.
Κατηγορία KTM
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 10:29

Test - KTM 1290 Super Duke R - Αποστολή στην Ισπανία

 

1290 - The number of the beast


Του Thierry Sarasyn

Η πλέον αναμενόμενη μοτοσυκλέτα της χρονιάς είναι αναμφίβολα το 1290 KTM Super Duke. Η διαφημιστική εκστρατεία ήδη από την περασμένη σεζόν με τις φωτογραφίες του πρωτότυπου που κυκλοφόρησαν, αλλά και του αντίστοιχου βίντεο, πυροδότησε την περιέργειά μας και μας έδωσε να καταλάβουμε ότι πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα χουλιγκανικού στυλ. Και επιτέλους, έχουμε μπροστά μας έναν κινητήρα με πολλά κότσια και έναν κατασκευαστή που δεν το παίζει «άγιος».

 Ατελείωτη ροπή

Τα νούμερα άλλωστε μιλάνε από μόνα τους: Ροπή στα 144 Nm, ιπποδύναμη στους 180 ανακοινώσιμους ίππους, βάρος στα 189 κιλά χωρίς καύσιμο και η αμαρτία είναι… τα 7,2 δευτερόλεπτα που χρειάζεται το 1290 Super Duke R για να επιταχύνει από τα 0 στα 200 χιλιόμετρα ανά ώρα! Με άλλα λόγια, δεν μιλάμε για μια απλή εξέλιξη του ήδη υπάρχοντος μοντέλου, 990 Super Duke, αλλά για έναν εντελώς νέο κινητήρα. Μια δοκιμή στο δρόμο και στην πίστα θα δείξει αν άξιζε τον κόπο...

Πριν ακόμη φτάσουμε στην πίστα Ascari, οδηγήσαμε την 1290 Super Duke R σε μια από τις ομορφότερες διαδρομές του κόσμου, το τμήμα ανάμεσα σε Marbella και Ronda, μήκους 60 χιλιομέτρων, με μια αλληλουχία στροφών τις οποίες περάσαμε με 3η και 4η στο κιβώτιο του 1290 Super Duke R. Αυτές είναι οι ιδανικές ταχύτητες για τον συγκεκριμένο κινητήρα, αφού στις μεσαίες στροφές διαθέτει τόση ροπή, που δεν χρειάζεται καν αλλαγή σχέσης στο πέρασμα από στροφή. Απλά επιβραδύνεις, βασιζόμενος στα εξελιγμένα φρένα με τις ακτινικές τετραέμβολες δαγκάνες της Brembo και το ABS που έχει ρύθμιση για οδήγηση Supermoto, τα οποία κάνουν τη δουλειά τους εξαιρετικά – λειτουργούν σαν άγκυρες. Έπειτα, ανοίγεις το γκάζι ξανά. Με λίγη προσοχή όμως, καθώς είχαμε επιλεγμένη την street επιλογή, χωρίς το traction control. Στις τρεις πρώτες σχέσεις χρειάζεται προσοχή στο άνοιγμα του γκαζιού, μιας και η δύναμη έρχεται απότομα δίνοντάς σου μία κλωτσιά στο στομάχι όταν επιταχύνεις. Αν κάνεις το λάθος να μην δώσεις την πρέπουσα σημασία, και δεν έχεις ενεργοποιημένο το Traction Control, θα το πληρώσεις άσχημα.

 Μία “σχέση” κι έφυγες!

Καταλαβαίνεις την δύναμη του κινητήρα ακόμη και με την 4η σχέση στο κιβώτιο: Από τα 100 χιλιόμετρα, ανοίγεις την 4η για να επιταχύνεις μέχρι τα 200 χ.α.ω. χωρίς να χρειαστείς αλλαγή, με τα χέρια σου να προσπαθούν να γαντζωθούν στο τιμόνι από την ροπή. Η ροπή του είναι εντυπωσιακή, ο κινητήρας λειτουργεί γραμμικά και ανεβάζει ασταμάτητος στροφές. Πιο εντυπωσιακή είναι η καμπύλη της ροπής, η οποία είναι διαθέσιμη σε όλη την διάρκεια που ανοίγεις το γκάζι. Πουθενά ο κινητήρας δεν κρεμάει, ανεβάζει στροφές και το γκάζι έχει διαθέσιμη ροπή σε όποιο σημείο και αν το ανοίξεις. Καθόλη τη διάρκεια της βόλτας, δεν χρειάστηκε πολλές αλλαγές σχέσεων ο κινητήρας, ενώ απόλαυσα την οδήγηση χωρίς ABS, όπου είχα περιθώρια για παιχνίδια ισχύος, ενώ το εξαιρετικό ABS δεν χρειάστηκε να παρέμβει ούτε μία φορά στην καλή Ισπανική άσφαλτο.

Οι επιδόσεις στον δρόμο αύξησαν την περιέργειά μας για το πώς συμπεριφέρεται η νέα KTM 1290 Super Duke R στην πίστα, και συγκεκριμένα στο σιρκουί Ascari Race Resort, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Ronda. Το συγκεκριμένο σιρκουί δεν είναι ένα τυπικό σιρκουί, μιας και χρησιμεύει περισσότερο για παρουσιάσεις μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων, όντας πιο σφιχτό από μία κανονική πίστα. Διαθέτει όμως μερικές ωραίες στροφές με αρνητική κλίση, και κάποιες ευθείες όπου αναπτύσσεις μεγάλες ταχύτητες. Εκεί, έγινε ακόμη πιο αισθητή η αιχμηρή αλλά εύκολη οδήγηση του KTM 1290 Super Duke R, η δυναμική των φρένων, και ειδικά η λειτουργία των αναρτήσεων. Δεν είναι πολύ σκληρές, κι όμως αρκετά sport ώστε να σου δίνουν σταθερότητα στην οδήγηση.

 Ελεγχόμενα όρια

Είχαμε τα όρια που θέλαμε όσον αφορά στην ασφάλεια της πίστας, αλλά και την μοτοσυκλέτα που θα μας ανέβαζε την αδρεναλίνη. Ο κινητήρας του 1290 Super Duke R λειτουργεί απίθανα, έχεις διαθέσιμη ροπή συνεχώς κι έτσι μπορείς εύκολα να οδηγάς χωρίς πολλές αλλαγές σχέσεων. Η δύναμή του σε απογειώνει από στροφή σε στροφή, και ο συνδυασμός του με το Traction Control διατηρεί την ασφάλεια πάντα σε επιθυμητά επίπεδα. Με το Traction Control απενεργοποιημένο ο αναβάτης πρέπει να παλεύει με το γκάζι, μιας και οι 180 ίπποι θέλουν να απελευθερωθούν. Λίγοι θα είναι αυτοί οι αναβάτες που θα επιλέξουν αυτή τη ρύθμιση, αφού με το ηλεκτρονικό σύστημα ενεργοποιημένο, μπορείς να το ελέγξεις ευκολότερα. Σε πολλά τμήματα της πίστας, η μοτοσυκλέτα ήταν πιο δύσκολη από μία Superbike αφού είναι τόσο ισχυρό που πάντα ήθελε κάτι από μένα, όταν προσπαθούσα να το πάω γρήγορα. Ο μπροστινός τροχός ήθελε να βρίσκεται συνέχεια στον αέρα, και το κατάφερνε συχνά.

Το πλαίσιό του είναι πανίσχυρο, και η μοτοσυκλέτα μπορεί να στρίβει σαν Superbike, αλλά πιο εύκολα σε κλειστές στροφές – ειδικά σε σημεία όπου οι “γραμμές” της πίστας δεν είναι ξεκάθαρες. Το Τέρας είναι έτοιμο να επιτεθεί ανά πάσα στιγμή, και απαιτεί σεβασμό.
Σίγουρα δεν είναι ένας κινητήρας βολικός για όλους, εκτός αν τον βάλεις στην ρύθμιση για βροχή – Rain mode, για να προλάβεις την μεγάλη καταστροφή! Ούτε όμως είναι μία μοτοσυκλέτα που θα εντυπωσιάσει μόνο τους αγωνιζόμενους ή τους πολύ γρήγορους αναβάτες.

 Engine of the year

Η KTM προίκισε με μία εντυπωσιακή σχεδίαση την 1290 Super Duke R προκαλώντας έτσι άπαντες να την κοιτάξουν. Την προίκισε και με ένα στιβαρό μονόμπρατσο ψαλίδι, με μοναδικές γραμμές στο ρεζερβουάρ και στα υπόλοιπα περιφερειακά, αλλά όλα αυτά θα ήταν ανούσια αν τελικά δεν μπορούσε και ο μέσος αναβάτης να την απολαύσει.
Η επιθετικότητα και η λειτουργικότητα λοιπόν, είναι τα χαρακτηριστικά που θα έδιναν την καλύτερη βαθμολογία στον κινητήρα του 1290 Super Duke R, στην περίπτωση που θα υπήρχε αντίστοιχη κατάταξη σε διαγωνισμό για το “engine of the year”.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο ΚΤΜ 1290 Super Duke R
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή (euro) Αναμένεται
Εγγύηση 2 Χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος, V 75°, 8βάλβιδος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός(cc.) 1301
Διάμετρος χ διαδρομή 108 x 71
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Τροφοδοσία ψεκασμός της Keihin EMS με σύστημα Ride by Wire και δύο χάρτες ηλεκτρονικής ανάφλεξης
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1
Λίπανση  Τρεις αντλίες λαδιού
Εκκίνηση  μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος με σύστημα anti hopping (PASC)
Κιβώτιο 6 σχέσεις
Πρωτεύουσα σχέση
Δ.Α.
Τελική μετάδοση Δ.Α.
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο τύπου χωροδυκτίωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.482
Γωνία κάστερ (°) 25
ίχνος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 835
Απόσταση εδάφους (mm) 140
Βάρος (kg)  189
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 18
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP, διάμετρος 48m, διαδρομή Δ.Α., απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού της WP, προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, διαδρομή Δ.Α.
Φρένα
Μπροστά 2 δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες 4 εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης της Brembo και συνδυασμένο σύστημα πέδησης και ABS της Bosch
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 267mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και συνδυασμένο σύστημα πέδησης και ABS της Bosch
Τροχοί
Μπροστά 120/70/17 Dunlop
Πίσω 190/55/17 Dunlop
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 180 /8.870
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  14,7 / -

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 15:07

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - ΚΤΜ Duke 200 Test - KTM Duke 390 ABS »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon