.
Κατηγορία Yamaha
Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 18:00

TEST - Yamaha MT-07 2018

 

Ομόρφυνε και γυμνάστηκε

 

Tου Κώστα Γκαζή
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Από την πρώτη του εμφάνιση το 2014, το Yamaha MT-07 είχε σκάσει σαν βόμβα, κυρίως για τον απίστευτα διασκεδαστικό, hooligan χαρακτήρα που έκρυβε, αλλά και για την φοβερή του τιμή, που το μετέτρεπε σε κορυφαία value for money πρόταση. Το 2018, η Yamaha προχώρησε σε συντηρητικές βελτιώσεις, διατηρώντας ευτυχώς απαράλλαχτο τον ξεσηκωτικό του χαρακτήρα. 

Όπως μας είχε δηλώσει η Yamaha στην αποστολή του MT-07, το 2017 είχαν σημειωθεί 140.000 πωλήσεις των μοντέλων της σειράς MT στην Ευρώπη με τις μισές να ανήκουν στο MT-07. Best-seller πέραν πάσης αμφιβολίας λοιπόν το γυμνό «εφτάρι» στην Ευρώπη.

Οι βελτιώσεις του 2018

yamaha mt07 2017 2018 comparo

Ας δούμε παρακάτω τις αλλαγές που έγιναν στο MT-07 του 2018, με στόχο να φρεσκαριστεί η μοτοσυκλέτα, και να διατηρήσει τον τίτλο του Best Seller και για τα επόμενα χρόνια.

-Αλλαγές στο εσωτερικό του πιρουνιού, κατά 6% πιο σκληρό ελατήριο, 16% ταχύτερη επαναφορά.

-Νέο αμορτισέρ με δυνατότητα ρύθμισης της απόσβεσης επαναφοράς (φυσικά διατηρείται η προφόρτιση ελατηρίου), 11% πιο σκληρό ελατήριο, 27% ταχύτερο στην επαναφορά και 40% πιο γρήγορο στην συμπίεση. 

-Επανασχεδίαση της σέλας, για μεγαλύτερη άνεση αναβάτη και συνεπιβάτη -η σέλα είναι μεγαλύτερη σε διαστάσεις, ενώ επεκτείνεται και στα πλάγια της μοτοσυκλέτας. 

-Αλλαγές στο σχήμα του ρεζερβουάρ για γρήγορη και εύκολη αλλαγή θέσης οδήγησης του αναβάτη -χαλαρή και sport. 

-Νέος προβολέας, και νέο πίσω φωτιστικό σώμα στο στιλ του MT-09.

-Νέα σχεδίαση πλαϊνών πλαστικών καλυμμάτων, και νέα καλύμματα ψυγείου με «αεραγωγούς».

-Επανασχεδιασμένη βάση πινακίδας / φλας για εύκολη αφαίρεση και αντικατάσταση.

-Νέα καπάκια κινητήρα και νέα εξωτερική εμφάνιση στους κυλίνδρους.

-Νέα ελαστικά -από Michelin, Bridgestone.

-Νέας σχεδίασης μπροστινό φτερό.

-Νέα γραφικά, και ελαφρώς διαφορετικοί καθρέπτες.

-Φλας εμπρός σε νέα θέση.

-Ικανότητα για αδιανόητες σούζες ίδιες με του προηγούμενου μοντέλου -ε, δεν γίνεται να βελτιωθεί σε αυτό το σημείο.

Ας κάνουμε τη σούμα. Ένα αισθητικό φρεσκάρισμα, και μια περισσότερο ουσιαστική επέμβαση στις αναρτήσεις. Οι αναρτήσεις αποτελούσαν ανέκαθεν το αδύναμο σημείο του MT-07, καθώς σε σβέλτη και γρήγορη οδήγηση σήκωναν γρήγορα τα χέρια ψηλά, αδυνατώντας να ανταποκριθούν τόσο στον κινητήρα-δυναμίτη, όσο και στις επιθυμίες του αναβάτη.

Αισθητική ανασκόπηση

yamaha mt07 2018 bikeit test 36Για την αισθητική αναβάθμιση δεν υπάρχει κάτι αρνητικό, οι νέοι αεραγωγοί και ο πιο επιθετικός προβολέας φέρνουν πραγματικά φρέσκο αέρα στο design, χαρίζοντας και μια πιο μυώδη εμφάνιση. 

Στον χρωματικό συνδυασμό της μοτοσυκλέτας δοκιμής, το MT-07 είναι πραγματικά πανέμορφο, με μαύρες και σκούρες ασημί επιφάνειες παντού, και κίτρινες φλούο λεπτομέρειες τις ζάντες και τις Yamaha Speedblock ρίγες στο ρεζερβουάρ. Μοιάζει με σφήκα, ή άλλο έντομο – ζώο όπου τα έντονα χρώματα προειδοποιούν τους θηρευτές να μην πλησιάσουν, καθώς το εν λόγω θήραμα… δαγκώνει / τσιμπάει / γενικά δεν είναι για τα δόντια τους.

yamaha mt07 2018 bikeit test 12

Οι διακόπτες είναι λίγο απαρχαιωμένοι σε σχεδίαση και εργονομία, τη δουλειά του την κάνουν μεν, αλλά θα θέλαμε να δούμε τη Yamaha να τοποθετεί φρέσκους στην επόμενη έκδοση. 

Ομοίως και η εναλλαγή στις ενδείξεις της ψηφιακής οθόνης των οργάνων γίνεται από δυο κουμπιά στα όργανα, και όχι με κάποιο κουμπί / joystick στο αριστερό γκριπ. Και εδώ υπάρχει χώρος για βελτίωση.

yamaha mt07 2018 bikeit test 10

Στις ενδείξεις των οργάνων περιλαμβάνονται τα εξής: ταχύμετρο και στροφόμετρο με μπάρες, δείκτης ταχύτητας κιβωτίου, δείκτης στάθμης βενζίνης, ολικός και 2 μερικοί χιλιομετρητές, στιγμιαία και μέση κατανάλωση και ρολόι.

Οι καθρέπτες είναι μικροί, και προσφέρουν αντίστοιχα μικρό οπτικό πεδίο, ενώ το τιμόνι παραμένει στενό (καλό για το μποτιλιάρισμα, όχι και τόσο καλό για τον έλεγχο) και με έντονη κλίση προς τα πίσω.

yamaha mt07 2018 bikeit test 7

Τα φλας δεν είναι LED (σιγά τα αυγά θα μας πείτε, και δεν θα έχετε και άδικο), ενώ αν επιτρέπονται οι ευχές στο τεστ (επιτρέπονται γιατί εμείς το γράφουμε, οπότε εμείς θέτουμε και τους κανόνες), θα θέλαμε να δούμε στο μέλλον και κάποιο εντυπωσιακό σχήμα με DRL LED λαμπτήρες στον προβολέα, όπως βρίσκουμε σε αρκετές μοτοσυκλέτες της νέας φουρνιάς μοντέλων του 2018.

Περί βελτιωμένων αναρτήσεων

yamaha mt07 2018 bikeit test 4

Όσον αφορά στις αναρτήσεις, δυστυχώς η μοτοσυκλέτα της δοκιμής μας ήταν εντελώς άστρωτη -70 χλμ. στο κοντέρ- κι έτσι γίνεται ελαφρώς δυσκολότερο να αποτιμήσουμε την επιτυχία της επέμβασης της Yamaha εκεί. Αυτό καθώς οι αναρτήσεις των MT-07 των προηγούμενων τεστ είχαν πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα στην πλάτη τους, γεγονός που τις είχε κάνει ακόμα πιο μαλακές από την αρχική τους συμπεριφορά.

Κατά τη δοκιμή μας, είδαμε σίγουρα διαφορά από το προηγούμενο μοντέλο, αν και μην φανταστείτε πως μιλάμε για άλλη μοτοσυκλέτα. Το αντίθετο. Ναι, οι αναρτήσεις είναι ελαφρώς πιο σφιχτές από πριν, αλλά είναι και πάλι αρκετά… «bouncy» που θα έλεγαν κι οι Αγγλόφωνοι, μαλακές δηλαδή και με γρήγορες αποσβέσεις. 

yamaha mt07 2018 bikeit test 31

Στην πόλη αυτό δεν ενοχλεί, με το MT-07 να αποσβένει ικανοποιητικά τα σαμάρια και τις λοιπές ανωμαλίες δίχως οι αναρτήσεις να τερματίζουν εύκολα, και με την μοτοσυκλέτα να κρατάει απροβλημάτιστα την πορεία της, ασχέτως της ποιότητας του οδοστρώματος. Η αίσθηση που αποκομίζει ο αναβάτης είναι αυτή της ασφάλειας, και της ηρεμίας πνεύματος.

Όταν βγεις εκτός πόλης και αρχίζεις να πιέζεις τη μοτοσυκλέτα σε δρόμο με στροφές, το νέο MT-07 θα αργήσει ελαφρώς να φτάσει στα όρια του, αν το συγκρίνουμε με το προηγούμενο μοντέλο, όμως και πάλι τα όρια στη μοτοσυκλέτα θα έρθουν από αναρτήσεις και πλαίσιο. Δεν «δένεται κόμπο» τόσο εύκολα όπως πριν, το MT-07, όμως μην περιμένετε πως ξαφνικά έγινε… R1. Άλλωστε γιατί να γίνει; Τότε θα ήταν πολύ-πολύ ακριβό, και θα κοπανούσε στις ανωμαλίες της πόλης στην καθημερινή οδήγηση. Και αυτό σαφώς και δεν υπάγεται στους στόχους των σχεδιαστών του MT-07.

Απολαυστικό πασπαρτού για μια ακόμη φορά

yamaha mt07 2018 bikeit test 21

Η μοτοσυκλέτα παραμένει ένα απολαυστικό πασπαρτού, καθώς τα κάνει όλα και συμφέρει, είτε θέλετε βόλτα, είτε «ταρζανιές», είτε ακόμα και ταξίδι. Jack of all trades, master of none που λέμε: Κάνει τα πάντα καλά, αν και δεν αριστεύει πουθενά, εκτός από τη σούζα όπου είναι ίσως η καλύτερη μοτοσυκλέτα παραγωγής για ακροβατικά αυτή τη στιγμή. Άριστος δάσκαλος για την εισαγωγή στη μοτοσυκλέτα, ελαφρύ, εύκολο και χαμηλό για όλα τα αναστήματα, ένα… «παπί» 700 κυβικών, φιλικό και τίμιο αστικό εργαλείο, αλλά και fun μεταφορικό μέσο, και καταπληκτική βάση για συζητήσεις και βελτιώσεις. Στις Η.Π.Α. το έχουν μετατρέψει -με αρκετό κόστος βέβαια- ακόμα και σε φερινγκάτο race-bike! 

yamaha mt07 2018 bikeit test 29

Τώρα… για να είμαστε ειλικρινείς, πόσοι θα πάρουν το MT-07 για να κάνουν σούζες; Ελάχιστοι σε σχέση με εκείνους που θέλουν ένα οικονομικό, όμορφο και fun σε γενικότερο επίπεδο δίκυκλο για καθημερινή χρήση. Και αυτοί δύσκολα θα βρουν άλλη μοτοσυκλέτα στην κατηγορία να προσφέρει τα ίδια σε αυτή την τιμή -ειδικά στο fun factor ξεχάστε το.

Αν πιάσουμε τις λεπτομέρειες, τα ελαστικά Battlax της Bridgestone που φοράει το MT-07 είναι πολύ καλά, προσφέροντας κράτημα και πληροφόρηση.

yamaha mt07 2018 bikeit test 6

Αντίστοιχα, τα φρένα -που παρέμειναν ίδια για το 2018- είναι πολύ καλά, με αρκετή δύναμη και δάγκωμα το μπροστινό, δίχως να μπορείς να τα χαρακτηρίσεις εξαιρετικά. Για το MT-07 πάντως, αν είχες δυνατότερα φρένα και ακτινικές δαγκάνες, μάλλον θα είχαμε πρόβλημα στο γονάτισμα των αναρτήσεων, οπότε και πάλι πρυτανεύει η ομοιογένεια και η ισορροπία, αρετές που και στο μοντέλο του 2018 είναι κορυφαίες.

Η σέλα είναι σαφώς καλύτερη από πριν, καθώς τώρα δεν σε φέρνει μπροστά όπως πριν, έχει σωστή κλίση και κρατάει τον αναβάτη άνετο για πολλή ώρα.

yamaha mt07 2018 bikeit test 8

Η θέση του συνεπιβάτη όμως είναι μια άλλη ιστορία. Αρκετά σκληρή, με λιγότερο αφρώδες από ότι θα θέλαμε, ενώ μαζί με τα ψηλά τοποθετημένα μαρσπιέ και την απουσία χειρολαβών, δεν συνηγορεί στην άνεση του δεύτερου ατόμου.

Η κατανάλωση κατά τη διάρκεια του τεστ κυμάνθηκε στα 5,4 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, κατανάλωση που δεν την λες εξαιρετική ή ιδιαίτερα φειδωλή, δεν φτάνει όμως σε επίπεδο να παραπονεθούμε κιόλας. Για ζωηρό δικύλινδρο μοτέρ 700 κυβικών, που σε ωθεί μάλιστα να χουφτώνεις το γκάζι για να απολαμβάνεις τα οφέλη του, είναι μια χαρά.

yamaha mt07 2018 bikeit test 22

Για τις σούζες είπαμε; Για το πώς σηκώνεται με δευτέρα και τρίτη στο κιβώτιο, με λίγο συμπλέκτη είπαμε; Όρθιες σούζες, καθιστές σούζες, σούζες χωρίς το ένα χέρι στο τιμόνι, σούζες χωρίς χέρια, σούζες χωρίς δόντια… Δίκιο έχετε, όλο για σούζες λέμε, τι να κάνουμε όμως, μιλάμε για το MT-07, δεν μπορούμε να μην μιλήσουμε για σούζες.

Στην πόλη το MT-07 είναι ασυναγώνιστο. Ελαφρύ, χαμηλό, προσβάσιμο, με τιμόνι που κόβει πολύ, δυνατό κινητήρα, αξιόλογα φρένα και ελαστικά, θα κάνει την κάθε διαδρομή παιχνίδι, ξεπετώντας το μποτιλιάρισμα, και βοηθώντας σας να χαλαρώσετε, να απολαύστε βόλτα, ή να φτάσετε στο πι και φι στον προορισμό σας.

yamaha mt07 2018 bikeit test 15

Αν είχαμε κάποιο παράπονο από την γενικότερα ομοιογενώς καλή μοτοσυκλέτα της Yamaha, αυτό ήταν το πίσω φρένο. Αυτό καθώς το ABS (που δεν απενεργοποιείται) επεμβαίνει με το παραμικρό χάδι από την πατούσα του αναβάτη, με αποτέλεσμα να βρίσκεσαι πολλές φορές δίχως πίσω φρένο. Έτσι μπορείς κάλλιστα να χάσεις τη γραμμή σου, και θέλει συνήθεια και προσοχή. Μην ξεχνάτε το πόδι σας κοντά στο φρένο, και πιέζετε με φειδώ.

Το κιβώτιο στη μοτοσυκλέτα δοκιμής μας ήταν λίγο σκληρό (δικαιολογείται καθώς η μοτοσυκλέτα ήταν άστρωτη), αλλά θετικό, δίχως να βρίσκει νεκρές εκεί που δεν υπάρχουν.

Λίγο σκληρός και λίγο ασαφής είναι ο συμπλέκτης, ενώ ο ψεκασμός είναι πολύ καλός παντού πέραν ενός μικρού τινάγματος στο αρχικό άνοιγμα από τέρμα κλειστό γκάζι. 

Ομοιογενές, φιλικό και τσαχπίνικο

yamaha mt07 2018 bikeit test 33

Με λίγα λόγια, το MT-07 του 2018 είναι πιο όμορφο, και πιο δεμένο από το προηγούμενο μοντέλο. Παρόλο που από την εισαγωγή του στην αγορά το 2014, σταδιακά η χαμηλή τιμή του ανέβηκε αισθητά, συνεχίζει να αποτελεί μια πολύ οικονομική σε αγορά μοτοσυκλέτα, ειδικά αν λάβεις υπόψη τα όσα προσφέρει.

Ναι, δεν είναι το sport μοντέλο με την υποδειγματική ακαμψία σε πλαίσιο και αναρτήσεις, όμως το αγοραστικό κοινό της την εκτίμησε και την εκτιμά για τις υπόλοιπες αρετές της.

Την εξαιρετική ομοιογένεια των συστατικών που την απαρτίζουν, την φιλικότητα που δεν θα τρομάξει ούτε τον άπειρο αναβάτη, και τον δυνατό και παιχνιδιάρικο κινητήρα που θα φτιάξει τη μέρα ακόμα και στον πλέον μαγκούφη και συντηρητικό αναβάτη, και θα ενθουσιάσει τον αναβάτη που ψάχνεται.

yamaha mt07 2018 bikeit test 24

Για τις σούζες είπαμε, να μην τα ξαναλέμε.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Μοντέλο Yamaha ΜΤ-07 ABS 2018
Αντιπρόσωπος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΕ 
Τιμή (euro) 7.100
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος σε σειρά,  4βάλβιδος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός (c.c.) 689
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 60 mm x 68,6 mm
Συμπίεση (:1) 11,5
Τροφοδοσία Ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1
Λίπανση  Αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός Πολύδισκος 
Κιβώτιο Μηχανικό, 6 σχέσεων 
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, υβριδικής σχεδίασης 
Μήκος (mm) 2.085
Πλάτος (mm) 745
Ύψος  (mm) 1.090
Μεταξόνιο (mm) 1.400
Γωνία κάστερ (°) 24 +/-50 
ίχνος (mm) 90
Ύψος σέλας (mm) 805
Απόσταση εδάφους (mm) 140
Βάρος (kg)  182
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 14
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 
Πίσω Μονό Αμορτισέρ, Προφόρτιση Ελατηρίου, Απόσβεση Επαναφοράς 
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 282 mm / ABS 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 245 mm / ABS
   
Τροχοί  
Μπροστά 120/70-17
Πίσω 180/70-17
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 74,8 / 9.000 σ.α.λ
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  6,9 / 6.500 σ.α.λ.

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Απριλίου 2021 15:52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Yamaha MT-09 SP 2018 TEST – Yamaha YS 125 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon