εξαιρετική οδηγική αίσθηση και προκλητική οικονομικά. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά την έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλή μιας και προσέφερε στους αναβάτες Look μεγάλης adventure σε ένα μικρό και χρηστικό πακέτο, που έκανε εξαιρετικά τη δουλειά του σε κάθε χρήση. Καθημερινή ή ταξιδιωτική. Και γι' αυτό, εισήχθη και σε δύο διαφορετικές εκδόσεις: Την ''ασφάλτινη'' 310 Τ1 με χυτούς αλουμινένιους τροχούς 17'' μπροστά και πίσω, και την ''χωμάτινη'' 310 T2, με ακτινωτούς τροχούς με tubeless ελαστικά σε στεφάνια διαστάσεων 19/17'', στα οποία οι ακτίνες πιάνουν στο εξωτερικό τους.

Στην παρούσα της μορφή, η ''χωμάτινη'' λέγεται  350 T2 και είναι πιο πλούσια από ποτέ σε εξοπλισμό και βασικά, εξοπλίζεται με έναν νέο κινητήρα στα 350 κυβικά εκατοστά ο οποίος από τα 312cc έφτασε στα 348cc. Τον δοκιμάσαμε πρώτα στο GK350, την scrambler εκδοχή, και από τους 35,5 ίππους που είδαμε στο 310, πλέον φτάσαμε στους 39,5 ανακοινώσιμους ίππους, με την ροπή να έχει αυξηθεί ανάλογα από 3kgm στα 3,2kgm. Νούμερα που είναι αρκετά αυξημένα για την κατηγορία κυβισμού στην οποία βρίσκεται.

20220902_133217-web.jpg

Το έμβολο στον νέο κινητήρα είναι μεγαλύτερο κατά 4,2 χιλιοστά, φτάνοντας στα 84,2 χιλιοστά, με την διαδρομή να παραμένει ίδια, στα 62 χιλιοστά. Ουσιαστικά αυξήθηκε η διάμετρος του εμβόλου αλλά έγιναν και αλλαγές στην χύτευση και στις φαρδύτερες διόδους του ψυκτικού υγρού για καλύτερη λειτουργία και αυξημένη αξιοπιστία. Ο κινητήρας με το εξατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων συνεχίζει να διαθέτει μονόδρομο συμπλέκτη για μείωση του φρεναρίσματος στο κλείσιμο του γκαζιού, και έχει πολύ ελαφριά αίσθηση στην μανέτα του συμπλέκτη.

A15A5162-web.jpgΑλλαγές ουσίας

Έχει αντικατασταθεί η γεννήτρια με μία νέα ελαφρύτερη με αυξημένη απόδοση και ταυτόχρονη μείωση της θερμοκρασίας και αύξηση της αξιοπιστίας. Εντελώς νέας σχεδίασης είναι και το φιλτροκούτι της 350 Τ2, με αυξημένη χωρητικότητα κατά 30% σε σύγκριση με του 310, εξυπηρετώντας τις ανάγκες σε αέρα του μεγαλύτερου κινητήρα. Νέος είναι και ο σωλήνας εξαγωγής της εξάτμισης προκειμένου να συμβαδίζει με την αύξηση κυβισμού και ιπποδύναμης, ενώ νέο είναι και το ανοξείδωτο περίβλημα και η εσωτερική επίστρωση του τελικού εξαγωγής καυσαερίων.

Στην πράξη, αν και η ιπποδύναμη αυξήθηκε κατά 2,5 ίππους στο δυναμόμετρο, φτάνοντας στους 32,8 ίππους, ουσιαστικά άλλαξε τελείως η καμπύλη απόδοσης. Αυτή, γέμισε στις μεσαίες στροφές, διαμορφώνοντας μία πιο φιλική στην χρήση μοτοσυκλέτα, ροπάτη και ευχάριστη στην οδήγηση σε χαμηλές ταχύτητες, σε προσπεράσεις και επιταχύνσεις.

A15A5234-web.jpgΜπορείς να κινηθείς με άνεση μέσα στην πόλη σαν να έχεις ένα μεγάλο παπί, δεν κομπιάζει καθόλου στο άνοιγμα του γκαζιού μιας και ο ψεκασμός της Bosch δουλεύει άριστα. Μέσα στα στενά της πόλης και ανάμεσα σε αυτοκίνητα η Zontes 350 T2 θα δουλέψει πολύ καλά ακόμη και με 2η ή 3η σχέση στο κιβώτιο, δείχνοντάς σου ότι μπορεί να ξεκινήσει από σταματημένη ακόμη και με 3η. Έχει τέτοια διαθέσιμη ροπή και ελαστικότητα που μετατρέπει σε απόλαυση την καθημερινότητα, με ουσιαστικό πλεονέκτημα στην οικονομία, μιας και ο κινητήρας δεν ζορίζεται καθόλου. Οι μεσαίες στροφές είναι αυτές που χρειάζεσαι για να κινείσαι χαλαρά και χωρίς να παίζεις με τον συμπλέκτη ενώ το κιβώτιο ταχυτήτων έχει σωστή κλιμάκωση και εκμεταλλεύεται την ροπή, κινώντας την μοτοσυκλέτα αβίαστα. Το αντίκτυπο αυτής της ευκολίας έρχεται στην εθνική οδό, όπου ο κινητήρας θα ανεβάσει στροφές και θα ακούγεται σαν να δουλεύει υπερωρίες μετά τα 120 χ.α.ω, κάτι που είχαμε παρατηρήσει και στην 310.

Έξτρα δυνατότητες

Γι' αυτό θα πρέπει να γνωρίζεις ότι στα 130χ.α.ω. έχεις ήδη 8.000σ.α.λ. στο κοντέρ, και σου απομένουν μόνο 1.000σ.α.λ. ακόμη για να φτάσεις στην τελική των 155 που είδαμε εμείς. Αυτά τα χιλιόμετρα βέβαια, τα ''κρατάει'' ακόμη και σε ανηφόρα, δείχνοντας ότι ο κινητήρας έχει την δύναμη να αντέξει αλλαγές στην τελική μετάδοση, για να προσθέσει πόντους στην οδήγηση σε εθνική οδό. Όσοι έχουν ως στόχο τα ταξίδια, ενδεχομένως να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο αλλαγής γραναζιών στην τελική μετάδοση, μιας και ο κινητήρας έχει την δύναμη και την ροπή για να τα σηκώσει, και να "ρίξει" κάπως τις στροφές λειτουργίας σε αυτά τα χιλιόμετρα, να δώσει παραπάνω τελική και παράλληλα να φέρει και οικονομία καυσίμου στο ταξίδι. Όπως είναι λογικό, ότι κερδίσεις σε τελική θα χάσεις στην χρήση στην πόλη, και πιθανά σε αργές ταχύτητες να έρθει και αύξηση στην κατανάλωση.

A15A5154-web.jpgΗ ανακοίνωση της Zontes μιλάει για 3,7 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, που ούτως ή άλλως είναι μία μικρή κατανάλωση για τον κυβισμό, κάτι που επιβεβαιώσαμε με την σβέλτη οδήγηση που κάναμε. Ιδιαίτερα αν κινείσαι μέχρι τις 6.000σ.α.λ. η κατανάλωση παραμένει χαμηλή, ενώ όταν περνάς τις 7.000σ.α.λ.μ πλησιάζοντας την κόκκινη περιοχή των στροφών που έχει τα όριά της στις 9.000σ.α.λ., θα δεις την κατανάλωση στιγμιαία να πλησιάζει τα 5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα. Υπάρχει χαρτογράφηση ECO / Sport για οδήγηση με οικονομία, κάτι το οποίο δεν διαπιστώσαμε ούτε στα καύσιμα αλλά ούτε στη απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού ή στις επιδόσεις. Δοκιμάσαμε να αλλάξουμε χαρτογράφηση με σταθερό γκάζι στα 110 - 120 χ.α.ω. και δεν είχε κάποια διαφορά στην απόδοση, ενώ στα καύσιμα, προφανώς θέλει υπομονή και διάθεση οικονομίας για να δεις αν και κατά πόσο υπάρχει μείωση. Η Zontes μας ενημερώνει ότι υπάρχει ένα σύστημα το οποίο αλλάζει αυτόματα την χαρτογράφηση από ECO σε Sport όταν ο κινητήρας ξεπεράσει τις 7.000σ.α.λ. για επίτευξη καλύτερου αποτελέσματος στην οδήγηση.

Ακαμψία και ασφάλεια

Μεγάλη διαφορά σε σχέση με την 310 Τ2 έχουμε στις αναρτήσεις. Το μπροστινό σύστημα αύξησε την διάμετρό των καλαμιών του στα 43 χιλιοστά από 37, με διαδρομή στα 113,4 χιλιοστά, από 110. Πρόσθετη ακαμψία και αυξημένες δυνατότητες για οδήγηση εκτός δρόμου, κάτι στο οποίο φυσικά ακολούθησε και το αμορτισέρ, με το έμβολό του να αυξάνει την διάμετρο του στα 50 χιλιοστά, από 46. Ρυθμίσεις στις αναρτήσεις δεν ήρθαν, και παραμένουν με μόνη δυνατότητα παρέμβασης στην σκληρότητα του ελατηρίου του αμορτισέρ, αλλά δεν μας χρειάστηκαν σε καμία από τις χρήσεις που κάναμε.

A15A5348-web.jpgΤα ελαστικά προέρχονται από την CST και ενώ δεν είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να επιλέξει κάποιος, όμως λειτουργούν εξαιρετικά στην Zontes 350 T2, δείχνοντας ότι το συνολικό στήσιμο της μοτοσυκλέτας και οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων, κάνουν το σύνολο να στέκεται άριστα στο δρόμο. Η μοτοσυκλέτα ήταν ήδη στιβαρή, αλλά πλέον είναι πιο σφιχτή σε συμπεριφορά και δεν υπάρχουν κουνήματα καθόλου, παρέχοντας μία sport αίσθηση σε κάθε διαδρομή. Είναι συνέχεια σταθερή, ακόμη και στην τελική της, με το φρενάρισμα να δείχνει την σοβαρότητα στην αύξηση ακαμψίας στο μπροστινό σύστημα.

Πιέζοντας το φρένο πλέον έχεις περισσότερη ακαμψία στο μπροστινό μέρος, αυξημένες δυνατότητες πέδησης, και σε αυτό παίζει ρόλο φυσικά ο μεγαλύτερος δίσκος φρένων μπροστά, στα 320 χιλιοστά (από 300) με ακτινικής τοποθέτησης τετραέμβολη δαγκάνα της J.Juan, που είναι θυγατρική της Brembo. Στο πίσω φρένο, ο δίσκος μεγάλωσε στα 265 χιλιοστά από 230, συμβάλλοντας σημαντικά στην πέδηση, με το δικάναλο σύστημα ABS της Bosch 9.1 να φροντίζει ξεχωριστά για την πίεση σε κάθε τροχό. Η αίσθηση του μπροστινού φρένου στην αρχική του διαδρομή θα λέγαμε ότι χρήζει βελτίωσης, μιας και ζητάει λίγη παραπάνω δύναμη για να πάρεις αυτό που θες σε πέδηση, κάτι που πιστεύουμε ότι με καλύτερα υλικά τριβής θα διορθωθεί. Υπάρχει ένδειξη για το ABS το οποίο δεν αφαιρείται, και ίσως αυτό είναι ένας προβληματισμός για όσους θέλουν να κινηθούν εκτός δρόμου, όμως, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το σύστημα ABS της Bosch σε αφήνει να φρενάρεις όπως επιθυμείς χωρίς επιμηκύνσεις, σε λογικές ταχύτητες.

Ζηλευτός εξοπλισμός

Μεγάλη βάση έχει δοθεί στον εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας, η οποία διαθέτει σύστημα απομακρυσμένης εκκίνησης  Keyless Gen 2.5 - δεν έχουμε καθόλου κλειδί, και μέχρι και η τάπα καυσίμου και η σέλα, ανοίγουν μαγνητικά, με κουμπιά. Το δε χειριστήριο, μπορεί να τοποθετηθεί σε λουράκι Mi Band της Xiaomi και να το φοράει ο αναβάτης στο χέρι.

Οι διακόπτες είναι φωτιζόμενοι για ευκολία το βράδυ, διαθέτει εξαιρετικής απόδοσης LED φώτα μπροστά και πίσω αλλά και DRL για να σας βλέπουν την ημέρα.

Υπάρχει μία οθόνη TFT η οποία ρυθμίζει σε 4 διαφορετικά σχέδια εμφάνισης μέσω κουμπιού, διαθέτει ένα menu από το οποίο ρυθμίζεις το ρολόι, τις μονάδες μέτρησης, τα χρώματα εμφάνισης στο background και όλα αυτά από τον αριστερό διακόπτη. Παρέχει συνδεσιμότητα με bluetooth για το κινητό αλλά όχι ακόμη έτοιμη την εφαρμογή σύνδεσης, ενώ εμφανίζονται οι καταναλώσεις και η υπολειπόμενη αυτονομία με το 19λιτρο ρεζερβουάρ που θα σας πάει πάνω από 500 χιλιόμετρα σύμφωνα με τις καταναλώσεις. Συναντάμε μάλιστα και ένα γερμανικό σύστημα πίεσης ελαστικών το οποίο εμφανίζει τις πιέσεις αλλά και την θερμοκρασία ελαστικών στην οθόνη.

A15A5354-web.jpg

Εκτός αυτών, έχουμε ρυθμιζόμενες μανέτες ergal, και ένα σύστημα που δύσκολα βρίσκεις ακόμη και σε ακριβές μοτοσυκλέτες: Ρυθμιζόμενη ηλεκτρικά ζελατίνα fering! Με το πάτημα ενός κουμπιού, η ζελατίνα αυξάνει το ύψος της και καλύπτει τον αναβάτη εξαιρετικά, συμβάλλοντας στις ταξιδιωτικές δυνατότητες. Στην άνω θέση με κάλυπτε κανονικά στο κράνος αφήνοντας λίγο εκτεθειμένο τον κορμό στο πλάϊ, και το μόνο που θα έκανα για ταξίδι θα ήταν να προσθέσω ένα spoiler στο άνω τμήμα για καλύτερη αεροδυναμική. Στην κάτω θέση ο αέρας φτάνει στο κράνος, η ζελατίνα αφήνει ανοιχτό τελείως το οπτικό πεδίο για οδήγηση στην πόλη ή στο χώμα, ενώ ακόμη κι εκεί, θα προστατεύσει πολύ καλά μέσου ύψους αναβάτες.

Υπάρχουν δύο θήρες USB 18w η κάθε μία για φόρτιση κινητού ή συσκευών, διαθέτει ως standard πλαϊνά προστατευτικά κάγκελα αλλά και ποδιά για τα πλαϊνά τμήματα του κινητήρα, ένα θηριώδες για τον κυβισμό γραμμωμένο ψαλίδι με σχεδίαση ''μπανάνα'', και εξατμίσεις στο πλάϊ που θυμίζουν MV Agusta. Για την χωμάτινη χρήση υπάρχουν αφαιρούμενα ελαστικά παρεμβάσματα στα μαρσπιέ, προστατευτικές χούφτες στο τιμόνι, αλλά και για την τουριστική χρήση, μία πολύ μεγάλη και με σωστές χειρολαβές συγκράτησης σχάρα. Μέχρι και τα λεβιέ φρένου και αλλαγής σχέσεων διαθέτουν δυνατότητα ρύθμισης τριών θέσεων για μεγαλύτερη εργονομία και άνεση.

Τα κάνει όλα και συμφέρει

Όλα τα παραπάνω, θα μπορούσαν να ανήκουν σε μία μοτοσυκλέτα με κόστος κοντά ή παραπάνω από 20.000euro.

Κι όμως όχι. Στην παρούσα μορφή, η νέα 350 T2 είναι μία πολύ πλούσια σε εξοπλισμό, εξαιρετική σε χρήση μικρή adventure, χρηστικότατη, με τα 196 κιλά (+4 από το 310 T2) να μην φαίνονται καθόλου, με εύκολο ζύγισμα που θα σου δώσει την άνεση να κινείσαι ξεκούραστα μέσα στην πόλη. Η σέλα της είναι τελείως νέα, με νέο αντιολισθητικό υλικό, σε δύο επίπεδα για αναβάτη και συνεπιβάτη, με έμφαση στην άνεση. Το ύψος της έφτασε στα 830 χιλιοστά, από 820 του απερχόμενου μοντέλου, κάτι που ίσως ενοχλήσει τους μέσου ύψους αναβάτες. Όμως, η σέλα δεν είναι ψηλή ούτως ή άλλως, και στο 1.80 μου πατάω άνετα κάτω.

A15A5368-web.jpgΈχοντας ως γνώμονα όλες τις χρήσεις που καλείται να κάνει και τις κάνει άριστα για τον κυβισμό, δίχως να έχει όρια σε κάτι, παρέχοντας πλούσιο εξοπλισμό και δυνατότητες για κίνηση σε άσφαλτο και χώμα με άνεση, έχει και μία τιμή που είναι προκλητική.

Το πράγμα σοβάρεψε πολύ στην κατηγορία απ' ότι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία και η οδήγηση της νέας Zontes 350 T2. Αυτό που δεν ''σοβάρεψε'', είναι η τιμή, που συνεχίζει να είναι προκλητική, κάνοντάς σε να την θες όλο και πιο πολύ. Στα 4.995euro κοστίζει λιγότερο ακόμη και από κάποια scooter των 125 κυβικών εκατοστών, και μπορεί να είναι αυτή που θα κοσμεί το γκαράζ σου κάνοντας όλες τις χρήσεις που θες. Είναι ένα άριστο σύνολο που έχει δείξει ήδη την αξιοπιστία του, με ένα τεράστιο δίκτυο υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα, με μία αντιπροσωπεία, την Γκοργκόλης Α.Ε. που δεν χρειάζεται συστάσεις, και με εγγύηση δύο χρόνια και δυνατότητα επέκτασης για άλλα δύο. Ένα σύνολο που τα κάνει όλα και συμφέρει!

A15A5140-web.jpgΕξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος NOX N312 Crow NardoΜπουφάν Nordcode Fight Air Pro, Μποτάκια Forma Cooper CamoΓάντια Five Stunt Replica Spread Gold

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  
Κατασκευαστής / Μοντέλο Zontes 350 T2
Αντιπρόσωπος Γκοργκόλης Α.Ε.
Τιμή: 4,995
Εγγύηση: 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, 1K, Υ/Ψ, 2 ΕΕΚ, 8 βαλβίδες
Χωρητικότητα (cc) 347.5
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 84.5 x 62
Συμπίεση 12.3:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος με υποβοήθηση
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων
Τελική μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 2,135 x 850 x 1360
Μεταξόνιο (mm) 1420
Γωνία κάστερ (°) 25
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 830
Απόσταση από έδαφος (mm) 157
Βάρος (kg) 169
Ρεζερβουάρ  (lt) 19
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 43 mm, διαδρομή 134 mm
Πίσω Ένα αμορτισέρ χωρίς μοχλικό, προφόρτιση ελατηρίου
   
Ελαστικά / Τροχοί  
Μπροστά 110/80R-19 CST Ambro A1S (tubeless)
Πίσω 160/60R-17 CST Ambro A1S (tubeless)
   
Επιδόσεις  
Μέγιστη ισχύς (hp / rpm): 39,5 / 9.500
Μέγιστη ροπή (kgm / rpm): 3,2 / 7.500
Ισχύς στον τροχό (hp / rpm):  32,59 / Δ.Α.
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 09:42

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Daytona T310 by Zontes 2019 Video Test Ride - Zontes 350 T2 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon