.
Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2023 14:12

Αφιέρωμα – Οι KTM του 2023

Πολλές ειδήσεις, μα λίγα πραγματικά νέα μοντέλα, φέρνει το 2023 για την ΚΤΜ.

Η κατασκευάστρια από την Αυστρία ζει μια περίοδο πρωτόγνωρης ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, στην οποία έχει παρασύρει μαζί της και τις Husqvarna και GASGAS που πλέον μοιράζονται την τεχνική βάση των ΚΤΜ. Η δυνατή παρουσία της ΚΤΜ σε αρκετές κατηγορίες της παγκόσμιας αγοράς χαρακτηρίζεται από μια γεμάτη γκάμα μοντέλων, η οποία για το 2023 δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά.

Φέτος οι νέες μοτοσυκλέτες της είναι λιγοστές και αφορούν κυρίως εξειδικευμένους τομείς, όπως είναι οι καθαρόαιμες οικογένειες χωματερών μοντέλων, με ολοκαίνουργιο δίχρονο 300 SX, αλλά και πολλές βελτιώσεις στις γκάμες EXC και SX που πρωταγωνιστούν στις αντίστοιχες αγωνιστικές κατηγορίες των παγκοσμίων (και όχι μόνο) πρωταθλημάτων.

2023 KTM 790 ADVENTURE

Η έτερη σημαντική είδηση του 2023 αφορά στην επιστροφή των δικύλινδρων 790, καθώς έχουμε νέα 790 Adventure και 790 Duke, τα οποία επανεμφανίζονται στη γκάμα της ΚΤΜ με την εκδοχή του δικύλινδρου σε σειρά LC8c που κατασκευάζει στην Κίνα η νέα της συνεργάτιδα, CFMOTO, φιλοδοξώντας να αποτελέσουν μια πιο προσιτή επιλογή με αισθητά χαμηλότερο κόστος απόκτησης από τις ανάλογες σειρές των 890.

Παράλληλα, η ΚΤΜ συνέχισε να εξελίσσει, να βελτιώνει και να φρεσκάρει όλη τη γκάμα των Adventure της, παρουσιάζοντας μια νέα εκδοχή της 390 Adventure με ακτινωτές ζάντες, αλλά και χαρίζοντας μια κούρα περιποίησης και αναβάθμισης σε όλα τα μοντέλα αυτής της οικογένειας.

Μια σημαντική εξέλιξη που σημειώνουμε φέτος ντεμπουτάρει με τις 890 Adventure & R και αφορά στη Demo Mode, δηλαδή τη δυνατότητα να έχει κανείς για τα πρώτα 1,500 χιλιόμετρα διαθέσιμη την πλήρη σουίτα ηλεκτρονικών βοηθημάτων της μοτοσυκλέτας ως μια δοκιμή για να αποφασίσει ο ιδιοκτήτης της ποια από αυτά θα θελήσει να ξεκλειδώσει (βλέπε αγοράσει) τελικώς.

469499 MY23 KTM 890 ADVENTURE R Action CAT A EU Global

Πρόκειται για μια στρατηγική που δε συνηθιζόταν ως τώρα στις μοτοσυκλέτες, μα φαίνεται πως θα αποτελέσει έναν νέο τρόπο διάθεσης των ηλεκτρονικών αξεσουάρ στις μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ – ενώ περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε αν θα τη μιμηθούν και άλλοι κατασκευαστές.

Ακόμη, όπως θα δείτε και στη συνέχεια, την τιμητική τους έχουν οι ειδικές εκδόσεις, με Factory Editions στις εντούρο και ΜΧ μοτοσυκλέτες της, την απαραίτητη ετήσια συλλεκτική Erzbergrodeo εκδοχή της 300 EXC και μια γκάμα εντούρο EXC Six Days.

Παράλληλα, έχουμε αναβάθμιση της πισταδόρικης RC 8C, αλλά και την επανεμφάνιση της Brabus 1300R που υλοποιεί μια ακόμη σπάνια συλλεκτική παραλλαγή στο 1290 SuperDuke R Evo σε συνεργασία με τη Brabus για πολύ λίγους τυχερούς με βαθιές τσέπες.

2023 KTM 690 SMC R 3

Η οικογένεια των Supermoto συνεχίζει στο 2023 με το όπλο 450 SMR να ανανεώνεται σημαντικά, ενώ δίπλα του το 690 SMC R φρεσκάρεται εμφανισιακώς στο ίδιο ακριβώς μοτίβο με το εντούρο αδελφάκι του, 690 Enduro R.

Τέλος, η ΚΤΜ συνεχίζει να ανανεώνει με νέα χρώματα και γραφικά τις οικογένειες μοντέλων που ειδάλλως δεν έχουν καμιά άλλη αλλαγή για το 2023, όπως είναι οι μικρές RC και Duke.

Brabus 1300 R

BRABUS 1300 R Edition 23

Παρουσιάστηκε μόλις μια μέρα πριν γραφτεί αυτό το κείμενο και δεν είναι ακριβώς μια μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ, ωστόσο η βάση του συλλεκτικού Brabus 1300 R του 2023 παραμένει το KTM 1290 SuperDuke R Evo, το οποίο τροφοδοτείται από τον δικύλινδρο LC8 των 1301 κ.εκ. με τους 180 ίππους στις 9.500 στροφές και τα 14 κιλά ροπής στις 8.000 στροφές. Στον εξοπλισμό έχουμε κορυφαία εξαρτήματα, όπως τις ημιενεργητικές αναρτήσεις της WP και τις δαγκάνες Stylema της Brembo με δίσκους στα 320χλστ. Κοινώς, στα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν αλλάζουν πολλά, με τον αναβάτη να μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 6 οδηγικά προγράμματα, Comfort, Street, Sport, Track, Advanced και Auto για τους πιο... απλούς χρήστες.

Στα της εμφάνισης της μοτοσυκλέτας του 2023, έχουμε ένα ακόμα πιο «άγριο» σύνολο, στο οποίο συνηγορούν τα νέα χρώματα –«Superblack» και «StealthGray»- , ο επανασχεδιασμένος προβολέας, οι σφυρήλατοι τροχοί της Brabus, Monoblock Z, τα ανθρακονημάτινα στοιχεία, η ανανεωμένη ουρά και η σέλα.

Επανασχεδιασμένα είναι τα πλαϊνά πάνελ και η εισαγωγές αέρα σε αυτό το φεστιβάλ ινών άνθρακα, που συνιστούν και το νέο μονοκόκ «γλυπτό» πάνω από το υποπλαίσιο. Εκεί βρίσκεται και η εκ νέου ραμμένη θέση του τυχερού αναβάτη. Τέλος, νέοι είναι και οι καθρέφτες στα ακρόμπαρα του τιμονιού με πιο ακριβείς δυνατότητες ρύθμισης.

Το λογότυπο της Brabus δίνει και παίρνει, με τη ξεχωριστή αυτή μοτοσυκλέτα να διατίθεται σε μόλις 145 κομμάτια σε κάθε χρωματισμό (290 σύνολο) και να διατίθεται σε επιλεγμένες χώρες.

Το πρώτης γενιάς Brabus 1300R, κόστιζε.. 51.466,65 ευρώ και ξεπούλησε μέσα σε μερικά λεπτά. 16 Φεβρουαρίου ανοίγει η νέα πλατφόρμα παραγγελιών, έναντι 42.500 ευρώ αυτή τη φορά (τιμή Γερμανίας). Ευκαιρία είναι!

RC 8C

ktm rc 8c

Παρουσιάστηκε πέρυσι αποκλειστικά για χρήση πίστας και φέτος ανανεώνεται με δυνατότερο κινητήρα, αναβαθμισμένες αναρτήσεις και άλλα δωράκια για λίγους τυχερούς.

Το Καλοκαίρι του 2021 η ΚΤΜ αποκάλυψε μια πολύ ξεχωριστή μοτοσυκλέτα, τη δική της οπτική στο ζήτημα Supersport, αν προτιμάτε. Το KTM RC 8C, βασισμένο στον δικύλινδρο κινητήρα LC8c του 890 Duke R, είχε προκύψει σε συνεργασία με τη γερμανική Krämer Motorcycles και το αγωνιστικό της σπεσιαλάκι GP2 890 R.

Τα 100 κομμάτια που ανακοίνωσε πέρυσι η ΚΤΜ εξαντλήθηκαν μέσα σε 4 λεπτά από τη στιγμή που άνοιξε η σχετική ηλεκτρονική φόρμα παραγγελιών, παρά την αρκετά αλμυρή τιμή που στην Ελλάδα κυμαινόταν στα επίπεδα των €35,000. Μετά από αυτήν την επιτυχία ήταν μάλλον αναμενόμενο πως η ΚΤΜ θα επέστρεφε στο ζήτημα, όπερ και εγένετο.

Για το 2023 η αυστριακή εταιρεία ανακοινώνει την επιστροφή του RC 8C, ανανεωμένου και δυνατότερου.

Η αρχή γίνεται από τον κινητήρα, ο οποίος πέρασε από το χειρουργικό τραπέζι για να αποκτήσει νέες ελαφρύτερες μπιέλες και βαλβίδες τιτανίου, νέα πιστόνια με δύο δαχτυλίδια για τη στεγανοποίηση του θαλάμου καύσης, υψηλότερη σχέση συμπίεσης, μεγαλύτερα σώματα ψεκασμού, ενισχυμένη τρόμπα καυσίμου, νέα σετάρισμα στα ελατήρια του συμπλέκτη, νέο ψυγείο λαδιού της PANKL και επαναρυθμισμένο αντικραδασμικό άξονα.

Αυτά εσωτερικά, γιατί και εξωτερικά ο κινητήρας ενισχύθηκε με μια νέα εξάτμιση τιτανίου της Akrapovic, η οποία συνεισφέρει στο να κρατηθεί χαμηλά το βάρος, που χωρίς υγρά ανακοινώνεται στα 142 κιλά.

Με όλες τις αλλαγές το νέο RC 8C αποδίδει επτά περισσότερους ίππους από πριν, 135 hp στις 11,000 rpm, με τη ροπή να μεγιστοποιείται στα 10 kgm στις 8,250 rpm.

Οι αναρτήσεις WP APEX PRO μπροστά και πίσω έχουν νέες ρυθμίσεις, λίγο μαλακότερες για να προσφέρουν περισσότερη προβλεψιμότητα και εμπιστοσύνη, ενώ το πακέτο ηλεκτρονικών του διατηρείται ως είχε, με πληθώρα συστημάτων για να φέρεις την απόδοση στα μέτρα στου επηρεάζοντας παραμέτρους όπως τη χαρτογράφηση της ανάφλεξης, η απόκριση γκαζιού, το φρένο κινητήρα και το traction control.

Οι δυνατότητες προσωπικοποίησης της μοτοσυκλέτας επεκτείνονται και στη γεωμετρία της, καθώς προβλέπεται δυνατότητα ρύθμισης της γωνίας κάστερ και του όφσετ (offset), ενώ η παραμετροποίηση φτάνει ως τις δαγκάνες φρένων Brembo Stylema με τη ρυθμιζόμενη τρόμπα RCS19 Corsa Corta.

Ο πίνακας οργάνων είναι εξοπλισμένος με GPS data-logger (καταγραφέας τηλεμετρίας), ελεγχόμενους από διακόπτες στο τιμόνι, ενώ υπάρχει φυσικά στον βασικό εξοπλισμό και το Quickshifter+, στημένο να δουλεύει με ανάποδο, αγωνιστικό κιβώτιο.

Τέλος η εμφάνιση έχει ανανεωθεί, καθώς έχουμε νέα αεροδυναμικά φτερά εξελιγμένα από την ομάδα MotoGP και για το 2023 η μοτοσυκλέτα θα διατίθεται σε μαύρο χρώμα, σε αντίθεση με το πορτοκαλί του προηγούμενο μοντέλου.

Δοθείσης της επιτυχίας της προπέρσινης παρτίδας των 100 κομματιών που εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού, φέτος το μοντέλο του 2023 θα παραχθεί σε 200 κομμάτια για όλον τον κόσμο και οι 30 πρώτοι θα έχουν ένα υπέροχο δωράκι: στις 26 Απριλίου 2023 στην πίστα Circuito Ricardo Tormo στη Βαλένθια της Ισπανίας θα τους υποδεχτούν πρώην αναβάτες Grand Prix (δεν αναφέρονται ονόματα προς το παρόν) καθώς και μια πλήρης ομάδα τεχνικών των KTM και WP Suspension για να τους βοηθήσουν να βρουν τo ιδανικό στήσιμο για μια μέρα στην πίστα.

790 Duke

KTM 790 DUKE 3

Μια από τις σημαντικές ειδήσεις που αφορούν στην οικογένεια Duke είναι η επιστροφή του 790, κάτι που επιτεύχθηκε μέσω της συνεργασίας με τη CFMOTO που διατηρεί αυτήν την πρώτη έκδοση του δικύλινδρου LC8c στην παραγωγή.

Η επιστροφή του γίνεται στην Ευρώπη σε μια έκδοση 95 ίππων που είναι κατάλληλη για περιορισμό στα όρια της Α2 και ελπίζουμε να συνοδευτεί και από μια αναλόγως εύπεπτη τιμή – η αρχική απόδοση του κινητήρα είναι 105 ίπποι για τις χώρες που δε δεσμεύονται με προδιαγραφές Euro 5.

790 Adventure

2023 KTM 790 ADVENTURE 6

Γύρισε ο Δούκας στα 790 κυβικά εκατοστά, ώρα και για την επαναφορά της Περιπέτειας με την πρώτη μορφή του LC8c κινητήρα.

Τώρα η επιστροφή αυτή γίνεται διπλή με την επίσημη παρουσίαση και του 790 Adventure, με τον κινητήρα να έχει κάνει μια βόλτα μέσω Κίνας. Συγκεκριμένα, όπως μας λέει η ΚΤΜ, ο δικύλινδρος LC8c επανασχεδιάστηκε στην έδρα της ΚΤΜ στην Αυστρία, μα η κατασκευή του ως 790 γίνεται στο νέο εργοστάσιο της CFMOTO στην Κίνα, εκεί όπου παράγει και τους “δικούς της” κινητήρες για τα 800ΜΤ.

Στη νέα του Euro 5 εκδοχή η μέγιστη απόδοσή του φτάνει στους 95 hp στις 8,000 rpm και 8.9 kgm στις 6,500 rpm, ενώ μια από τις αλλαγές που έχει δεχτεί είναι η αύξηση κατά 20% των περιστρεφόμενων μαζών στα σωθικά του για να του δώσει μεγαλύτερη σταθερότητα (ή μικρότερη νευρικότητα, αν προτιμάτε) στο γκάζι όταν κινείται με σταθερή ταχύτητα.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν νέα σώματα ψεκασμού κι έναν νέο αισθητήρα “knock sensor” για να μπορεί να δουλεύει καλύτερα με βενζίνες χαμηλών οκτανίων.

Η ΚΤΜ δούλεψε στην αναπνοή του 790 Adventure με νέο φιλτροκούτι και εξάτμιση, ενώ το εξόπλισε και με νέο συμπλέκτη Power Assist Slipper, ανανεωμένη αδρανειακή μονάδα ελέγχου 6 αξόνων όπως στα 890 και 1290 Adventure, έτσι ώστε και το 790 να απολαμβάνει ηλεκτρονικά συστήματα με cornering χαρακτηριστικά – όπως Traction Control, ABS, Motor Slip Regulation και φυσικά τις Ride Modes. Οι τελευταίες ακολουθούν την ίδια λογική με τα υπόλοιπα Adventure μοντέλα, συμπεριλαμβάνοντας και τη νέα επιλογή Demo που επιτρέπει στον πελάτη να δουλέψει όλα τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά για τα πρώτα 1,500 km με τη μοτοσυκλέτα, πριν επιλέξει ποια θέλει να αγοράσει από την προαιρετική λίστα.

Με ρεζερβουάρ 20 λίτρων η θεωρητική αυτονομία που δίνει η ΚΤΜ φτάνει ως τα 450 χιλιόμετρα, καθώς ο αναβάτης κάθεται μπροστά από μια οθόνη 5 ιντσών TFT με υποστήριξη συνδεσιμότητας με την εφαρμογή KTMConnect App.

Το νέο KTM 790 Adventure προβλέπεται να είναι διαθέσιμο στις αγορές από τον Απρίλιο 2023.

890 Adventure R

ΚΤΜ 890 ADVENTURE R MY23 Front Right MY23 02 Studio Images

Η ΚΤΜ αποκάλυψε την αναβαθμισμένη έκδοση της 890 Adventure R για το 2023 με νέα στοιχεία εμπνευσμένα από τα Rally και για χρήση εκτός δρόμου.

Οι μηχανικοί εργάστηκαν πάνω στις WP αναρτήσεις, παίρνοντας δεδομένα από το νικητήριο για την ΚΤΜ αγώνα του Dakar. Το πλήρως ρυθμιζόμενο WP XPLOR πιρούνι και οι πίσω WP XPLOR PDS αναρτήσεις επαναρυθμίστηκαν για βελτιωμένη αίσθηση και καλύτερη απόσβεση στοχεύοντας στον συνδυασμό καλύτερης απόδοσης και μείωσης της κούρασης στους αγώνες.

Επίσης η νέα Adventure R έχει επηρεαστεί και εμφανισιακά από την εργοστασιακή μοτοσυκλέτα του Dakar όσον αφορά το σχεδιασμό, νέο φαίρινγκ, βελτιωμένη αεροδυναμική, αλλά και εργονομία. Επίσης έχουν τοποθετηθεί νέα χαμηλότερου ύψους ζελατίνα, ψηλό εμπρός φτερό και προστατευτικό για τον κινητήρα.

Παραμένει εφοδιασμένη με οθόνη TFT 5’’, το οποίο όμως έχει εντελώς νέα εμφάνιση και γραφικά που επιτρέπουν πιο εύκολη περιήγηση στο μενού. Επίσης είναι εξοπλισμένη με επιπλέον πλοήγηση, turn by turn, κάτι που επιτρέπει την επιλογή της προτιμώμενης διαδρομής. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα κλήσης των αγαπημένων τηλεφωνικών αριθμών ή των τελευταίων δέκα που κλήθηκαν.

Το νέο ABS συλλέγει πληροφορίες από τον 6D σένσορα, ο οποίος σε πραγματικό χρόνο καταγράφει την μονάδα CMU για τη γωνία κλίσης οριζόντια και κάθετα, την ταχύτητα και τη γενικότερη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας, ώστε να δίνεται η ενδεδειγμένη πίεση στα φρένα σε κάθε περίπτωση. Όπως σε όλες τις off road μοτοσυκλέτες κι εδώ μπορεί να απενεργοποιηθεί για οδήγηση στο χώμα. Στη νέα KTM υπάρχει η επιλογή OFFROAD ABS η οποία λειτουργεί στο OFFROAD mode ή η επιλογή Rally Mode, χωρίς να χρειάζεται να επιλέξει κάποιος χωριστά το OFFROAD ABS.

Υπάρχει και η εντελώς καινούρια ρύθμιση η οποία ονομάζεται DEMO MODE και επιτρέπει στον αναβάτη να δοκιμάσει όλες τις ηλεκτρονικές βοήθειες που προσφέρει το σύστημα για τα πρώτα 1.500 χιλιόμετρα. Μετά οι εξτρά λειτουργίες κλειδώνουν και για να ενεργοποιηθούν πρέπει να αγοραστούν από την KTM – ο πρώτος διδάξας σε αυτά ήταν η Microsoft.

890 Adventure

ktm 890 adv 23 6

Για το 2023, η πιο «γήινη» έκδοση του 890 Adventure έπεται της πιο μάχιμης, ακολουθώντας την ίδια ρότα αναβαθμίσεων από τον προκάτοχο.

Αρχικά στο κομμάτι της εικόνας, αισθητικά η απλή έκδοση του εν λόγω μοντέλου υιοθετεί τις γραμμές του 890 Adventure R του 2023. Κάτι πρόδηλο στα πλαϊνά πάνελ αλλά στο εμπρός μέρος που πλέον είναι ίσως λιγότερο «rally» και περισσότερο «καθημερινό». Όχι με τη βαρετή έννοια, αλλά τη χρηστική, καθώς πλέον προσφέρεται νέα εργονομία, νέα θέση οδήγησης αλλά και νέα προστασία από τον αέρα, μιας και παρά το παρόμοιο εμπρός φωτιστικό σώμα, τα πλαστικά που το συνδέουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα είναι περισσότερα.

Εν συνεχεία, το KTM 890 Adventure όντας μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να χειριστεί όλες τις συνθήκες και τις αποστάσεις, στη βάση της παραμένει ο κινητήρας LC8, με την ισχύ των 105 ίππων και τη μέγιστη ροπή των 100 Nm στις 6500 σ.α.λ.. Η σχεδίαση όπως προείπαμε συνεχίζεται, με το χαμηλό κέντρο βάρους από το ρεζερβουάρ καυσίμου των 20 λίτρων που τον τροφοδοτεί να τονίζει τις γραμμές και την εργονομία του KTM 890 Adventure.

Στα του εξοπλισμού, συναντάμε την ανάρτηση APEX της WP στα 43χλστ., με δυνατότητα ρύθμισης επαναφοράς και συμπίεσης. Το εν λόγω αμορτισέρ έχει λάβει νέες ρυθμίσεις που στοχεύουν στην εργονομία και τις απαιτήσεις της περιπετειώδους οδήγησης. Ακόμα νέα είναι η μονάδα ABS, 9,3 MP η οποία χρησιμοποιεί δεδομένα από τον αισθητήρα 6 αξόνων για να παρέχει την καλύτερη ισχύ πέδησης σε διαφορετικά σενάρια. Το βελτιωμένο ABS συνεργάζεται πιο στενά με τα προγράμματα οδήγησης, έτσι ώστε στην εκτός δρόμου λειτουργία του (το οποίο παρέχει μέγιστο έλεγχο πέδησης απενεργοποιώντας το ABS στον πίσω τροχό και μειώνοντάς το στον μπροστινό τροχό) ενεργοποιείται αυτόματα σε λειτουργίες οδήγησης εκτός δρόμου ή ράλι.

Για την ακρίβεια, το KTM 890 Adventure έχει στάνταρ τρία Modes οδήγησης. Δρόμου, εκτός δρόμου και βροχής. Υπάρχει επίσης μια λειτουργία ράλι διαθέσιμη η οποία όμως είναι προαιρετική. Ως προς τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, υπάρχει και πάλι το Demo Mode, που επιτρέπει στον αναβάτη να δοκιμάσει το πλήρες πακέτο για τα πρώτα 1500 χλμ και στη συνέχεια να αποφασίσει τι θα αγοράσει και τι όχι.

Τα παραπάνω, προβάλλονται στην ενημερωμένη οθόνη TFT 5" η οποία προσελκύει την προσοχή, όχι μόνο λόγω του νέου υλικού (με επίστρωση για ακόμα καλύτερη αποφυγή γρατσουνιών και αντανακλάσεων), αλλά και λόγω του επανασχεδιασμένου συστήματος λογισμικού με μενού και γραφήματα που κάνουν τη συμπεριφορά του KTM 890 Adventure πιο user friendly που λένε και στο χωριό μας. Ο οπίσθιος φωτισμός αντιδρά στο φως του περιβάλλοντος και επειδή η οθόνη TFT και η εφαρμογή KTMconnect συγχρονίζονται πλέον καλύτερα, είναι ακόμα πιο εύκολο και πιο βολικό για τον αναβάτη να ακολουθεί την πλοήγηση Turn-by-Turn+, να ακούει μουσική ή να πραγματοποιεί τηλεφωνικές κλήσεις. Ένα χαρακτηριστικό έχει επίσης προστεθεί για το 2023 που επιτρέπει στους αναβάτες να ορίσουν ένα «Top 10» με βάση τις τελευταίες κλήσεις ή τις αγαπημένες εφαρμογές.

Φτάνοντας προς το τέλος και επιστρέφοντας στην εικόνα, βλέπουμε πιο σπορ γραφικά και πιο δυναμική εμφάνιση, που τονίζεται από τα ελαστικά με έμφαση εκτός δρόμου, τα Pirelli Scorpion STR. Όπως είναι αναμενόμενο, είναι πολύ εύκολο να εξοπλίσετε το KTM 890 Adventure με KTM PowerParts για επιπλέον προστασία, σχάρες και βάσεις αποσκευών, βραχίονες GPS και smartphone, θερμαινόμενες λαβές, διαφορετικά καθίσματα και προβολείς.

1290 Super Adventure S

KTM_2023/ktm-1290-adventure-s.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">KTM_2023/ktm-1290-adventure-s.jpg" alt="ktm 1290 adventure s" width="960" height="720" />

Το «υπερταξιδιωτικό» μοντέλο της αυστριακής εταιρείας αναβαθμίζεται επιδερμικά για το 2023, χωρίς δραματικές αλλαγές από τον προκάτοχο.

Αρχικά όμως ας δούμε τα βασικά, καθώς κινητήρας παραμένει ο LC8 με τους 160 ίππους και τα 138Nm ροπής, πάντα σε συμμόρφωση με τους Euro5 κανονισμούς και τα διαστήματα του service του στις 15.000 χλμ. Όπως παραμένει και το από το 2021 επανασχεδιασμένο, ελαφρύτερο πλαίσιο από χρωμο-μολυβδαίνιο, με γνώμονα την πιο «κοφτή» συμπεριφορά στις στροφές, με τον άξονα του τιμονιού που έχει έρθει πίσω κατά 15 χλστ.

Ισάριθμα μακρύτερο ήταν και το ψαλίδι στο όνομα της σταθερότητας, ενώ για το ίδιο έργο, τα δέοντα επιτελούν και οι τελευταίας γενιάς ημι-ενεργητικές αναρτήσεις της WP.

Στα των ηλεκτρονικών επίσης δεν υπάρχουν αλλαγές στο ήδη high tech πακέτο το οποίο μεταξύ άλλων έχει το radar, τον αισθητήρα αδράνειας σε 6 άξονες της Bosch, την TFT των 7’’ στη θέση του πολυργάνου κτλ.

Οι αλλαγές του 2023 αφορούν το νέο πορτοκαλί/μαύρο χρωματισμό ή την επιλογή με τους τόνους του γκρι καθώς και τις προβολές της πλοήγησης οι οποίες έχουν περισσότερες επιλογές ενώ υποστηρίζουν πλέον τις οδηγίες με τη μορφή Turn-by-Turn+.

1290 Super Adventure R

KTM_2023/KTM_1290_SUPER_ADVENTURE_R6.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">KTM_2023/KTM_1290_SUPER_ADVENTURE_R6.jpg" alt="KTM 1290 SUPER ADVENTURE R6" width="960" height="640" />

Ομοίως με την κορυφαία έκδοση του για το δρόμο, έτσι και για το χώμα το 1290 Super Adventure R αφήνει τις μεγάλες αλλαγές για το μέλλον.

Έτσι, και πάλι κινητήρας είναι ο συνήθης ύποπτος LC8 με τους 160 ίππους και τα 138Nm ροπής, πάντα σε συμμόρφωση με τους Euro5 κανονισμούς και τα διαστήματα του service του στις 15.000 χλμ. Όπως παραμένει και το από το 2021 επανασχεδιασμένο, ελαφρύτερο πλαίσιο από χρωμο-μολυβδαίνιο.

Στα δυνατά χαρτιά επίσης παραμένουν οι αναρτήσεις XPLOR της WP, οι ακτινωτοί τροχοί των 21’’ και 18’’ με τα ελαστικά ΑΧ41 της Bridgestone.

Για το 2023 έρχεται νέος λευκός χρωματισμός με μπλε και πορτοκαλί γραφικά, καθώς και νέες προβολές της πλοήγησης οι οποίες έχουν περισσότερες επιλογές ενώ υποστηρίζουν πλέον τις οδηγίες με τη μορφή Turn-by-Turn+.

390 Adventure

KTM_2023/ktm-390-adventure.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">KTM_2023/ktm-390-adventure.jpg" alt="ktm 390 adventure" width="960" height="720" />

Το μικρομεσαίο, περιπετειώδες τέκνο της πορτοκαλί εταιρείας μεγαλώνει και άλλο τους χωμάτινους ορίζοντές του χάρη στους ακτινωτούς του πλέον τροχούς.

Το ήδη παραπάνω από ικανό στο χώμα, 390 Adventure έρχεται και με την επιλογή των τροχών με ακτίνες στις 19’’ και 17’’ εμπρός και πίσω, αντίστοιχα, «φορώντας» τα TKC70 της Continental. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη και βασικότερη αλλαγή στην όψη της μοτοσυκλέτας, με την επόμενη να είναι τα ανανεωμένα γραφικά.

Κατά τα άλλα, την ισχύ των 44 ίππων και τη ροπή των 37Nm φέρνει ο γνωστός μονοκύλινδρος, τετράχρονος κινητήρας των 373 κ.εκ. που συμμορφώνεται με τους Euro 5 κανονισμούς. Παρά τα λίγα του κυβικά, το 390 Adventure δεν στερείται τεχνολογίας με τις ευλογίες της Bosch, έχοντας Ride-by-Wire, Traction Control, Cornering ABS, Offroad Mode και το αντίστοιχο ABS. Η πληροφορία φτάνει στον αναβάτη μέσα από μια υπερπλήρη οθόνη 5’’.

Στα highlights του εξοπλισμού παραμένουν και οι εξαιρετικές ρυθμιζόμενες αναρτήσεις τις WP, της σειράς APEX στα 43χλστ. Τα παραπάνω καταλήγουν σε ένα ελαφρύ σύνολο, με τη μοτοσυκλέτα να είναι στα 172 κιλά πλήρης υγρών, στα οποία συγκαταλέγονται και τα 14,5 λίτρα του ρεζερβουάρ που μπορούν να μεταφραστούν σε 400 χιλιόμετρα αυτονομίας.

Για το 2023, το 390 Adventure θα είναι διαθέσιμο και με τους χυτούς τροχούς έχοντας πλέον δυο εκδόσεις, αλλά και σε δυο χρωματισμούς, μάυρο/πορτοκαλί και μπλε/πορτοκαλί.

RC 125 / RC 390

KTM_2023/KTM_RC390_-4.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">KTM_2023/KTM_RC390_-4.jpg" alt="KTM RC390 4" width="960" height="640" />

Αμφότερα τα μοντέλα φορούν τα πορτοκαλιά τους και συγκεκριμένα το KTM GP Orange, συνοδευόμενα από μαύρη εξάτμιση και φιμέ ζελατίνα από το εργοστάσιο.

890 Duke GP

KTM_2023/KTM_890_DUKE_GP-2.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">KTM_2023/KTM_890_DUKE_GP-2.jpg" alt="KTM 890 DUKE GP 2" width="960" height="640" />

Η έκδοση GP για το 2023 βασίζεται σε ένα ασπρόμαυρο κορμί με έντονες πορτοκαλιές αντιθέσεις.

390 Duke

KTM_2023/KTM_390_DUKE-3.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">KTM_2023/KTM_390_DUKE-3.jpg" alt="KTM 390 DUKE 3" width="960" height="640" />

Δύο νέες επιλογές εμφάνισης προβλέπει η ΚΤΜ για το δημοφιλέστατο μικρομεσαίο της μοντέλο, μια που συνδυάζει το έντονο πορτοκαλί με γκρίζο-μπλε, καθώς και μια πιο σκοτεινή με διάφορους τόνους του μαύρου.

125 Duke

KTM_2023/KTM_125_DUKE-3.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">KTM_2023/KTM_125_DUKE-3.jpg" alt="KTM 125 DUKE 3" width="960" height="640" />

Δεν αλλάζει σε τίποτε ο μικρός Δούκας της Α1, πλην της εμφάνισής του. Συγκεκριμένα, για το 2023 μας έρχεται με ένα νέο μοτίβο, με μπλε σε λευκό υπόβαθρο και πορτοκαλί στην ουρά και τις ζάντες.

450 SMR

KTM_2023/ktm450smr_2023_25-web.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">KTM_2023/ktm450smr_2023_25-web.jpg" alt="ktm450smr 2023 25 web" width="960" height="658" />

Σε μια αγωνιστική κατηγορία που ακόμα και ένα δέκατο του δευτερολέπτου μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ μιας νίκης ή μιας ήττας, η ακρίβεια που κάνει τα πάντα η KTM 450 SMR του 2023 αποτελεί ακριβώς αυτό που χρειάζεται ο κάθε Supermoto αναβάτης.

Για το 2023 το πλαίσιο είναι εντελώς επανασχεδιασμένο προσφέροντας στην KTM 450 SMR περισσότερη πρόσφυση και σταθερότητα στις ευθείες. Οι τελευταίας γενιάς αναρτήσεις WP XACT αποτελούν το πιο προοδευτικό και ικανό πακέτο που έχει τοποθετηθεί σε μια KTM Supermoto μέχρι σήμερα.

Ο κινητήρας έχασε σχεδόν μισό κιλό βάρους ενώ διατηρεί την κορυφαία απόδοση των 63 hp, ενώ το πεντατάχυτο κιβώτιο της PANKL Racing Systems προσφέρει ομαλές αλλαγές ακόμα και υπό εξαιρετική πίεση χάρη στο επαναστατικό σύστημα Quickshifter.

Με την ρετρό βαφή και τις μωβ πινελιές ενισχύει τον READY TO RACE χαρακτήρα του σχεδίου και η KTM 450 SMR του 2023 είναι το ίδιο όμορφη όσο και ικανή.

Για το 2023 ο μονοκύλινδρος κινητήρας των 450cc απόδοσης 63 ίππων έχει αλλάξει γωνία τοποθέτησης κατά 2 μοίρες προς τα πίσω με ταυτόχρονη μείωση ύψους του μπροστινού γραναζιού μετάδοσης, και σε συνδυασμό με τη μείωση βάρους στα 26,8 κιλά, πετυχαίνει βελτίωση της αλλαγής κατεύθυνσης. Η κεφαλή με τον ένα εκκεντροφόρο και τις 4 βαλβίδες είναι σχεδιασμένη εκ νέου, πιο μαζεμένη και ελαφριά, ενώ ο εκκεντροφόρος διαθέτει νέο προφίλ και είναι τοποθετημένος χαμηλότερα.

Νέας σχεδίασης εισαγωγές και εξαγωγής βελτιώνουν την εισαγωγή καύσιμου μείγματος και την εξαγωγή καυσαερίων, ενώ το νέο καπάκι διαθέτει λιγότερες βίδες. Νέο είναι και το σύστημα ψεκασμού λαδιού στην κεφαλή. Βελτιωμένος είναι και ο στρόφαλος ενώ ο συμπλέκτης της SUTER διαθέτει σύστημα slipper για μείωση φρένου του κινητήρα κατά το φρενάρισμα της μοτοσυκλέτας. Ξανασχεδιασμένο είναι το κιβώτιο 5 σχέσεων της Pankl με νέα σχέση πρωτεύουσας, 29:72.

Ένα τιμόνι μεταβλητής διατομής της Neken, με διακόπτη επιλογής χαρτογράφησης στο αριστερό γκριπ, ανάμεσα σε δύο χάρτες απόδοσης, αλλά και επιλογή για Traction Control, Launch Control και νέες ρυθμίσεις για το Quickshifter, συμπληρώνουν την εικόνα.

Νέα πλαστικά περιφερειακά όπως σε όλη την αγωνιστική γκάμα KTM και γραφικά από την δεκαετία του '90, δημιουργούν μία μοτοσυκλέτα έτοιμη για αγώνες.

690 Enduro R / 690 SMC R

KTM_2023/2023_KTM_690_ENDURO_R_3.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">KTM_2023/2023_KTM_690_ENDURO_R_3.jpg" alt="2023 KTM 690 ENDURO R 3" width="960" height="640" />

Οι δύο μονοκύλινδρες μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ συνεχίζουν δίχως αλλαγές στην ουσία τους για το 2023, πλην της απαραίτητης κοσμητικής φροντίδας.

Εξοπλισμένες με τον απίθανο μονοκύλινδρο LC4 που έχει αισίως φτάσει να αποδίδει 75 ίππους και με πληθώρα ηλεκτρονικών χάρη στην αδρανειακή μονάδα στο επίκεντρό τους, οι δύο μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ συνεχίζουν την πορεία τους και στο 2023.

Στο πακέτο τους διαθέτουν από δύο επιλέξιμες ride modes, traction control και ABS με cornering χαρακτηριστικά, επικοινωνώντας με τον αναβάτη μέσω μιας ελαφριάς και μικρής οθόνης LCD.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα και πρωτίστως το Cornering ABS επιτρέπει στην περίπτωση του 690 Enduro R τη ρύθμισή του σε μια κανονική λειτουργία για τον δρόμο και μια offroad, ενώ αντίστοιχα στο 690 SMC R αυτή η δεύτερη και πιο εξειδικευμένη επιλογή είναι η Supermoto. Σε αμφότερες περιπτώσεις το ABS απενεργοποιείται στον πίσω τροχό και προσφέρει μειωμένο βαθμό εμπλοκής στο μπροστινό, για να επιτρέψει στον αναβάτη να οδηγεί πιο επιθετικά και να εκμεταλλεύεται την απώλεια πρόσφυσης προς όφελός του, βλέπε πλαγιολίσθηση.

Η αλλαγή που εισάγεται στα μοντέλα του 2023 αφορά στην εμφάνιση, με νέα γραφικά που στην περίπτωση του Enduro R εμπνέονται από τις αγωνιστικές enduro μοτοσυκλέτες της εταιρείας, ενώ στο SMC R εισάγει μπλε αντιθέσεις στην πορτοκαλιά βάση, όπως σε αρκετά μοντέλα δρόμου και περιπέτειας της ΚΤΜ. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιείται ένα νέο κάλυμμα σέλας, πορτοκαλί στο enduro και μπλε στο supermoto.

450 Rally Replica

KTM_2023/2023_KTM_450_RALLY_REPLICA-4.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">KTM_2023/2023_KTM_450_RALLY_REPLICA-4.jpg" alt="2023 KTM 450 RALLY REPLICA 4" width="960" height="809" />

Σχεδιασμένη αποκλειστικά για να κερδίζει σε αγώνες Cross-Country Rally, η ρέπλικα της μοτοσυκλέτας που πρωταγωνιστεί ανελλιπώς στο Ντακάρ και τους άλλους αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος συνεχίζει την πορεία της και για το 2023.

Διαθέτει τον άκρως πετυχημένο στους αγώνες μονοκύλινδρο κινητήρα 450 cc της ΚΤΜ αναπνέοντας μέσω μιας εξάτμισης Akrapovič και ελέγχεται από προηγμένη ηλεκτρονική διαχείριση της Keihin με χαρτογραφήσεις της ECU προσαρμοσμένες για τον ράλι ρόλο τους.

Το σύστημα μετάδοσης της Pankl είναι πανομοιότυπο με αυτό που τρέχουν όλες οι εργοστασιακές μοτοσυκλέτες της Red Bull KTM Factory Racing στους πάσης φύσεως αγώνες εκτός δρόμου, όπως και το πλαίσιο από χρωμιομολυβδαινιούχο ατσάλι.

EXC / EXC-F

KTM_2023/KTM_EXC_RANGE_10.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">KTM_2023/KTM_EXC_RANGE_10.jpg" alt="KTM EXC RANGE 10" width="960" height="640" />

Η ΚΤΜ παρουσίασε την οικογένεια δίχρονων και τετράχρονων enduro για το 2023, με βασική αλλαγή την εμφάνισή τους.

Δεν αλλάζει η γκάμα enduro της ΚΤΜ για την ερχόμενη σεζόν (2023), διατηρώντας την ίδια μηχανική βάση που ντύνεται με νέα γραφικά σχεδιασμένα ως φόρο τιμής στα ανάλογα μοντέλα των αρχών της δεκαετίας του 1990, με τον χαρακτηριστικότατο πορτοκαλί σε συνδυασμό με λευκό και μια μικρή δόση μωβ.

Η δίχρονη οικογένεια EXC βασίζεται κυρίως σε δύο μοντέλα, 300 EXC και 250 EXC, αμφότερα με κινητήρες που απολαμβάνουν του πατενταρισμένου συστήματος άμεσου ψεκασμού TPI (Transfer Port Injection), ενώ συνοδεύονται από εκδόσεις Six Days, καθώς και το 300άρι Erzbergrodeo.

Η τετράχρονη πτέρυγα EXC-F απλώνεται από τα 250 ως τα 500 κυβικά και επίσης εμπλουτίζεται με διάφορες αναβαθμισμένες εκδόσεις, από τα Six Days (250, 350, 450, 500) ως τα κορυφαία 350 EXC-F Factory Edition και 350 EXC-F WESS.

Η νέα γκάμα KTM EXC και EXC-F του 2023 είναι διαθέσιμη στο δίκτυο της εταιρείας ήδη από τον Μάιο 2022.

SX / SX-F

KTM_2023/KTM_300_SX-1.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">KTM_2023/KTM_300_SX-1.jpg" alt="KTM 300 SX 1" width="960" height="640" />

Η γκάμα ΜΧ του 2023 παρουσιάστηκε με μια σειρά 12 μοτοσυκλετών, 3 τετράχρονων και 9 δίχρονων, που καλύπτουν όλο το φάσμα του χώρου, από το εισαγωγικό 50 SX ως τη διεκδικήτρια τίτλων στο κορυφαίο επίπεδο 450 SX-F.

Στη δίχρονη πτέρυγα βρίσκεται η μεγάλη είδηση, η άφιξη ενός νέου 300 SX με απόδοση 57 ίππων που στέκεται δίπλα στα 125 και 250 γεμίζοντας την οικογένεια με μια επιλογή κομμένη και ραμμένη για τις αγωνιστικές κατηγορίες Open.

Η δίχρονη SX σειρά περιλαμβάνει, εκτός από τα μεγάλα 300, 250 και 125, ξεκινά από τα μικρά 50 SX, 50 SX Mini και 50 SX Factory Edition, στη συνέχεια έχουμε το 65 SX και τέλος τις δύο εκδόσεις 85 SX που διαφέρουν στο μέγεθος των τροχών – 19/16 η μεγαλύτερη, 17/14 η μικρότερη.

Τι αλλάζει στα δίχρονα SX του 2023

  • Νέο 300 SX
  • Νέα πλαίσια με αυξημένη ακαμψία στον διαμήκη άξονα
  • Μεγαλύτερης επιφάνειας μαρσπιέ, τοποθετημένα πιο μέσα στη μοτοσυκλέτα
  • Για πρώτη φορά ολόκληρη η SX γκάμα χρησιμοποιεί ψεκασμό (Keihin) για την τροφοδοσία, καθοδηγούμενο από μια κεντρική μονάδα (ECU) της Vitesco.
  • Νέες βαλβίδες εισαγωγής Reed σε όλα τα μοντέλα
  • Νέες εξατμίσεις με λαιμούς πιο συμπαγών διαστάσεων που μειώνουν την πιθανότητα ζημιάς από επαφή με το έδαφος ή εμπόδια (λ.χ. σε βαθιά λούκια)
  • Δύο επιλέξιμες χαρτογραφήσεις σε όλη τη γκάμα, μέσω κουμπιού στο τιμόνι
  • Ηλεκτρική μίζα σε όλη τη γκάμα
  • Αισθητήρας πτώσης (roll over sensor) για προστασία του κινητήρα
  • Ρυθμίσεις των WP αναρτήσεων χωρίς εργαλεία
  • Νέο πλαστικό ρεζερβουάρ 7.2 λίτρων

Στην τετράχρονη πλευρά της SX οικογένειας συναντάμε τρία γνωστά μοντέλα SX-F: 450, 350 και 250.

Οι αλλαγές για το 2023 εδώ έχουν ως εξής:

  • Επανασχεδιασμένες κεφαλές κυλίνδρων σε όλα τα μοντέλα
  • Κιβώτια ταχυτήτων της Pankl Racing Systems με επανασχεδιασμένο πρωτεύοντα άξονα για ευκολότερες αλλαγές σχέσεων
  • Launch Control
  • Traction Control
  • Ηλεκτρονική λειτουργία Quickshifter, ένα νέο στοιχείο που ενεργοποιείται ή απενεργοποιείται μέσω του κουμπιού επιλογής χάρτη ανάφλεξης και λειτουργεί σε όλες τις σχέσεις πλην της 1ης.

EXC Six Days

KTM_2023/ktm-exc-six-days.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">KTM_2023/ktm-exc-six-days.jpg" alt="ktm exc six days" width="960" height="641" />

Η γκάμα των εκλεκτών Six Days αριθμεί αισίως έξι μοντέλα για το 2023. Εμπνευσμένη από τον περίφημο ετήσιο αγώνα International Six Days of Enduro (ISDE), η ομώνυμη οικογένεια της ΚΤΜ βασίζεται στα ανάλογα enduro EXC μοντέλα με μερικά σπέσιαλ δωράκια.

Για το 2023 η σειρά των Six Days περιλαμβάνει τα 250 EXC TPI, 300 EXC TPI, 250 EXC-F, 350 EXC-F, 450 EXC-F και 500 EXC-F.

Κάθε χρόνο τα γραφικά των Six Days σχεδιάζονται με αναφορές στη χώρα που φιλοξενεί το ISDE και φέτος αυτή είναι η Γαλλία, της οποίας το τρικολόρ μοτίβο της σημαίας της (μπλε, λευκό, κόκκινο) διακρίνεται στα αυτοκόλλητα των πίσω πλαϊνών φτερών.

Πέραν της εμφάνισης, η οποία είναι διάσπαρτη με αναγνωριστικά στοιχεία ISDE, οι μοτοσυκλέτες αναβαθμίζονται και με αρκετά εξαρτήματα από τους καταλόγους power parts της ΚΤΜ, όπως ανοδιωμένες τιμονόπλακες, κέντρα τροχών κ.ά.

450 SX-F Factory Edition

KTM_2023/2023_KTM_450_SX-F_FACTORY_EDITION_.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">KTM_2023/2023_KTM_450_SX-F_FACTORY_EDITION_.jpg" alt="2023 KTM 450 SX F FACTORY EDITION " width="960" height="560" />

Εμπνευσμένη από τις εργοστασιακές 450 SX-F της ομάδας Red Bull KTM Factory Racing, δηλαδή των Cooper Webb and Marvin Musquin, που πρωταγωνιστούν στα αμερικανικά πρωταθλήματα SX και MX, η Factory Edition του 2023 συνεχίζει μια σπουδαία παράδοση.

Χτίζεται γύρω από την 450 SX-F με τον μονοκύλινδρο των 68 hp και τον εξοπλισμό που περιλαμβάνει launch control, quickshifter, δύο χαρτογραφήσεις, επανασχεδιασμένο φιλτροκούτι και εξάτμιση, καθώς και αρκετές μικροεπεμβάσεις που προέκυψαν από την αγωνιστική εμπειρία του 2022, όπως η νέα εργονομία της θέσης οδήγησης.

Η Factory Edition του 2023 παραδοσιακά είναι φορτωμένη με πολλά εξαρτήματα από τον κατάλογο KTM PowerParts που επηρεάζουν τα πάντα: απόδοση, εμφάνιση, ευχρηστία και μοναδικότητα. Περιλαμβάνουν φυσικά το κιτ γραφικών Red Bull KTM Factory Racing, συν πολλά πορτοκαλιά και εκλεκτά εξαρτήματα όπως αγωνιστική σέλα, ζάντες, τιμονόπλακες, ποδιά κινητήρα, προστατευτικό δισκόφρενου μπροστά, slip-on τελικό εξάτμισης Akrapovič, κάλυμμα συμπλέκτη Hinson, μηχανισμό εκκινήσεων της WP και γκριπ της ODI, μεταξύ αρκετών ακόμη προσθηκών.

Βασικά χαρακτηριστικά KTM 450 SX-F Factory Edition 2023:

  • Εργοστασιακή σέλα (πορτοκαλιά)
  • Εργοστασιακοί τροχοί (μαύρες ζάντες και ακτίνες, πορτοκαλιά κέντρα και γρανάζια)
  • Τελικό εξάτμισης Akrapovič ‘slip-on’ line
  • Ημίπλευστος μπροστινός δίσκος
  • Εργοστασιακό προστατευτικό μπροστινής δισκόπλακας (ενισχυμένο με ανθρακόνημα)
  • Εργοστασιακή ποδιά κινητήρα (ενισχυμένη με ανθρακόνημα)
  • Εργοστασιακές τιμονόπλακες (πορτοκαλιά ανοδίωση)
  • Εργοστασιακός μηχανισμός εκκινήσεων (WP)
  • Γκρίζα γκριπ ODI
  • Εξωτερικό κάλυμμα συμπλέκτη Hinson
  • Διάτρητο κάλυμμα φιλτροκουτιού
  • Πορτοκαλί γρανάζι
  • Χρυσή αλυσίδα

Η νέα KTM 450 SX-F Factory Edition για το 2023 θα παραχθεί σε περιορισμένο αριθμό για όλον τον κόσμο.

350 XC-F Factory Edition

KTM_2023/ktm_350-xc-f-factory-edition-my23-front-right_my23.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">KTM_2023/ktm_350-xc-f-factory-edition-my23-front-right_my23.jpg" alt="ktm 350 xc f factory edition my23 front right my23" width="960" height="640" />

Η Factory έκδοση του ειδικού μοντέλου για χρήση cross-country αποκαλύφθηκε από την KTM North America.

Η βάση της Factory Edition είναι το 350 XC-F, δηλαδή μια μοτοσυκλέτα στημένη γύρω από το πλαίσιο των SX μοντέλων με στήσιμο και εξοπλισμό για πιο εντουράδικη χρήση, όπως είναι οι αγώνες cross-country.

Στην έκδοση του 2023 το 350 XC-F εξοπλίστηκε με ένα νέο πλαίσιο που προσφέρει αυξημένη ακαμψία στον διαμήκη άξονα, τοποθετεί τον κινητήρα σε λίγη αλλαγμένη θέση πιο κοντά στο κέντρο βάρους, ενώ αλλαγές έχει και στις αναρτήσεις του, με νέο σετάρισμα στο πιρούνι XACT και νέα έδραση για το αμορτισέρ.

Η ακόμη πιο εξεζητημένη έκδοση 350 XC-F Factory Edition εξοπλίζεται επιπλέον με αρκετά στοιχεία:

  • Γραφικά εμπνευσμένα από την ομάδα FMF KTM Factory Racing
  • Τελικό εξάτμισης FMF Slip-On από τιτάνιο
  • Τιμονόπλακες Factory σε πορτοκαλιά ανοδίωση και με ρυθμιζόμενο offset σε 20 ή 22 mm
  • Ζάντες DID DirtStar με πανάλαφρα κέντρα τροχών ανοδιωμένα σε πορτοκαλί χρώμα
  • Συσκευή εκκίνησης (holeshot device) στα προστατευτικά του πιρουνιού
  • Συνθετική ποδιά κινητήρα
  • Σέλα Factory από τη Selle Dalla Valle
  • Νέος ημίπλευστος μπροστινή δισκόπλακα
  • Μασίφ πίσω δισκόπλακα
  • Προστατευτικό μπροστινού δίσκου από ανθρακόνημα
  • Πορτοκαλί πίσω γρανάζι
  • Καπάκι συμπλέκτη Hinson

300 EXC Erzbergrodeo

KTM_2023/2023_KTM_300_EXC_ERZBERGRODEO-7.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">KTM_2023/2023_KTM_300_EXC_ERZBERGRODEO-7.jpg" alt="2023 KTM 300 EXC ERZBERGRODEO 7" width="960" height="553" />

Ο αγώνας σκληρού εντούρο στο Erzberg της Αυστρίας απέκτησε μυθική υπόσταση χάρη στη δυσκολία του και δικαίως έχει συμπεριληφθεί ανάμεσα στις πιο απαιτητικές δοκιμασίες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Hard Enduro.

Η ΚΤΜ τιμά φυσικά τον αγώνα της πατρίδας της και συνήθως πρωταγωνιστεί σε αυτόν, έτσι εδώ και μερικά χρόνια παρουσιάζει κάθε χρόνο μια ειδική έκδοση αφιερωμένη στο Erzbergrodeo βασισμένη κατά κόρον στο κορυφαίο της δίχρονο μοντέλο με άμεσο ψεκασμό, 300 EXC TPI.

Με βάση το μοντέλο παραγωγής, η έκδοση Erzbergrodeo περιλαμβάνει επιπλέον τα εξής:

  • Γραφικά Erzbergrodeo, με αναφορές σε διάσημα σημεία του όπως Elevator, Machine και Carl’s Diner
  • Πλαίσιο με πορτοκαλί φινίρισμα
  • Factory ζάντες με ανοδιωμένα κέντρα
  • Λάστιχα Metzeler 6 Days Extreme
  • Κλειστές ανθεκτικές χούφτες τιμονιού
  • Βεντιλατέρ και πλαϊνά προστατευτικά ψυγείου
  • Billet τιμονόπλακες κατασκευασμένες σε CNC
  • Factory σέλα της Selle Della Valle
  • Ελαφριά προστατευτική ποδιά κινητήρα
  • Προστατευτικό αλυσίδας
  • Πίσω γρανάζι Supersprox
  • Προστατευτικό τρόμπας συμπλέκτη
  • Πορτοκαλιά τάπα λαδιού
  • Ιμάντες μπροστά και πίσω για έλξη της μοτοσυκλέτας
  • Προστατευτικά μπροστινής και πίσω δισκόπλακας
  • Συρματασφάλιση πίσω φρένου
  • Διακόπτης επιλογής χαρτογράφησης

Το νέο KTM 300 EXC Erzbergrodeo του 2023 είναι ήδη διαθέσιμο για παραγγελία στο δίκτυο συνεργατών της ΚΤΜ, σε περιορισμένο αριθμό μοτοσυκλετών.

50 SX Factory Edition

KTM_2023/MY23_KTM_50_SX_Factory_Edition_7.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">KTM_2023/MY23_KTM_50_SX_Factory_Edition_7.jpg" alt="MY23 KTM 50 SX Factory Edition 7" width="960" height="817" />

Η καινούργια Factory Edition του KTM 50 SX φορά μια σειρά κορυφαίων εξαρτημάτων για μια πρώτη εργοστασιακή γεύση του νεαρού αναβάτη.

Βασισμένοι στη δουλειά που έχουν κάνει δίπλα σε κορυφαίους αναβάτες ΜΧ από τα σημαντικότερα πρωταθλήματα του κόσμου, οι τεχνικοί της ΚΤΜ επέλεξαν προσεκτικά μια λίστα εξαρτημάτων που περιλαμβάνουν ολόσωμη εξάτμιση FMF, αλουμινένια πλαϊνά καπάκια κινητήρα κατασκευασμένα σε CNC, γρανάζωμα αγωνιστικής λογικής, ανάλογη ρύθμιση της τροφοδοσίας και του συμπλέκτη, λάστιχα Dunlop Geomax MX 53 tires και μια ειδική αντιολισθητική σέλα για να κρατά του μικρούς αγωνιζόμενους σταθερούς πάνω της.

Το KTM 50 SX αποτελεί την καρδιά της Factory Edition, με αναρτήσεις WP XACT με τεχνολογία AER, υψηλής απόδοσης φρένα Formula με κυματιστούς δίσκους, τιμόνι μεταβλητής διατομής Neken, γκριπς Odi και μαύρες ζάντες.

Με εργονομία σχεδιασμένη για να εξυπηρετεί όσο καλύτερα γίνεται τον αναβάτη, το KTM 50 SX Factory Edition βασίζεται στον δυνατό μα εύχρηστο κινητήρα 50 cc με τον ρυθμιζόμενο φυγοκεντρικό συμπλέκτη.

Βασικά χαρακτηριστικά KTM 50 SX Factory Edition:

  • Νέα γραφικά Factory Edition
  • Πλήρες σύστημα εξάτμισης FMF
  • Πορτοκαλί αντιολισθητική σέλα
  • Μικρότερο πίσω γρανάζι
  • Καπάκι συμπλέκτη CNC
  • Καπάκι βολάν CNC
  • Νέες ρυθμίσεις τροφοδοσίας
  • Ειδική διάταξη συμπλέκτη
  • Γκρι γκριπς της ODI
  • Οδηγός αλυσίδας με πορτοκαλιά ένθετα
  • Λάστιχα Dunlop Geomax MX 53

SX-E 3

KTM_2023/KTM_SX_E3_7.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">KTM_2023/KTM_SX_E3_7.jpg" alt="KTM SX E3 7" width="960" height="760" />

Σχεδιασμένο στη βάση του SX-E 5, το νέο μίνι ΜΧ της ΚΤΜ φέρνει λιλιπούτειες διαστάσεις και πιο ήπια απόδοση για να αποτελέσει το πρώτο σκαλί εισόδου στη μοτοσυκλέτα.

Τενολογικώς το νέο KTM SX-E 3 βασίζεται στην πετυχημένη συνταγή του SX-E 5, με τον ηλεκτροκινητήρα του να αποδίδει εδώ 3.8 kW (5 hp), σε αντίθεση με τους 6.7 hp του SX-E 5, τροφοδοτούμενο από μια μικρότερη μπαταρία 60 στοιχείων Li-Ion με συνολική χωρητικότητα 648 Wh υπό τάση 48 V.

Αυτό, κατά την ΚΤΜ, μεταφράζεται σε περίπου δύο ώρες οδήγησης ανά φόρτιση.

Το βασικό πακέτο του SX-E 5 περιλαμβάνει τα παραδοσιακά: πλαίσιο από χρωμιο-μολυβδαινιούχο ατσάλι, ανεστραμμένο πιρούνι 35 mm WP XACT, χωρίς ρυθμίσεις και με διαδρομή 144 mm, αμορτισέρ WP monoshock χωρίς μοχλικό με διαδρομή 133 mm.

Οι αλουμινένιοι τροχοί του SX-E 3 έχουν διάμετρο 10 ιντσών και ντύνονται με λάστιχα MAXXIS MX-ST.

Το ύψος σέλας ανέρχεται στα 600 mm, μπορεί ωστόσο να ρυθμιστεί και πιο κάτω, στα 555 mm.

Για την ασφάλεια του παιδιού και της μοτοσυκλέτας, το νέο KTM SX-E 3 εξοπλίζεται με αισθητήρα πτώσης (roll-over sensor) που διακόπτει τη λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα σε αυτό το ενδεχόμενο, και επιπλέον διαθέτει και κορδόνι δεμένο με το χέρι του αναβάτη που επίσης βγάζει εκτός τον κινητήρα αν το χέρι του απομακρυνθεί από το τιμόνι.

Το SX-E 3 συνοδεύεται από εξωτερικό φορτιστή μέγιστης ισχύος 900 W, ο οποίος συνδέεται σε οποιαδήποτε οικιακή παροχή ρεύματος και μπορεί να φορτίσει πλήρως τη μπαταρία της μοτοσυκλέτας σε περίπου 70 λεπτά.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2023 14:39

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon