.
Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023 14:13

Αφιέρωμα - Τα νέα μοντέλα της Aprilia για το 2023

Η χρονιά των ειδικών εκδόσεων

Η προηγούμενη χρονιά (2022) ήταν ιδιαίτερα παραγωγική για την Aprilia, καθώς παρουσίασε δύο σημαντικά νέα μοντέλα, το σκούτερ SR GT και τη μεσαίου κυβισμού adventure Tuareg 660, την έκδοση Factory του Tuono 660, αλλά και πανηγύρισε τον τίτλο στο Twins Cup του αμερικανικού πρωταθλήματος MotoAmerica με το RS660, προκαλώντας τη δημιουργία της αφιερωματικής Limited Edition.

Φέτος η εταιρεία από το Noale ήταν πιο “ήσυχη”, περιοριζόμενη στην παρουσίαση δύο ειδικών εκδόσεων για τη σπορ πτέρυγά της.

Η RS660 Extrema παίρνει την αποδεδειγμένα ανταγωνιστική βάση του στάνταρ μοντέλου και το εμπουτίζει με μερικά στοιχεία που θα ωφελήσουν στην πίστα και εν γένει στην απαιτητική οδήγηση, ενώ η RSV4 XTrenta είναι μια συλλεκτική έκδοση που σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 30 ετών από την κατάκτηση του πρώτου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Grand Prix από την Aprilia.

Επιπλέον, στο περίπτερό της στο Μιλάνο η Aprilia παρουσίασε ένα πρωτότυπο σχέδιο ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας, ELECTRICa Project, το οποίο δε συνοδευόταν από συγκεκριμένα τεχνικά στοιχεία, μα λειτούργησε περισσότερο ως μια εκδήλωση προθέσεων, καθώς είναι δεδομένο πως υποχρεωτικά και η Aprilia θα ασχοληθεί με την Ηλεκτροκίνηση τα επόμενα χρόνια.

aprilia rs660 etrema

Aprilia RS660 Extrema

Μια μοτοσυκλέτα που επαναφέρει ένα όνομα από το παρελθόν παρουσίασε η Aprilia στην EICMA 2022 στο Μιλάνο. Ο λόγος για την RS660 Extrema, η οποία μας υπενθυμίζει ένα ιδιαίτερα γρήγορο δίχρονο RS125 Extrema που η Aprilia κατασκεύαζε από το 1992 ως το 1994.

Η τεχνική βάση του RS660 δεν έχει δεχτεί καμιά αλλαγή, πλην μιας εξάτμισης της ιταλικής SC Project με ανθρακονημάτινο τελικό που πλέον κρέμεται στο πλάι της ουράς και όχι κάτω από τον κινητήρα, όπως το εργοστασιακό τελικό. Μάλιστα αυτή η εξάτμιση συνοδεύεται από μια επίσης ανθρακονημάτινη βάση για την τοποθέτησή της ακόμη κι αν ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να αφαιρέσει τα μαρσπιέ συνεπιβάτη.

Ένας καλός λόγος γι’ αυτό είναι το ότι η μοτοσυκλέτα θα παραδίδεται τόσο με κάλυμμα ουράς που την κάνει μονόσελη, αλλά και με την εργοστασιακή σέλα (ή μάλλον “σέλα”) συνεπιβάτη, καθώς παραμένει ομολογκαρισμένη για δύο επιβαίνοντες.

Προορισμός της έκδοσης Extrema ωστόσο είναι κυρίως η πίστα και το στροφιλίκι, με την πρώτη να απολαμβάνει ένα ακόμη δωράκι: η νέα έκδοση διαθέτει το απαραίτητο λογισμικό ώστε το quick shifter να λειτουργεί ακόμη και αν το κιβώτιο στηθεί ανάποδα, σε αγωνιστική λογική.

Το σύνολο ολοκληρώνεται με μερικά ανθρακονημάτινα κομμάτια, όπως η καρίνα και τα φτερά, καθώς και μια αποκλειστική βαφή για να ξεχωρίζει από μακριά.

Οι αλλαγές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να ελαφρύνει κι άλλο η μοτοσυκλέτα, κατεβαίνοντας στα 166 στεγνά κιλά. Αυτό μεταφράζεται σε δίαιτα 3 κιλών ως προς την ανάλογη τιμή του βασικού RS660, οπότε εύκολα υπολογίζουμε πως και το υγρό βάρος θα έχει πέσει από τα 183 στα 180 κιλά για τους 100 ονομαστικούς ίππους που αποδίδει αυτός ο κινητήρας στη στοκ μορφή του. Η Aprilia δεν κάνει καμιά αναφορά σε τόνωση της απόδοσης με τη νέα εξάτμιση.

aprilia rsv4 xtrenta

Aprilia RSV4 XTrenta

Εξαιρετικά αφιερωμένη από το αγωνιστικό τμήμα της Aprilia, η νέα RSV4 XTrenta με 230 ίππους και απόβαρο 160 κιλά τιμά – όπως αποκαλύπτει το όνομά της – την επέτειο συμπλήρωσης 30 ετών από το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της εταιρείας.

Οι μηχανικοί της Aprilia υποστηρίζουν ότι η νέα XTrenta είναι ότι πιο κοντινό στις τεχνολογίες του MotoGP σε όλους τους τομείς, από τα ηλεκτρονικά μέχρι την ποιότητα των πρώτων υλών και από την προσοχή στη λεπτομέρεια μέχρι τη διαμόρφωση του μεγάλου όπλου για τους αγώνες, της αεροδυναμικής.

Ολόκληρο το φέρινγκ είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, χρησιμοποιώντας τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες με αυτές των αγωνιστικών μοτοσυκλετών από την Pan Compositi.

Η προσοχή στην αεροδυναμική λεπτομέρεια δεν τελειώνει εκεί. Το εμπρός φτερό είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να προσθέτει το απαραίτητο αεροδυναμικό φορτίο για τη σταθερότητα του εμπρός τροχού. Επίσης υπάρχει το πιο χαμηλό πίσω φτερό – το αποκαλούν “το κουτάλι” – που έρχεται κατευθείαν από την RS-GP και φορτίζει 25% περισσότερο τον πίσω τροχό.

Η αύξηση της συμπίεσης του κινητήρα, σε συνδυασμό με τη νέα εξάτμιση από τιτάνιο και ανθρακονήματα, η χρήση του Sprint Filter – επίσης με καταβολές από MotoGP και F1 – έχουν ανεβάσει την απόδοση στους 230 ίππους και σε συνδυασμό με τη χρήση εξωτικών, πανάκριβων αλλά και πανάλαφρων υλικά, το βάρος έχει περιοριστεί στα 160 κιλά.

Μια ειδικά προσαρμοσμένη μονάδα της Magneti Marelli ελέγχει την απόδοση του V4 κινητήρα, ενώ άλλη μία αποκλειστικότητα της XTrenta είναι τα γρανάζια από τιτάνιο στην τελική μετάδοση.

Οι αναρτήσεις είναι της Ohlins και έχουν βελτιωθεί από την Andreani σε συνεργασία με τους μηχανικούς της Aprilia. H βάση στήριξης του τιμονιού έρχεται κατευθείαν από τους αγώνες και για την πέδηση έχει προτιμηθεί η κορυφαία εταιρεία Brembo με δίσκους εμπρός 330 mm. Οι τροχοί Marchechini M7R GENESI είναι περίπου δύο κιλά ελαφρύτεροι από τους στάνταρ και με ελαστικά 120/70 εμπρός και 200/65 πίσω.

Θα παραχθούν 100 μοτοσυκλέτες μόνο με κόστος €50,000 κάθε μία, ενώ οι τυχεροί αγοραστές θα μπορούν να παραλάβουν τη νέα τους RSV4 XTrenta από το αγωνιστικό τμήμα της Aprilia στο Noale. Εκεί επίσης η μοτοσυκλέτα τους θα πάρει την μοναδική της αρίθμηση καθώς και το ειδικό κάλυμμά της.

aprilia electrica concept

ELECTRICa Project

Το ELECTRICa της Aprilia είναι ένα πείραμα που παντρεύει την ηλεκτρική μικροκινητικότητα των νεότερων αναβατών του κοντινού μέλλοντος με την οδηγική διασκέδαση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Ιταλοί, “είναι ένα παράθυρο που ανοίγει προς το αύριο, μια προσεκτική και ικανή ματιά που η Aprilia, πάντα στην αιχμή του πειραματισμού, προσφέρει στις νέες γενιές για να τους εγγυηθεί διασκέδαση στην οδήγηση μοτοσυκλέτας σε οποιοδήποτε περιβάλλον και χωρίς εμπόδια.”

Το ELECTRICa είναι μια νέα ιδέα για το πως είναι μια ελαφριά μοτοσυκλέτα μηδενικών εκπομπών ρύπων, χωρίς να απουσιάζει η διασκέδαση, η ικανοποίηση και η οδηγική απόλαυση ακόμη και σε χρήση στις πόλεις του μέλλοντος. Έτσι, στο project βλέπουμε να εφαρμόζεται όλη η τεχνογνωσία που διατίθεται από τον Όμιλο Piaggio -στον οποίο ανήκει και η Aprilia- ο οποίος εργάζεται σε πρόδρομες μορφές ηλεκτροκίνησης από το 1975, έχοντας εισαγάγει μια μεγάλη σειρά οχημάτων ανά την εποχή, όπως το MP3 Hybrid, το πρώτο υβριδικό σκούτερ στον κόσμο.

Η επιθετική, supermoto εμφάνιση «φωνάζει» Aprilia ειδικά από μπροστά, με τη χαρακτηριστική, επανασχεδιασμένη διάταξη του τριπλού προβολέα που συνοδεύει τα μοντέλα της Aprilia, ενώ αντίστοιχη ταυτότητα δηλώνει και η φόρμα της ουράς. Οι συμπαγείς διαστάσεις, το χαμηλό ύψος της σέλας και το μικρό βάρος είναι τα στοιχεία που το κάνουν «παιχνίδι», ενώ η παρουσία και των δύο φρένων στο τιμόνι είναι κάτι που διευκολύνει τη μετάβαση από τα σκούτερ, ειδικά των νέων αναβατών.

Ο ηλεκτροκινητήρας είναι τοποθετημένος στο ψαλίδι, έχοντας μπροστά του χώρο για τη μπαταρία και με την τελική μετάδοση να πραγματοποιείται μέσω αλυσίδας. Στα ηλεκτρονικά καλούδια, αναμενόμενα συναντάμε το σύστημα χωρίς κλειδί, τα όργανα με τη μορφή οθόνης LCD καθώς και ενεργά ηλεκτρονικά βοηθήματα για μια ασφαλή εμπειρία οδήγησης. Τεχνικά χαρακηριστικά και προοπτική παραγωγής είναι άγνωστα μιας και πρόκειται για ένα πρωτότυπο project, ωστόσο με τέτοιο παρουσιαστικό, ίσως το μέλλον να είναι ευοίωνο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023 14:27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon