.
Κατηγορία Honda
Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014 09:10

Test - Honda CB 650F 2014

Ολική επαναφορά

 

Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Αλέξης Γλυνιαδάκης

Πάει το Hornet 600 που ξέραμε. Το νέο CB650F ανατρέπει τα δεδομένα της συντηρητικής Honda, σχεδιάζεται εκ νέου με στόχο την μικρή κατανάλωση, την συνολική φιλικότητα και την ευχρηστία.

Μοτοσυκλέτα


Αυτοί οι λαιμοί των εξατμίσεων, τόσο καλά στοιχισμένοι, γυαλισμένοι και τοποθετημένοι τόσο σωστά στο μπροστινό τμήμα του κινητήρα του CB650F, είναι απλά μία απόδειξη για την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στην νέα αυτή μοτοσυκλέτα. Πίσω από αυτό όμως, κρύβεται έντεχνα μία ιστορία, αλλά και ένα project που θα μας δώσει τελικά την πλήρη ταυτότητα του CB650F, μαρτυρώντας τους λόγους που σχεδιάστηκε, αλλά και τους στόχους που η εταιρία έθεσε κατά την σχεδίασή του– και απ’ ότι φαίνεται πέτυχε. Η σχεδίαση των λαιμών εξαγωγής έχει την έμπνευση της από το CB 400Four του 1975, της αερόψυκτης τετρακύλινδρης μοτοσυκλέτας η οποία ήταν σημαντική για την εποχή της. Και με την σχεδίαση αυτή, απλά η Honda θέλει να τοποθετήσει ξανά ένα CB στην κορυφή της επιλογής για καθημερινή άνετη και sport μετακίνηση, προβάλλοντας έτσι το όνομα CB, δίπλα στον χαρακτηρισμό “μοτοσυκλέτα”.

Τι ακριβώς θα ήθελες από μία τέτοια; Να κάθεσαι άνετα πάνω της, να μην ανοίγουν τα πόδια σου από το ρεζερβουάρ, να μην σε ξενίζει η σέλα, το τιμόνι, τα χειριστήρια, τα ποδοστήρια, αλλά ούτε και οι αναρτήσεις ή τα φρένα. Να ανοίγεις το γκάζι και απλά η μοτοσυκλέτα να επιταχύνει, ομαλά, γραμμικά, χωρίς να πετάγεται απότομα μπροστά, αλλά ούτε και να “κοιμάται” στην αντίδραση του δεξιού σου χεριού.
Και για να το πετύχει αυτό, η Honda κατασκεύασε ένα τελείως νέο CB 650F, το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει το Hornet 600 που την εκπροσωπούσε στην κατηγορία, αφήνοντας το, στο ράφι.

Ούτε βίδα


Οι προαναφερόμενοι λαιμοί της εξάτμισης είναι ένα μόνο από τα σημεία που θα τραβήξουν το μάτι, αφού η συμμετρική τους σχεδίαση ολοκληρώνεται με την πλήρη κάλυψη του καταλύτη μέσα στο μονό τελικό. Το αποτέλεσμα, συμπληρώνει την εξαιρετική οπτικά εικόνα στην οποία δεν εμπλέκονται κάθε τύπου καλώδια, σωληνάκια, και πράγματα που εξέχουν από τον κινητήρα. Και αυτό, ήταν ένα σημείο στο οποίο η Honda έδωσε μεγάλη σημασία, μιας και, ο προηγούμενος κινητήρας του CBR 600RR, ο οποίος και χρησιμοποιείτο στο Hornet, είχε τέτοιες “απροσεξίες”, αφού ήταν σχεδιασμένος για να περιβάλλεται από fairing. Η ομορφιά λοιπόν, ήταν ο ένας λόγος για σχεδίαση νέου κινητήρα. Ο άλλος, ήταν η μικρότερη κατανάλωση.

Και είναι ευκολότερο και οικονομικότερο να σχεδιάσεις νέο κινητήρα για να πετύχεις τα νούμερα που θες, παρά να εξελίξεις τον ήδη υπάρχον, που είχε σχεδιαστεί για να πετυχαίνει υψηλά νούμερα απόδοσης. Και κάπως έτσι, στην Ταυλάνδη, μία ομάδα “πιτσιρικάδων”, ανέλαβε να δημιουργήσει το νέο CB650F, δίνοντας στο τοπικό εργοστάσιο την ευκαιρία να παράγει την πρώτη του τετρακύλινδρη μοτοσυκλέτα.
Ο κινητήρας λοιπόν, δεν έχει καμία σχέση με αυτόν του Hornet / CBR 600RR προηγούμενης γενιάς. Ούτε βίδα δεν είναι ίδια, εκτός από τα σώματα ψεκασμών που απλά διατηρούν την ίδια διάμετρο, στα 36mm, αλλά προέρχονται πλέον από την Keihin και όχι την Denso. Οι κύλινδροι έχουν κλίση 30 μοιρών προς τα εμπρός, οι εσωτερικές διαστάσεις άλλαξαν με 67x46 αντί για 67x42, 5 ώστε να έχουμε και τα περισσότερα κυβικά, που έφτασαν στα 649, από 599.

Ταυτόχρονα οι ίπποι έπεσαν από τους 102 /12.000σ.α.λ. ανακοινώσιμους στους 87/11.000σ.α.λ. με στόχο την ευκολία στην οδήγηση.

 Νέα περιφερειακά


Στο νέο CB650F που όπως ήδη αναφέραμε, δεν προσφέρεται ως αντικαταστάτης του Hornet αλλά ως μία τελείως νέα μοτοσυκλέτα, έχουμε πολλές αλλαγές και στο πλαίσιο και στα περιφερειακά. Το πλαίσιο, αλουμινένιο μονής ραχοκοκαλιάς, έγινε ατσάλινο δύο δοκών, με λίγο αυξημένο μεταξόνιο στα 1450mm από 1437, με ελαφρώς ψηλότερο ύψος σέλας στα 810mm από 800mm, μειωμένο βάρος στα 208 κιλά από 211, μικρότερο ρεζερβουάρ, στα 17,3 λίτρα από 18,4lt, και μεγαλύτερα νούμερα στην γωνία κάστερ (25,5° από 25°) και στο ίχνος (101 από 99mm).
Μία νέα μοτοσυκλέτα της οποίας το αλουμινένιο μακρύ ψαλίδι κλέβει τις εντυπώσεις και η ποιότητα είναι εμφανής σε κάθε της σημείο. Από τους χυτούς αλουμινένιους τροχούς που βαμμένοι σε χρυσαφί χρώμα ταιριάζουν τόσο με τα αγωνιστικά χρώματα της Honda, σε λευκό και κόκκινο, όσο και με τις πανέμορφες εξατμίσεις που χρυσίζουν έπειτα από λίγες ώρες λειτουργίας.

Η Honda πρόσεξε την νέα της μοτοσυκλέτα σχεδιάζοντας όμορφα τα περιφερειακά της, ώστε να είναι ταιριασμένα στην σύγχρονη εποχή, δίχως να δείχνουν παραμελημένα όπως σε κάποιες μοτοσυκλέτες των τελευταίων ετών. Ωστόσο, βλέπουμε ότι, έγινε οικονομία στις αναρτήσεις όπου συναντάμε ένα συμβατικό μπροστινό σύστημα χωρίς ρυθμίσεις, και ένα αμορτισέρ που εδράζεται απευθείας στο ψαλίδι, το οποίο διαθέτει μόνο προφόρτιση ελατηρίου. Στο παλιό – στο Hornet που λογικά γίνεται η σύγκριση, είχαμε ανεστραμμένο μπροστινό με ρυθμίσεις ελατηρίων και απόσβεσης επαναφοράς, και τις ίδιες ρυθμίσεις για πίσω. Τα φρένα του επίσης, διαθέτουν δίσκους 320mm για μπροστά και 240mm για πίσω, με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων με ABS και δύο για πίσω – προσέξατε κι εσείς ότι απουσιάζει το σύστημα CBS – Combine Braking System; Είναι τα ίδια φρένα που συναντάμε στην σειρά CBR 500R/F αλλά και στα Integra / NC 750X, συν έναν δίσκο ακόμη μπροστά.
Το συνολικό αποτέλεσμα όμως, δικαιώνει την Honda όπως διαπιστώσαμε τελικά.

 Η απλότητα


Την απλότητα, ή την νιώθεις, ή δεν την νιώθεις. Δεν είναι κάτι που έρχεται σιγά – σιγά, ή φτάνει σε σένα φιλτραρισμένη μετά από ώρα συνήθειας. Στο νέο Honda CB 650F δεν χρειάζεται να κάνεις ούτε ένα μέτρο για να δεις ότι σου ταιριάζει γάντι. Κάθεσαι πάνω του, και τα βρίσκεις όλα λειτουργικά, λες και ρυθμίστηκαν στα μέτρα σου. Η θέση οδήγησης είναι όρθια, ξεκούραστη, το τιμόνι το βρίσκεις εκεί που απλώνεις τα χέρια σου, και δεν βάζεις βάρος σε αυτό ώστε να κουράζεσαι. Τα πόδια σχηματίζουν άνετες γωνίες και τα γόνατα δεν θα κουραστούν. Η σέλα είναι σκληρή όσο χρειάζεται αλλά ταυτόχρονα μαλακή για να μην σε κουράζει. Και ο συνεπιβάτης, βρίσκει την θέση του γρήγορα, έχοντας ένα καλό μερίδιο για να απολαύσει την βόλτα του, και σωστές χειρολαβές για να κρατηθεί. Και ξεκινάς, απολαμβάνοντας τις ενδείξεις στο νέο ηλεκτρονικό πολυόργανο, που προσφέρει τα πάντα, με ευμεγέθη νούμερα, ώστε να μην ψάχνεσαι κατά την οδήγηση να δεις με πόσα πας ή τι καταναλώνεις.

Και ανοίγεις το γκάζι, και νιώθεις τον τετρακύλινδρο να σε ωθεί γλυκά στην διαδρομή σου, να γουργουρίζει ποιοτικά ανάμεσα στα πόδια σου, να μεταμορφώνει το καύσιμο μείγμα σε view master με συχνές εναλλαγές εικόνων, χωρίς να ασχολείσαι με την λειτουργία του.
Γλυκά, απλά, ομαλά. Η μετάβαση στην επιλεγμένη διαδρομή γίνεται τελείως απλά, και η ποιότητα κύλισης είναι αυτό που μένει στον αναβάτη ο οποίος δεν έχει να ασχοληθεί με κάτι ενοχλητικό. Ούτε με μπουκώματα στο άνοιγμα του γκαζιού, ούτε με “τρύπες” στην απόδοση, ούτε με συχνές αλλαγές σχέσεων, αλλά ούτε με απότομες αντιδράσεις στο άνοιγμα του γκαζιού. Και αν το τελευταίο δεν το περιμένεις από έναν τετρακύλινδρο κινητήρα, τα πρώτα, μπουκώματα και τρύπες, σε έναν τέτοιο 650άρι, θα μπορούσες να τα θεωρήσεις και δεδομένα.

 Η γραμμικότητα


Οι 79,25 ίπποι στις 11.200σ.α.λ. και τα 5,8 χιλιόγραμμα ροπής στις 8.900σ.α.λ., έρχονται να σε πείσουν με την γραμμικότητά τους. Η καμπύλη απόδοσης, είναι σταθερά ανοδική, από την στιγμή που ανοίγεις το γκάζι στις χαμηλές στροφές, έως και τον κόφτη. Η απόδοση παραμένει σταθερά ανοδική, χωρίς να κόβει κάπου, σαν να πυροβολείς στον αέρα με γωνία 45°. Φαντάσου την διαδρομή της σφαίρας, και άνοιξε το γκάζι για να το νιώσεις. Μην φανταστείς ότι θα απογειωθείς, αλλά σίγουρα δεν θα βρεις εμπόδιο πουθενά στην διαδρομή σου ώστε να ασχοληθείς με ανεβάσματα και κατεβάσματα σχέσεων. Πηγαίνεις με 3η σχέση, επιταχύνεις και η μοτοσυκλέτα ανεβάζει στροφές γραμμικά. Το ίδιο και με 5η, αλλά και με 6η.

Αν θες επιδόσεις, μπορείς να κρατήσεις το γκάζι ανοιχτό, για να αρχίσει να δείχνει τα δόντια του μετά τις 6.000σ.α.λ., θυμίζοντας ότι δεν είναι “ηλεκτρικό”. Και εκεί όμως, δεν θα νιώσεις να απογειώνεσαι, ούτε θα βάλει φωτιά στο δρόμο. Θα τιμήσει τον κυβισμό του, αλλά μέχρι εκεί, δείχνοντας ότι η χρήση του δεν είναι αυτή ενός streetgifhter. Μπορεί κάποιες φορές να νιώσεις λίγο μακρύ το κιβώτιο ταχυτήτων, αλλά διατηρώντας το γκάζι σταθερό, θα μπεις στον ήρεμο ρυθμό που το CB650F επιβάλλει, και θα οδηγήσεις ξεκούραστα για ώρα. Το κιβώτιο ταχυτήτων συνηγορεί, είναι μαλακό με θετικές αλλαγές ανάμεσα στις σχέσεις, ενώ και ο συμπλέκτης, αν και μηχανικός, λειτουργεί εξαιρετικά, χωρίς να απαιτεί πολλή δύναμη ώστε να κουράσει το χέρι. Γενικά, η λειτουργία του κινητήρα είναι υποδειγματική και δείχνει ότι η Honda έπραξε σωστά με την αντικατάσταση του παλαιού κινητήρα με τον νέο των 650 κυβικών. Και άλλη μία απόδειξη, είναι η κατανάλωση, η οποία κυμαίνεται κοντά στα 5 λίτρα, μιας και η ροπάτη λειτουργία του κινητήρα θα σε πάει όπου θες, χωρίς να τον ζορίσεις.

 Η ομαλότητα


Έχοντας έναν κινητήρα διαμάντι στα χέρια της, η Honda “σέταρε” έτσι την νέα CB650F ώστε να είναι λειτουργική σε κάθε της χρήση. Από την καθημερινότητα, τις απλές μετακινήσεις, τις βόλτες με δύο επιβαίνοντες, αλλά και την spot οδήγηση. Ένα σωστά μελετημένο σύνολο το οποίο να μπορεί να αντεπεξέρχεται σχεδόν σε ότι του ζητήσεις, με άνεση και ευκολία, αναδεικνύοντας τελικά την ομαλότητα για την οποία σχεδιάστηκε.
Οι αναρτήσεις του είναι μαλακές, με σωστές αποσβέσεις οι οποίες στις ανωμαλίες της μεγαλούπολης, καταφέρνουν να κρατούν τους τροχούς στο έδαφος και τους επιβαίνοντες ξεκούραστους. Δεν έχουν ρυθμίσεις, το είπαμε, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό αναβατών, δεν θα χρειαστεί κάτι άλλο από αυτό που προσφέρει το CB 650F.

Θα δεις τις αναπηδήσεις του πίσω τροχού στις προσπάθειες να οδηγήσεις σαν super motard, αλλά θα είσαι μόνο εσύ και μερικοί άλλοι. Οι υπόλοιποι, θα χαρούν πολύ την βόλτα τους με το CB 650F, με την άνεση να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Θα διαπιστώσεις ότι ίσως πιεστεί το συμβατικό μπροστινό αρκετά στην προσπάθειά σου να φρενάρεις “πιο μέσα” στην στροφή, αλλά πάλι θα το δεις εσύ, άντε και μερικοί άλλοι γρήγοροι αναβάτες. Οι υπόλοιποι, μια χαρά θα νιώσουν, ωραία θα περάσουν, άνετα και σβέλτα θα κινηθούν όπου θέλουν, με ασφάλεια, ακόμη και μέχρι την τελική του, που ξεπερνάει για λίγο τα 220χ.α.ω. Ναι, δεν είναι streetfighter, ούτε το παίζει ότι είναι τέτοιο, ούτε βγήκε για να κοντράρει την εν λόγω κατηγορία. Άλλαξε προορισμό, είναι ομαλό, προσιτό οδηγικά, εύκολο και ασφαλές. Ότι θέλει ο μέσος αναβάτης, στο 100%.

 Επαναπροσδιορισμός


Με την αλλαγή του ονόματος, αλλά και όλης της μοτοσυκλέτας, η Honda σκόπευε να φέρει την σειρά CB στα πρότυπα της μικρότερης σειράς CBR 500, αλλά και της NC των 750 κυβικών: Πιο κοντά στον κόσμο. Και το κατάφερε. Το νέο CB 650F δεν είναι τόσο γρήγορο όσο θα περίμενες από ένα νέο μοντέλο που αντικαθιστά ένα ήδη γρήγορο, όπως το Hornet. Αλλά δεν το αντικαθιστά ουσιαστικά, τοποθετείται εκ νέου στην κατηγορία, θέλοντας να δώσει σημασία στα αρτικόλεξα CB, όπως τότε, το 1975. Όταν με το CB 400Four ήταν η πρώτη εταιρία που τοποθετούσε εξάτμιση 4 σε 1 σε τετρακύλινδρη μοτοσυκλέτα, τότε που η σειρά CB ήταν σοβαρός εκπρόσωπος της κατηγορίας “μοτοσυκλέτα”.

Οδηγώντας το νέο CB 650F θα νιώσεις ότι ορκίζεται να κάνει τα πάντα με τις ελάχιστες παραχωρήσεις, με μία αρκετά μειωμένη τιμή από πριν, στα 7.990euro, μπαίνοντας έτσι απευθείας στον συναγωνισμό. Και φυσικά, με υψηλή σχέση τιμής - προσφοράς, σε ότι και αν σου δίνει.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο Honda CB650F
Αντιπρόσωπος Αφοι ΣΑΡΑΚΑΚΗ Α.Ε.Β.Ε.
Τιμή (euro) 7.990 €
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετρακύλινδρος εν σειρά, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2 εκκεντροφόροι επι κεφαλής
Κυβισμός (cc) 649
Διάμετρος x διαδρομή (mm)  67 x 46
Συμπίεση (:1) 11,4
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI 
Σύστημα εξαγωγής 4 σε 1
Λίπανση  αντλία λαδιού
Εκκίνηση  μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος
Μετάδοση 6 σχέσεις
   
Πλαίσιο  
Τύπος Κεντρικής ραχοκοκαλιάς, ατσάλινο, με τμήματα αλουμινίου
Μήκος (mm) 2110
Πλάτος (mm) 775
Ύψος (mm) 1120
Μεταξόνιο (mm) 1.450
Γωνία κάστερ (˚) 26
Ίχνος (mm) 101
Ύψος σέλας (mm) 810
Απόσταση εδάφους (mm) 150
Βάρος (kg)  206 (208 ABS)
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 17,3
   
Ανάρτηση  
Μπροστά Συμβατικό μπροστινό σύστημα, διάμετρος 41mm, διαδρομή 120mm, ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς και προφόρτιση ελατηρίων
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού, ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς και προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 128mm 
   
Φρένα  
Μπροστά 2 δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες 2εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα 1 εμβόλου και ABS
   
Ελαστικά   
Μπροστά 120/70/17
Πίσω 180/55/17
Εξοπλισμός Αναλογικό στροφόμετρο, ψηφιακό ταχύμετρο ενδείξεις για θερμοκρασία, ολικό και δύο μερικοί χιλιομετρητές, στάθμη καυσίμου, ρολόϊ. Ενδεικτικές λυχνίες για νεκρά, φώτα, φλας, ρεζέρβα, πίεση λαδιού, υψηλή θερμοκρασία
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (Kw/rpm) 63kW/8,000min
Ροπή εργοστασίου (Nm/rpm) 64Nm/10,500min

Διάγραμμα δυναμομέτρησης

Αδιάκοπη παροχή δύναμης από τις πολύ χαμηλές στροφές έως και τον κόφτη που επεμβαίνει λίγο πριν τις 12.000 σ.α.λ. Η καμπύλη απόδοσης του CB 650F είναι τόσο γραμμική και ανωδική που άνετα μπορεί να συγκριθεί με την πορεία μίας σφαίρας - και αυτό μεταφράζεται ως ευκολία στην χρήση σε καθημερινή μετακίνηση.

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2015 19:46

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παρουσίαση – Honda CB650F 2014 Test - Honda CB650F 2016 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon