.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023 12:55

Ανήλικοι οδηγοί βαριών φορτηγών - Μια κρίσιμη ψηφοφορία στην Ε.Ε.

Η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου γνωμοδοτεί ενάντια στην πρόταση αλλαγής των ορίων ηλικίας για οδηγούς βαρέων φορτηγών, αλλά ο κίνδυνος παραμένει.

Τον ερχόμενο Ιανουάριο το συμβούλιο υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωκοινοβούλιο θα ψηφίσουν ένα νέο πλαίσιο νόμου για τα διπλώματα οδήγησης και ένα κομμάτι αυτού αφορά μια προτεινόμενη αλλαγή στο όρια ηλικίας των επαγγελματικών διπλωμάτων για βαριά φορτηγά. Συγκεκριμένα, προτείνεται μείωση του ορίου ηλικίας για την απόκτηση ενός τέτοιου διπλώματος στα 17 έτη, από 21 που είναι σήμερα.

Ενόψει αυτής της ψηφοφορίας η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου (ETSC) σε δική της ψηφοφορία αποφάσισε να γνωμοδοτήσει ενάντια στην πρόταση και καλεί τους υπουργούς να μην υποστηρίξουν την αλλαγή των ορίων ηλικίας.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο νέο νόμο που προωθείται από ευρωβουλευτές διαφόρων κρατών, όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα μπορούν (ή ενδεχομένως θα υποχρεούνται) να εκδίδουν άδειες οδήγησης για βαριά φορτηγά σε οδηγούς από 17 ετών με την προϋπόθεση να συνοδεύονται. Αυτή τη στιγμή πέντε χώρες της Ε.Ε. εκδίδουν ανάλογες επαγγελματικές άδειες οδήγησης σε νέους από 18 ετών - Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Πολωνία και Φινλανδία - ωστόσο στατιστικά στοιχεία του ETSC από Γερμανία, Πολωνία και Φινλανδία δείχνουν πως οι νεότεροι οδηγοί (18-19 ετών) έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν ατύχημα.

Η Ellen Townsend, Policy Director της ETSC σχολίασε σχετικά:

“Η νομοθεσία αυτή εισήχθη στο πλαίσιο ενός 'πακέτου οδικής ασφάλειας', μα ειλικρινά αν καταλήξουμε να ενθαρρύνουμε μεγάλους αριθμούς εφήβων να οδηγούν φορτηγά οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Ενόψει της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο, ελπίζουμε οι νομοθέτες να κάνουν ένα βήμα πίσω και να επανεξετάσουν τις συνέπειες μιας τέτοιας αλλαγής προτού υπερψηφίσουν σχέδια που θα κάνουν τους δρόμους μας πιο επικίνδυνους για όλους."

Στις προτεινόμενες αλλαγές στα ευρωπαϊκά διπλώματα οδήγησης υπάρχουν ακόμη δύο προτάσεις που ενδέχεται να ψηφιστούν. Η πρώτη είναι μια πρόταση από τη Φινλανδία που προτείνει διπλώματα οδήγησης ΙΧ αυτοκινήτων από τα 16 χρόνια, με την προϋπόθεση πως θα αφορά οχήματα περιορισμένης ισχύος, δηλαδή κάτι ανάλογο με την κλιμάκωση των αδειών οδήγησης δικύκλων.

Η έτερη πρόταση αφορά τα ανώτατα όρια περιεκτικότητας του αίματος σε αλκοόλ, τα οποία προτείνεται να μειωθούν ανελαστικά σε 0.2 g/l για όλους τους νέους οδηγούς.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023 13:04

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon