.
Κατηγορία Honda
Πέμπτη, 29 Μαϊος 2014 11:38

Παρουσίαση – Honda CB650F 2014

‘Ο Μαχητής των Δρόμων’

 

Μία νέα, μεσαία γυμνή μοτοσυκλέτα τύπου streetfighter παρουσίασε η Honda, με νέο τετρακύλινδρο κινητήρα ρυθμισμένο για υψηλή ροπή και σπορ συγκινήσεις σε όλες τις οδηγικές συνθήκες, καθώς και άριστα ισορροπημένο, υψηλής ποιότητας πλαίσιο και προαιρετικό ABS. Την CB 650F.

 Περήφανη ιστορία

Η τετρακύλινδρη οικογένεια CB έχει περήφανη ιστορία που χρονολογείται από το 1969 και την επαναστατικήCB750. Όλο αυτό το διάστημα, οι μεσαίες μοτοσυκλέτες της Hondaήταν πάντα στο προσκήνιο χάρη στη εξαιρετική οδηγική συμπεριφορά και χρηστικότητά τους που ήταν αποτέλεσμα συνδυασμού χαμηλού βάρους και υψηλών επιδόσεων του κινητήρα.

Τα τελευταία χρόνια έχει κυριαρχήσει μία τάση για μεσαίες μοτοσυκλέτες με μεγαλύτερο κυβισμό από ποτέ. Η Honda αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετική κατεύθυνση και για το 2014 δημιούργησε μία αληθινή, τετρακύλινδρη μεσαία μοτοσυκλέτα υψηλών προδιαγραφών με ξεχωριστό στυλ για μία άνετη, απολαυστική οδηγική εμπειρία σε όλες τις συνθήκες και άριστη σχέση αξίας / τιμής (valueformoney).

Η CB650F γυρίζει τη σελίδα στηCB600FHornet και, χωρίς να μοιράζεται κοινά εξαρτήματα, ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο. Σχεδιασμένη και εξελιγμένη από λευκό χαρτί όπως την εμπνεύστηκε μία δημιουργική ομάδα νεαρών μηχανικών της Honda – υιοθετεί τελείως διαφορετική φιλοσοφία επιδόσεων. Από την αρχή, στόχος ήταν η αρμονική συνύπαρξη αναβάτη και μηχανής με έμφαση στο ακαταμάχητο στυλ, την ισχυρή ταυτότητα και την ξεκάθαρη άποψη.

TeishiroGoto, Large Project Leader CB650F:

«Η CB650F ενσαρκώνει τη χαρά της οδήγησης στον επαρχιακό δρόμο παραμένοντας συναρπαστική και σε διαδρομές πόλης. Αν και σπορτίφ δεν υπονομεύει καθόλου το lifestyle του αναβάτη – είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών. Όλο και περισσότεροι από τους πελάτες μας, πρωτάρηδες ή βετεράνοι γοητεύονται από αυτή την ξεχωριστή ταυτότητα και οδηγική αίσθηση και με μεγάλη χαρά τους καλωσορίζουμε στη νέα οικογένεια CB της Honda

Νέα φιλοσοφία

Ο τετρακύλινδρος DOHC 649cc της CB650F είναι νέας φιλοσοφίας και έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει υψηλή ροπή και απόκριση από τις χαμηλές έως τις μεσαίες στροφές, κυρίως κάτω από τις 4.000rpm.

Η ομάδα εξέλιξης περιλάμβανε πολλούς μηχανικούς κάτω των 30 ετών με αποστολή να δημιουργήσουν μία μοτοσυκλέτα που θα απευθυνόταν στους νεαρότερους πελάτες. Αυτοί αποφάσισαν από νωρίς ότι ο στόχος της «μέγιστης ισχύος στο κόκκινο» ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης. Σε μία γυμνή μοτοσυκλέτα, η ισχυρή επιτάχυνση από στάση, η ροπή στις χαμηλές/μεσαίες στροφές και η απόκριση στο γκάζι με μεσαίες σχέσεις στο κιβώτιο ήταν κορυφαίες προτεραιότητες.

Η ζωηρή επιτάχυνση πάνω από τις 6.000rpm και – για μειωμένο λειτουργικό κόστος – η οικονομική οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο ήταν επίσης σημαντική προτεραιότητα. Ο κινητήρας έχει σχεδιαστεί ώστε να δείχνει ωραίος χωρίς εξωτερικές σωληνώσεις να κρύβουν τις γραμμές του. Τοποθετημένος ελαφρώς προς τα εμπρός στο πλαίσιο για βέλτιστη κατανομή βάρους, ο κινητήρας αποτελεί πραγματικά την καρδιά της μοτοσυκλέτας.

Το ατσάλινο πλαίσιο δύο δοκών της CB650F προσφέρει βελτιστοποιημένη ακαμψία σε συνδυασμό με τις χυτές πλάκες και το αλουμινένιο ψαλίδι. Το πίσω αμορτισέρ εδράζεται απευθείας στο ψαλίδι και συνδυάζεται με ένα εμπρός τηλεσκοπικό πιρούνι 41 mm. Οι τροχοί υιοθετούν νέα σχεδίαση έξι ακτίνων. Δύο δίσκοι 320mm μπροστά και ένας δίσκος πίσω 240mmπροσφέρουν την απαιτούμενη ισχύ πέδησης, ενώ συνδυάζονται προαιρετικά με το 2-κάναλο ABS.

Προαιρετικά θα διατίθεται και μία έκδοση 35kW για κατόχους άδειας A2, με το ABS στάνταρ.

Οι ζωηρές, επιθετικές γραμμές και ακμές χαρίζουν στην CB650F πραγματική γοητεία, ενώ το χαμηλό κέντρο βάρους, η λεπτή σιλουέτα, η όρθια θέση οδήγησης και το μεγάλο τιμόνι παρέχουν άριστο έλεγχο. Την τελική πινελιά προσφέρει η Λευκή-Κόκκινη-Μπλε βαφή που παραπέμπει στο HRC.

Κινητήρας

Ο υγρόψυκτος κινητήρας της CB650F χρησιμοποιεί συμπαγή εσωτερική δομή, διάταξη εξατάχυτου κιβωτίου, και τους τέσσερις κυλίνδρους να τοποθετούνται υπό κλίση 30°.Η κυλινδροκεφαλή του 16-βάλβιδου DOHC, συνδυάζεται με άμεση ενεργοποίηση των βαλβίδων και χρονισμό που προσφέρει υψηλή ροπή και οδηγησιμότητα κάτω από τις 4.000rpm.

Η διάμετρος και η διαδρομή είναι αντίστοιχα 67mmx 46mm. Η βελτιστοποίηση του μήκους της μπιέλας έχει μειώσει την πλευρική δύναμη σε κάθε έμβολο και οι οπές ‘αναπνοής’ στα τοιχώματα του στροφαλοθαλάμου μεταξύ των κομβίων μειώνουν τις απώλειες άντλησης καθώς οι στροφές αυξάνονται. Τα έμβολα εξελίχθηκαν μέσω υπολογιστή - ComputerAidedEngineering (CAE) και οι ασύμμετρες ποδιές ελαχιστοποιούν την επαφή με τα τοιχώματα και μειώνουν την τριβή. Μεταλλικές ενισχύσεις (νεύρα) στην εξωτερική επιφάνεια των χιτωνίων των κυλίνδρων μειώνουν την κατανάλωση λαδιού (και την τριβή) με βελτιωμένη μεταφορά θερμότητας.

Μία αθόρυβη καδένα εκκεντροφόρων μειώνει τις απώλειες τριβής χρησιμοποιώντας επίστρωση Βαναδίου στους πείρους και η αντλία νερού – σχεδίαση μέσω μελέτης ροής υγρών CAE – είναι συμπαγής, ελαφριά και αποδοτική.

Η μέγιστη ισχύς των 64kW επιτυγχάνεται στις 11.000rpmμε η μέγιστη ροπή των63Nm στις 8.000rpm. Ο κινητήρας λειτουργεί ομαλά σε όλη την κλίμακα στροφών, με το χαρακτήρα και τον ήχο ενός εν σειρά τετρακύλινδρου.

Τα εσωτερικά κανάλια υγρόψυξης από την κυλινδροκεφαλή στους κυλίνδρους κατήργησαν τα εξωτερικά που συνήθως απαιτούνται, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται το μινιμαλιστικό, κομψό και λειτουργικό στυλ του κινητήρα. Η διάταξη του φίλτρου λαδιού (πίσω από τον κινητήρα) και το ψυγείο λαδιού (εμπρός αριστερά) σε συνδυασμό με τα εσωτερικά κανάλια λαδιού συμβάλλουν σε ένα μοναδικό οπτικό αποτέλεσμα, επιτρέποντας τη χρήση μιας εντυπωσιακής πολλαπλής 4-2-1 και εξαγωγής από τα δεξιά.

Επηρεασμένη έντονα από την πρώτη Honda 1974 CB400/4, η σχεδίαση χρησιμοποιεί βελτιστοποιημένο μήκος και διάμετρο σωλήνων, αλλά και πατενταρισμένα εσωτερικά διαφράγματα που ελέγχουν τη ροή των καυσαερίων για βελτιστοποίηση της ροπής. Το σιλανσιέ– με καταλύτη 400 κυψελών – συμβάλλει στη συγκέντρωση των μαζών.

Ο ψεκασμός PGM-FI τροφοδοτείται μέσω ενός φιλτροκουτιού καθέτου ροήςκαι φιλτροχοάνων (30mm) υψηλής ροής, ώστε η διαδρομή του εισερχόμενου αέρα να είναι όσο πιο ευθεία γίνεται. Η λειτουργία βασίζεται σε πληροφορίες από τέσσερις αισθητήρες στις πεταλούδες των 32mm για ακριβή απόκριση στο γκάζι. Η προσεκτική τοποθέτηση των πεταλούδων υπό γωνία συνεισφέρει στο μικρό πλάτος του πλαισίου, βελτιώνοντας την οδηγησιμότητα.

Για να επιτυγχάνεται καλή οικονομία καυσίμου με σταθερό γκάζι (ταξίδι με υψηλότερες ταχύτητες) ο χρονισμός με σύντομη επικάλυψη των βαλβίδων συνδυάζεται με εξατομικευμένη χαρτογράφηση ανάφλεξης. Με κατανάλωση 21km/l (WMTCmode), αυτονομία ξεπερνά τα 350km.

Πλαίσιο

Το ατσάλινο πλαίσιο τύπου διαμάντι φέρει δυο κεντρικές ελλειπτικές δοκούς 64mmx 30mm. Η ακαμψία του έχει προσαρμοστεί προσεκτικά – όντας πολύ πιο στιβαρό γύρω από το λαιμό και πιο εύκαμπτο στις δοκούς – ώστε να προσφέρει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά συμπεριφοράς και τη σωστή πληροφόρηση στον αναβάτη. Η γωνία κάστερ των 25.5° συνδυάζεται με ίχνος 101mm και μεταξόνιο 1.450mm. Το βάρος, πλήρως υγρών, είναι 206kg (ABS: 208kg).

Οι πλάκες έδρασης του ψαλιδιού πρώτα σφυρηλατούνται και μετά συγκολλούνται, ενώ το αλουμινένιο ψαλίδι «βαρυτικής χύτευσης» φέρει καμπύλη πάνω από το σιλανσιέ στη δεξιά πλευρά. Το αμορτισέρ με ρυθμιζόμενη προφόρτιση σε 7 θέσεις εδράζεται απευθείας στο ψαλίδι. Τόσο το πίσω αμορτισέρ όσο και το τηλεσκοπικό πιρούνι των 41mm (με διαδρομή 120mm) συνεργάζονται αρμονικά με το πλαίσιο και προσφέρουν ουδέτερη συμπεριφορά σε όλες τις οδηγικές συνθήκες.

Τροχοί έξι ακτίνων από χυτό αλουμίνιο συνδυάζονται με ελαστικά ράντιαλ 120/70-17 μπροστά και 180/55-17 πίσω. Οι κυματοειδείς δίσκοι χρησιμοποιούν την ίδια τεχνική παραγωγής με τη δικύλινδρη σειρά NC750: Ο πίσω δίσκος των 240mm διαμορφώνεται μέσα στον εμπρός των 320mm, εξοικονομώντας υλικό (και κόστος) για τον πελάτη. Οι διπίστονες εμπρός δαγκάνες και η μονοπίστονη πίσω παρέχουν άφθονη ισχύ ακινητοποίησης, ενώ το 2-κάναλο ABS προσφέρεται προαιρετικά.

Η ‘εμπροσθοβαρής’ σχεδίαση με ελάχιστο ”πρόβολο”εμπρός και πίσω χαρίζουν στηCB650F μυώδη εμφάνιση, έτοιμη για δράση. Το μικρό ρεζερβουάρ καυσίμου, τα πλαϊνά καλύμματα και το μινιμαλιστικό φέρινγκ προσθέτουν δυναμισμό όπως και η κοντή, κομψή ανοδική ουρά. Καθώς συνδέεται με μεντεσέ στο πίσω τμήμα, το ρεζερβουάρ επιτρέπει εύκολη πρόσβαση στην κυλινδροκεφαλή για συντήρηση. Τόσο το πίσω φως όσο και τα εμπρός φώτα πορείας φέρουν λυχνίες LED, ενώ ο προβολέας υιοθετεί το χαρακτηριστικό σχήμα V των ‘CB’.

Η ‘φυσική’ θέση οδήγησης είναι σχεδόν όρθια, κάτι που τοποθετεί τον αναβάτη πιο κοντά στο κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας. Το ψηλό και φαρδύ, σωληνωτό τιμόνι παίζει πρωτεύοντα ρόλο, ενώ ο συνεπιβάτης μπορεί να κρατιέται άνετα από τον αναβάτη. Το ύψος της σέλας είναι 810mm και το μικρό πλάτος βοηθά τον αναβάτη να φτάνει εύκολα στο έδαφος.

Το «καντράν» αποτελείται από δύο μεγάλες ψηφιακές οθόνες. Στα αριστερά βρίσκεται το στροφόμετρο και το ταχύμετρο, στα δεξιά ο δείκτης καυσίμου, το ρολόι, ο χιλιομετρητής και οι ενδεικτικές λυχνίες. Και οι δύο πλευρές φέρουν λευκό κρυφό φωτισμό. Ένα συμπαγές κλειδί κεντρικού διακόπτη με κυματοειδή σχεδίαση προσφέρει βελτιωμένη προστασία και μειώνει τις πιθανότητες παραβίασης.

Αξεσουάρ

Η γκάμα αξεσουάρ που διατίθεται με την CB650F, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

• Κεντρική μπαγκαζιέρα35L
• Σάκο σέλας
• Σχάρα
• Πίσωφτερό Carbon-look (hugger)
• Καρίνα Carbon-look
• Κάλυμμασέλας Carbon-look
• Εμπρόςλασπωτήρα Carbon-look
• Ζελατίνα Carbon-look
• Προστατευτικά στροφαλοθαλάμου
• Θερμαινόμενα γκριπ
• Paddockσταντ
• Συναγερμό

Η CB650F θα διατίθεται με τις εξής χρωματικές επιλογές:

• Pearl Metalloid White (Tricolour)
• Pearl Himalayas White
• Matt Gunpowder Black Metallic
• Sword Silver Metallic
• PearlQueenBeeYellow

Η νέα CB650F θα είναι διαθέσιμη στην Ελληνική αγορά μοτοσυκλέτας τον Ιούνιο 2014 και η λιανική της τιμή διαμορφώνεται σε €7,990.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο Honda CB650F
Αντιπρόσωπος Αφοι ΣΑΡΑΚΑΚΗ Α.Ε.Β.Ε.
Τιμή (euro) 7.990 €
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετρακύλινδρος εν σειρά, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2 εκκεντροφόροι επι κεφαλής
Κυβισμός (cc) 649
Διάμετρος x διαδρομή (mm)  67 x 46
Συμπίεση (:1) 11,4
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI 
Σύστημα εξαγωγής 4 σε 1
Λίπανση  αντλία λαδιού
Εκκίνηση  μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος
Μετάδοση 6 σχέσεις
   
Πλαίσιο  
Τύπος Κεντρικής ραχοκοκαλιάς, ατσάλινο, με τμήματα αλουμινίου
Μήκος (mm) 2110
Πλάτος (mm) 775
Ύψος (mm) 1120
Μεταξόνιο (mm) 1.450
Γωνία κάστερ (˚) 26
Ίχνος (mm) 101
Ύψος σέλας (mm) 810
Απόσταση εδάφους (mm) 150
Βάρος (kg)  206 (208 ABS)
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 17,3
   
Ανάρτηση  
Μπροστά Συμβατικό μπροστινό σύστημα, διάμετρος 41mm, διαδρομή 120mm, ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς και προφόρτιση ελατηρίων
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού, ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς και προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 128mm 
   
Φρένα  
Μπροστά 2 δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες 2εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα 1 εμβόλου και ABS
   
Ελαστικά   
Μπροστά 120/70/17
Πίσω 180/55/17
Εξοπλισμός Αναλογικό στροφόμετρο, ψηφιακό ταχύμετρο ενδείξεις για θερμοκρασία, ολικό και δύο μερικοί χιλιομετρητές, στάθμη καυσίμου, ρολόϊ. Ενδεικτικές λυχνίες για νεκρά, φώτα, φλας, ρεζέρβα, πίεση λαδιού, υψηλή θερμοκρασία
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (Kw/rpm) 63kW/8,000min
Ροπή εργοστασίου (Nm/rpm) 64Nm/10,500min

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016 19:34

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Honda CB500F 2013 - Πλήρης παρουσίαση Test - Honda CB 650F 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon