.
Κατηγορία Triumph
Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023 12:12

Test - Triumph Tiger 850 Sport 2023

Τίγρη σε τιμή… γάτας!

Η Triumph τοποθετεί τον χαρακτηρισμό Sport στην μεσαία γκάμα των adventure με το νέο Tiger 850 Sport, δίνοντας έτσι όλο τον χαρακτήρα και την αίσθηση του ‘’Τίγρη’’, αλλά αυτή τη φορά, σε τιμή…. γάτας!

Του Τάκη Μανιάτη

Διεύρυνση της γκάμας

Η συνταγή λίγο πολύ γνωστή, και για την Triumph, το Tiger 850 Sport δεν αποτελεί ένα τελείως νέο μοντέλο για την βρετανική εταιρία, είναι όμως ένα μοντέλο που έρχεται να προστεθεί στην γκάμα προσφέροντας στον αναβάτη μία βασική έκδοση που τα έχει όλα. Η παρουσίασή του έγινε το 2021 και πρόσφατα βρέθηκε στη χώρα μας με στόχο να αποτελέσει την εισαγωγική έκδοση στις μεσαίες adventure μοτοσυκλέτες της βρετανικής εταιρίας.

Οι κάτοχοι Triumph ή οι υποψήφιοι κάτοχοι Triumph, συναντούν στην νέα Tiger 850 Sport μία πιο προσιτή οικονομικά μοτοσυκλέτα η οποία διαθέτει περισσότερα απ’ ότι θα περίμενε κανείς από μία standard έκδοση, ενώ είναι και πιο sport οδηγικά, κάτι που άλλωστε χαρακτηρίζει και το όνομά της.

Triumph_Tiger_850_Sport_2023__10.jpgΤο concept με την αναγραφή μικρότερου κυβισμού μάλιστα δεν είναι νέο για κάποιες εταιρίες, το έχουμε δει για παράδειγμα στην σειρά F 700 800 GS και μετέπειτα 750 / 850 GS της BMW, όπου με ίδιο κυβισμό αλλά διαφορετικές ιπποδυνάμεις, η βαυβαρική φίρμα είχε στην αγορά δύο διαφορετικές σε χρήση και κόστος κτήσης προτάσεις.

Το ίδιο ισχύει κι εδώ, με την Tiger 850 Sport, όπου παραμένει ο ίδιος τρικύλινδρος κινητήρας χωρητικότητας 888 κυβικών εκατοστών ο οποίος για την περίπτωση απλώς ονομάζεται 850 και με διαφορετικές ρυθμίσεις, αποδίδει 85 άλογα, από 94 της αρχικής έκδοσης, στις ίδιες περίπου στροφές, ενώ η ροπή κατέβηκε από τα 8,9 χιλιόγραμμα στα 8,2, αλλά αυτό συνέβη σε 800 στροφές πιο χαμηλά, στις 6.500ς.α.λ. Και αυτή είναι και η μοναδική διαφορά που συναντάμε στον κινητήρα εκτός από τα προγράμματα ρύθμισης της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, τα οποία είναι και εδώ λιγότερα.

Triumph_Tiger_850_Sport_2023__23.jpgΈχουμε δύο προγράμματα – modes, τα Sport και Rain, αντί για 4, συναντάμε μικρότερη οθόνη TFT 5 ιντσών, αναρτήσεις οι οποίες δεν διαθέτουν ρυθμίσεις όπως στο Tiger 900, ενώ απουσιάζει ο πλούσιος εξοπλισμός που συναντάμε στην έκδοση GT, όπως το Cruise Control και το Quick Shifter. Ουσιαστικά, οι ‘’απουσίες’’ αφορούν σε εξοπλισμό που στις περισσότερες μοτοσυκλέτες είναι ούτως ή άλλως έξτρα ή σε κάποιες μοτοσυκλέτες δεν παρέχονται καν, και απευθύνονται σε αναβάτες που ενδεχομένως να μην τα χρειάζονται, ή να μην θέλουν να πληρώσουν το έξτρα κόστος.

Triumph_Tiger_850_Sport_2023__18.jpgΠροσθήκη στη γκάμα

Έτσι λοιπόν, η Tiger 850 Sport έρχεται να προσφέρει την δυνατότητα της επιλογής μίας adventure Triumph και την είσοδο στην οικογένεια Tiger πιο οικονομικά, χωρίς να μας λείψουν ουσιώδη στοιχεία. Η διαφορά μάλιστα από την Tiger 900 GT, είναι ενδιαφέρουσα μιας και βρίσκεται στα 3.500euro, με την Tiger 850 Sport να τιμάται στα 12.890euro και την αμέσως επόμενη και πιο πλούσια έκδοση, στα 16.290euro.

Χαώδης η διαφορά, που ουσιαστικά τοποθετεί την 900 σε άλλο πιο ψηλό ράφι, και την Tiger 850 Sport κοντά στο βλέμμα μας, δίπλα στο χέρι μας, ώστε να μπορούμε να την πιάσουμε πιο εύκολα.

Triumph_Tiger_850_Sport_2023__1.jpgΈτσι, η Triumph μπαίνει ουσιαστικά σε μία κατηγορία όπου μέχρι πρότινος ο αγοραστής μπορούσε να επιλέξει μόνο ιαπωνικές προτάσεις όπως το νέο Honda Transalp 750 και το Suzuki V-Strom 800DE, ή τα σαφώς πιο χωμάτινα Yamaha Tenere 700 και Aprilia Tuareg 660.

Η πρόταση της Triumph είναι σαφώς πιο τουριστική και αναμφίβολα εντυπωσιακή και ογκώδης, διατηρώντας όλα τα στοιχεία της Tiger 900 GT αναφορικά με την σχεδίαση, τον όγκο, την θέση οδήγησης, την άνεση, την ασφάλεια και φυσικά τον εξαιρετικό τρικύλινδρο κινητήρα που ανανεώθηκε το 2020 με νέο στρόφαλο και ανάφλεξη τύπου Τ.

Triumph_Tiger_850_Sport_2023__4.jpgΣτον τομέα της άνεσης, η φαρδιά σέλα του αναβάτη ρυθμίζει στα 810 και 830 χιλιοστά ώστε να έρχεται στο σημείο που χρειάζεται κάθε φορά, αφήνοντας τα πόδια να βρουν το έδαφος άνετα. Η σέλα του συνεπιβάτη είναι ξεχωριστή σε ψηλότερο σημείο, άνετη και μεγάλη και αυτή, με σωστές χειρολαβές συγκράτησης στην σχάρα, η οποία προσφέρεται και για τοποθέτηση βαλίτσας.

Κορυφαία σε εξοπλισμό

Ο νέος χρωματισμός σε κόκκινο / γκρι διαφοροποιεί ευχάριστα την Tiger 850 Sport από την υπόλοιπη σειρά και είναι ένας συνδυασμός που έρχεται από την Tiger 660 Sport. Παράλληλα, ως γνήσιο ευρωπαϊκό πακέτο, πρόκειται για μία πολύ ποιοτική κατασκευή, μία άρτια εξοπλισμένη μοτοσυκλέτα, με εξαιρετική βαφή και συναρμογή, με ζηλευτά τεχνικά χαρακτηριστικά και κορυφαία λειτουργία.

Μας εκπλήσσει ευχάριστα ο εξοπλισμός που συναντάμε στα φρένα της μοτοσυκλέτας, τα οποία προέρχονται από την Brembo και αφορούν σε τετραπίστονες ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες της Brembo, Stylema, σε δίσκους 320mm με επίσης ακτινική τρόμπα. Υπάρχει φυσικά σύστημα ABS το οποίο ρυθμίζει αν χρειαστεί για χωμάτινη χρήση, υπάρχει Traction Control σύστημα με ρύθμιση ως προς την παρεμβατικότητα (Rain / Road), οπότε σε θέματα ασφαλείας και απόδοσης η Triumph έχει καλύψει στο 100% την Tiger 850 Sport.

Triumph_Tiger_850_Sport_2023__24.jpgΗ Triumph έχει διατηρήσει εδώ τους χυτούς αλουμινένιους τροχούς 19/17 ιντσών προσδίδοντας στην Tiger 850 Sport έναν διττό χαρακτήρα, σε αντίθεση με την ιστορία των Sport εκδόσεων που τις θέλει με 17 ίντσες μπροστά και περισσότερο δυναμικά χαρακτηριστικά στην άσφαλτο.

Η ζελατίνα του fering είναι άκρως τουριστική και ρυθμίζει χειροκίνητα με εύκολο τρόπο, είναι ευμεγέθης ώστε να καλύπτει το 1.80μ μου τόσο στο κράνος όσο και στον κορμό.

Triumph_Tiger_850_Sport_2023__26.jpgΌσο το αναλύεις διαπιστώνεις ότι πρόκειται για ένα κανονικότατο Tiger που υπολείπεται σε ελάχιστα σημεία σε σχέση με τα πιο πλούσια αδέλφια του, σημεία τα οποία δεν αποτελούν μειονεκτήματα, μιας και ο εξοπλισμός είναι ήδη αρκετός για την κατηγορία.

Στο συγκεκριμένο μοντέλο της δοκιμής έχουν προστεθεί πλαϊνά προστατευτικά κάγκελα κινητήρα, ενώ οι προστατευτικές χούφτες στο τιμόνι όπως και η μικρή ποδιά κινητήρα, αποτελούν στοιχεία του βασικού εξοπλισμού.

Καθημερινή και τουριστική

Όντας μία σφικτή μοτοσυκλέτα σε πλαίσιο και αναρτήσεις, η νέα Tiger 850 Sport είναι άκαμπτη και ασφαλής, με εξαιρετικά ρυθμισμένες από το εργοστάσιο αναρτήσεις, οι οποίες προσφέρουν άνεση σε κάθε συνθήκη, διατηρώντας μόνιμα τους τροχούς στο έδαφος, χωρίς μάλιστα να κουράζουν τον αναβάτη. Αυτό το χαρακτηριστικό δίνει την δυνατότητα στην μοτοσυκλέτα να ταξιδεύει με υψηλές μέσες ωριαίες ταχύτητες άνω των 150χ.α.ω., με άνεση, να διατηρεί την πορεία ξεκούραστα μέσα στην στροφή ανεξαρτήτως χιλιομέτρων και φόρτωσης, να φρενάρει όπου και όπως ζητηθεί με ασφάλεια. Είναι μία σβέλτη τουριστική μοτοσυκλέτα η οποία δεν χαρακτηρίζεται από την δυναμικότητα της 1050 Sport, αλλά διαθέτει και αυτό το χαρακτηριστικό για τον αναβάτη που κάνει τουρισμό αλλά θέλει να κινηθεί και να στρίψει και γρήγορα.

Ο τρικύλινδρος κινητήρας χαρακτηρίζεται από παροιμιώδη ροπή στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, χαρακτηριστικό άλλωστε του νέου στροφάλου που έχουμε δει από το 2020 στον κινητήρα των Tiger 900, και ειδικά τώρα με την νέα ανάφλεξη και την μειωμένη δύναμη, έχουμε θετικότερη ανταπόκριση στην επιτάχυνση, από τις 1.500ς.α.λ. έως τις 5.500ς.α.λ.. Περιοχή στην οποία καλείται να κινηθεί ένας καθημερινός και ήπιος αναβάτης, στην πόλη, ή στην εξοχή. Και με το χαρακτηριστικό ξέσπασμα του τρικύλινδρου λίγο μετά, η απόλαυση στην οδήγηση έρχεται με σιγουριά.

Triumph_Tiger_850_Sport_2023__13.jpgΗ Tiger 850 Sport είναι μία ευχάριστη έκπληξη, μία μοτοσυκλέτα εύκολη και βολική για καθημερινή μετακίνηση, το ίδιο εύχρηστη για τουρισμό, με ποιοτικά χαρακτηριστικά, με θέση οδήγησης που βολεύει εξίσου σε κάθε χρήση. Λόγω της ελαστικότητας στην απόδοση του κινητήρα μπορείς να την χρησιμοποιείς σε καθημερινές συνθήκες, με το βάρος των 192 κιλών να ελέγχεται εύκολα για την κατηγορία, με το τιμόνι μεταβλητής διατομής να συμβάλλει με τις μεγάλες λαβές που δημιουργεί στα χέρια.

Στο μενού της Tiger 850 Sport δεν περιλαμβάνεται η χρήση off road πέραν των απλών που διεκπεραιώνει κάθε χαμηλή μοτοσυκλέτα με αλουμινένιους χυτούς τροχούς και ανάλογα ελαστικά – στην συγκεκριμένη περίπτωση, από την Michelin, διπλής χρήσης, άριστα για την οδήγηση σε κάθε τερέν, ειδικότερα στους γυαλιστερούς δρόμους.

Triumph_Tiger_850_Sport_2023__12.jpgΔελεαστική και προκλητική

Η ελληνική αντιπροσωπεία της Triumph εισήγαγε στην χώρα μας το Tiger 850 Sport προκειμένου να προσφέρει μία εναλλακτική στον αγοραστή. Είναι ουσιαστικά η μοτοσυκλέτα η οποία αποτελεί το μεταβατικό στάδιο από την Tiger 660 Sport που τιμάται κάτω από τα 10.000euro. Απευθύνεται τόσο σε αυτόν που θέλει να μπει στην οικογένεια Triumph, είτε αυτόν που ήδη έχει στην κατοχή του ένα άλλο μοντέλο και γλυκοκοιτά τα 900 αλλά του πέφτουν λίγο ‘’μακριά’’. Με την ψαλίδα να έχει κλείσει πλέον συγκριτικά με την Tiger 900, η Tiger 850 Sport είναι μία μοτοσυκλέτα η οποία με τα 12.890euro που κοστίζει προσφέρει όλο τον χαρακτήρα των Tiger μοτοσυκλετών, δίνοντας στον αγοραστή την δυνατότητα να μπει στην οικογένεια των μεσαίων adventure της βρετανικής εταιρίας με τιμή που είναι εξαιρετική για όλα όσα προσφέρει. Ποιότητα και απόλαυση γνωστή, σε μία πρόταση που δείχνει ιδανική για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς.

Έχοντας όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν την ευρωπαϊκή φιλοσοφία σχεδίασης, ποιότητας και εξοπλισμού με την τιμή που συναντάμε σε basic ιαπωνικά μοντέλα, η Triumph μπαίνει δυνατά στην μεσαία κατηγορία adventure. Και με την προσφορά που τρέχει το συγκεκριμένο διάστημα, με δωρεάν αξεσουάρ & ρουχισμό Triumph επιλογής σου, αξίας έως €1.000, η επιλογή της, γίνεται ακόμη πιο δελεαστική!

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: ONeal Sierra R V.23

Τζάκετ: Nordcode Jackal Air

Παντελόνι: Nordcode Aero

Γάντια: Five Stunt Evo

Μπότες: Forma Cooper Camo

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Triumph Tiger 850 Sport

Αντιπρόσωπος

Triumph Motorcycles Greece
Τιμή:

€12,890

Εγγύηση

2 χρόνια
   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 3K σε σειρά, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 12 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

888

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

78 x 61.9

Συμπίεση

11.27: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Υγρός πολύδισκος μηχανικός, μονόδρομος με υποβοήθηση

Μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο σωληνωτό

Μήκος  (mm)

Δ.Α.

Πλάτος  (mm)

830

Ύψος  (mm)

1,410-1,460 (ανάλογα με ρύθμιση ανεμοθώρακα)

Μεταξόνιο (mm)

1,556

Γωνία κάστερ (°)

24.6

Ίχνος  (mm)

133.3

Ύψος σέλας  (mm)

810-830

Απόσταση από έδαφος  (mm)

Δ.Α.

Βάρος  (kg)

192 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

20

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι Marzocchi 45 mm, διαδρομή 180 mm

Πίσω

Ένα αμορτισέρ Marzocchi, διαδρομή 170 mm, προφόρτιση ελατηρίου

   

Ελαστικά / Τροχοί

Metzeler Tourance Next (tubeless)

Μπροστά

100/90-19

Πίσω

150/70-17

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων Brembo Stylema, Cornering ABS

Πίσω

Δίσκος 255 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, Cornering ABS

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

85 / 8,500

Ροπή (kgm / rpm)

8.2 / 6.500

   
Βασικός Εξοπλισμός IMU 6 αξόνων, ride modes, traction control, χούφτες, οθόνη TFT έγχρωμη 5 ιντσών, LED φώτα, LED DRL φώτα ημέρας, πλαϊνό σταντ, ρυθμιζόμενη ζελατίνα
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023 12:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon