.
Κατηγορία Διάφορα
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024 10:45

Test - Fantic Motor Caballero 700 Scrambler (2024)

Λάδι στη φωτιά

Η Fantic πήρε έναν από τους πιο δημοφιλείς δικύλινδρους κινητήρες της παγκόσμιας αγοράς και έστησε γύρω του ένα φλογερό μεγάλο Caballero.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης, Σπύρος Τσαντήλας

Η εξαγορά της Fantic το 2015 από ένα ιταλικό ευρύ επενδυτικό σχήμα του οποίου ηγείτο ο Mariano Roman λειτούργησε ως εφαλτήριο για την ταχύτατη εκτόξευση της ιταλικής εταιρείας σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Ο πρώην τεχνικός διευθυντής του Piaggio Group, υπεύθυνος για μια σειρά σπουδαίων μοτοσυκλετών όπως η πρώτη superbike της Aprilia, RSV1000 Mille, σύντομα ξεδίπλωσε μεγαλεπίβολα σχέδια. Αφού ξεκίνησε με μία σειρά μικρά τετράχρονα enduro με κινητήρες Minarelli, έφτασε στην κορυφή του ιταλικού πρωταθλήματος enduro και από εκεί έχει σκαρφαλώσει σήμερα ως τα κορυφαία παγκόσμια πρωταθλήματα εκτός δρόμου, όπως motocross, enduro και rally, ενώ μαθαίνει και στο ασφάλτινο πεδίο της Moto2.

Σε αντίθεση με τους ιταλικούς κινητήρες της Minarelli με τους οποίους ξεκίνησε η σύγχρονη ιστορία της Fantic, η σειρά των Caballero που διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο της εταιρείας εξοπλίστηκε με μονοκύλινδρους της κινέζικης Zongshen. Για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικογένειας Caballero όμως έρχεται μία άλλη συνεργασία να προσφέρει τη βάση. Η στενή σχέση που έχει καλλιεργήσει η Fantic με τη Yamaha ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια με τη χρήση κινητήρων από YZ 250F και 450F σε αντίστοιχα μοντέλα της και συμπεριέλαβε την εξαγορά της Minarelli από τη Fantic.

A15A2972 web

Το νέο Caballero 700 φορά τον κινητήρα CP2 (CrossPlane 2κύλινδρο) της Yamaha που μπαίνει για πρώτη και μοναδική ως τώρα φορά σε μοτοσυκλέτα που δεν φέρει το έμβλημα της ιαπωνικής εταιρείας.

Εδώ ωστόσο δεν έχουμε ένα XSR700 με άλλα ρούχα, κάθε άλλο. Οι Ιταλοί πήραν μόνο τον κινητήρα και σχεδίασαν όλη την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα στα δικά τους γούστα. Αυτό σημαίνει ότι έφτιαξαν ένα νέο πλαίσιο από χρωμιομολυβδαινιούχο (CrMo) ατσάλι και αλουμινένιο ψαλίδι, επένδυσαν με αναρτήσεις της Marzocchi και φρένα της Brembo, ενώ έκαναν και κάποιες επεμβάσεις στον κινητήρα για να ταιριάξει καλύτερα σε αυτό που είχαν στο μυαλό τους.

Οι αλλαγές στον δικύλινδρο σε σειρά των 689 cc ξεκινούν δυναμικά με την προσθήκη αδρανειακής κεντρικής μονάδας ελέγχου (IMU) και συνεχίζουν με επεμβάσεις σε όλο το κύκλωμα εισαγωγής αέρα και καυσίμου του κινητήρα, νέο φιλτροκούτι, νέα εξάτμιση με μακρύτερη διαδρομή που καταλήγει ψηλά στην ουρά και λίγο κοντύτερη τελική μετάδοση. Όλα τα παραπάνω συντονίζονται μέσω της IMU πάνω σε χαρτογραφήσεις που δημιουργήθηκαν ειδικά για το Caballero 700, συμπεριλαμβάνοντας και off-road ρυθμίσεις.

A15A2965 web

Σχεδιαστικά η Fantic κινείται στις οικείες γραμμές των προϋπάρχοντων Caballero με ένα σχέδιο που περιγράφεται ως φόρος τιμής στο Caballero 125 RC του 1974, πάντα σε κλασική γραμμή με στρογγυλό φανάρι και σιλουέτα που ισορροπεί με το ένα πόδι στο scrambler και με το άλλο στο flat track.

Οι αλλαγές που έχουν γίνει στον κινητήρα φανερώνουν λίγο-πολύ και τη στόχευση του νέου Caballero 700: να είναι ευκίνητο και ροπάτο από χαμηλά. Αυτά βέβαια είναι εγγενή χαρακτηριστικά αυτού του κινητήρα σε όλες τις εφαρμογές της Yamaha έτσι κι αλλιώς, όμως η Fantic ήθελε να προσφέρει μία δόση ιταλικού ταμπεραμέντου, να φτιάξει μία μοτοσυκλέτα πιο παιχνιδιάρικη, πιο άμεση.

Αυτό φωτογραφίζεται με το καλημέρα στην καμπύλη ισχύος του κινητήρα καθώς βλέπουμε πώς έχει αλλάξει σε σχέση με την εφαρμογή της Yamaha στο MT-07 - μετρημένο από το Bikeit στο ίδιο δυναμόμετρο της Power House Engineering.

fantic caballero700 4

Στην ιταλική του εκδοχή ο κινητήρας είναι πιο δυνατός στις χαμηλές και μεσαίες με διαφορά όχι ιδιαίτερα μεγάλη, που κυμαίνεται σε μονοψήφιες τιμές κάτω των πέντε ίππων, ενώ εμφανίζει αναλόγως μικρότερη ισχύ ψηλά.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι σχεδόν 64 ίπποι που βγάζει στον τροχό το Caballero 700 μετρήθηκαν με τα on-off λάστιχα της Pirelli, τα μεγάλα τακούνια των οποίων επιδρούν αρνητικά στο αποτέλεσμα. Κατά πάσα πιθανότητα - και κατά τη γνώμη των ειδικών της Power House - η ίδια μοτοσυκλέτα μ' ένα λάστιχο δρόμου πίσω θα κατέγραφε εύκολα άλλα 2-3 άλογα.

Η αναβάθμιση με αδρανειακά ηλεκτρονικά σημαίνει και ανάλογο εκσυγχρονισμό στα ABS και traction control που πλέον διαθέτουν cornering ικανότητες λαμβάνοντας υπόψη και την κλίση της μοτοσυκλέτας στη λειτουργία τους. Η Fantic προτίμησε να κρατήσει τη συνταγή απλή έτσι οι διαθέσιμες ρυθμίσεις είναι λιγοστές και σαφείς. Υπάρχουν τρεις modes - street, offroad, custom - στις οποίες οι μόνες παράμετροι που αλλάζουν είναι το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος στα φρένα και το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης.

fantic caballero700 14

Το πρώτο μπορεί να ρυθμιστεί σε τρεις θέσεις: πλήρης λειτουργία, off-road που απενεργοποιεί πίσω και προσαρμόζει μπροστά, καθώς και πλήρης απενεργοποίηση. Το δε traction control έχει δύο επιλογές, on και off.

Στη street mode όλα τα ηλεκτρονικά είναι σε λειτουργία, στην off-road το ABS μπαίνει στην ομώνυμη φάση του και το traction βγαίνει εκτός, ενώ στην custom επιλογή μπορεί ο καθένας να φτιάξει τον δικό του συνδυασμό των δύο συστημάτων ασφαλείας.

Τα παραπάνω γίνονται πανεύκολα μέσω τριών κουμπιών στο τιμόνι, δύο στη δεξιά πλευρά κι έναν επιλογέα στην αριστερή.

A15A2982 web

Μπορεί η Fantic να έχει εμπλουτίσει το Caballero 700 με off-road ρυθμίσεις, στην καρδιά του πάντως είναι μια μοτοσυκλέτα δρόμου. Οι διαδρομές των αναρτήσεων στα 150 mm έχουν απλώς ένα επιπλέον βηματάκι προοδευτικότητας στην απόσβεση των ανωμαλιών, αλλά δεν πλησιάζουν ούτε κατά διάνοια στον εντουρόκοσμο. Η απουσία μιας προστατευτικής ποδιάς για τον κινητήρα μπορεί επίσης να εκληφθεί ως ένδειξη προς την ασφαλτοστρωμένη οδό, αν και εδώ η λύση είναι απλώς θέμα επιπλέον χρημάτων σε αντίθεση με τη διαδρομή της ανάρτησης που έχει πιο μόνιμο χαρακτήρα.

Στον αντίποδα η ρύθμιση του μπροστινού φρένου δείχνει να έχει λάβει υπόψη την οδήγηση στο χώμα. Η Fantic επέλεξε εδώ έναν μεγάλο δίσκο 330 mm και μια τετραπίστονη ακτινική Brembo για να κάνει τη δουλειά, της άπλωσε όμως τη δύναμη με άφθονη προοδευτικότητα και πολύ ήπιο αρχικό άρπαγμα.

Όπως συμβαίνει πάντα σε μονόδισκα μπροστινά φρένα, απαιτείται περισσότερη πίεση στη μανέτα για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα απ' όση με ένα σύστημα δύο δίσκων και δαγκανών. Αναπόφευκτα και στο Caballero 700 στα πρώτα χιλιοστά διαδρομής της μανέτας η αίσθηση είναι χαλαρή και αρχίζει να δείχνει δόντια όσο περισσότερο επιμένεις. Η δύναμη υπάρχει και φτάνει για όλη την ισχύ που μπορεί να βγάλει η Ιταλίδα, ενώ το ακόμη θετικότερο που συνεπάγεται η χρήση ενός πακέτου από το ψηλό ράφι είναι η ακριβέστατη αίσθηση στο χέρι, ο άψογος έλεγχος της δύναμης πέδησης που μεταφέρεις μπροστά.

A15A2998 web

Το πρώτο πράγμα που προσέχεις μόλις καθίσεις στη σέλα του Caballero 700 είναι το τιμόνι, ή μάλλον την τιμονάρα. Είναι πολύ φαρδύ και σε συνδυασμό με τη λεπτή σιλουέτα της μοτοσυκλέτας φτιάχνει μιαν αύρα flat track, ήδη οραματίζεσαι παντιλίκια σε χωμάτινες φλαταδούρες.

Η θέση οδήγησης είναι όρθια, εργονομικά ξεκούραστη και όσο απροβλημάτιστη χρειάζεται για να απολαμβάνεις την αυτοκρατορική αίσθηση που γεννά το ευρύ άνοιγμα των χεριών για να πιάσεις το αλουμινένιο κωνικό τιμόνι. Ακόμη δεν έχω ξεκινήσει τον κινητήρα και έχω μπει σε mode επίθεσης.

Στην καθημερινότητα πάντως οφείλω να ομολογήσω πως το τιμόνι αποδείχθηκε πολύ λιγότερο τρομακτικό από την πρώτη γνωριμία. Δε μου δημιούργησε ιδιαίτερο πρόβλημα στην πυκνή κίνηση, απλώς ήθελε λίγη περισσότερη προσοχή στους καθρέπτες μέχρι να το συνηθίσω. Πέραν αυτού το Caballero 700 είναι πανεύκολο, λεπτό και ελαφρύ, με καλή πρόσβαση των ποδιών στο έδαφος.

Το μόνο αρνητικό που επισκίασε την εικόνα στην καθημερινότητα της πόλης ήταν το πολύ μικρό κόψιμο του τιμονιού, το οποίο έκανε τις στενές μανούβρες συχνά υπόθεση δύο κινήσεων. Δεν είμαι σίγουρος αν μπορώ να το περιγράψω ως αχρείαστα μικρό, πάντως στην πράξη ήταν όντως σλίγο ενοχλητικό.

A15A2896 web

Η γενικότερη αίσθηση που περνά το Caballero 700 σε οποιαδήποτε οδηγική συνθήκη είναι αυτή μιας σφικτής μοτοσυκλέτας, με δυνατή και άμεση επιτάχυνση παντού και ειδικά στις χαμηλομεσαίες στροφές του κινητήρα, αλλά και ανάλογες αποσβέσεις στις αναρτήσεις. Και, όπως αρχίζει να γίνεται προφανές, το νέο συνολάκι της Fantic έχει τρελή όρεξη για στρίψιμο.

Άριστα ζυγισμένο, το πλαίσιο που έφτιαξε η Fantic διαθέτει έντονη αμεσότητα στην αίσθηση που μεταφέρει στον αναβάτη καθώς η μοτοσυκλέτα γίνεται φυσική προέκταση του σώματος. Το μεγάλο Caballero είναι εύκολο στο στρίψιμο, μπαίνει με ακρίβεια και ουδέτερη προδιάθεση, νιώθεις πως μπορείς να ανοίξεις άφοβα το γκάζι σε όλη τη διάρκεια της στροφής και να το καρυδώσεις στην έξοδο, ακόμη και με τα on-off Pirelli του - που ούτως ή άλλως φημίζονται στην κατηγορία τους για τις ασφάλτινες επιδόσεις τους.

Σημάδια αδυναμίας θα δεις μόνο σε διαδρομές υψηλών ταχυτήτων που αναδεικνύουν το πώς βρέθηκε περισσότερο ψωμί χαμηλά στη Fantic παραλλαγή του CP2. Παίρνοντάς από το ψηλά. Μετά τις 7,000 rpm η επιτάχυνση δεν είναι εξίσου δυνατή και τα τελευταία χιλιόμετρα προς τις παρυφές των 200 km/h μαζεύονται με υπομονή. Ο γερός σβέρκος βέβαια είναι χρήσιμος εδώ.

A15A2936 web

Η επιλογή μπροστινού τροχού 19 ιντσών δίνει μια γλυκιά ισορροπία στη είσοδο της στροφής. Σαφώς μπαίνει πιο αργά απ' όσο ένας 17ιντσος τροχός, αλλά για τη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα της Fantic που δεν πουλάει streetfighter υποσχέσεις σε κανέναν είναι μια χαρά και εξυπηρετεί τις διαθέσεις της και με το παραπάνω.

Το μπροστινό φρένο του Caballero 700 στέκεται στο ύψος του και όταν οι συνθήκες γίνουν πιο απαιτητικές, αρκεί να συμπεριφερθείς λίγο πιο βάναυσα στη μανέτα. Η δύναμη υπάρχει και ο καλός έλεγχος παραμένει και σε υψηλότερους ρυθμούς οδήγησης από την πόλη.

Στο χώμα το Caballero 700 προσφέρεται ιδανικά για παιχνίδια όπως παντιλίκια και χαρωπές βόλτες σε σχετικά ήπιους χωματόδρομους, χωρίς πολλά εμπόδια και κροκάλες ή λοιπές προεξοχές. Η απουσία προστασίας στο υπογάστριο της μοτοσυκλέτας είναι ανησυχητική σε πιο άγρια εδάφη, ενώ το εργοστασιακό σετάρισμα των αναρτήσεων είναι αρκετά σφικτό για χώμα προκαλώντας πολλές αναπηδήσεις όποτε προσπαθείς να πας πιο γρήγορα. Δίχως ρυθμίσεις δε μπορείς να κάνεις και πολλά εδώ.

fantic caballero700 5

Η όρθια στάση δεν ήταν απαγορευτικά σκυφτή στο μέγεθός του (1.82 m), προφανώς κρύβοντας τη "μαγεία" στην καλά μελετημένη κατακόρυφη απόσταση μαρσπιέ-τιμονιού. Δεν το θεωρώ πάντως ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας στην περίπτωση μιας μοτοσυκλέτας που δεν έχει φτιαχτεί ακριβώς για να εξερευνήσεις την Πίνδο από χώμα.

Σχηματίζοντας τη συνολική εικόνα που αποκόμισα μετά από μερικές μέρες συμβίωσης με το Caballero 700, νομίζω πως καταλαβαίνω τί ήθελαν να φτιάξουν οι Ιταλοί της Fantic Motor. Μια κοφτερή, ροπάτη και άκρως διασκεδαστική νεορετρό scrambler με τα απαραίτητα στον εξοπλισμό, αλλά και υψηλού επιπέδου εξαρτήματα σε όλα όσα έχει.

Το νέο Fantic Caballero 700 γεννήθηκε για να σου βάζει σκανταλιάρικες σκέψεις όλη την ώρα και μετά να σιγοντάρει και να στηρίζει την πραγμάτωσή τους. Συνάμα όμως όλα αυτά συμβαίνουν σε ανθρώπινα επίπεδα δύναμης. Ένα από τα σημαντικότερα προσόντα που προσωπικά εκτίμησα σε αυτό είναι το πόσο απολαυστικό μπορεί να γίνει σε λογικές ταχύτητες, να διασκεδάσει ακόμη και σε στενούς και κακούς δρόμους. Είναι μια πολύ καλοδεχούμενη παράπλευρη ωφέλεια των on-off ικανοτήτων του.

Βλέπεις γλιστερή άσφαλτο και, αντί να κόψεις ρυθμό, σβήνεις το traction. Δεν υπάρχει καν λόγος να στροφάρεις ψηλά, όπου κι αν είσαι, στις 3 ή στις 5,000 στροφές απλά ανοίγεις το γκάζι με ό,τι έχεις στο κιβώτιο, 2α ή 3η ή 4η δεν έχει σημασία. Λίγο αργότερα θα χαμογελάς φαρδιά, αυτό έχει σημασία. Και μάλιστα χωρίς να έχεις προκαλέσει γενικό συναγερμό στην Τροχαία για να τα καταφέρεις.

Τα παραπάνω εκτυλίσσονται καίγοντας βενζίνη με ρυθμό λίγο πάνω από τα 4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, άντε να προσεγγίσεις από κάτω τα 5 αν σε τρώει η δεξιά παλάμη και ξύνεσαι στη γκαζιέρα.

A15A2967 web

Η παιχνιδιάρικη διάθεση του Caballero προέρχεται πρωτίστως από το πλαίσιο και τις αναρτήσεις, με τον τρόπο που περνούν πληροφορία και αισθήσεις στον αναβάτη εμπλέκοντας περισσότερα αισθητήρια όργανα του σώματος στην παραγωγή ευγενών ορμονών όπως η αδρεναλίνη.

Πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο απ' ό,τι ζητά κανείς από μια μοτοσυκλέτα για ταξίδι. Στο Caballero 700 το μεγαλύτερο τουριστικό προσόν του είναι ο κινητήρας που μπορεί να κρατά όλη μέρα 140 με 160 km/h καίγοντας πολύ λίγο καύσιμο, μα δεν έχει και πολλά άλλα ομόρροπα ταλέντα.

Αεροδυναμική προστασία πρακτικά δεν υπάρχει και τα απλωμένα χέρια κόντρα στον αέρα σίγουρα δε βοηθούν, η ένταση που μεταδίδει ο κινητήρας στον αναβάτη δεν είναι εξίσου συναρπαστική μετά από πολλά χιλιόμετρα οδήγησης στον αυτοκινητόδρομο.

Το βασίλειό του είναι η πόλη, το επαρχιακό δίκτυο και οι χωματόδρομοι, εκεί που ζωγραφίζει χαμόγελα με χαρακτηριστική ευκολία εκμεταλλευόμενο το καλά μελετημένο στήσιμό του και τα ποιοτικότατα περιφερειακά χωρίς εκπτώσεις σε πρακτικότητα και αποτελεσματικότητα.

A15A2956 web

Υπάρχει ένα αρκετά υψηλό αντίτιμο για όλα αυτά που ανέρχεται στα έντεκα χιλιάρικα παρά ένα δεκάρικο και, το σημαντικότερο, έχει ως αναπόφευκτο σημείο αναφοράς και σύγκρισης το Yamaha XSR700 που κοστολογείται πάνω από δύο χιλιάρικα πιο φτηνά.

Το τι πληρώνεις στο Caballero 700 είναι αρκετά σαφές: προσεγμένη ποιότητα κατασκευής, ένα πλαίσιο που αναδεικνύει τη σπορ πλευρά του αναλόγως τροποποιημένου κινητήρα CP2, διάσπαρτα μοτοσυκλετιστικά κοσμήματα όπως λ.χ. οι billet αλουμινένιες πλάκες που δένουν πλαίσιο με ψαλίδι και οι τιμονόπλακες, ανώτερου επιπέδου εξοπλισμός σε αναρτήσεις, φρένα και ηλεκτρονικά.

Υπάρχουν και αιτίες για γκρίνια, λ.χ. στην τιμή αυτή θα μπορούσαν να υπάρχουν μερικές ρυθμίσεις στην ανάρτηση πέραν της προφόρτισης πίσω ή ίσως 1-2 ακόμη στοιχεία εξοπλισμού που θα εξυπηρετούσαν την πρακτικότητα όπως μια ποδιά κινητήρα ή μια σχάρα στην ουρά.

Το κατά πόσον αυτά αξίζουν ή όχι το αντίτιμο είναι προσωπικό θέμα του πελάτη, πάντως δεν αλλάζουν το σημαντικότερο συμπέρασμα από την ολιγοήμερη συμβίωσή μου μαζί του: το Fantic Caballero 700 ήταν μια από τις πιο διασκεδαστικές μοτοσυκλέτες που καβάλησα φέτος, λειτουργώντας ως μια διαρκής πρόκληση για να βρίσκω λόγους να "πεταχτώ για λίγο κάπου". Αυτή για μένα είναι η πεμπτουσία κάθε μοτοσυκλέτας και εδώ οι Ιταλοί πέτυχαν διάνα.

A15A3006 web 

Εξοπλισμός δοκιμής: MOTO MARKET

Κράνος: Airoh ST 501 Frost

Τζάκετ: Nordcode X-City

Γάντια: Five E WP

Μπότες: Forma Cooper Camo

A15A2978 web 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής/Μοντέλο

Fantic Motor Caballero 700 Scrambler

Εισαγωγέας

Fantic Motor Hellas

Τιμή

€10,990

Εγγύηση

2 χρόνια

   

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4T, 2Κ σε σειρά, Υ/Ψ, 2 EEK, 8 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

689

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

80 x 68.6

Σχέση συμπίεσης

Δ.Α.

Τροφοδοσία

Ψεκασμός

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός

Μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

Μέγιστη ισχύς (hp/rpm)

74 / 9,000

Μέγιστη ροπή (kg.m/rpm)

6.1 / 8,000

   

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο ανοικτό, αλουμινένιο ψαλίδι

Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm)

Δ.Α.

Μεταξόνιο (mm)

1,460

Γωνία κάστερ (μοίρες)

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

830

Απόσταση από έδαφος (mm)

Δ.Α.

Ρεζερβουάρ (l)

13

Βάρος (kg)

175 (χωρίς βενζίνη)

 

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Εμπρός

Ανεστραμμένο πιρούνι 45 mm Marzocchi / διαδρομή 150 mm

Πίσω

Ένα αμορτισέρ Marzocchi με μοχλικό / διαδρομή 150 mm / ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου

 

 

ΦΡΕΝΑ

 

Εμπρός

Δίσκος 330 mm / ακτινική δαγκάνα 4 εμβόλων Brembo Ρ4.32 / Cornering ABS

Πίσω

Δίσκος 240 mm / δαγκάνα 1 εμβόλου Brembo / Cornering ABS

   

ΤΡΟΧΟΙ

Pirelli Scorpion Rally STR (tubeless)

Εμπρός

110/80-19

Πίσω

150/70-17

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024 15:02

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Thrust Motor Ranger 125 SR
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon