.
Κατηγορία Yamaha
Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018 17:00

TEST – Yamaha YS 125

O αφανής ήρωας της καθημερινότητας

Tου Κώστα Γαμβρούλη 
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος 

Γνωρίζουμε όλοι την παρουσία τους αλλά είναι σαν να μην υπάρχουν. Πολλοί ίσως να έχουμε μάθει να οδηγάμε σε ένα από αυτά. Ίσως πάλι ένα τέτοιο μοντέλο να είχε στοιχειώσει τα εφηβικά μας όνειρα αλλά πλέον όλα αυτά να ανήκουν στην λήθη. Ο λόγος για τα commuter μικρού κυβισμού, τα “μοτοσυκλετάκια”, όπως έχουμε συνηθίσει όλοι να τα λέμε. Με τα παπιά και τα scooter να αποτελούν τους αδιαμφισβήτητους κυριάρχους στους μικρούς κυβισμούς, έχει θέση και λόγο ύπαρξης ένα μοντέλο σαν το YS 125 στην αγορά; Μετά από την συμβίωση μαζί του για λίγες ημέρες, η απάντηση είναι ξεκάθαρα και εμφατικά, ναι!

Εuro 4 εποχή

Το YS 125, αποτελεί το διάδοχο μοντέλο του πολύ γνωστού YBR 125 της Yamaha, το οποίο, στα χρόνια της κυκλοφορίας του, είχε αποδείξει την αξιοπιστία του αλλά επίσης και το πόσο ευκολοδήγητο, φιλικό και οικονομικό ήταν. Το νέο μοντέλο λοιπόν, υποχρεούται αν μη τι άλλο να συνεχίσει την θετικότατη φήμη του προκατόχου του. Oι αλλαγές σε αυτή την κατηγορία δεν μπορεί να είναι βέβαια τεράστιας έκτασης και θεαματικού χαρακτήρα, αφού η οικονομία σε όλα τα επίπεδα, είναι η βασική φιλοσοφία. 


test yamaha ys 125 kinisi 11

Το νέο YS 125 λοιπόν, είναι συμμορφωμένο με τις Euro 4 προδιαγραφές και αυτό πέραν από τις όποιες αλλαγές σε εισαγωγή, κινητήρα και εξαγωγή, για σύμπλευση με τα όρια των ρύπων, επιτάσσει και κάποια άλλα πράγματα. Όπως την συνδυασμένη πέδηση για παράδειγμα, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση, την ενεργοποίηση του μπροστινού φρένου όταν πατά κάποιος το πίσω. Από την στιγμή που το YS 125 φέρει ταμπούρο πίσω, δεν είναι δυνατή η υδραυλική γεφύρωση (θα ανέβαζε και το κόστος), οπότε ο τρόπος που έχει επιλεγεί είναι μηχανικός.

Με νέα εμφάνιση

Τo ΥS 125 έχει ανανεωθεί επίσης σχεδιαστικά σε σχέση με το YBR, αποκτώντας μια σαφώς πιο σύγχρονη και δυναμική εμφάνιση. Οι γραμμές είναι πιο γωνιώδεις και τεθλασμένες, προσδίδοντας sport  χαρακτηριστικά στο μοτοσυκλετάκι. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία όμως, είναι ότι πουθενά πάνω στο YS δεν φαίνεται να έχει γίνει κάποια έκπτωση στην σχεδίαση, προσπαθώντας να συνδυάσουν διάφορα τμήματα από το ράφι μεταξύ τους, όλα “δένουν” και φαίνονται να έχουν δημιουργηθεί για αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο.


test yamaha ys 125 kinisi 12

Τα χρώματα στα οποία διατίθεται το YS, είναι το κόκκινο μαύρο (αυτό της δοκιμής), το λευκό μαύρο και το μαύρο. Σε ότι αφορά στην ποιότητα κατασκευής, αυτή βρίσκεται σε υψηλό για τα δεδομένα της κατηγορίας επίπεδο. Γενικά, είναι πολύ λίγα τα σημεία πάνω στο YS, όπου θα διαπιστώσει κανείς τις συνήθεις και απολύτως δικαιολογημένες για την κατηγορία παραχωρήσεις και αυτό δεν αφορά στην ποιότητα αλλά στην σχεδίαση, μερικά επί μέρους στοιχεία, είναι κάπως χοντροκομμένα. Μικρό το κακό δηλαδή, σε ένα κατά τα άλλα ποιοτικό μοντέλο.

Τους χωράει όλους

Μπορεί να είναι 125 κ.εκ., αλλά το YS, δεν στερείται χώρων. Στη σέλα του θα βολευτούν ακόμα και άνω του μέσου αναστήματος αναβάτες, χωρίς να αισθανθούν ότι στριμώχνονται. Ο λόγος είναι οι μεγάλες μεταξύ των κορυφών του περίφημου “τρίγωνου”, που σχηματίζεται από τις θέσεις των μαρσπιέ, της σέλας και των λαβών του τιμονιού. Η στάση του σώματος είναι ελαφρά σκυφτή προς τα μπροστά αλλά σε καμία περίπτωση σε σημείο τέτοιο που να καταπονεί την πλάτη ή να ρίχνει βάρος στους καρπούς.

test yamaha ys 125 lepto 14

Η δε σέλα, έχει μια νορμάλ τιμή ύψους στα 795 χλστ. από το έδαφος και το μήκος εκείνο, ώστε να επιτρέπει την μετακίνηση του αναβάτη προς τα μπροστά ή προς τα πίσω, προκειμένου να βολεύονται όλα τα αναστήματα. Ο συνεπιβάτης δεν θα εκφράσει παράπονο, αφού έχει αρκετό τμήμα σέλας στην διάθεση του, φαρδιά μαρσπιέ με λαστιχένια επένδυση σε καλή για την άνεση θέση και εργονομικές, μεγάλες χειρολαβές για στήριξη. Επιστρέφοντας στον αναβάτη, την πληροφόρηση του αναλαμβάνει ένας… μικτός σε αναλογικές και ψηφιακές ενδείξεις πίνακας οργάνων.

test yamaha ys 125 lepto 10

Ένα μεγάλο στροφόμετρο με λευκό χρώμα και μια LCD οθόνη  με πλαίσιο από carbon (στην όψη), δίνουν μια sport πινελιά. Στη οθόνη, περάν από ταχύμετρο και μερικό / ολικό χιλιομετρητή, προβάλλονται επίσης ενδείξεις για την στάθμη καυσίμου και την επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο, οπότε δεδομένης της κατηγορίας στην οποία ανήκει το YS 125, ο πίνακας οργάνων χαρακτηρίζεται πληρέστατος! Οι διακόπτες δεν παρουσιάζουν εργονομικά προβλήματα και είναι ποιοτικοί τόσο σε υλικό κατασκευής, όσο και στην λειτουργία τους.

test yamaha ys 125 lepto 11

Αυτό που προκαλεί εντύπωση πάντως, είναι η απουσία του “kill switch”, του κόκκινου διακόπτη ασφαλείας που σταματά άμεσα την λειτουργία του μοτέρ. Στα θετικά πάντως, καταγράφεται η ύπαρξη τόσο πλαϊνού, όσο και κεντρικού stand.

Εύστροφος κινητήρας

Ο κινητήρας του YS 125 είναι τετράχρονος, μονοκύλινδρος, αερόψυκτος, με έναν εκκεντροφόρο στην κεφαλή, να οδηγεί δύο βαλβίδες. Η χωρητικότητα του είναι 125 κ.εκ., τροφοδοτείται με ψεκασμό και συμμορφώνεται, όπως έχει ήδη γραφτεί, με τις προδιαγραφές Euro 4. H απόδοση του, βάση των επίσημων τεχνικών χαρακτηριστικών της Yamaha, είναι 10,4 ίπποι στις 7.500 σ.α.λ. και 1,1 kg-m στις 6.000 σ.α.λ. Από ένα μοτέρ που έχει αναλάβει “υπηρεσία” σε μια μοτοσυκλέτα σαν και αυτή, δεν περιμένει κανείς βέβαια την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και ακραίες επιδόσεις αλλά αξιοπιστία, οικονομία και ταιριαστό στο commuting χαρακτήρα, τρόπο λειτουργίας.

test yamaha ys 125 lepto 1

Αυτό ισχύει επίσης για το πλαίσιο και τα περιφερειακά. Ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι με διαδρομή 120 χλστ. και δύο αμορτισέρ, ρυθμιζόμενα ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου, με διαδρομές 112 χλστ. αναρτούν το YS 125, ενώ στα φρένα, συναντάμε μονό δισκόφρενο με μονοπίστονη δαγκάνα μπροστά και ταμπούρο 130 χλστ. πίσω. Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενη παράγραφο τα φρένα είναι συνδυασμένα με μηχανικό τρόπο και πατώντας μόνο το πεντάλ του πίσω, ενεργοποιείται και το μπροστά, χωρίς όμως να ισχύει το αντίστροφο. Οι ζάντες του YS 125 είναι 18 ιντσών μπροστά και πίσω, με ελαστικά της CST.

Εύκολο και οικονομικό

Πανάλαφρη η αίσθηση του YS 125, το οποίο σηκώνεται από τα πλαϊνό ή κατεβαίνει (και ανεβαίνει) στο κεντρικό σταντ, πανεύκολα. Με 129 πλήρη κιλά βέβαια, δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς τα πράγματα. Σε τέτοιου είδους, “κατηγορίας φτερού” μοντέλα όμως, αυτό που μπορεί να προκύψει από την γενικότερη ελαφριά αίσθηση τους, είναι η αστάθεια στον δρόμο και ειδικά στις υψηλές ταχύτητες. Με το YS 125, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και αυτό οφείλεται κυρίως στους μεγάλους τροχούς των 18 ιντσών. Δεν είναι μόνο οι δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά την περιστροφή τους και κρατούν σταθερή την μοτοσυκλέτα, είναι και το ότι η μεγάλη περιφέρεια τους δεν “χαμπαριάζει” και πολλά από τις κακοτεχνίες του οδοστρώματος. Ένα στοιχείο που συνηγορεί επίσης στην πολύ καλή ποιότητα κύλισης που παρουσιάζει το YS 125, είναι οι αναρτήσεις του και ειδικά το πιρούνι. 


test yamaha ys 125 kinisi 4

Χωρίς να εντυπωσιάζει με τα χαρακτηριστικά του, κάνει πολύ καλά την δουλειά του. Ενδοτικό και γρήγορο  στο αρχικό τμήμα της διαδρομής αλλά… κρατώντας χαρακτήρα αν πιεστεί. Στα του κινητήρα τώρα, αυτός εκκινεί άμεσα με την μίζα και κρατά ένα σταθερό και εντυπωσιακά ήσυχο ρελαντί. Η πρώτη όπως και όλες οι υπόλοιπες σχέσεις μπαίνουν πολύ εύκολα στο κιβώτιο, με τον συμπλέκτη να είναι πολύ μαλακός και προοδευτικός. Ο κινητήρας έχει ισορροπημένα χαρακτηριστικά, με την έννοια ότι είναι ιδιαίτερα εύστροφος και αντιπαρέρχεται της όποιας έλλειψης ισχύος χαμηλά  ανεβάζοντας πολύ γρήγορα στροφές. Το να “γεμίζεις” τις σχέσεις στο YS 125 έχει την χάρη του και αποτελεί και μια κατά κάποιο τρόπο sport νότα στην απόδοση του. Το σημαντικότερο απ όλα βέβαια, είναι ότι ο αναβάτης δεν  μένει από ισχύ ποτέ. Από την εκκίνηση στα φανάρια, μέχρι το άνοιγμα του γκαζιού εν κινήσει για προσπεράσεις και από το “ρολάρισμα” ανάμεσα στα αμάξια, μέχρι την ανοιχτή λεωφόρο, το μοτέρ δεν απογοητεύει σε καμία περίπτωση. Επιμένοντας στο γκάζι και βάζοντας την βελόνα του στροφόμετρου στα κόκκινα πριν την κάθε αλλαγή, το YS 125, θα δείξει σε ιδανικές συνθήκες, περίπου 120 χλμ./ώρα (118 είδαμε μέγιστη ένδειξη στο ταχύμετρο), παραμένοντας σταθερό.

test yamaha ys 125 kinisi 7

Σε ότι αφορά στα φρένα, το μπροστινό δισκόφρενο είναι αρκετά καλό, προσφέροντας ισχύ και αίσθηση ενώ το πίσω, είναι απλά ένα ταμπούρο που κάνει αξιοπρεπώς την δουλειά του. Θα προτιμούσαμε και εκεί ένα δισκόφρενό αλλά το οικονομοτεχνικό τμήμα της Yamaha, είχε μάλλον αντίθετη άποψη. Μέσα στην πόλη, όπου είναι και το πεδίο δράσης της μοτοσυκλέτας, το YS 125 αισθάνεται ιδιαίτερα άνετα. Το τιμόνι είναι στενό, χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στην κατεύθυνση και η μοτοσυκλέτα ικανή να τρυπώσει, να ελιχθεί και να βρει διαδρόμους διέλευσης, ακόμα και σε συνθήκες πολύ πυκνής κίνησης. Τέλος σε ότι αφορά στην κατανάλωση, τα 2,8 λίτρα / 100 χιλιόμετρα που καταγράψαμε, είναι μια εξαιρετική τιμή μέσης κατανάλωσης, που σε συνδυασμό με το ρεζερβουάρ των 14 λίτρων βγάζει μια αυτονομία 500 χιλιομέτρων, πρακτικά δηλαδή, ξεχνάς να γεμίσεις! Αυτά βέβαια όσο οι ταχύτητες είναι πόλης, αν το πηγαίνει κανείς τέρμα γκάζι σε περιαστικές διαδρομές, καίει περισσότερο.

Eίναι μοτοσυκλέτα!

Το YS 125 της Yamaha είναι μια πάρα πολύ καλή μοτοσυκλέτα 125 κ.εκ. Τo “πρόβλημα” του στην ελληνική αγορά –και όχι μόνο- είναι ότι “πέφτει πάνω” στα παπιά και στα scooter αντίστοιχης χωρητικότητας. Η σημαντικότερη διαφορά του, το χαρακτηριστικό που το ξεχωρίζει από αυτά, είναι ότι πρόκειται για μοτοσυκλέτα. Οδηγείται όπως μια μοτοσυκλέτα και συμπεριφέρεται όπως μια μοτοσυκλέτα. Για μια μερίδα αναβατών λοιπόν, αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Είναι πιο σταθερό από την συντριπτική πλειοψηφία scooter και παπιών με τα ίδια κυβικά, ενώ το μηχανικό κιβώτιο και ο συμπλέκτης, προσδίδουν ένα σημαντικό στοιχείο πρόσθετου ελέγχου. Τα 2.550 ευρώ που κοστίζει δεν είναι λίγα, ούτε όμως και πολλά (η μοτοσυκλέτα κόστιζε 2.790 ευρώ πριν η Yamaha προχωρήσει σε μείωση τιμής) και το YS 125 τα αξίζει, όντας μια καλοφτιαγμένη, ικανή και πολύ οικονομική μοτοσυκλέτα, που μπορεί να αποτελέσει τον σύμμαχο της καθημερινότητας σας και τον δικό σας προσωπικό ήρωα, για πολύ – πολύ καιρό!

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο YS 125
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική
Τιμή 2.550
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Α/Ψ, SOHC, 2B/Κ
Κυβισμός (cc) 125
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 52,4 x 57,9
Συμπίεση (:1)  10,0
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  1 σε 1
Λίπανση  Υγρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Μηχανικός 
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο, ανοικτό 
Μεταξόνιο (mm) 1.320
Ύψος σέλας (mm) 795
Μήκος (mm) 2.005
Πλάτος (mm) 735
Ύψος (mm) 1.050
Απόσταση εδάφους (mm) 150
Βάρος (πλήρες, kg)   129
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  14
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι ,διαδρομή 120 mm
Πίσω  Δυο μονά αμορτισέρ, διαδρομή 112 mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 100/80-18
Πίσω  100/80-18
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 245 mm με μονοπίστονη δαγκάνα 
Φρένα Ταμπούρο 130 χλστ. 
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  10,4/7.500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  1,1/6.000

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 13:30

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Yamaha MT-07 2018 ΤEST – Yamaha MT-10 2019 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon