.
Κατηγορία Διάφορα
Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2023 01:31

Test - CFMOTO 300NK (2022)

Μικρά συμφέροντα

Το μικρό streetfighter της CFMOTO ανανεώθηκε με νέα όργανα και εμφάνιση διατηρώντας τις μεγάλες του αξίες: σκανταλιάρικο χαρακτήρα και ανταγωνιστικότατη τιμή.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το 300ΝΚ εντάσσεται σε μια οικογένεια με σύγχρονη streetfighter σχεδίαση που στη γκάμα της CFMOTO στην Ελλάδα περιλαμβάνει άλλα δύο μοντέλα: 250 και 650ΝΚ. Το 300άρι το πρωτογνωρίσαμε το 2021, ενώ από φέτος προσφέρει την πλατφόρμα πάνω στην οποία χτίζεται και το 300CL-X που δοκιμάσαμε πολύ πρόσφατα.

Οι αλλαγές που ενσωματώνονται στο 300NK όπως εκτέθηκε στην EICMA 2022 αφορούν κυρίως στα όργανα και την εμφάνιση.

A15A9580 web 

Η κεντρικότερη είδηση είναι η νέα έγχρωμη οθόνη που διαθέτει νέα γραφικά και περισσότερες πληροφορίες για τον αναβάτη, αν και στο βασικό πακέτο δεν έχει συνδεσιμότητα Bluetooth. Όπως συνέβαινε και πριν, οι δύο modes Sport και Eco, επιλέξιμες από ένα κουμπί στην αριστερή πλευρά του τιμονιού, μπορεί να ακούγονται ως ρυθμίσεις για τον κινητήρα και τα ηλεκτρονικά, ωστόσο αφορούν μόνο την εμφάνιση της οθόνης με δύο ανάλογα μοτίβα.

Για τον χειρισμό της οθόνης, δηλαδή την πλοήγηση στο μενού, προστέθηκε ένα νέο μικρό πάνελ με κουμπιά αριστερά στο τιμόνι, προσφέροντας πρόσβαση σε διάφορες βασικές ρυθμίσεις. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο μηδενισμός του χιλιομετρητή, μέσα από μια διαδικασία ελαφρώς πιο χρονοβόρα απ’ όσο θα θέλαμε.

Στην εμφάνιση το 300ΝΚ δεν έχει αλλάξει δραστικά, ωστόσο με λίγη παρατήρηση διακρίνεται η νέα σχεδίαση στα πλαϊνά πλαστικά εκατέρωθεν του ρεζερβουάρ βενζίνης, καθώς και τα αυτοκόλλητα στις ζάντες – πορτοκαλί στο μαύρο χρώμα, λευκό στο μπλε.

Τέλος, το νέο 300ΝΚ φορά ένα καινούργιο τιμόνι κωνικής διατομής με ενδείξεις για εύκολη ρύθμιση σε διαφορετικές γωνίες κατά τα εργονομικά γούστα του αναβάτη.

A15A9552 web

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, το 300ΝΚ είναι σχεδόν δίδυμο αδελφάκι του 300CL-X, καθώς κάτω από τα πλαστικά βρίσκεται πρακτικά η ίδια μοτοσυκλέτα.

Πέραν της διαφορετικής σχεδίασης, οι διαφορές μεταξύ των δύο ουσιαστικά συμπυκνώνονται στη θέση οδήγησης, καθώς το τιμόνι του 300ΝΚ είναι πολύ χαμηλότερο και στενότερο, ενώ τα μαρσπιέ του αναβάτη βρίσκονται ψηλότερα και πιο πίσω συγκριτικά με το CL-X.

Αυτό μεταφράζεται σε μια σαφώς πιο επιθετική θέση οδήγησης που σκύβει περισσότερο τον κορμό του αναβάτη και φορτίζει περισσότερο το ανεστραμμένο πιρούνι των 37 mm.

Στο ίδιο πλαίσιο, η θέση του συνεπιβάτη στο 300ΝΚ προσφέρει την ανάλογη σπορ φιλοξενία, δηλαδή λιγότερο χώρο και πιο ψηλά για τον συνοδοιπόρο στη διαδρομή.

Δυο ακόμη διαφορές που διαχωρίζουν το 300ΝΚ από το CL-X είναι η επιλογή λίγο στενότερου πίσω ελαστικού, με πλάτος 140 αντί 150, αλλά και η έγχρωμη οθόνη που προσφέρει μια επιπλέον δόση πολυτέλειας στο ΝΚ παρότι αυτό κοστίζει λιγότερο από το CL-X.

A15A9554 web 

Για τον κινητήρα του 300ΝΚ έχουμε ήδη εκφραστεί θετικότατα στη δοκιμή του 300CL-X και εδώ δεν αλλάζει τίποτε στην ουσία του. Ο μονοκύλινδρος διακρίνεται για τις δυνατές του επιταχύνσεις, καθώς αισθάνεται σαν στο σπίτι του στους δρόμους της πόλης. Καλές εκκινήσεις από τα φανάρια, ψωμωμένες ρεπρίζ παντού, αλλά και διάρκεια στα ψηλά ως και την τελική ταχύτητα που φλερτάρει με τα 145 km/h – σημειώστε δε πως αυτά καταγράφονται με έναν βαρύ και ιδιαιτέρως αντιαεροδυναμικό αναβάτη στη σέλα του.

Οι αναρτήσεις του είναι αρκετά σφικτές και αυτό καταγράφεται ως ατού στα δυναμικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας όταν δει στροφές μπροστά της, αν όμως τύχει λακκούβα η ίδια σπορτίφ ανάρτηση δε λογίζεται πια ως προτέρημα.

Πέραν της προφανούς του έφεσης στο μποτιλιάρισμα, όπου ελίσσεται πανάλαφρα, χώνεται και δραπετεύει με περίσσεια χάρη από τις στενωπούς, το 300ΝΚ σκάει χαμόγελα και στο στροφιλίκι.

Εδώ αναδεικνύονται όλες οι αλλαγές στην εργονομία της θέσης οδήγησης, καθώς ο αναβάτης έχει σαφώς καλύτερο έλεγχο και βρίσκεται στην κατάλληλη στάση για να βάλει το σώμα του περισσότερο στο παιχνίδι με τα πόδια να πατούν ψηλότερα στα σωστά στημένα μαρσπιέ.

Η μοτοσυκλέτα τιμά τα υπονοούμενα που αφήνει η εμφάνισή της, λειτουργώντας ως ένα σχολείο σπορ οδήγησης, υποστηριζόμενη από ένα βασικό πακέτο που κάνει σωστά τη δουλειά του. Η τετραπίστονη μπροστινή δαγκάνα έχει την απαιτούμενη δύναμη για να σταματήσει το 300ΝΚ και το ABS υποστηρίζει το αίσθημα ασφάλειας αναλόγως.

Όπως είχαμε δει και στο 300CL-X, ένα από τα προσόντα του κινητήρα αυτού είναι και η οικονομία καυσίμου, καθώς δύσκολα περάσαμε τα 4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα κατά μέση τιμή.

A15A9529 web 

Στα €3,990 το 300ΝΚ παίζει ακριβώς στην περιοχή των αναλόγων μοντέλων 250-400 cc με καταγωγή από Κίνα και Ινδία, φροντίζοντας να διατηρεί ένα πολύ μεγάλο χάσμα ως τα ανάλογα μοντέλα των ιαπωνικών εργοστασίων που κοστολογούνται πάνω από τα 6 χιλιάρικα.

Δεν είναι μεν το απόλυτο κελεπούρι στο ταμείο, έχοντας σε πολύ παραπλήσια χρήματα αρκετό ανταγωνισμό, έχει όμως τα οδηγικά φόντα να σταθεί απέναντι σε οποιονδήποτε εξ αυτών των ανταγωνιστών.

Αυτή η κατηγορία μοτοσυκλετών που φλερτάρουν με τα 4 χιλιάρικα έχουν κάνει τα σκούτερ ανάλογου κυβισμού να δείχνουν ακριβά, προσφέροντας μια πλήρη μοτοσυκλετιστική εμπειρία σε διάφορα μοτίβα και οδηγικές λογικές, με ικανότητες που φτάνουν ως το ταξιδάκι και πειστικότατη εμφάνιση.

Η CFMOTO διαθέτει δύο διαφορετικές προτάσεις σε αυτή τη γωνιά της αγοράς και αμφότερες αποδεικνύονται αξιόλογες και ανταγωνιστικές. Μετά το 300CL-X, και το 300ΝΚ συνεχίζει την παράδοση του προηγούμενου μοντέλου (2021), αποτελώντας μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να αποτελέσει ένα απολαυστικό επόμενη σκαλί μετά τα 125 cc της Α1.

Εξίσου άνετα μπορεί να προσφέρει πρακτικές υπηρεσίες σε πιο έμπειρους μοτοσυκλετιστές, αποτελώντας μια οικονομική λύση καθημερινής μετακίνησης που διατηρεί την πολυπόθητη ικανότητα να ζωγραφίσει μερικά χαμόγελα όταν της δοθεί η ευκαιρία.

A15A9567 web 

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: Caberg Avalon Forge
Τζάκετ: Nordcode X-City
Γάντια: Five E WP
Μποτάκια: Forma Cooper Camo

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο CFMOTO 300NK (2022)
Αντιπρόσωπος Muvus
Τιμή €3,990
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1K, Υ/Ψ, 2EEK, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 292
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 78 x 61.2
Συμπίεση 11.3:1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,360
Ύψος σέλας (mm) 795
Μήκος (mm) 1,990
Πλάτος (mm) 780
Ύψος (mm) 1,070
Απόσταση εδάφους (mm) 150
Βάρος (kg)   151 (υγρό)
Ρεζερβουάρ (lt)  12.5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 37 mm 
Πίσω  Ένα αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίου
   
Ελαστικά CST Ride MIGRA S1 (tubeless)
Μπροστά 110/70-17
Πίσω  140/60-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 292 mm, ακτινική δαγκάνα 4 εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 220 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  27.5 / 8,750
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 2.6 / 7,000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2023 09:16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon