.
Κατηγορία Suzuki
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023 10:29

Test - Suzuki V-Strom 1050 (2023) - Αποστολή στο Λουτράκι

Η ουσία

Δύο ισάξιες μεγάλες V-Strom θα έχει η γκάμα του 2023, καθώς πλέον η έννοια “βασικό μοντέλο” στερείται αντικειμένου στη συγκεκριμένη οικογένεια.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Suzuki

Suzuki V Strom 1050 JC 0126

Το ντουέτο των V-Strom 1050 και V-Strom 1050 ΧΤ που μας συνόδευσε από το 2020 άλλαξε δραστικά φέτος, με μια αναβαθμισμένη και μια νέα έκδοση. Πριν λίγες μέρες γράφαμε για την οδηγική μας επαφή με τη V-Strom 1050 DE, πρώτη της φαμίλιας που αναγράφει 90/90-21 μπροστά, τώρα παίρνει σειρά η παραδοσιακότερη εναλλακτική, με τον γνωστό 19ιντσο μπροστινό τροχό.

Με το φετινό ανακάτεμα της τράπουλας από τη Suzuki, ουσιαστικά κατάργησε το απλούστερο μοντέλο της προηγούμενης γενιάς, φτιάχνοντας ένα υβρίδιο με χυτές ζάντες και όλο το πακέτο της πλούσιας V-Strom 1050 ΧΤ. Αυτό σημαίνει την αδρανειακή μονάδα της Bosch και όλη την προηγμένη σουίτα ηλεκτρονικών βοηθημάτων που καθοδηγεί.

Αυτή η βάση πέρασε από μια διαδικασία βελτιστοποίησης με μερικές προσεκτικές επεμβάσεις, όπως οι νέες βαλβίδες εξαγωγής που συμβάλλουν στη μείωση θερμοκρασίας στον θάλαμο καύσης ή η τροποποιημένη κλιμάκωση της ηλεκτρονικής γκαζιέρας για πιο σφικτή αίσθηση στην αρχή της περιστροφής της.

Suzuki V Strom 1050 JC 01421

Αλλαγή συναντάμε στο σύστημα μετάδοσης, όπου η πρώτη και η έκτη σχέση μάκρυναν, με αντίβαρο λίγο κοντύτερη τελική μετάδοση, ενώ οι επεμβάσεις κλείνουν με τροποποιημένη έδραση της σέλας στο πλαίσιο για μεγαλύτερη αντοχή στις εκτός δρόμου κακουχίες.

Αυτό ήταν το fine tuning που επεφύλαξε η Suzuki για τη V-Strom 1050 σε πρώτη φάση, καθώς μετά περνάμε σε εξοπλιστικά ζητήματα. Η αρχή γίνεται με την προσθήκη quickshifter δύο δρόμων στο βασικό πακέτο, μαζί με μια νέα έγχρωμη TFT οθόνη με διαγώνιο 5 ιντσών, άνευ συνδεσιμότητας.

Για τη συνέχεια έχουμε φυσικά το ηλεκτρονικό πακέτο Suzuki Intelligent Ride System (SIRS), πλήρες με τα όλα του και σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό της έκδοσης DE πλην δύο στοιχείων που παραμένουν αποκλειστικά της: της G mode στο traction control και της δυνατότητας απενεργοποίησης του ABS στον πίσω τροχό.

Διαβάστε σχετικά: Τεχνική ανάλυση και Δοκιμή  Suzuki V-Strom 1050 DE

Πέραν αυτών, η V-Strom 1050 δεν έχει σε τίποτε να ζηλέψει από τη DE έκδοση, συνιστώντας μια ισάξια εναλλακτική με λίγο διαφορετικό προσανατολισμό, με λιγότερο χώμα και περισσότερη άσφαλτο.

 22A0433

Η διαδρομή που είχαμε να καλύψουμε με τη V-Strom 1050 ξεκινούσε από το Λουτράκι και μας οδηγούσε προς τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης και από κει κόψιμο δεξιά για ανώτερα υψόμετρα. Με τον καιρό να είναι ακόμη παγερός νωρίς το πρωί και τους δρόμους παγωμένους από ένα σημείο και πάνω, τα στεγνά κομμάτια της διαδρομής έκρυβαν κινδύνους με διάφορες μορφές, από νησίδες πάγου που ξέμειναν στη σκιά έως έντονες συγκεντρώσεις αλατιού με έντονη αντιπάθεια προς την πρόσφυση.

Σε αυτούς τους δρόμους, με ψιλόχιονο και τη θερμοκρασία να μην ανεβαίνει πάνω από τους 4 βαθμούς, η μοτοσυκλέτα της Suzuki ήταν ό,τι ακριβώς χρειαζόταν. Κινητήρας με γραμμικότατη απόδοση και άφθονη ροπή παντού ώστε να μην παιδεύεσαι ιδιαίτερα με το κιβώτιο, απαλή και προβλέψιμη απόκριση στο γκάζι με το B (Basic) πρόγραμμα χωρίς έκπτωση στην ακαριαία επιτάχυνση όταν χρειαστεί, υπέροχα ζυγισμένο πλαίσιο, σωστά στημένες αναρτήσεις, αποτελεσματικά φρένα και κορυφαία ηλεκτρονική υποστήριξη.

Αυτή είναι η συνταγή της αυτοπεποίθησης εκεί που ο δρόμος κρύβει δόντια.

 22A0498

Στο έντονο κρύο η αεροδυναμική προστασία είναι ένα σπουδαίο προσόν που η Suzuki δεν χάλασε στο παραμικρό στη νέα V-Strom 1050. Ο γνωστός μεγάλος και ρυθμιζόμενος (χωρίς εργαλεία) ανεμοθώρακας, οι χούφτες και η σχεδίαση των πλαϊνών πλαστικών φρόντισαν να κρατήσουν ζεστό το κορμί μου κατά την τρίωρη βόλτα – τόσο που δεν αντιλήφθηκα καν πως είχα ξεχάσει ανοικτούς αεραγωγούς στο adventure παντελόνι της Nordcode μέχρι να μου το υποδείξει κάποιος.

Βρίσκοντας αγαστή συνεργασία με τα Α41 της Bridgestone, η V-Strom 1050 παραμένει η γνωστή απολαυστική και αποτελεσματική μοτοσυκλέτα για τα πάντα, από καθημερινή χρήση έως ατελείωτα ταξίδια και από χαλαρά ρομαντικά σουλάτσα ως στριφτερή διασκέδαση.

Αν και τυπικά η DE αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει τη σκονισμένη πτέρυγα της φαμίλιας, ρεαλιστικά και η “σκέτη” V-Strom 1050 δεν απαρνείται τον διττό της χαρακτήρα. Οι διαδρομές των αναρτήσεων δεν είναι και πολύ μακριά μεταξύ εκδόσεων, τα 10 mm (1 εκατοστό) που τις χωρίζουν δε συνιστούν και διαφορετικούς κόσμους ακριβώς, έτσι μένει η 19άρα μπροστινή ζάντα, η απουσία προστατευτικών όπως η ποδιά και βέβαια η έλλειψη των εξειδικευμένων ρυθμίσεων για το χώμα να θέτουν τους βασικούς περιορισμούς.

Από την άλλη, αυτή εδώ η έκδοση είναι 10 κιλά ελαφρύτερη από τη DE, και μάλιστα είναι και 5 κιλά ελαφρύτερη από την περσινή ΧΤ. Εντούρο δε θα γινόταν ποτέ με 242 υγρά κιλά, αλλά ο γλυκός χαρακτήρας και η ισορροπημένη γεωμετρία της παραμένουν ισχυρά εφόδια σε περιηγητικές βόλτες. Οι οποίες με τις αρμόδιες προστασίες και πιο κατάλληλα λάστιχα μπορούν να γίνουν πολύ πιο ενδιαφέρουσες.

 22A9055

Από τη στιγμή που η Suzuki έχει αποφασίσει να συνεχίσει να πορεύεται με αυτόν τον V2 κινητήρα που υπηρετεί στη σημερινή του μορφή με 1,037 cc από τη σεζόν 2013-2014 – με καταβολές που μας ταξιδεύουν πίσω στο 1997 και την TL1000S – η πιο πρόσφατη ανανέωση των μεγάλων V-Strom δείχνει λογική. Αντί να προσφέρει δύο επίπεδα εξοπλισμού, φτιάχνει δύο εκδόσεις που διαχωρίζονται στην εξειδίκευση της χρήσης τους, ισάξιες σε επίπεδο εξοπλισμού και καλά στημένες η καθεμία για το πεδίο της.

Η V-Strom 1050 δε διστάζει να δείχνει τη σχεδιαστική της ηλικία, απεναντίας την τιμά και την επιδεικνύει ως φόρο τιμής στο αξέχαστο σουλούπι της DR Big, της μοτοσυκλέτας που έκανε μόδα το ρύγχος κάτω από τον προβολέα.

Ο κινητήρας της δεν πρόκειται να γίνει νεότερος, αλλά είναι γεγονός πως μπορεί να σταθεί στη σημερινή αγορά με τους 106 ίππους του και τη σαγηνευτικά γλυκιά του απόδοση και λειτουργία. Απευθύνεται σε όλους όσους αδιαφορούν για νούμερα που εντυπωσιάζουν προσφέροντας ένα άρτιο σύνολο ρεαλιστικής απόδοσης και ικανοτήτων.

 22A9317

Παρά τα κιλάκια της η μοτοσυκλέτα της Suzuki δείχνει ανάλαφρη στον δρόμο, τόσο χάρη στο ζύγισμά της όσο και στην ελαστικότητα του V2, τα περιφερειακά της είναι όλα ποιοτικά και λειτουργικά, ενώ μου άρεσε πολύ η απλότητα των ηλεκτρονικών της.

Όπως έγραφα και στη δοκιμή της V-Strom 1050 DE, η Suzuki έχει συμπεριλάβει έναν σκασμό συστήματα που εξυπηρετούν την ασφάλεια, την άνεση και την ευκολία χωρίς να πρέπει να ασχολείσαι μαζί τους. Όλα δουλεύουν αθόρυβα στο παρασκήνιο για σένα χωρίς να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, αφήνοντας στο χέρι του αναβάτη μόνο τρεις ρυθμίσεις που επηρεάζουν άμεσα τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας και οι οποίες ελέγχονται σε ελάχιστο χρόνο από τρία κουμπιά αριστερά στο τιμόνι. Απλά, γρήγορα και δίχως περίπλοκες περιηγήσεις σε μενού και υπομενού για να βρεις αυτό που θες.

Η Suzuki έχει έξυπνα δημιουργήσει έναν δικό της ζωτικό χώρο για τη V-Strom 1050, μπαίνοντας σφήνα ανάμεσα σε μια γενιά 800-900 cc και τα θηρία των 1,200+ κυβικών με ένα πακέτο που δείχνει πλήρες κοιτώντας και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Αυτή η μοτοσυκλέτα μπορεί να εξυπηρετήσει ως μια για όλα, από την ασφυκτική πόλη ως το ατελείωτο ταξίδι, με εγνωσμένη αξιοπιστία και έναν χαρακτήρα στον οποίο πολύ δύσκολα βρίσκεις ψεγάδι. Και αυτά σε μια τιμή που, μπορεί να μην χαρακτηρίζεται και ως η ευκαιρία του αιώνα, αλλά αν μη τι άλλο επιτρέπει πρόσβαση στο ανώτερο ράφι της adventure αγοράς χωρίς να πλησιάζει καν τα 20 χιλιάρικα που απειλούν να γίνουν η νέα νόρμα της κατηγορίας για ο,τιδήποτε δεν προέρχεται από την Κίνα.

Suzuki V Strom 1050 JC 0160

Εξοπλισμός δοκιμής

Κράνος: Arai Tour-X 4 - MC Motor Import
Τζάκετ: Nordcode Dakar Evo - Moto Market
Παντελόνι: Nordcode Adventure Evo - Moto Market
Μπότες: Eleveit T-Spirit Evo - Moto Market
Γάντια: Five WFX 3 - Moto Market

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο Suzuki V-Strom 1050 (2023)
Αντιπρόσωπος Suzuki Moto Greece
Τιμή 15,295
Εγγύηση 4 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, V2 90 μοιρών, Υ/Ψ, DOHC, 4 B/Κ
Κυβισμός (cc) 1,037
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 100 x 66
Συμπίεση (:1)  11.5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος με υποβοήθηση (SCAS)
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα, quick shifter up/down
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινένιο δύο δοκών
Κάστερ (°)  25
Ίχνος (mm) 110
Μεταξόνιο (mm) 1,555
Ύψος σέλας (mm) 855
Μήκος (mm) 2,265
Πλάτος (mm) 940
Ύψος (mm) 1,515
Απόσταση εδάφους (mm) 165
Βάρος (kg)   242 (πλήρες)
Ρεζερβουάρ (lt)  20
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι ΚΥΒ 43 mm, διαδρομή 160 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω  Ένα αμορτισέρ ΚΥΒ, διαδρομή 160 mm, προφόρτιση ελατηρίων (με απομακρυσμένο περιστροφικό ρυθμιστήρι), απόσβεση επαναφοράς
   
Ελαστικά Bridgestone Battlax Adventure A41 (tubeless)
Μπροστά 110/80-19
Πίσω  150/70-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 310 mm, ακτινικές δαγκάνες Tokico monoblock 4 εμβόλων, Bosch Motion Track ABS
Φρένα Δίσκος 260 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, Bosch Motion Track ABS
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακή έγχρωμη οθόνη TFT με διαγώνιο 5 ιντσών και αυτόματη προσαρμογή σε Day/Night Mode, Suzuki Intelligent Ride System (SIRS) με: traction control (ρυθμιζόμενο) / cruise control / ABS (ρυθμιζόμενο) / drive modes (Active, Basic, Comfort) / easy start system / low rpm assist / hill hold control / slope-dependent control / load-dependent control / quickshifter δύο δρόμων, LED φώτα και φλας, σχάρα, χούφτες, ζελατίνα (ρυθμιζόμενη), κεντρικό και πλαϊνό στάντ, παροχή φόρτισης USB (στα όργανα) και 12V DC (κάτω από τη σέλα)
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  106 / 8,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 10.2 / 6,000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023 19:00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon