.
Κατηγορία KTM
Παρασκευή, 04 Απριλίου 2014 19:05

Test - KTM 690 Duke 2014

Αρνί με προβιά λύκου!

 



Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε η Τζο Λαδά

Αυτός είναι ο νέος Δούκας 690! Ένας μεταμφιεσμένος λύκος με ρούχα από… αρνάκι γάλακτος, ήρεμο και φιλικό, έτοιμο να πετάξει από πάνω του την κάλυψη της προβιάς και να βγει στους δρόμους, ψάχνοντας για θύματα!

Αλλαγή πλεύσης

Στο μυαλό μου, το όνομα Duke θα μου επιφύλασσε περισσότερη αδρεναλίνη, από τα πρώτα λεπτά που θα βρισκόμουν στην σέλα. Οδηγώντας όμως το τελευταίο 690 Duke, απολάμβανα την βόλτα μου καθισμένος σε μία εργονομικά φιλική μοτοσυκλέτα, με ήρεμα χαρακτηριστικά. Η χαμηλή θέση οδήγησης στα 830 χιλιοστά, το μαλακό υλικό της και η σχεδίαση που σε κρατάει καλά μέσα της, τα ψηλά τοποθετημένα χειριστήρια που δίνουν άνετους μοχλούς, αλλά και το άνετο πάτημα στο έδαφος, με κέρδισαν από την πρώτη στιγμή.

Το 690 Duke, αλλάζει κατεύθυνση άνετα, ελέγχεται χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, είναι ελαφρύ στις αλλαγές κλίσης, και ανάμεσα από τα αυτοκίνητα, αναδεικνύεται σε ένα πολύ εύχρηστο naked bike. Γιατί η KTM, το κατατάσσει στις naked μοτοσυκλέτες της, και ως τέτοια, θα περιμέναμε να είναι κάπως δύσχρηστη και επιθετική. Αλλά εδώ, τα πράγματα απλά συνέβαιναν, με το μεγάλο κόψιμο τιμονιού να αποτελεί ένα σύμμαχο, το χαμηλό κέντρο βάρους να βοηθάει στους ελιγμούς, και το σφικτό σύνολο, πλαίσιο-αναρτήσεις, να μην αφήνουν περιθώρια για περιττές ελαστικότητες. Όλα στην θέση τους, και το βάρος των 149,5 κιλών, να εξαφανίζεται κατά την οδήγηση – σημείο στο οποίο παίζει ρόλο και η χαμηλά τοποθετημένη εξάτμιση, κάτω από τον κινητήρα. Τα νούμερα όμως θα μας δείξουν ότι το 690 είναι ελαφρύ, μιας και το 390 Duke για παράδειγμα, ζυγίζει 130 κιλά, και αποδίδει και καμιά 30αριά άλογα λιγότερα!

Σίγουρα, άλλο περίμενα να οδηγήσω, άλλο οδήγησα, και αυτό μόνο ως καλό μπορεί να θεωρηθεί, αφού, οι καγκουριές του παρελθόντος, και ο άγριος χαρακτήρας που έβγαζαν οι παλαιότεροι Δούκες, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Φαίνεται πως η KTM φρόντισε να ηρεμήσει λίγο τα θηρία της ώστε να γίνουν πιο προσιτά στο ευρύ κοινό, και το παράδειγμα του 690 Duke δείχνει πως το πείραμα πέτυχε.

Σύμμαχος στην καθημερινότητα


Στην καθημερινότητα, στην άνετη μετακίνηση και την ευκολία στην οδήγηση, σημαντικός σύμμαχος απεδείχθη ο μονοκύλινδρος κινητήρας των 690 κυβικών εκατοστών. Η KTM, έχοντας παρουσιάσει τον νέο αυτό κινητήρα αρχικά στα 654 κυβικά εκατοστά, στο 690 Duke του 2008, αύξησε τον κυβισμό, έκανε σημαντικές αλλαγές σε θέματα αξιοπιστίας, ενώ σχεδίασε και νέα κεφαλή. Πλέον, χρησιμοποιεί δύο μπουζί, τα οποία διαθέτουν ξεχωριστή χαρτογράφηση, ενώ, η τροφοδοσία του γίνεται με ψεκασμό της Keihin και το γκάζι, είναι ηλεκτρικό – Ride By Wire – τέλος στις ντίζες λοιπόν.

Ο νέος κινητήρας, με ονομαστική απόδοση 70 ίππων, λειτουργεί εξαιρετικά ομαλά στις χαμηλές στροφές, βοηθώντας τον αναβάτη να κινείται άνετα σε καθημερινές συνθήκες. Μπορείς να αλλάζεις σχέσεις με τον δείκτη του στροφομέτρου στις 2.000σ.α.λ. και να ανοίγεις όλο το γκάζι χωρίς να φοβάσαι μην κοπεί η αλυσίδα από τους κραδασμούς. Μπορείς επίσης να επιταχύνεις έχοντας μεγαλύτερη σχέση στο 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων, εκμεταλλευόμενος την πλούσια ροπή του. Δισταγμοί, σκορτσαρίσματα, αδυναμία επιτάχυνσης, δεν εμφανίζονται κατά την λειτουργία του, και διαπιστώνεις γρήγορα ότι το νέο 690 Duke, είναι περισσότερο φιλικό απ’ ότι περίμενες.

Το ηλεκτρικό γκάζι, ούτε που το αισθάνεσαι, μιας και είναι ρυθμισμένο να θυμίζει την λειτουργία της ντίζας, και δεν θα διαπιστώσεις κενά στο άνοιγμά του. Και αν θελήσεις να το ανοίξεις αρκετά, θα πρέπει να ξέρεις ότι έχεις δύο διαφορετικούς χάρτες στην ηλεκτρονική ανάφλεξη, οι οποίοι όμως αλλάζουν με φίσες κάτω από την πίσω σέλα, οπότε είναι δύσχρηστοι, και αναγκαστικά θα το αφήσεις στην ρύθμιση που σε βολεύει. Θα προτιμούσαμε ωστόσο ένα κουμπί ενεργοποίησης στο ένα άκρο του τιμονιού, χώρος υπάρχει άλλωστε.

Το πέταγμα της προβιάς


Το μακρύ γρανάζωμα – πίσω χρησιμοποιεί γρανάζι με 40 δόντια, είναι εν μέρει υπεύθυνο για την ομαλή λειτουργία στις χαμηλές στροφές. Η γραμμικότητα όμως, οφείλεται ξεκάθαρα στην σωστή λειτουργία του κινητήρα, απλά το γρανάζωμα, περιορίζει σημαντικά το “ξύπνημα” του κινητήρα. Έτσι, αν θες να θυμηθείς πως ήταν τα παλιά Duke, θα πρέπει να κυνηγήσεις το στροφόμετρο, να περάσεις τις 6.000σ.α.λ., να τσιμπήσεις τον μαλακό συμπλέκτη για να πάρεις την δύναμη που σου τάζει η KTM. Ένας άλλος χαρακτήρας θα ξεδιπλωθεί, με τον μονοκύλινδρο κινητήρα να λυσσάει ξαφνικά, αλλά η απόδοσή του, λόγω γραναζώματος να μεταμορφώνεται σε χιλιόμετρα, και όχι σε σούζες. Για να κάνεις σούζα, θα πρέπει να το θες, να το προσπαθήσεις, για να διαπιστώσεις ότι θα κάνει ότι του ζητήσεις, αρκεί να ξέρεις, και φυσικά να θες να το κάνεις.

Αν όχι, θα δεις έναν ασφάλτινο χαρακτήρα να σε οδηγεί σε γρήγορες ταχύτητες, και ένα πλαίσιο να σε βάζει σε streetάδικους ρυθμούς οδήγησης. Το νέο 690 Duke έχει περισσότερο ασφάλτινο χαρακτήρα από τα παλιά Duke 620 και 640, και σε καμία περίπτωση, δεν είναι τόσο παιχνιδιάρικα. Είναι τεράστια η διαφορά στην θέση οδήγησης, αφού τα παλιά, που ήταν “στημένα” στο πλαίσιο του πάλαι ποτέ enduro LC4 620 (μέχρι και το ’96 ήταν η επίσημη αγωνιστική μοτοσυκλέτα της KTM), είχαν αντίστοιχα enduro θέση, με την σέλα να φτάνει ως την τάπα του ρεζερβουάρ. Και ο αναβάτης, καθόταν πολύ ψηλά, σε μία Super Motard θέση, όπως ήταν τελικά και ο χαρακτήρας της μοτοσυκλέτας. Στον τελευταίο Δούκα, έγινε μία στροφή 180 μοιρών, και όσο πιέζεις σε γρήγορες στροφές, τόσο ξεδιπλώνεται ο streetάδικος χαρακτήρας, και βλέπεις ότι το πλαίσιο χωροδικτύωμα, είναι στιβαρό, σωστά στημένο, και μπορεί να υποστηρίξει όποια τρέλα θέλεις.

Ποιότητα στο παιχνίδι


Ελαστικότητες κατά την οδήγηση δεν εμφανίζονται, η μοτοσυκλέτα σε βοηθάει να βγάλεις το σώμα σου στις στροφές – αν και το ψιλό τιμόνι μεταβλητής διατομής θα μπερδέψει λίγο τον χαρακτήρα, μην αφήνοντας το σώμα να τοποθετηθεί σωστά μπροστά. Οι αναρτήσεις, δεν είναι ρυθμιζόμενες, και για πολλούς είναι φάουλ, αλλά, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι, λειτουργούν αξιοπρεπέστατα και καλύπτουν όλες τις παιχνιδιάρικες πτυχές του νέου 690 Duke. Η WP δεν θα έκανε λάθος στις ρυθμίσεις του ανεστραμμένου μπροστινού συστήματος, ούτε και στο αμορτισέρ της. Ακόμη και μέχρι την τελική ταχύτητα της μοτοσυκλέτας, που φτάνει κοντά στα 200χ.α.ω., καμία νευρικότητα δεν παρουσιάζεται, εκτός από τον δεξί καθρέπτη, που φαίνεται πως στην συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, είχε πρόβλημα και δίπλωνε συνεχώς. Οι καθρέπτες του, δεν είναι και οι καλύτεροι από πλευράς κάλυψης, ενώ διαπιστώσαμε και ένα ηλεκτρονικό πολυόργανο, το οποίο διαθέτει ανεξήγητα λιγότερες ρυθμίσεις από αυτό των μικρότερων Duke 125, 200 και 390 – παρά το ότι αυτά παρήχθησαν αργότερα.

Όμως, από εκεί απενεργοποιείται και το ABS της Bosch 9M+, κι έτσι, όποιος θέλει να πλαγιολισθήσει στα φρένα, θα απολαύσει και την ύπαρξη του μονόδρομου antihopping συμπλέκτη APTC που δεν μπλοκάρει τον πίσω τροχό στα κατεβάσματα σχέσεων. Ή, να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του εξαιρετικού ακτινικού φρένου με την τετραέμβολη Brembo για μπροστά, και να απολαύσει παιχνίδι, κάνοντας εύκολα ανάποδη σούζα - endo. Η δαγκάνα της Brembo ανήκει στην φτηνή σειρά, αλλά είναι γνήσια Brembo και όχι ινδικής προέλευσης από το θυγατρικό εργοστάσιο, BYBRE, που χρησιμοποιούν τα μικρότερα μοντέλα. Οικονομία δεν έγινε σε εξαρτήματα ουσίας από την KTM, κι έτσι, βλέπεις ότι ακόμη και το ψαλίδι, είναι χυτό, αλουμινένιο με ελάσματα, ισχυρό και πανέμορφο. Την ίδια ποιότητα βλέπεις και στους τροχούς, αλλά και στην βαφή των πλαστικών περιφερειακών, ενώ η KTM έχει φροντίσει μέχρι και την θέση του συνεπιβάτη, ώστε να είναι φαρδιά και άνετη, με σωστές χειρολαβές. Δεν έδειξε ωστόσο την ίδια προσοχή στο πλαϊνό stand που στηρίζει σχεδόν κάθετα την μοτοσυκλέτα με φόβο πτώσης ακόμη και από τον αέρα.

Είκοσι χρόνια ιστορίας


Η ιστορία του ονόματος Duke, μετράει αισίως είκοσι χρόνια, από το 1994 που δημιουργήθηκε το πρώτο Duke 620. Περνώντας από τα 620 στα 640 κυβικά, με κινητήρες στα 609 αρχικά και μετέπειτα στα 625 κυβικά, μας έδειξε την αλλαγή πλεύσης για πρώτη φορά το 2003, όταν τοποθετήθηκαν χυτοί αλουμινένοι τροχοί και δύο τελικά εξαγωγής στην ουρά, με το όνομα Duke II. Η μεγάλη αλλαγή πλεύσης όμως ήρθε ουσιαστικά το 2008, στο πλαίσιο και κινητήρα που συναντάμε ακόμη και σήμερα, με έντονα χαρακτηριστικά μοτοσυκλέτας naked, κι όχι Super Motard. Με τις βελτιώσεις που δέχθηκε το 2012, είναι ακόμη και σήμερα μαζί μας, με ισχυρότερο κινητήρα βελτιωμένο σε θέματα αξιοπιστίας και λειτουργίας, με service κάθε 10.000 χιλιόμετρα, και μικρή κατανάλωση που φτάνει τα 5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα – νούμερο σημαντικά μικρό για μονοκύλινδρο κινητήρα τέτοιας απόδοσης.

Με νέο μονό φανάρι στην θέση των δύο που συναντούσαμε παλιά, αλλά και σχεδίαση πιο “ήμερη”, ενδέχεται να απογοητεύσει οπτικά, αλλά και οδηγικά στην πρώτη επαφή, τους πάλαι ποτέ φανατικούς του ονόματος Duke. Έχοντας όμως αφήσει στο παρελθόν τα προβλήματα αξιοπιστίας, αλλά και τον άγριο χαρακτήρα που έδιωχνε πολλούς αναβάτες από τη σέλα του, φαίνεται πως η KTM με το τελευταίας γενιάς 690 Duke καταφέρνει να πετύχει τον στόχο της: Να συνδυάσει την φιλικότητα και την άγρια συμπεριφορά σε ένα μοναδικά καλοστημένο και προσιτό οικονομικό πακέτο. Στα 8.390 € ο αναβάτης θα πάρει πολύ περισσότερο Duke απ’ ότι πιστεύει, πιο ώριμο, πιο φιλικό και εύκολο από ποτέ! Και για τους υπόλοιπους γρήγορους, νοσταλγούς του άγριου παρελθόντος, υπάρχει η έκδοση R για να καλύψει τις περισσότερες ανάγκες!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής ΚΤΜ
Μοντέλο 690 Duke
Αντιπρόσωπος ΚΤΜ SEE
Τιμή 8.390
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υδρόψυκτος, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 690
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 102 x 84,5
Συμπίεση Δ.Α.
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός της Keihin - Drive By Wire
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Υδραυλικός APTC - Anti hopping
Μετάδοση Aλυσίδα
Σχέσεις 6
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια - 36:79
Τελική μετάδοση Γρανάζια - αλυσίδα - 16:40
Πλαίσιο
Τύπος Aτσάλινο χωροδικτύωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1466
Γωνία κάστερ 26,5
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 835
Απόσταση εδάφους  (mm) 192
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 14
Βάρος (kg) 149,5
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα WP 43mm, διαδρομή τροχού, 135mm
Πίσω Mονό αμορτισέρ WP, διαδρομή τροχού, 135mm
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός Michelin Power Race120/70-17
Πίσω Michelin Power Race 160/60-17"
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 320mm με δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων της Brembo και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo  και ABS
Επιδόσεις
Ιπποδύναμη εργοστασίου (ίπποι/σ.αλ.) 67/7.500
Ροπή εργοστασίου (kgm/σ.α.λ.) 7,14/5.500

Φωτογραφίες οδήγησης

{gallery}tests/naked-sm/ktm/duke690/odigika{/gallery}

Στατικές φωτογραφίες

{gallery}tests/naked-sm/ktm/duke690/statika{/gallery}

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Απριλίου 2014 22:11

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - KTM Duke 390 ABS Test - KTM 1290 Super Duke R ABS 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon