.
Σάββατο, 05 Μαρτίου 2022 17:58

Αφιέρωμα – Οι Suzuki του 2022

Η επικαιρότητα της Suzuki για το 2022 περιστρέφεται με συνέπεια γύρω από ένα όνομα: GSX.

Αν δει κανείς τις νέες μοτοσυκλέτες που παρουσιάστηκαν, αλλά και όσες ανανεώθηκαν λίγο ή πολύ, θα προσέξει πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μοντέλα δρόμου βασισμένα σε διάφορες εκδόσεις GSX-R και GSX-S.

Οι μεγάλες ειδήσεις του 2022 αφορούν σε δύο νέα μοντέλα, τα GSX-S1000GT και GSX-S950, τα οποία εμπλουτίζουν τη γκάμα της Suzuki με στοιχεία που της έλειπαν.

Από τη μια λοιπόν η GT έκδοση των γυμνών GSX-S1000 έρχεται να ικανοποιήσει χιλιομετροφάγες ορέξεις με τον τετρακύλινδρο κινητήρα που κάποτε κυριάρχησε στον σπορ κόσμο, αυτόν του GSX-R1000 K5.

Δίπλα του το νέο γυμνό 950 πιάνει το άλλο άκρο, σερβίροντας μια γυμνή χιλιάρα με ‘αυτόν’ τον κινητήρα, αλλά σε ένα πιο οικονομικά προσιτό πακέτο που αποσκοπεί στον να φέρει νέο αίμα στην οικογένεια, επιτρέποντας και έκδοση Α2.

Ανανέωση και μάλιστα αρκετά εκτενή είχαμε και σε ένα άλλο μέλος της οικογένειας GSX-S1000, το ένα και μοναδικό Katana που αναβαθμίστηκε στα ηλεκτρονικά του, απέκτησε νέα χρώματα, αλλά και έξι περισσότερα άλογα!

Από κει και πέρα, ακολουθεί η συνήθης σειρά νέων χρωμάτων για προϋπάρχοντα μοντέλα, σε μια διαδικασία φρεσκαρίσματος που πιάνει πολλές μοτοσυκλέτες, από τα μικρά GSX-R/S 125 και V-Strom 650 ως τα RM-Z.

GSX-S1000 GT

Suzuki GSXS1000GT

Νέο sport touring μοντέλο βασισμένο στο GSX-S1000, με την τετρακύλινδρη συνταγή των 150 hp ολόσωμο φέρινγκ, TFT οθόνη με συνδεσιμότητα, και όλα όσα ακόμη χρειάζεται κανείς για γρήγορα, άνετα και πολυτελή ταξίδια - όρθια θέση οδήγησης, φαρδιές σέλες με μπόλικο αφρώδες για δύο, ψηλή ζελατίνα και ολόσωμο φέρινγκ.

Στο GT διατηρούνται όλα τα μηχανικά μέρη του GSX-S1000, όπως το πλαίσιο, το ψαλίδι, κι οι αναρτήσεις που περιλαμβάνουν ένα πλήρως ρυθμιζόμενο ανάποδο πιρούνι 43mm της KYB κι ένα μονό αμορτισέρ με μοχλικό με ρυθμίσεις προφόρτισης και απόσβεσης επαναφοράς.

Ίδια είναι και τα φρένα, με ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες της Brembo να δαγκώνουν δίσκους 310 mm μπροστά, και με δίσκο πίσω, ενώ στα ελαστικά βρίσκουμε ένα ζεύγος Dunlop SPORTMAX Roadsport2.

Ο τετρακύλινδρος κινητήρας του GSX-S1000, που ως γνωστόν προέρχεται από το θρυλικό GSX-R K5, διαθέτει εδώ νέες ρυθμίσεις για μέγιστη απόδοση 150 hp και 10.8 kgm ροπής.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπερπλήρες οπλοστάσιο ηλεκτρονικών βοηθημάτων Suzuki Intelligent Ride System (SIRS), μια πλατφόρμα που ξεκινά με το Ride-by-wire και συνεχίζει με τρεις Power Modes, ρυθμιζόμενο traction control, ABS, cruise control, quickshifter, συστήματα Suzuki Low RPM Assist και Easy Start System.

Ολοκληρώνεται με έγχρωμη TFT οθόνη 6.5 ιντσών με Bluetooth συνδεσιμότητα που περιλαμβάνει πλοήγηση με χάρτη, τηλεφωνία, μουσική, ημερολόγιο, υπηρεσίες διαδικτύου και πληροφορίες για την κατάσταση της μοτοσυκλέτας.

Τρεις θα είναι οι χρωματικές επιλογές του GSX-S1000GT: Metallic Triton Blue, στα χρώματα των MotoGP μοτοσυκλετών της φίρμας, Metallic Reflective Blue, σκούρο μπλε με γυαλιστερό φινίρισμα, και Glass Sparkle Black, ένας συνδυασμός γυαλιστερών και ματ επιφανειών σε μαύρο χρώμα.

GSX-S950

suzuki gsxs950

Η Suzuki παρουσίασε το GSX-S950 που αποτελεί οικονομικότερη παραλλαγή του γνωστού μας GSX-S1000, με αίσθηση μεγάλης μοτοσυκλέτας αλλά για αγοραστές με μικρότερο budget

Αποδίδει 94 hp από τον τετρακύλινδρο κινητήρα των 999 cc, με το κιτ περιορισμού να το φέρνει στα νόμιμα επίπεδα της Α2 κατηγορίας.

Παρά τώρα την μικρότερη ιπποδύναμη σε σχέση με τον μεγάλο αδελφό GSX-S1000, το GSX-S950 διαθέτει χορταστική ροπή 9.4 kgm, αλλά και τον συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση από το 1000, ενώ το επίσημο γεμάτο βάρος ανακοινώνεται στα 214 κιλά.

Ίδιο με του 1000 είναι και το αλουμινένιο πλαίσιο 2 δοκών, ίδιο και το ψαλίδι μαζί με το πίσω αμορτισέρ, όμως νέο και πιο οικονομικό είναι το ανάποδο πιρούνι των 43mm της KYB.

Διαφορετικά είναι και τα φρένα, με δαγκάνες της Tokico μπροστά, διαφορετικό και το ίσιο τιμόνι, ενώ παραμένουν ως είχαν τα ελαστικά Dunlop Roadsport 2, το ρεζερβουάρ των 19 λίτρων και η σέλα.

Στα ηλεκτρονικά βοηθήματα βρίσκουμε Traction Control τριών επιπέδων, Low RPM Assist και Easy Start συστήματα.

Το κοστούμι βασίζεται σε αυτό του GSX-S1000 με νέα γραφικά, ενώ ίδια είναι τα full LED φώτα.

Η μοτοσυκλέτα διατίθεται σε τρεις χρωματικούς συνδυασμούς: λευκό-κόκκινο, μπλε-ασημί και μαύρο.

Katana

suzuki katana

Η Suzuki ακόνισε την Κατάνα της για το 2022, με βελτιώσεις στον κινητήρα, περισσότερη δύναμη και αναβαθμισμένο πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων.

Με βάση την πλατφόρμα του GSX-S1000 του 2021, το νέο Euro 5 Katana παράγει 150 hp / 11,000 rpm (από 144 hp / 10,000 rpm προηγουμένως), ενώ έχει περισσότερη ροπή σε όλη την κλίμακα, χάρη σε νέους εκκεντροφόρους, νέα ελατήρια βαλβίδων, νέα εξάτμιση και νέο φιλτροκούτι. Όλα τα παραπάνω συνεργάζονται αρμονικά με ένα νέο ride-by-wire σύστημα στο γκάζι.

Τρία είναι τα Power Modes του κινητήρα, όλα με την ίδια μέγιστη ιπποδύναμη, με το A να είναι το πιο επιθετικό και σπορ, το B να προσφέρει γλυκύτερη αρχική απόδοση, και το C να παρέχει την πιο γλυκιά απόκριση, ιδανική για βρεγμένες και ολισθηρές συνθήκες.

Ένα quickshifter βοηθά τον αναβάτη να ανεβάζει και να κατεβάζει ταχύτητες δίχως τη συνδρομή του συμπλέκτη, ενώ έχουμε και Traction Control 5 επιπέδων, με τον αναβάτη να μπορεί επίσης να απενεργοποιήσει το σύστημα αν έτσι επιθυμεί.

Νέος είναι και ο συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση, για βελτιωμένο έλεγχο και καλύτερες επιδόσεις.

Το πακέτο των ηλεκτρονικών βοηθημάτων ολοκληρώνεται με τα γνωστά συστήματα Easy Start και low RPM assist της Suzuki, με το πρώτο να απαιτεί στιγμιαίο μόνο πάτημα του κουμπιού της μίζας για να θέσει τον κινητήρα σε λειτουργία, και με το δεύτερο να ανεβάζει αυτόματα στροφές όταν ο αναβάτης αφήνει τον συμπλέκτη, βοηθώντας στην εκκίνηση της μοτοσυκλέτας και αποτρέποντας τα αθέλητα σβησίματα.

Πλαίσιο, αναρτήσεις και φρένα παραμένουν ως είχαν, με το αλουμινένιο πλαίσιο 2 δοκών και το ψαλίδι να προέρχονται από την οικογένεια των GSX-R, τις αναρτήσεις της KYB να είναι πλήρως ρυθμιζόμενες και τα φρένα της Brembo να αποτελούνται από 2 δίσκους 310 mm μπροστά με ακτινικές δαγκάνες, και έναν ακόμη δίσκο πίσω.

Στα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης βρίσκουμε ένα ζεύγος Dunlop SPORTMAX Roadsport2, ενώ νέα για το 2022 είναι και τα χρώματα, με έναν πολύ όμορφο καινούργιο ματ μπλε χρωματισμό με χρυσό πιρούνι και χρυσές ζάντες, και με έναν γκρι χρωματισμό με κόκκινες ζάντες.

Σημειώστε πως ο αναβαθμισμένος πίνακας οργάνων έχει και ένα κόκκινο “night mode”.

V-Strom 650/XT

suzuki vstrom650

H Suzuki παρουσίασε τα V-Strom 650 και V-Strom 650XT του 2022, τα οποία δεν διαθέτουν άλλες αλλαγές σε σχέση με τα μοντέλα της προηγούμενης χρονιάς, πέρα από τα νέα χρώματα.

Το βασικό μοντέλο V-Strom 650 θα συνεχίσει να διατίθεται σε λευκό με μπλε γραφικά, ενώ για το 2022 θα έχουμε και μια νέα παραλλαγή, σε μπλε χρώμα με λευκά γραφικά. Τέλος, έχουμε και μια γυαλιστερή μαύρη έκδοση, με κίτρινα γραφικά στο μπροστινό μέρος.

Το V-Strom 650XT διατηρεί την κίτρινη έκδοση με τα μπλε και γκρι γραφικά, με την έμπνευση να προέρχεται από τα καθαρόαιμα μοντέλα της γκάμας RM-Z.

Μια δεύτερη έκδοση θα κυκλοφορήσει σε λευκό, νέο χρώμα για το 2022 είναι το μπλε, ενώ έχουμε και μια κατάμαυρη έκδοση με μπλε και γκρι γραφικά, μαζί με μπλε ζάντες.

Αμφότερες οι μοτοσυκλέτες συνεχίζουν να φορούν τον V2 των 645 κ.εκ., και να έρχονται με τα συστήματα Suzuki easy start system και low RPM assist.

Η έκδοση ΧΤ αντικαθιστά τις χυτές ζάντες αλουμινίου με ακτινωτές ζάντες, ενώ διαθέτει χούφτες και ποδιά κινητήρα.

suzuki vstrom650 xt

GSX-S GP / SERT Editions

suzuki gsx s1000 gp edition

Στην EICMA 2021 η Suzuki παρουσίασε δυο ειδικές εκδόσεις για τα πρόσφατα ανανεωμένα GSX-S950 και GSX-S1000, αποτίοντας φόρο τιμής στις αγωνιστικές ομάδες της φίρμας στο MotoGP και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Endurance.

Το GSX-S GP Edition θα κυκλοφορήσει σε μπλε χρώμα και γραφικά εμπνευσμένα από τις εργοστασιακές αγωνιστικές μοτοσυκλέτες των με τις οποίες το Hamamatsu συμμετέχει στο MotoGP, κίνηση που η Suzuki έχει κάνει και με το GSX-R1000.

Αντίστοιχα το GSX-S SERT Edition φέρει κόκκινη και μαύρη βαφή, αντίστοιχη με εκείνη του GSX-R1000 της Yoshimura Suzuki Endurance Racing Team Motul, Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας στο EWC 2021.

Μάλιστα στην EICMA 2021 παρευρέθηκαν αμφότεροι οι πιλότοι του MotoGP της Suzuki, Joan Mir & Alex Rins, αλλά και ο Sylvain Guintoli εκ της SERT.

Σημειώστε πως οι GSX-S GP Edition και SERT Edition θα γίνουν διαθέσιμες και σε Α2 έκδοση, ενώ στις νέες εκδόσεις συμπεριλαμβάνεται και κάλυμμα σέλας συνεπιβάτη για μονόσελο look.

suzuki gsx s1000 sert edition

GSX-R1000R Glass Matte Mechanical Gray

suzuki gsx r1000 japan color

Ήταν στο νέο GSX-S1000 του 2021 που είδαμε να κάνει το ντεμπούτο του το πανέμορφο χρώμα Glass Matte Mechanical Gray, και τώρα η Suzuki παρουσίασε το νέο GSX-R1000R του 2022 στο ίδιο γκρι χρωματισμό, για την ώρα δυστυχώς όμως μόνο για την Ιαπωνία.

Θυμίζουμε πως το GSX-R1000 του 2021 έρχεται στην χώρα μας σε 3 χρώματα, κόκκινο, μαύρο και το αγωνιστικό σιελ της Suzuki Ecstar από το MotoGP, ενώ το GSX-R1000R του 2021 κυκλοφορεί στην Ελλάδα αποκλειστικά στο Anniversary Blue/Silver, ήτοι μπλε και ασημί.

Για το 2022 δεν έχουμε μηχανικές αλλαγές στο GSX-R1000R, όμως στην Ιαπωνία η μοτοσυκλέτα θα κυκλοφορήσει σε δύο χρώματα. Στην διχρωμία μπλε ασημί, και στο μουντό γκρι Glass Matte Mechanical Gray.

Για την ώρα το χρώμα αφορά μόνο στην ιαπωνική αγορά, ενώ απ’ ότι φαίνεται το συγκεκριμένο χρώμα ίσως κάνει σουξέ και σε άλλα μοντέλα το 2022.

GSX-S750

suzuki gsxs750

Μετά την παρουσίαση των νέων GSX-S1000 και GSX-950 του 2021, η Suzuki παρουσίασε ένα νέο χρωματικό συνδυασμό στον οποίο θα διατίθεται το GSX-S750.

Μαύρο, λευκό και κίτρινο αποτελούν τα χρώματα του νέου συνδυασμού για τη γυμνή μοτοσυκλέτα της Suzuki, με μαύρα μεταλλικά μέρη, διχρωμία ρεζερβουάρ, έντονη κίτρινη καρίνα και κίτρινες λεπτομέρειες.

GSX-R125 / GSX-S125

suzuki gsx r 125

Η Suzuki παρουσίασε επίσημα τα Euro 5 GSX-R και GSX-S125 της, τα οποία αναμένεται να φτάσουν στους dealer της εταιρείας το ερχόμενο καλοκαίρι. Πέραν των προδιαγραφών και των νέων χρωμάτων, δεν έχουμε περαιτέρω αλλαγές στα δύο Α1 μοντέλα.

Το GSX-R125 του 2022 θα διατεθεί στα χρώματα της MotoGP ομάδας της Suzuki, και σε 2 ακόμα χρωματικές εκδόσεις, μαύρη και γκρι με κόκκινους τροχούς.

Αντίστοιχα, το γυμνό GSX-S125, που χρησιμοποιεί τα ίδια μηχανική μέρη και εξαρτήματα του GSX-R125 θα κυκλοφορήσει σε μπλε, μαύρο με ασημί, και μαύρο με γκρι χρωματικούς συνδυασμούς. Τέλος, έχουμε και μια πιο χτυπητή έκδοση σε λευκό και μαύρο με κόκκινες λεπτομέρειες και κόκκινους τροχούς.

Αμφότερες οι μοτοσυκλέτες διαθέτουν LCD ψηφιακή οθόνη και σύστημα Suzuki easy-start, ενώ το GSX-R125 έχει και keyless σύστημα εκκίνησης.

suzuki gsx s 125

RM-Z450

rm z450

Δίχως ιδιαίτερες αλλαγές για το 2022 πλην νέων γραφικών, το μεγάλο RM-Z διακρίνεται από τον κινητήρα με κορυφαία ισχύ απλωμένη σε όλο το φάσμα λειτουργίας του, ευέλικτο πλαίσιο και δυνατά φρένα για απόλυτο έλεγχο της μοτοσυκλέτας.

Στο μοντέλο του 2022 ο ηλεκτρονικός ψεκασμός και τα σύστημα ανάφλεξης μπορούν να ρυθμιστούν ευκολότερα από ποτέ από τον ίδιο τον αναβάτη χάρη στην εφαρμογή της Suzuki MX-Tuner 2.0.

RM-Z250

rm z250

Το ευέλικτο RM-Z250 συνδυάζει την εμφάνιση και εργονομία του RM-Z450 με έναν ευπροσάρμοστο κινητήρα και πλαίσιο που χαρίζει ανώτερο χειρισμό στην πίστα. Για το 2022, όπως και το μεγάλο του αδελφάκι, διαθέτει απλώς φρέσκα γραφικά.

Τροφοδοτούμενος από ηλεκτρονικό ψεκασμό με δύο μπεκ, ο κινητήρας του RM-Z250 εδράζει σε αλουμένιο πλαίσιο δύο δοκών, με hydro-formed ψαλίδι και αναρτήσεις της ΚΥΒ.

Όπως και στο 450, η ρύθμιση του ψεκασμού και της ανάφλεξης είναι πλέον πανεύκολη με τη χρήση της εφαρμογής MX-Tuner 2.0.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 06 Μαρτίου 2022 16:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon