.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 11:57

H BSA επιστρέφει!

Με μια λιτή ανακοίνωση η BSA Motorcycles αναγγέλλει την επιστροφή της στην κατασκευή μοτοσυκλετών.

H BSA, εκ του Birmingham Small Arms, ιδρύθηκε το 1861 και στην πορεία των ερχόμενων πέντε δεκαετιών μεγάλωσε δραστηριοποιούμενη σε ένα ευρύτατο φάσμα κατασκευών, από όπλα και εργαλεία, ως ποδήλατα, μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα.

Η πρώτη της μοτοσυκλέτα παράχθηκε το 1910 και σταδιακά η BSA αναδείχθηκε ως κραταιά δύναμη στην Αγγλία και κύρια εξαγωγική δύναμη στη μοτοσυκλετιστική παραγωγή της χώρας. Το τέλος της πρακτικά ήρθε το 1973, όταν η χρεωκοπημένη BSA εντάχθηκε στον όμιλο NVT (Norton-Villiers-Triumph), ένα σχήμα που στήθηκε με κυβερνητική παρέμβαση για να σώσει την αγγλική βιομηχανία μοτοσυκλέτας που είχε γονατίσει από τον νεόφερτο ιαπωνικό ανταγωνισμό.

Τυπικά το τέλος της BSA (όπως και του ομίλου NVT) ήρθε το 1978, όταν και αυτή η προσπάθεια ναυάγησε με αποτέλεσμα τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της.

Το όνομα της BSA επανήλθε στο προσκήνιο το 2016, όταν ο ινδικός όμιλος Mahindra & Mahindra απέκτησε τα δικαιώματα του ονόματος και εκδήλωσε την πρόθεσή του να επαναφέρει τη θρυλική αγγλική εταιρεία στη ζωή. Τα αρχικά πλάνα των Ινδών όριζαν το 2019 ως χρονικό ορίζοντα για τα πρώτα μοντέλα της “νέας” BSA, ωστόσο αυτός ο προγραμματισμός καθυστέρησε μερικά χρόνια, για λόγους που δεν γνωρίζουμε.

Ξέρουμε καλά πλέον όμως το νέο εταιρικό σχήμα που στήθηκε για τη δουλειά αυτή. Ο λόγος για τη θυγατρική της Mahindra, Classic Legengs, η οποία έχει ήδη αναστήσει τη Jawa με νέο κινητήρα, ενώ εκτός της BSA ετοιμάζεται να αναβιώσει και ένα άλλο ιστορικό όνομα της Ινδίας, όχι και τόσο γνωστό στη Δύση, τη Yezdi.

bsa spy
Η φημολογούμενη πρώτη μοτοσυκλέτα της νέας BSA δοκιμάζεται στην Ινδία με μονοκύλινδρο κινητήρα 650 cc (πηγή φωτογραφίας: Thrust Zone)


Η Classic Legends έχει μεγάλα σχέδια για τη BSA, τα οποία ξεκινούν από την κατασκευή μιας γραμμής παραγωγής επί αγγλικού εδάφος και συγκεκριμένα στο Banbury, κοντά στο Coventry. Μάλιστα έχει ήδη λάβει μια επιχορήγηση από το αγγλικό κράτος της τάξης των 5 εκατομμυρίων λιρών, περίπου το μισό από το προβλεπόμενο κόστος της μονάδας που θα δημιουργήσει αρχικά περίπου 225 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή και θα συμβάλλει στην ιδέα της αναγέννησης της αγγλικής μοτοσυκλέτας στα χνάρια των Triumph και Norton.

Η επίσημη ανακοίνωση για την επιστροφή της BSA δόθηκε μέσω Twitter, όπου ουσιαστικά η BSA Motorcycles εγκαινίασε το νέο της κοινωνικό κανάλι γνωστοποιώντας τη σπουδαία είδηση και αποκαλύπτοντας το νέο της λογότυπο (κεντρική εικόνα) σε ένα σύντομο βίντεο όπου παρελαύνουν όλα τα εμβλήματα της BSA από τη μακρόχρονη ιστορία της.

Στο μεταξύ, στον ινδικό Τύπο έχουν ήδη εμφανιστεί κατασκοπευτικές φωτογραφίες από την πρώτη μοτοσυκλέτα που φέρεται να σχεδιάζει η BSA, μια γυμνή κλασική roadster στη λογική των Bonneville, με μονοκύλινδρο κινητήρα 650 cc. Μάλιστα, στη νέα της ιστοσελίδα, https://www.bsacompany.co.uk, προαναγγέλλει την επιστροφή του θρύλου με τα αποκαλυπτήρια του πρώτου της μοντέλου στις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη.

Δείτε στη συνέχεια το βίντεο με το οποίο ανακοινώνει η BSA την επιστροφή της.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 12:13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon