.
Κατηγορία MV Agusta
Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013 08:29

MV Agusta Turismo Veloce 800 / Lusso - 2014 - EICMA

 

Ιταλικό κομψοτέχνημα


Οι μεγαλύτερες αισθήσεις που περιλαμβάνονται σε ένα ταξίδι, η αίσθηση του ανοιχτού δρόμου μπροστά στον αναβάτη, τα όρια που σε πιέζουν συνεχώς κάθε μέρα, όλα αυτά, είχε στο μυαλό η MV Agusta όταν σχεδίαζε την Turismo Veloce 800. Πρόκειται για ένα όνομα το οποίο μας ταξιδεύει στις παλιές ημέρες της MV - Meccanica Verghera, της εταιρίας που συστάθηκε από τον Domenico Agusta και μετά από 75 παγκόσμιους τίτλους, έχει μία εκπληκτική ιστορία στον χώρο των δύο τροχών και των επιδόσεων.

 Απόλαυση και επιτάχυνση

Με την Turismo Veloce, η MV Agusta προσφέρει μία μοτοσυκλέτα που συνδυάζει απόλαυση, επιτάχυνση, τουρισμό και διασκέδαση, στο γνωστό ιταλικό design που κάνει τις μοτοσυκλέτες της να ξεχωρίζουν. Η νέα μοτοσυκλέτα φέρνει – κατά την MV Agusta, ξανά τον χαρακτηρισμό Granturismo στην επικαιρότητα αποδεικνύοντας ότι δεν χρειάζεται να είναι μεγάλων διαστάσεων για να καλύπτει αυτές τις χρήσεις και να είναι πρακτική, αλλά να προσφέρει και έναν ενδιαφέρον τρόπο για τουρισμό.
Η παραγωγή της Turismo Veloce γιορτάζει την παραγωγή δύο μοναδικών μοντέλων για την MV Agusta, στην σειρά Grand Tourismo: Την απλή έκδοση, Turismo Veloce, και την Turismo Veloce Lusso, η οποία θα διαφέρει από τον πλουσιότερο εξοπλισμό αλλά και τα ηλεκτρονικά βοηθήματα. Η Lusso θα διαθέτει το σύστημα MVCSC (MV Agusta Chassis Stability Control) το οποίο αφορά σε ένα σύστημα ηλεκτρονικής σταθερότητας με την χρήση των ημιενεργητικών αναρτήσεων, θα έχει πλαϊνές βαλίτσες, αλλά και το νέας γενιάς MVICS 2.0 (Motor & Vehicle Integrated Control System) – μία πλατφόρμα που περιλαμβάνεις το σύστημα ηλεκτρονικής αλλαγής ταχυτήτων, όπως και ένα σύστημα αποτροπής της σούζας - Anti Wheelie System. Είναι η πρώτη φορά που συναντάμε τέτοια συστήματα μάλιστα ε μία μοτοσυκλέτα τουρισμού.
Ο standard εξοπλισμός ωστόσο περιλαμβάνει immobiliser, θερμαινόμενα grips, σύνδεση Bluetooth και GPS.

 Σχεδίαση

Η Turismo Veloce συλλαμβάνει την ουσία του τουρισμού και μεταδίδει απευθείας τα συναισθήματα στον αναβάτη. Αυτό σημαίνει πως χιλιόμετρο το χιλιόμετρο σαρώνει τις στροφές και τις ευθείες, και μετά από ώρες οδήγησης σε απόλυτη γαλήνη, έχει μόνο έναν στόχο: Να φτάσει ο αναβάτης στον προορισμό του με τον πιο ευχάριστο τρόπο. Η νέα Turismo Veloce σχεδιάστηκε για μικρές και μεγάλες χιλιομετρικές αποδράσεις, πάνω σε έναν τρικύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 800 κυβικών. Ο κινητήρας βρίσκεται σε κοινή θέακαι ο σχεδιασμός της μοτοσυκλέτας αντικατοπτρίζει το συμπαγές μέγεθός του. Η πλήρης ενσωμάτωση της αισθητικής φαίνεται τόσο με τις βαλίτσες ενσωματωμένες στο σώμα της μοτοσυκλέτας, όσο και όταν αυτές αφαιρεθούν. Χωρίς αυτές, η sport πλευρά κοντράρει την τουριστική της Turismo Veloce που ακόμη και το μεγάλο fering δείχνει να μην επηρεάζει αρνητικά. Το μπροστινό τμήμα είναι σήμα κατατεθέν της MV Agusta με τον προβολέα ρόμβο να διαθέτει και φώτα ημέρας LED. Η αισθητική συμπληρώνεται από τις τρεις πανέμορφες εξατμίσεις που βρίσκονται τοποθετημένες χαμηλά στο δεξί τμήμα της Turismo Veloce.

Πλαίσιο και αναρτήσεις

Το πλαίσιο είναι ένας συνδυασμός Trellis design από ατσάλινους σωλήνες στρογγυλής διατομής και χυτά αλουμινένια τμήματα στα σημεία των μαρσπιέ. Είναι σχεδιασμένο ειδικά για τις τουριστικές ανάγκες της νέας μοτοσυκλέτας και είναι φαρδύτερο στο μεσαίο τμήμα. Το υποπλαίσιο είναι αντίστοιχα σχεδιασμένο για να αντέχει στο βάρος επιβαινόντων και αποσκευών
Στην έκδοση Turismo Veloce Lusso, το σύστημα MVCSC 2.0 προσφέρει ένα εξελιγμένο σύστημα ελέγχου των αναρτήσεων της Sachs τόσο για μπροστά όσο και για πίσω, το οποίο μέσω ενός υδραυλικού συστήματος, ρυθμίζει ανάλογα τις αποσβέσεις τους και προσαρμόζει την λειτουργία τους ανάλογα με τις ανάγκες.
Η ηλεκτρονική ανάφλεξη περιλαμβάνει μία μονάδα που χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο ο οποίος ανάλογα με τις μετρήσεις της συμπίεσης και της επαναφοράς, δημιουργεί νέες ρυθμίσεις κατά την οδήγηση.

 Κινητήρας και ηλεκτρονικά

Ο τέλειος συνδυασμός ευελιξίας και απόδοσης έρχεται στην νέα Turismo με τον τρικύλινδρο κινητήρα των 800 κυβικών εκατοστών. Η MV Agusta έχει βασίσει σε αυτόν την επέκταση της γκάμας και, όντας ένας συμπαγής κινητήρας σε διαστάσεις, με τρεις κυλίνδρους που εξασφαλίζουν μέγιστη ισχύ στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, αλλά και στην διαδρομή μέχρι την κορυφή των στροφών.
Αυτός ο κινητήρας αποτελεί ένα ορόσημο για την MV όσον αφορά στην τεχνολογία που εφαρμόζεται. Τα κυκλώματα ψύξης υγρού και λαδιού έχουν ενσωματωθεί πλήρως στον κινητήρα και τίποτα δεν φαίνεται εξωτερικά. Μέσα στα κάρτερ κρύβεται ένας στρόφαλος που γυρίζει αντίστροφα, προς τα πίσω, κάτι που συναντήσαμε και στο F3 675 και χαρακτηρίζει τον κινητηρα της MV Agusta. Ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών με το σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης καυσίμου και το δεύτερης γενιάς σύστημα MVICS 2.0 (Motor & Vehicle Integrated Control System) που δίνει την δυνατότητα ρύθμισης του χάρτη της ηλεκτρονικής ανάφλεξης σε τρία διαφορετικά επίπεδα, περιορίζουν ανάλογα την απόδοση. Για την τουριστική χρήση, η ιπποδύναμη περιορίζεται στ 100 άλογα, ενώ στην Sport ρύθμιση, φτάνει στα 125, με την επιλογή Rain να ενεργοποιεί στο μάξιμουμ το Traction Control για οδήγηση σε γλιστερές επιφάνειες. Υπάρχει και μία τέταρτη ρύθμιση, Custom, όπου ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει όπως θέλει την ροπή αλλά και την ιπποδύναμη σε δύο επίπεδα, να τοποθετήσει το όριο των στροφών (Hard or Soft), την απόκριση του γκαζιού σε τρία επίπεδα, το φρένο του κινητήρα σε δύο επίπεδα, και φυσικά, το traction control σε οκτώ επίπεδα. Το σύστημα MVICS 2.0 περιλαμβάνει επίσης το Anti Wheelie που συναντάμε για πρώτη φορά σε τουριστική μοτοσυκλέτα, ενώ, το Cruise Control, είναι ακόμη ένα σύστημα που θα αυξήσει τις τουριστικές δυνατότητες.

 Ηλεκτρονικά βοηθήματα

Για πρώτη φορά συναντάμε σε τουριστική μοτοσυκλέτα το σύστημα EAS 2.0 (Electronically Assisted Shift) το οποίο επιτρέπει αλλαγές ταχυτήτων χωρίς χρήση συμπλέκτη.
Οι δύο εκδόσεις, Turismo Veloce και Turismo Veloce Lusso θα είναι διαθέσιμες μόνο με ABS. Ο αναβάτης θα έχει την δυνατότητα να ρυθμίζει τις παραμέτρους που επιθυμεί από τους διακόπτες που βρίσκονται στο τιμόνι. Στην οθόνη TFT 5’’ εμφανίζονται όλες οι πληροφορίες ενώ εκεί, ο αναβάτης θα συναντήσει και το ενσωματωμένο GPS με πληροφορίες διαδρομών, κατανάλωση καυσίμου και οδηγίες για σωστή λειτουργία του κινητήρα. Το Bluetooth επιτρέπει την σύνδεση αναβάτη και συνεπιβάτη αλλά και της μοτοσυκλέτας, αλλά θα αφήνει τον αναβάτη να μοιράζεται αγαπημένες διαδρομές με άλλους αναβάτες που χρησιμοποιούν αντίστοιχη εφαρμογή.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής MV Agusta
Μοντέλο Turismo Veloce 800
Αντιπρόσωπος Hellinmoto A.E.
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος 4Τ, 3Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 798
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 79  x 54,3
Συμπίεση (:1)  13,3
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής  3 σε  1
Λίπανση  υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση  6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια - 36/19 (3,315)
1η  2,846 (37/13)
2η  2,125 (34/16)
1,777 (32/18)
1,578 (30/19)
1,428 (30/21)
1,318 (29/22)
Τελική μετάδοση 2,562 (41/16)
Πλαίσιο
Τύπος   Χαλύβδινο τύπου Trellis με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Κάστερ (°)  23,7
Ίχνος (mm)  108
Μεταξόνιο (mm)  1.420
Ύψος σέλας (mm)  870
Μήκος (mm)  2080
Πλάτος (mm)  900
Ύψος (mm)  Δ.Α.
Βάρος (kg)   194
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ)  20lt
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 43mm της Marzocchi, πλήρως ρυθμιζόμενο. Διαδρομή τροχού 160mm
Πίσω  Μονό αμορτισέρ μοχλισμού  της Sachs, πλήρως ρυθμιζόμενο. Διαδρομή τροχού 160mm
Ελαστικά
Μπροστά  120/70-17
Πίσω   190/55-17
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Εξοπλισμός
Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, χιλιομετρητή ρεζέρβας, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό, bluetooth, immobilizer, Ride by Wire, Torque control (τέσσερις χάρτες), Traction Control (οκτώ ρυθμίσεις), Shift Assisted
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ)  95 / 10.000
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ)  75 / 8.750

Στατικές φωτογραφίες

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013 11:22

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « MV Agusta Turismo Veloce 800 – 2014 MV Agusta Dragster 800 2014 - Video teaser »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon