.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 15 Μαϊος 2023 14:40

Μετά το αλκοτέστ, έρχεται το «υπνοτέστ» - Νέοι έλεγχοι και πρόστιμα προ των πυλών

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, το αν οδηγείς άυπνος μπορεί να αποκαλυφθεί με ένα απλό τεστ, όπως αυτό για το αλκοόλ – Τα αποτελέσματα από έρευνες σοκάρουν.

Εσείς γνωρίζατε ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει την οδήγηση, με τρόπο παρόμοιο με την κατανάλωση αλκοόλ; Σύμφωνα με έρευνες, η έλλειψη μίας μόλις ω΄ρας ύπνου από το 8ωρο έχει την ίδια επιρροή στο σώμα με 50mg/100ml οινοπνεύματος, ενώ ακόμα λιγότερες ώρες ύπνου επηρεάζουν τον οργανισμό με τον ίδιο τρόπο, όσο 100mg/100ml οινοπνεύματος. Ήδη, βρισκόμαστε πάνω από το όριο κατανάλωσης αλκοόλ για πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Και, δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε, πόσοι οδηγοί κυκλοφορούν εκεί έξω, έχοντας κοιμηθεί πολύ λιγότερο από τις 8 προβλεπόμενες ώρες!

Τα δεδομένα όμως δεν τελειώνουν εκεί – στατιστικά της αστυνομίας της Βρετανίας δείχνουν ότι τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται κουρασμένοι οδηγοί, ανέρχονται στο 2% των συνολικών, αλλά αντιστοιχούν στο 4% των θανάτων στο δρόμο, ενώ φορείς οδηγικής ασφάλειας όπως η RoSPA ισχυρίζονται ότι η κόπωση, μπορεί να αποτελεί παράγοντα έως και για το 20% των ατυχημάτων.

Tώρα, φαίνεται ότι νέα δεδομένα από την εργασία του πανεπιστημίου του Monash στην Αυστραλία, ανοίγει τον δρόμο για την δημιουργία και εφαρμογή του «υπνοτέστ» - ένα τεστ ταχείας διενέργειας και απεικόνισης αποτελέσματος, σαν το αλκοτέστ, αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς ακριβώς θα γίνεται η δοκιμή. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, ανακαλύφθηκαν 5 βιολογικοί δείκτες που αποκαλύπτουν πόσο κουρασμένο είναι ένα άτομο, οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύονται από μία νέα διαδικασία ελέγχου που μπορεί να αναπτυχθεί μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Το πανεπιστήμιο Monash πραγματοποίησε ακόμα μία δοκιμή, σε περιβάλλον κλειστής πίστας, η οποία αποκάλυψε το εξής: Οδηγοί που κοιμήθηκαν μόλις 3 ώρες, ήταν υποψήφιοι να εμπλακούν σε ατύχημα κατά 10 φορές περισσότερο, σε σχέση με όσους οδηγούς ξεκουράζονται πλήρως για 8 ώρες!

Το νέο «υπνοτέστ», λοιπόν, θα μπορούσε να πραγματοποιείται από αστυνομικούς σε έναν τυπικό τροχονομικό έλεγχο, ο οποίος θα καταδεικνύει αν το υποκείμενο είναι επικίνδυνα κουρασμένο ώστε να συνεχίσει να οδηγεί -πιθανότατα και με την πρόβλεψη επιβολής προστίμου ή άλλης ποινής κατά περίπτωση. 

Φυσικά, όλη αυτή η κουβέντα αναμένεται να είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, για πολλούς λόγους. Πέρα από τα βασικά, περί των ελέγχων αλλά και της εξασφάλισης μιας «αντικειμενικής κλίμακας» για την αναγνώριση της κόπωσης, τα νέα είναι ακόμα ένας βραχνάς σε μία ήδη πιεσμένη πέραν του δέοντος κοινωνία, που πασχίζει να ζήσει και να επιβιώσει μέσα από αδιάκοπη οδήγηση και εργασία. Συμπεριλαμβάνοντας τις ώρες μετάβασης από και προς την εργασία, στο καθημερινό 8ωρο, κάποιοι χάνουν περί τις 12 ώρες από την κάθε ημέρα τους στην εργασιακή τους πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να τους απομένουν 4 μόνο ώρες για να… απολαύσουν τη μέρα, πριν κοιμηθούν. Ελπίζουμε, το ζήτημα να είναι δυνατόν να διευθετηθεί δίκαια και νόμιμα για όλους.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Μαϊος 2023 14:51

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon