.
Κατηγορία KTM
Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014 18:03

Test - KTM 1290 Super Duke R ABS 2014

Ο διάβολος μέσα σου!

 

Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Νίκος Προβιάς

Ότι κινείται… εκτελείται! Το εκπληκτικότερο “όπλο” που έχει κατασκευαστεί μέχρι στιγμής, το απόλυτο παιχνίδι για καθημερινούς… αγωνιζόμενους, η εκπληκτικότερη επιτάχυνση για κόντρες και κάθε λογής “καγκουριά”, τώρα έχει όνομα: The Beast!

Κεφάλαιο 1 – Ο παλιμπαιδισμός


Ένα προς ένα! Ένας ίππος για κάθε κιλό! 180 ανακοινώσιμοι ίπποι, 189 ανακοινώσιμα κιλά! Άντε να το κάνεις καλά το Τέρας… Τυχαία λανσαρίστηκε με αυτό το όνομα; Όχι φυσικά, τίποτα δεν γίνεται τυχαία, και όταν η KTM παρουσίαζε το νέο 1290 Super Duke R με τον χαρακτηρισμό “The Beast” (Το Τέρας), που να φανταζόμασταν τους ακριβείς λόγους… Τώρα, με το ατελείωτο γκάζι διαθέσιμο στο δεξί μου χέρι, με τον πίσω τροχό να προσπαθεί να με προσπεράσει, με το γκριπ στο τέρμα και το σώμα μου προς την εσωτερική της στροφής, διέγραφα ντριφτάροντας και με απόλυτη ασφάλεια το γλιστερό “S” στο κέντρο της Αθήνας, νομίζοντας ότι είμαι ο Marquez! Τόσο γκάζι, τόσος έλεγχος, η μοτοσυκλέτα να σπινάρει υπό κλίση και ένα συννεφάκι πάνω από το κεφάλι μου να αναγράφει: “Αν τώρα καεί καμιά ασφάλεια στο σύστημα πρόσφυσης Traction Control, θα διακτινιστώ!”

Η πρώτη βόλτα στην σέλα του 1290 Super Duke R σε εξιτάρει. Η μοτοσυκλέτα επιταχύνει τόσο δυνατά που σε αναγκάζει να κρατηθείς από το τιμόνι, φεύγει μπροστά χωρίς ίχνος αλλαγής μετατόπισης του πίσω μέρους, τόσο γρήγορα, που το μόνο που νιώθεις είναι η παρεμβολή του MTC – Traction Control. Για την ακρίβεια, φεύγει τόσο γρήγορα που δεν καταλαβαίνεις ότι το σύστημα ετέθη σε λειτουργία – μόνο κάποιες μικρές διακοπές στην επιτάχυνση θα σε “πονηρέψουν”. Και νομίζεις ότι αυτή είναι η δύναμή του, και είσαι και ευχαριστημένος με αυτήν. Την πραγματικότητα βέβαια την βιώνεις όταν απενεργοποιήσεις το Traction από τον αριστερό διακόπτη: Το γκάζι δίνει τόσο γρήγορα την εντολή, ο τροχός παίρνει τόσο απότομα στροφές που δεν προλαβαίνει να γλιστρήσει το πίσω μέρος: Σπινάρει, το λάστιχο ζεσταίνεται, μετά γαντζώνει και απότομα σηκώνεται σούζα! Όλα αυτά, μέσα σε 10 εκατοστά απόστασης που δεν σε αφήνουν να καταλάβεις ότι θα συμβούν! Τόσο γρήγορη είναι η απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού και η μεταφορά της δύναμης στο δρόμο, που το Super Duke R αδιαφορεί για την ποιότητα της ασφάλτου και δεν προλαβαίνει να “πετάξει κώλο” και να πλαγιολισθήσει ανεξέλεγκτα. Πάμε ξανά: Ανοίγεις γκάζι, σπινάρει, ζεσταίνεται, γαντζώνει, φεύγει. Θα ήθελα να το δω αυτό σε αγώνα dragster, στην κατάλληλη κατηγορία!

Κεφάλαιο 2 – Η απόκριση


Χωρίς τα ηλεκτρονικά συστήματα ενεργοποιημένα, μπορείς να φας “καπάκι” απλά ανοίγοντας το γκάζι στο 1/10 της διαδρομής του. Για τέτοια ροπή λέμε. Αν θέλεις να δοκιμάσεις τις ικανότητές σου στον έλεγχο του πίσω φρένου, αρκεί να απενεργοποιήσεις τα ηλεκτρονικά που ελέγχουν την πρόσφυση, και φυσικά, να είσαι σίγουρος ότι γνωρίζεις καλά την χρήση του πίσω φρένου, ώστε να προλάβεις το 1290 Super Duke R πριν γυρίσει βόλτα γύρω από τον άξονα του τροχού. Αυτή την αίσθηση έχεις, όταν ανοίγεις απότομα το γκάζι χωρίς ηλεκτρονικά: Πως, η μοτοσυκλέτα θα αρχίσει να κάνει στροφές γύρω από τον άξονα του τροχού χτυπώντας σου το κεφάλι σου σαν καρτούν στην άσφαλτο, κάθε δευτερόλεπτο, κάθε 360 μοίρες! Θες σούζες; Άσε την μοτοσυκλέτα να επιταχύνει μόνη της, άνοιξε το γκάζι και η ευχή σου θα πραγματοποιηθεί με 2η και 3η σχέση άνετα, άντε και με ελάχιστη χρήση συμπλέκτη μετά τα 150χ.α.ω ώστε να γίνουν τα πράγματα αβίαστα. Να ξέρεις όμως ότι, πριν καλά – καλά προλάβεις να ανοίξεις το γκάζι στο τέρμα, το κοντέρ θα γράψει πάνω από 120, ξεκινώντας από το φανάρι, κι εσύ θα προσπαθείς να καταλάβεις πως συνέβη αυτό.

Με την ροπή που διαθέτει ο V2 75° των 1301 κυβικών εκατοστών, δεν θες πολύ γκάζι για να πετύχεις αποτέλεσμα: Λίγο άνοιγμα του είναι αρκετό για να σε μεταμορφώσει σε Doohan, Rossi, Marquez, και όποιον άλλο αναβάτη MotoGP ονειρεύτηκες, για να διανύεις την στροφή με τον πίσω τροχό να προσπαθεί να σε προσπεράσει – χωρίς να το καταφέρνει, αν έχεις αφήσει την τύχη σου επάνω του. Με απόλυτο έλεγχο, μιας και το Traction βάζει τα πράγματα στην θέση τους. Χωρίς Traction, κλάφτα Χαράλαμπε. Φόρα όσα “χέρια” και άντερα βρεις, και όρμα στην πόλη να το παίξεις άντρας. Και τα λέμε.

Κεφάλαιο 3 – Η ασφάλεια


Το Ride by Wire σύστημα ελέγχου του γκαζιού – χωρίς ντίζα δηλαδή, είναι λειτουργικότατο και ερμηνεύει ακριβώς τις εντολές του δεξιού καρπού, αναφορικά με την ταχύτητα μεταφοράς του καυσίμου στον κινητήρα. Ούτε απότομη λειτουργία, ούτε σπασμωδικά σκορτσαρίσματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να ανοίξεις όλο το γκάζι με σχέση στο κιβώτιο, ακόμη και λίγο πάνω από το ρελαντί, αδιαφορώντας για την μετάδοση της δύναμης η οποία, απλώς θα γίνει, και θα φτάσει στον δρόμο, ομαλά – χωρίς να νιώθεις ότι θα σου κόψει την αλυσίδα από το σκορτσάρισμα.

Με τα ηλεκτρονικά συστήματα σε λειτουργία και άσχετα από την ποιότητα του εδάφους, το Super Duke R θα επιταχύνει γραμμικά και με ασφάλεια, με τον τροχό να χαζοσπινάρει προσπαθώντας να βρει πρόσφυση, αφήνοντας τα περίσσια άλογα στην άκρη, φροντίζοντας έτσι για την διατήρηση της ασφάλειας σε υψηλά επίπεδα. Με τα συστήματα ενεργοποιημένα, βιώνεις μία πολύ ωραία εμπειρία πάνω στην σέλα και νιώθεις μάλιστα περήφανος που μπορείς να τιθασεύεις το “Τέρας”. Όταν μάλιστα ανοίξεις όλο το γκάζι, παθαίνεις πλάκα με τον τρόπο που επιταχύνει με ασφάλεια, κάνοντας τους γλιστερούς δρόμους να φαντάζουν ως πίστες dragster στρωμένες με ειδική κόλλα.

Βασική λειτουργία στην ασφάλεια που σου προσφέρει το σύστημα Traction Control, είναι οι αισθητήρες κλίσης, αφού όταν η μοτοσυκλέτα πλαγιάζει, ο περιορισμός του γλιστρήματος αυξάνεται, όπως και η πρόσφυση ταυτόχρονα. Τα ηλεκτρονικά συστήματα, κάθε φορά που κλείνεις τον κεντρικό διακόπτη ή η μοτοσυκλέτα σου σβήσει – ακόμη και αν το σβήσεις από το Run/off, επανέρχονται στην αρχική ρύθμιση: ABS και Traction Control “On”. Το ίδιο και η ρύθμιση της ηλεκτρονικής ανάφλεξης στο “Street”. Μαθαίνοντας συνεχώς το 1290 Super Duke R, οδηγώντας το καθημερινά και αυξάνοντας σταθερά τον ρυθμό μας καθημερινά, καταλήξαμε σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα προσωπικά μας γούστα: ABS στην ρύθμιση Super Motard (απενεργοποιείται και τελείως), όπου αφήνει τον πίσω τροχό τελείως ελεύθερο για φρεναρίσματα και drift, και επεμβαίνει μόνο μπροστά, προσφέροντας μέγιστη ασφάλεια.

Κεφάλαιο 4 – Ο έλεγχος


Το δικάναλο σύστημα ελέγχου ABS της Bosch, 9ME, είναι το κορυφαίο αυτή τη στιγμή και προσφέρει την επιλογή ρυθμίσεων για πιο sport λειτουργία – αναφερόμαστε στην επιλογή Super Motard. Αν είχαμε την δυνατότητα επιλογής ρυθμίσεων και στα υπόλοιπα ηλεκτρονικά συστήματα, θα επιλέγαμε κιόλας να έχουμε το Traction Control μόνιμα στο “Off”, για απεριόριστο παιχνίδι στο άνοιγμα του γκαζιού. Αλλά και την ηλεκτρονική ανάφλεξη στο Sport (αντί για την προεπιλογή Street). Μία έξτρα custom ρύθμιση δηλαδή, που να δίνει αυτή την δυνατότητα. Οι Αυστριακοί όμως θα σου πουν ότι ενέχει το θέμα ασφάλειας, μιας και μπορεί κάποιος άλλος να οδηγήσει την μοτοσυκλέτα και να μην ξέρει τι ρυθμίσεις έχεις εσύ επιλέξει, και να χτυπήσει. Λογικό, αν και μας την σπάει. Και για να μην σπαζόμαστε, επιλέγουμε από τα power parts της KTM το ειδικό καλώδιο που ονομάζεται Dongle το οποίο όταν τοποθετηθεί στα ηλεκτρικά του Super Duke R, επιτρέπει στον αναβάτη να διατηρεί τις επιλογές που θέλει. Ναι, μας την σπάει που δεν μας αφήνουν να πούμε καμιά κακία.

Γιατί τόσος ντόρος για τα ηλεκτρονικά συστήματα; Γιατί προσφέρουν μέγιστη ασφάλεια, ελέγχοντας απόλυτα την δύναμη του κινητήρα. Όπως και τα εκπληκτικά φρένα, – οι ακτινικής τοποθέτησης Monoblock δαγκάνες M50 της Brembo προσφέρουν όση δύναμη χρειάζεσαι για να σταματήσεις εκεί που θες χρησιμοποιώντας μόλις το ένα δάκτυλο από το δεξί σου άκρο στην ακτινικής στήριξης τρόμπα φρένου με ρυθμιζόμενη μανέτα, - όπως και του συμπλέκτη. Κι έτσι, μπορείς να φρενάρεις τέρμα το μπροστινό χωρίς να νοιάζεσαι, και να χρησιμοποιήσεις για να ντριφτάρεις τον πίσω τροχό για μία ακόμη εντυπωσιακή είσοδο σε εκείνη την πλατεία που σε χαζεύουν τα γκομενάκια ή να γεμίσεις με τα χαμόγελά σου κάθε γειτονιά. Και να κάνεις μία εξίσου εντυπωσιακή έξοδο παλεύοντας να διαχειριστείς την δύναμη του κινητήρα, κάτι που θα κάνεις πιο εύκολα με το Traction ενεργοποιημένο, μιας και πάλι, ο τροχός driftάρει λίγο, χωρίς μάλιστα να κινδυνεύεις. Πιο σοφή επιλογή.

Κεφάλαιο 5 – H Rain και οι άλλες


Οι κάτοχοι Duke 990 θα αισθανθούν πολύ άνετα πάνω στο νέο Super Duke 1290 R, έχοντας ρυθμίσει την απόδοση του κινητήρα στην επιλογή Rain. Σχεδόν 100 ίπποι, 96,53 για την ακρίβεια, θα ελευθερωθούν με μειωμένη απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού, και το Traction Control να επεμβαίνει στο 100%, - κι εσύ θα νιώσεις καλά. Θα πιστέψεις ότι “το έχεις”, το κοντρολάρεις, το σπας, το ζορίζεις, ανοίγεις όλο το γκάζι του 1290 Super Duke R στο τέρμα. Νιώθεις καλά. Το απολαμβάνεις. Σούζες ομαλές, γλίστρημα με ομαλότητα στις ανοιχτές παρατεταμένες, επιτάχυνση που δεν σε ξενίζει. Το οδηγάς εύκολα. Αλλά δεν είναι έτσι στην πραγματικότητα.

Στην επιλογή Street, όλα αλλάζουν: Με τους 180 ανακοινώσιμους ίππους, 158,68 στο δυναμόμετρο, με την απόκριση στο γκάζι να έρχεται πιο άμεσα και να κάνει εμφανή την παρουσία της, αρχίζεις και πανικοβάλλεσαι. Η δύναμη έρχεται απότομα, σου χτυπάει την πόρτα. Ρωτάς ποιος είναι και ανοίγεις: Το Super Duke R φεύγει δυνατά μπροστά, η πρόσφυση βρίσκεται πάλι βέβαια σε ελεγχόμενα επίπεδα, αφού το Traction Control επεμβαίνει πιο αραιά, θέτοντας την ασφάλεια ως σημαντικότερο παράγοντα στην βόλτα. Έχεις όμως άλλη μία διαθέσιμη επιλογή: Την Street, με έναν ίππο ακόμη, στους 159,65 στον τροχό, με ακόμη πιο άμεση απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού και μικρότερη παρέμβαση στο γλίστρημα του τροχού, με την οποία “παίζεις” καλύτερα. Αν “το ‘χεις”, θα επιλέγεις το Street για να οδηγάς με πλαγιολίσθηση ισχύος σε κάθε έξοδο στροφής, με το λάστιχο να βγάζει καπνούς και να βάζει φωτιά στην άσφαλτο – κυριολεκτικά, αλλά πάντα με έλεγχο του ποσοστού που γλιστράει. Και η τελευταία ρύθμιση, είναι η απενεργοποίηση του Traction Control: Μόλις απενεργοποιήσεις το Traction Control καταλαβαίνεις τι συμβαίνει πραγματικά, και γιατί η KTM ονομάζει το Super Duke R, ‘’The Beast’’.

Κεφάλαιο 6 – Η απόδοση


Ο κινητήρας του 1290 Super Duke R ήρθε από το RC8 αλλά για την περίπτωση έχει ανέβει στα 1301 κυβικά εκατοστά από τα 1195cc, με διαφοροποιημένες εσωτερικές διαστάσεις στα 108 x 71 χιλιοστά, από 105 x 69. Το βάρος του παρέμεινε στα 62 κιλά λόγω και των ελαφρύτερων κατά 47 γραμμάρια εμβόλων, η σχεδίασή των οποίων έχει γίνει από μηχανικούς της F1. Από τα 173 άλογα του RC8, φτάσαμε στα 180 (ανακοινώσιμα) του 1290 Super Duke R, με διαφορετική πιο κοντή πρωτεύουσα μετάδοσης με γρανάζια 40:79 από 40:76 και ελαφρώς κοντύτερη τελική μετάδοση με γρανάζια 17:38 από 17:37. Ο νέος κινητήρας, έχει και μονόδρομο συμπλέκτη PASC – anti-hopping, ο οποίος είναι πανάλαφρος σε αίσθηση στο πάτημα της μανέτας, γεγονός που μέσα στην πόλη δεν θα σε κουράσει ποτέ. Εκτός αυτού όμως, η μονόδρομη συμπεριφορά του στα κατεβάσματα ταχυτήτων θα αφήσει τον αναβάτη να απολαύσει πλαγιολίσθηση χωρίς μπλοκαρίσματα του τροχού, όσο και αν το πιέσει. Οι αλλαγές σχέσεων γίνονται με ελάχιστη δύναμη στο πόδι και ακόμη και στην 1η σχέση, το κιβώτιο ταχυτήτων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Η ροπή των 15 χιλιόγραμμων έρχεται αρκετά πριν την κορύφωση της δύναμης, στις 6.500σ.α.λ. και σε χτυπάει στο στομάχι όταν ανοίγεις το γκάζι – είναι το ισχυρό όπλο ενός κινητήρα φτιαγμένου για…. ειδική χρήση (….για κάθε είδους καγκουριές!). Αλλά αυτό που προξενεί εντύπωση οδηγικά ωστόσο, είναι ότι για 1.500 περίπου στροφές, από τις 8.200σ.α.λ. μέχρι τις 9.700σ.α.λ. όπου και επεμβαίνει ο κόφτης, ο κινητήρας έχει επίπεδη απόδοση. Φτάνει τους 160 σχεδόν ίππους, και παραμένει εκεί χωρίς απότομο ξέσπασμα. Αυτό σου επιτρέπει να διατηρείς το γκάζι ανοιχτό υπό συνθήκες, αν είσαι “χεράς”, χωρίς να προσπαθεί να σε πετάξει από την σέλα του σαν αγριεμένος ταύρος. Αλλά ταυτόχρονα, μπορείς να κυκλοφορείς καθημερινά με απίστευτη ευκολία, να πηγαίνεις στη δουλειά σου ήρεμα κι ωραία, να ανοίγεις το γκάζι όπου και όσο θέλεις, χωρίς να τρέμεις μην γυρίσεις σβούρα γύρω από τον εαυτό σου καμιά δεκαριά φορές. Η ήρεμη λειτουργία στις χαμηλές στροφές – και φυσικά τα ηλεκτρονικά συστήματα -, έρχονται να μετατρέψουν το κτήνος σε αρνάκι και να το κάνουν ασφαλές, ακόμη και για όποιον πήρε σήμερα το πρωί δίπλωμα οδήγησης.

Κεφάλαιο 6 – Οι διαφορές


Το 1290 Super Duke R βασίστηκε ως είθισται, όπως σε όλες τις Streetfighter που σέβονται τον εαυτό τους, στην Superbike RC8. Υπάρχουν όμως πολλές αλλαγές στο πλαίσιο που ξεχωρίζουν την μία μοτοσυκλέτα από την άλλη, με τις αναρτήσεις να έχουν διαδρομή 125 – 156 χιλιοστά διαδρομής από 120-120mm, την γωνία κάστερ να βρίσκεται στις 24,9 μοίρες από τις σαφώς πιο “γρήγορες” 23,3°, το μεταξόνιο να έχει μακρύνει στα 1482 από 1425mm την σέλα να βρίσκεται στα 835mm από 805 και το ρεζερβουάρ στα 18 λίτρα, από τα 16,5lt. Μία άλλη μοτοσυκλέτα δηλαδή, με πιο ήπια χαρακτηριστικά, με το πλαίσιο να ζυγίζει μόλις 9,2 κιλά, και το μονόμπρατσο ψαλίδι κόσμημα που διαθέτει περίτεχνο λασπωτήρα, να είναι κατασκευασμένο από μαγνήσιο!

Το Super Duke R είναι πανέμορφο, ξεχωρίζει, δεν μοιάζει με τίποτε άλλο και για μία ακόμη φορά η ομάδα σχεδίασης του Kiska έδωσε ρέστα. Αλλά όχι μόνο οπτικά, όπου κυριαρχούν οι γωνίες και οι αιχμές, αλλά και ποιοτικά, αφού ότι και να προσέξεις, είναι προσεκτικά επιλεγμένο και κατασκευασμένο. Τα μαρσπιέ έχουν ποιοτικές αλουμινένιες βάσεις η εξάτμιση είναι άριστα ταιριασμένη στο σύνολο και χωρίς να εξέχει, καλύπτει προδιαγραφές και δένει οπτικά. Η ποιότητα βαφής, εξαιρετική, τόσο στο πλαίσιο, όσο και στα πλαστικά περιφερειακά – δεν έχουν βερνίκι τα αυτοκόλλητα. Οι τροχοί, οι χρηστικότατοι διακόπτες, με τα πλέον χρηστικά όργανα που έχουμε συναντήσει στο 1190 Adventure, που εκτός ότι εμφανίζουν τις ενδείξεις ξεκάθαρα, ρυθμίζονται και εύκολα από τον διακόπτη που βρίσκεται αριστερά στο τιμόνι. Οι ενδείξεις στο αριστερό πάνελ είναι πληρέστατες και μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε αναβάτη, προσθέτοντας ή αφαιρώντας τες, δημιουργώντας το δικό του μενού. Αυτές οι ενδείξεις θα παραμείνουν σταθερές, ανεξάρτητα με το άνοιγμα ή κλείσιμο του κεντρικού διακόπτη.

Μέχρι και το φανάρι με το φως ημέρας που έχει δύο σειρές λάμπες LED – Daytime Riding Light / DRL, είναι μοναδικό σε σχεδίαση, ενώ LED λάμπες συναντάμε και στο πίσω φως, όσο και στα φλας.
Μέχρι και τα ελαστικά της Dunlop Sportsmart2 σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με την KTM αποκλειστικά για το Super Duke R, με τις τεχνολογίες JLB (Jointless Belt), MTC (Multri-Tread-Compound και JLT (Jointless Tread Technology) να εφαρμόζονται εδώ. Και το κράτημα και η σταθερότητά τους σε κερδίζει.

Κεφάλαιο 7 – Χωροταξικές ανησυχίες


Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μία μοτοσυκλέτα 1300 κυβικών η οποία σε εξιτάρει και μόνο χωροταξικά. Πως κατάφεραν και έκρυψαν τόσο καλά τον κυβισμό σε αυτή την streetfighter μοτοσυκλέτα, και πως κατάφεραν να ζυγίσουν τόσο καλά το σύνολο ώστε να μοιάζει με 200άρι. Το κινείς ως σταματημένο, και δεν νιώθεις το βάρος των 189 ανακοινώσιμων κιλών. Κάθεσαι στην σέλα και το ελέγχεις πλήρως. Αλλά και οδηγώντας το με αργές ταχύτητες, νιώθεις ότι κάθεσαι πάνω στο Duke 390. Ελαφριά αίσθηση, βάρος συγκεντρωμένο στο κέντρο μάζας και το μόνο που αισθάνεσαι είναι ότι όλο το βάρος βρίσκεται στην μέση. Το σύνολο ελέγχεται πανεύκολα, και αυτό, είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα που έχει να επιδείξει.

Είναι μεν ψηλό, αλλά σε αίσθηση, είναι πανάλαφρο και πλήρως ελέγξιμο. Η αίσθηση που αποκομίζεις είναι αυτή του 390, και στην καθημερινότητα, νομίζεις ότι οδηγείς ποδήλατο. Αυτό κι αν είναι εκπληκτικό για τον κυβισμό του! Αλλά είναι και άνετο. Τόσο για τον αναβάτη, του οποίου τα χέρια δεν κουράζονται μιας και η στάση είναι όρθια και δεν ρίχνεις το βάρος σου στο τιμόνι, όσο και για τον συνεπιβάτη. Αυτός κάθεται πολύ άνετα, ακόμη πιο άνετα και από Suzuki Hayabusa, και το μόνο του αρνητικό είναι ότι δεν έχει χειρολαβές να κρατηθεί. Καιρός όμως να έρθει πιο κοντά ο ένας στον άλλον και μία ζεστή αγκαλίτσα στον αναβάτη, θα εκτιμηθεί δεόντως.

Αν και η μοτοσυκλέτα διαθέτει πλήρεις ρυθμίσεις στις αναρτήσεις της WP, τόσο στο ανεστραμμένο 48άρι μπροστινό σύστημα, όσο και στο μονό αμορτισέρ, το ομοιογενές σύνολο δεν χρειάστηκε καμία απολύτως ρύθμιση κατά την διάρκεια της δοκιμής. Ήταν άνετο, όσο και σταθερό, όσο και φιλικό αλλά και ενδοτικό, κάτω από όλες τις συνθήκες: Αργές, πολύ αργές, γρήγορες, τρομακτικά γρήγορες, κάτι που μας δείχνει την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει κατά την εξέλιξή του. Ωστόσο, οι αναρτήσεις και οι ρυθμίσεις τους είναι εκεί, για τους πιο ψαγμένους που ενδεχομένως θα χρειαστούν κάτι περισσότερο σε πιο απαιτητική χρήση πίστας – στο σημείο αυτό λοιπόν, το Super Duke R έχει να κεράσει αρκετά “τσαγάκια”.

Κεφάλαιο 8 – Επαναπροσδιορισμός


“Με μεγάλη μου λύπη σας ενημερώνω ότι… επέστρεψα το KTM 1290 Super Duke R!” Ατόφιο, αγραντζούνιστο, σε ένα κομμάτι, χωρίς απώλειες. Εκτός από αυτές που προκάλεσε η συμβίωση μαζί του, στον δύστυχο τον εγκέφαλό μου! Με “έκαψε” για μία εβδομάδα, δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ και όλο έμπαινα στην διαδικασία να βγάζω τα ηλεκτρονικά για να παίξω. Αλλά το οδηγούσα και ήρεμα, γιατί πολύ απλά μπορούσα. Γιατί, στην ασφάλεια και σταθερότητα του Super Duke R συμβάλλει και το stabilizater της WP το οποίο περιλαμβάνεται στον standard εξοπλισμό, και, αν και δεν ρυθμίζεται, λειτουργεί πολύ σωστά σε κάθε διαδρομή, χωρίς να επεμβαίνει αρνητικά σφίγγοντας το τιμόνι. Δίνει όση σταθερότητα χρειάζεται στο σύνολο, δεν αφήνει ποτέ το τιμόνι να εμφανίσει ταλαντώσεις, και δεν σε προβληματίζει ποτέ. Γνωρίζοντας ότι αυτή είναι η μία και μοναδική έκδοση, με το R σε περίοπτη θέση, στο καπάκι του ρεζερβουάρ, που υπό γωνία φαίνεται σαν κεραυνός, ξέρεις ότι δεν θα χρειαστείς κάτι πιο extreme από αυτό – μα ποιος είσαι τέλος πάντων που θέλεις και φτιαγμένο Super Duke R;!
Μετά από αυτή την μοτοσυκλέτα, ο όρος Streetfighter επαναπροσδιορίζεται και οι εταιρίες θα πρέπει να βιαστούν για να μην μείνουν εκτός κατηγορίας. Και το γεγονός ότι, αυτή η εξωπραγματική naked οδηγιέται με την ίδια άνεση από έναν καθημερινό απλό αναβάτη αλλά και από τον απόλυτο “κάγκουρα”, της δίνει ένα μοναδικό πλεονέκτημα στην αγορά.

Με τα αραιά διαστήματα service κάθε 15.000χλμ, αλλά και την κατανάλωση να βρίσκεται στα 7,7 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, παρά την επιθετική οδήγηση, μας έκανε θετική εντύπωση που ο δείκτης καυσίμου δεν έπεφτε ανάλογα με το άνοιγμα του γκαζιού. Και αν δεν έχεις τα 16.990euro που κοστίζει και θες να βρεις κάτι αρνητικό, μπορείς να ασχοληθείς με την τοποθέτηση μίας πιο δυνατής και πιο λευκής λάμπας στο μπροστινό φανάρι, αλλά και την βελτίωση του κεντρικού διακόπτη – νιώθαμε ότι θα σπάσει το κλειδί στο γύρισμα του(!), το οποίο και φτιάξαμε ψεκάζοντας με λιπαντικό…

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο ΚΤΜ 1290 Super Duke R
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή (euro) 16.990
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος, V 75°, 8βάλβιδος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός(cc.) 1301
Διάμετρος χ διαδρομή 108 x 71
Συμπίεση (:1) 13,2
Τροφοδοσία ψεκασμός της Keihin EMS με σώματα ψεκασμού 56Mm και σύστημα Ride by Wire με τρεις χάρτες ηλεκτρονικής ανάφλεξης
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1
Λίπανση  Τρεις αντλίες λαδιού
Εκκίνηση  μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος με σύστημα anti hopping (PASC)
Κιβώτιο 6 σχέσεις
Πρωτεύουσα σχέση Δ.Α.
Τελική μετάδοση Δ.Α.
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο τύπου χωροδυκτίωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) 2.104
Πλάτος (mm) 793
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.482
Γωνία κάστερ (°) 25
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 835
Απόσταση εδάφους (mm) 140
Βάρος (kg)  189
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 18
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP, διάμετρος 48m, διαδρομή 125mm, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού της WP, προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, διαδρομή 156
   
Φρένα  
Μπροστά 2 δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες 4 εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης της Brembo Μ50 και δικάναλο συνδυασμένο σύστημα πέδησης και ABS της Bosch 9Μ
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 267mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και δικάναλο συνδυασμένο σύστημα πέδησης και ABS της Bosch 9Μ
   
Τροχοί  
Μπροστά 120/70-17 Dunlop Sportmax Sportsmart 2
Πίσω 190/55-17  Dunlop Sportmax Sportsmart 2
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 180 /8.870
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  14,7 / 6.500
Ισχύς πραγματική (hp/rpm) 159,65 / 9.700
Ροπή πραγματική (kg/rpm)  Δ.Α.

Διάγραμμα δυναμομέτρησης

Στο πρώτο διάγραμμα βλέπουμε τις τρεις καμπύλες, με τις δύο επάνω να αφορούν τις επιλογές Street και Sport με μικρή διαφορά μεταξύ τους (158,68 - 159,65hp) αλλά με την διάρκεια στις ψηλές στροφές να εντυπωσιάζει. Η απόδοση Rain φτάνει στους 96,53 ίππους και θα φανεί χρήσιμη σε γλιστερούς ή βρεγμένους δρόμους, ή σε άπειρους αναβάτες.

Φωτογραφίες οδήγησης

Τεχνικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2016 21:09

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - KTM 690 Duke 2014 Test - KTM Freeride E-SM - Αποστολή στην Ισπανία »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon