.
Κατηγορία BMW
Παρασκευή, 26 Μαϊος 2017 14:24

BMW Motorrad Concept Link

 

Φουτουριστική πρόταση για την αστική κινητικότητα του μέλλοντος

 

Στην εκδήλωση Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2017, το BMW Group παρουσιάζει το δικό του όραμα για την αστική δίτροχη κινητικότητα μηδενικών ρύπων του μέλλοντος. Με έμπνευση από το φουτουριστικό Vision NEXT 100 της BMW Motorrad, το Concept Link συνδέει για μία ακόμη φορά τον ψηφιακό κόσμο με τους 2 τροχούς.

“Το ηλεκτρικό BMW Motorrad Concept Link δεν βασίζεται στα συνήθη concept, αλλά αντίθετα καλύπτει τις βασικές λειτουργικές ανάγκες, την τεχνική αρχιτεκτονική και την ψηφιακή πραγματικότητα των σημερινών χρηστών. Οι πλακέ μπαταρίες στο πάτωμα του scooter και η μικρών διαστάσεων μετάδοση στον πίσω τροχό μας επέτρεψαν να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό design που χαρακτηρίζει μια νέα κατηγορία” λέει μεταξύ άλλων ο Alexander Buckan, επικεφαλής του σχεδιασμού οχημάτων της BMW Motorrad.

bmw motorrad concept link

Το χαμηλό και μακρύ scooter με την επίπεδη σέλα (που να συμπληρώσουμε δεν δείχνει καθόλου άνετη), συνδυάζεται με το διαγώνιο μπροστινό τμήμα του σκούτερ, για να δημιουργήσει μια σύγχρονη αλλά παράλληλα ξεχωριστή σιλουέτα. Το κύριο χρώμα του Concept Link είναι εκείνο του τιτανίου (Liquid Metal Titanium), με μια μπλε γραμμή στη σέλα, μαύρη μάσκα, και πορτοκαλί λεπτομέρειες.

Χαμηλή σέλα, γρήγορες επιταχύνσεις και ευελιξία, συνθέτουν σύμφωνα με τη BMW Motorrad τον αστικό οδηγικό χαρακτήρα του Concept Link. Σημειώστε πως το δίτροχο concept των Βαυαρών διαθέτει και όπισθεν -μήπως λέει κάτι αυτό για το βάρος του;

bmw motorrad concept link

Η σέλα ρυθμίζεται ως προς το μήκος της (!), ενώ το Concept Link διαθέτει και αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα (πάγκο την ονομάζει η BMW Motorrad), που ανοίγει-κλείνει με ένα πορτάκι.

bmw motorrad concept link

Μπροστά έχουμε “2 εμβληματικά LEC φώτα”... μια στιγμή... γιατί πρέπει εμείς να γνωρίζουμε τι είναι τα LEC φώτα δηλαδή; Και έχει όντως LEC φώτα, ή έχει γίνει λάθος στο δελτίο τύπου με το LED να γίνεται LEC; Αν είναι όντως LEC, τότε μιλάμε για Light Emiting Ceramics, μια τεχνολογία HID (High Intensity Discharge) που χρησιμοποιείται συνήθως σε φώτα κήπων, θερμοκηπίων, κ.α.

bmw motorrad concept link

Οι τροχοί είναι πλήρως καλυμμένοι, κάτι που μπορεί να δίνει φουτουριστικό αέρα στην κατασκευή, όμως παράλληλα αποτελεί κακή λειτουργική λύση όσον αφορά στην συμπεριφορά του οχήματος σε δυνατούς ανέμους.

bmw motorrad concept link

Για λόγους design, η BMW Motorrad έχει αφήσει ακάλυπτα ορισμένα εξαρτήματα που συνήθως παραμένουν κρυμμένα στα ηλεκτρικά οχήματα, θέλοντας να τονίσει τον χαρακτήρα της ηλεκτροκίνησης, και να δώσει ένα βιομηχανικό στιλ στο Concept Link.

Στα πρότυπα του BMW Motorrad Vision NEXT 100, το Concept Link συνδέει τον αναβάτη με τον ψηφιακό κόσμο, την ώρα που εκείνος οδηγεί, παρέχοντας του νέες δυνατότητες. Μέσα στα άλλα, το Concept Link γνωρίζει τα περιεχόμενα του ημερολογίου του αναβάτη (αν εκείνος κρατάει ημερολόγιο) γνωρίζοντας έτσι και τους επόμενους προορισμούς του. Έτσι μπορεί να σχεδιάσει από πριν τις πιο γρήγορες ή τις πιο... ατμοσφαιρικές διαδρομές, και ακόμα να επιλέξει την κατάλληλη μουσική για την οδήγηση -εσείς πάντως θυμηθείτε πως είναι επικίνδυνο να ακούτε μουσική όταν οδηγείτε.

bmw motorrad concept link 12

Τα κλασικά όργανα φυσικά απουσιάζουν, ενώ στη θέση τους “το Concept Link θα προβάλλει πληροφορίες πλοήγησης και οχήματος στην ζελατίνα του φέρινγκ, ακριβώς στο οπτικό πεδίο του αναβάτη”. Εδώ βέβαια υπάρχει ένα ακόμα “θα” που σημαίνει πως η BMW δεν έχει καν σχεδιάσει CGI εικόνες που να δείχνουν αυτή την... αέρινη προβολή. Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε εμείς στις φωτογραφίες είναι μια οθόνη αφής κάτω από το τιμόνι, εκεί που θα προβάλλονται “δευτερευούσης σημασίας” πληροφορίες.

bmw motorrad concept link 19

Όπως και στο φουτουριστικό όσο και ουτοπικό Vision NEXT 100, έτσι κι εδώ ο αναβάτης δεν φοράει τον κλασικό προστατευτικό εξοπλισμό -ευτυχώς εδώ φοράει κράνος- ενώ το μοδάτο “έξυπνο jacket” του έχει αισθητήρα ώστε όταν ο αναβάτης κουνάει στον αέρα το χέρι μπροστά στη σέλα, να ανοίγει αυτόματα ο αποθηκευτικός χώρος. Η BMW Motorrad αναφέρει πως το jacket διαθέτει ελαφριές και διακριτικές προστασίες σε ώμους και αγκώνες, ενώ το υλικό κατασκευής του jacket το κάνει εν μέρει αδιάβροχο.

bmw motorrad concept link

Οι ενστάσεις μας πολλές, αλλά διαγράφονται αυτοστιγμεί από την συνειδητοποίηση πως αν ένα όραμα δεν είναι τολμηρό στη σύλληψη, τότε σίγουρα θα αποδειχθεί εξαιρετικά βαρετό και συντηρητικό στην υλοποίηση, όταν το περιλάβουν οι πραγματιστές και οι υπεύθυνοι budget των εταιρειών.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Μαϊος 2017 16:36

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « BMW R nineT Urban G/S: THE SPIRIT OF A LEGEND - Video BMW - Νέα μοντέλα 2018! »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon