.
Κατηγορία Συγκριτικά
Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013 11:18

Συγκριτικό Enduro 450 - 2013 – Gas Gas EC / Husaberg FE / KTM EXC-F Six Days



Διασκέδαση σε 4 χρόνους

 




Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκαν: Νίκος Ζουρνατζής, Βασίλης Μπούδρος

Τρεις τετράχρονες enduro της κατηγορίας E2 στα 450 κυβικά, με ποιότητα και δύναμη που ξεχειλίζει. Δύο που μοιράζονται την τελευταία τεχνολογία και μία που κοντράρει με δύναμη και ευλυγισία προτάσσοντας τα δικά της όπλα. Είναι τελικά η ευχρηστία σημαντικότερη από την απόλαυση στην οδήγηση;

Γροθιά στο στομάχι


Η στροφή στα τετράχρονα enduro έχει γίνει πολλά χρόνια τώρα, αλλά όλες τους ξεκίνησαν προσπαθώντας να φτάσουν όσο κοντά γίνεται στις δίχρονες, σε αίσθηση και βάρος, σε ευχρηστία και επιδόσεις. Και πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό τον σκοπό τους, συνδύασαν με τον καλύτερο τρόπο τις επιδόσεις μίας καθαρόαιμης αγωνιστικής μοτοσυκλέτας, με την άνεση και την ελάχιστη εμπειρία στην οδήγηση ενός ιδιώτη αναβάτη.

Και αυτό, κακά τα ψέματα, ήταν η KTM που το έβαλε στην αγορά, με την σειρά EXC, φέρνοντας κοντά της ερασιτέχνες αναβάτες που γυρίζουν κάθε σαββατοκύριακο τα βουνά με ευκολία, αλλά και άλλους που διεκδικούν και κερδίζουν πρωταθλήματα. Την τελευταία εικοσαετία, τα βουνά βάφτηκαν πορτοκαλί και η Husaberg που ενσωματώθηκε από το ’96 στην Αυστριακή εταιρία, τράβαγε τον δικό της δρόμο. Μέχρι που για φέτος, έχουμε ίδιες μοτοσυκλέτες να συναντιόνται στα βουνά, με διαφορετικούς χρωματισμούς αλλά και έξτρα εξοπλισμό – στην περίπτωση της Husaberg. Και εκεί που αυτές οι δύο, η KTM EXC 450 και η Husaberg FE 450 είναι πολύ κοντά μεταξύ τους – φτυστές θα έλεγε κανείς, έρχεται και η Gas Gas και μπαίνει ξανά σφήνα στην κατηγορία με την EC 450R.

Και ενώ οδηγώντας τις δύο προαναφερθείσες διαπιστώνεις ότι η ηρεμία και η γαλήνη έχει υπερισχύσει στην οδήγηση των μοτοσυκλετών enduro, βλέπεις ότι μία δύναμη από τα παλιά, ο κινητήρας του Yamaha WR 450F, τοποθετημένος στο Gas Gas, έρχεται να σου ρίξει μία γερή γροθιά στο στομάχι!
Αυστρία (KTM), εναντίον Σουηδίας- Αυστρίας (Husaberg), εναντίον Ισπανίας Ιαπωνίας (Gas Gas-Yamaha), και η οδήγηση των τριών πρωταγωνιστριών της κατηγορίας E2, αρχίζει και αποκτά ενδιαφέρον!

Ίδιες και διαφορετικές


Η φετινή χρονιά μας έφερε την έκπληξη να έχουμε την KTM 450 EXC σε δύο χρωματισμούς: Μία σε πορτοκαλί και μία σε μπλε, με τα λογότυπα της Husaberg, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Οι δύο μοτοσυκλέτες μοιράζονται το ίδιο πλαίσιο και κινητήρα, αλλά ουσιαστικά η Husaberg είναι μία EXC Six Days, όπως αυτή της δοκιμής, με κάποιες διαφορές. Άρα, στο συγκεκριμένο συγκριτικό, οι δύο ίδιες μοτοσυκλέτες διαφέρουν στην αυξημένη χωρητικότητα του ρεζερβουάρ και τα πλαστικά των ψυγείων, αλλά και στο πλαστικό υποπλαίσιο της Husaberg.

Και οι δύο χρησιμοποιούν το νέο μπροστινό σύστημα της WP, και οι δύο τα ελαφρύτερα κέντρα, τις χρωματιστές πλάκες συγκράτησης της ανάρτησης, ενώ διαφοροποιούνται και στο σημείο έδρασης του αμορτισέρ, αλλά και στο αυξημένο κατά 7mm στέλεχος του, στο Husaberg. Ωστόσο, μιας και μιλάμε για τις εξής… μία, μοτοσυκλέτες, εφόσον είναι ίδιες, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η KTM είναι η επετειακή έκδοση που βγαίνει κάθε χρόνο, Sic Days, (υπάρχει και απλή EXC, φθηνότερη, με λιγότερα αξεσουάρ), ενώ η Husaberg, παράγεται ως έχει, μόνο σε αυτή την “απλή” έκδοση που είναι ίδια της προικισμένης Six Days. Η μεγάλη διαφορά ωστόσο έρχεται στην σύγκριση με την Gas Gas η οποία μπαίνει στην παρέα όντας μία απλή έκδοση παραγωγής – αφού και στην δική της περίπτωση υπάρχει επετειακή έκδοση – “Ivan Cervantes” με τις καλές αναρτήσεις Ohlins πίσω αλλά και μπροστά, και διαφορετικά γραφικά. Αν και η απλή έκδοση δεν πάει πίσω, μιας και διαθέτει αμορτισέρ Ohlins και μπροστινό Marzocchi αλλά και εξάτμιση της FMF.

Ωστόσο, βλέπεις αμέσως ότι οι δύο Αυστριακοσουηδέζες είναι ψηλές και μεγάλες σε διαστάσεις, ενώ η Gas Gas, μαζεμένη σε μέγεθος και διαφέρει σημαντικά σε όγκο από τις άλλες. Δίπλα στις “άλλες” δείχνει πεδούλα και έτσι μαζεμένη, την κάνεις για 250. Αν μη τι άλλο, οι διαστάσεις είναι ένα θέμα που είτε θα σε βολέψει είτε θα σε παιδέψει, αναλόγως φυσικά το σημείο που θα βρεθείς, ή θα κινηθείς.

Διαφορές αίσθησης


Οι KTM και Husaberg σε τοποθετούν πάνω από την μοτοσυκλέτα, ψηλά, ενώ είναι και πιο δύσκολο σε σχέση με την Gas Gas να πατήσεις στο έδαφος, αλλά και να βρεθείς στην σέλα τους. Στην EC αυτό γίνεται πανεύκολα μιας και νιώθεις ότι έχεις μοτοσυκλετάκι κάτω από τα πόδια σου, ενώ και η απόσταση των μαρσπιέ είναι ιδανική και δύσκολα θα βρουν τα πόδια σε βράχια. Θα λέγαμε ότι συνολικά, μαρσπιέ και σέλα, βρίσκονται ένα κλικ πιο ψηλά στις “αδελφές” σε σχέση με την Gas Gas, και αυτό δημιουργεί την αίσθηση ότι, ανεβαίνεις πιο δύσκολα, κάτι που είναι αλήθεια. Η Gas Gas θα ταιριάξει πιο άνετα σε έναν μικρόσωμο αναβάτη, αλλά και ένας ψηλός θα βρει εύκολα την θέση του αφού, η μικρή απόσταση σέλας – μαρσπιέ, αφήνει πολύ χώρο ανάμεσα στα πόδια του αναβάτη όταν αυτός είναι όρθιος.

Έτσι, μπορείς να την ελέγχεις εύκολα και να αλλάζεις κλίσεις, ενώ σε σαμάρια, η μοτοσυκλέτα θα έχει περισσότερο χώρο για να εκτονώσει όποια συμπίεση της ανάρτησης ανάμεσα στα πόδια του όρθιου αναβάτη. Η σέλα της είναι πολύ πιο στενή και δεν την αισθάνεσαι, ενώ στα KTM / Husaberg, είναι πιο φαρδιά, με του KTM να πλεονεκτεί μεταξύ τους, αφού έχει στενότερα πλαστικά ψυγείου. Η διαφορά στην αίσθηση πάντως είναι σαν να ανεβαίνεις από Motocross 250 (Gas Gas) σε Honda Varadero (KTM/Husaberg). Στα χειριστήρια όμως, η αυστριακή εταιρία έχει κάνει μαγικά και όλα βρίσκονται εκεί που θες, χωρίς να ψάχνεις κάτι. Στο Gas Gas, ο διακόπτης του Run – Off είναι δύσχρηστος όπως και η μανέτα του φρένου – η οποία αν ο αναβάτης έχει μεγάλα δάκτυλα, θέλει αμέσως αλλαγή για να μην τερματίζει στο γκριπ του γκαζιού.

Δεν μπορείς ωστόσο να παραλείψεις την λαβή που έχει σχεδιασμένη στο υποπλαίσιο το Husaberg ώστε να το σηκώνεις άνετα όπου χρειαστεί, κάτι που οι άλλες δύο μοτοσυκλέτες προσφέρουν μόνο όταν βάλεις το χέρι κάτω από το πίσω φτερό. Συνολικά, αν και οι KTM / Husaberg ζυγίζουν 3 κιλά λιγότερο από την Gas Gas (112 – 115,4), η αίσθηση είναι αντίστροφη.

Γραμμικότητα και επιθετικότητα


Πρέπει να οδηγήσεις πρώτα το Gas Gas για να θυμηθείς πως ήταν οι μοτοσυκλέτες πριν λίγα χρόνια, και να συγκρίνεις με την νέα τάση στο enduro, και να αναπολήσεις στιγμές. Η επιθετικότητα του κινητήρα της Yamaha που χρησιμοποιεί το EC 450F, η αμεσότητα στο γκάζι –όπου-όταν-όποτε-χρειαστεί, και το κοντό 5άρι κιβώτιο, δημιουργούν μία μοτοσυκλέτα που σε φτιάχνει αμέσως. Βασίζεσαι στο γκάζι για να περάσεις ότι ανωμαλία θες, και όπου κολλήσεις, το ίδιο γκριπ θα σε ξελασπώσει. Στις KTM / Husaberg ο τετράχρονος κινητήρας με τον ένα εκκεντροφόρο και τον ψεκασμό αποδίδει πιο γραμμικά και το 6άρι κιβώτιο, με τις κοντές 1η και 2η σχέσεις, περισσότερο θα σε κάνει να αλλάξεις ταχύτητες αναζητώντας την δύναμη. Αυτή θα έρθει εφόσον κρατήσεις το γκάζι ανοιχτό, και στις χαμηλές στροφές δεν θα νιώσεις κάτι συγκινητικό.

Είναι γραμμικοί σε απόδοση και θέλουν ανέβασμα στροφών για να απογειώσουν τις αισθήσεις αν και αυτό, πάλι δεν το κάνουν, αφού η ομαλότητα στην απόδοση κυριαρχεί. Αυτό που θα νιώσεις στο άνοιγμα του γκαζιού του Gas Gas, δεν θα το βρεις στις Αυστριακές, αλλά αντίθετα, με αυτές, θα οδηγάς ξεκούραστα για ώρες δίχως να σε κουράσει αυτή η αμεσότητα. Από την άλλη, η απόκριση του EC σε κάνει να οδηγάς ευχάριστα και να απολαμβάνεις το γκάζι κάθε στιγμή. Η δύναμη εδώ περισσεύει από τις χαμηλές μέχρι τις ψηλές στροφές ενώ το “γρανάζωμα” για να βγάζει περισσότερα χιλιόμετρα με λιγότερες στροφές η 5η, αλλά και να μην αλλάζεις γρήγορα τις πρώτες σχέσεις, θα βοηθούσε. Από την άλλη, το… κόντυμα της τελικής σχέσης στα KTM / Husaberg θα δώσει λίγη ψυχή στους κινητήρες την οποία στις χαμηλές στροφές δεν έχουν. Ειδικά το KTM που είχε και τα “μακριά” γρανάζια του εργοστασίου, το τρελαίναμε στον συμπλέκτη για να “φύγει”.

Στα όρια της οδήγησης


Αυτή η ενασχόληση με τον συμπλέκτη, δεν κούρασε κανένα υδραυλικό σύστημα, ούτε καν της Gas Gas που είναι μισό – μισό, υδραυλικός που δίνει κίνηση στον εργοστασιακό μηχανικό του Yamaha κινητήρα. Το ανέβασμα στροφών όμως στο Gas Gas έρχεται πιο εύκολα να σου δείξει ότι, θα περάσει πιο εύκολα σαμάρια, θα ξυπνήσει πιο γρήγορα στην έξοδο της στροφής, θα ανέβει πιο άνετα σε ανηφόρες. Ωστόσο, η πρόσφυση έρχεται πιο καλά στις άλλες δύο KTM και Husaberg που ο κινητήρας είναι πιο αργός σε ανέβασμα στροφών, αλλά η διαφορά μήκους και ύψους θα αντιστρέψει την θετικότητα υπέρ του Gas Gas σε δύσκολες συνθήκες.

Έχεις πρόσφυση και θετικά χαρακτηριστικά απόδοσης, έχεις όμως και συνολικά πιο μεγάλες μοτοσυκλέτες σε μέγεθος. Το Gas Gas δείχνει παιχνιδάκι μπροστά τους και εργονομικά έχεις περισσότερο χώρο να κινηθείς πάνω του, να μεταφέρεις το σώμα και το βάρος σου μπροστά ή πίσω, να αλλάξεις κλίση στην μοτοσυκλέτα όταν το επιθυμείς. Είναι πιο εύκολη μοτοσυκλέτα στα σφιχτά κομμάτια, πιο “εντουράδικη”, αν και με άγρια χαρακτηριστικά στον κινητήρα, μιας και δεν λείπουν οι φορές που το καρμπυρατέρ της Keihin βήχει, ή αρνείται να πάρει μπροστά. Με τον ψεκασμό αυτά δεν τα συναντάς και οι δύο αυστριακές απλά λειτουργούν ομαλά, στο ρελαντί τους, χωρίς να προβληματίζουν κάπου.

Αλλά τα θετικά του καρμπυρατέρ θα τα δεις όταν εμφανιστεί η έξοδος της στροφής και η μικρή ή μεγάλη ευθεία, αφού το γκάζι του… Yamaha, θα σε πετάξει μπροστά από τα άλλα δυο πριν προλάβουν να ανοίξουν τα μπεκ του ψεκασμού.
Η επιθετικότητα σε σύγκριση με την γραμμικότητα έχουν πολλά σημεία να συζητήσουν, αλλά η απόλαυση σε σχέση με την ομαλότητα, έχουν και αυτά επίσης.

Σταθερότητα και γραμμές


Ένα τόσο ευέλικτο σύνολο όπως το Gas Gas, κάπου λογικά πρέπει να εμφανίζει τα αρνητικά του, και αυτό δεν θα ήταν αλλού, από τις γρήγορες ευθείες, τις πέτρες με πολλά χιλιόμετρα και τα νεροφαγώματα. Κι όμως, ο συνδυασμός του περιμετρικού πλαισίου με τις αναρτήσεις που – σημειωτέων- δεν χρειάστηκαν ρύθμιση γιατί δούλευαν ολόσωστα, δίνουν στην EC την δυνατότητα να κινείται γρήγορα και με ασφάλεια στα “πολλά”.

Νιώθεις μεν το χτύπημα, δεν σε κουνάει τίποτα όμως, νιώθεις το γλίστρημα του πίσω τροχού, αλλά η μοτοσυκλέτα επανέρχεται ομαλά στην θέση της, νιώθεις το οριακό πλάγιασμα, αλλά οι τροχοί δεν ξεκολλάνε από το έδαφος. Τόσο το αμορτισέρ με μοχλισμό όσο και το μπροστινό σύστημα της Marzocchi, συγχωρούν λάθη και κρατούν την μοτοσυκλέτα στην πορεία της ενώ στις παρατεταμένες, η Gas Gas, είναι πιο νευρική και “διπλώνει” ευκολότερα, χωρίς όμως να σε φοβίζει.
Πάλι με τις αυστριακές έχεις βαρύτερη αίσθηση και νιώθεις τους τροχούς να κάθονται καλύτερα στο έδαφος, χρησιμοποιώντας λιγότερη δύναμη σε σχέση με την EC. Είναι πιο σταθερές στα “πολλά”, πιο προβλέψιμες και πιο αργές στο γύρισμα του πίσω μέρους στον κάθετο άξονα του λαιμού, ενώ ακόμη και σε πετρώδη εδάφη το άνοιγμα του γκαζιού θα ισοπεδώσει τις ανωμαλίες.

Ωστόσο, το Husaberg ήταν σκληρό λόγω λάθος επιλογών του ιδιοκτήτη και δυσκολευόταν να παραμείνει στη γραμμή του ή να στρίψει σε κλειστά σημεία, ενώ, το KTM, μαλακότερο και αρύθμιστο, λειτουργούσε καλύτερα σαν σύνολο. Οι διαστάσεις των συγκεκριμένων μοτοσυκλετών, επιβάλλουν ένα μαλακό σετάρισμα για να μπορεί ο αναβάτης να πιέζει τις αναρτήσεις όταν επιθυμεί και να περνάει ανωμαλίες, αφού την σταθερότητα ούτως ή άλλως την έχουν. Ωστόσο, στο θέμα των αναρτήσεων, το Gas Gas βρίσκεται σίγουρα πολύ μπροστά ενώ στην οικογενειακή διαμάχη, το αμορτισέρ του Husaberg λόγω γωνίας και μήκους, λειτουργούσε καλύτερα, με τα μπροστινά συστήματα να θέλουν αρκετή δουλειά για να έρθουν στα μέτρα μας.

Διασκέδαση και απόλαυση


Η παρέα των 450 έχει μία νέα πρόταση και αυτή είναι εξαιρετική. Η παρουσία της Gas Gas με το EC 450 R δείχνει να έχει πολλά θετικά στοιχεία, αλλά όπως είναι φυσικό, είναι δύσκολο ένας “νέος” να σταθεί στους καταξιωμένους αντιπάλους. Είναι σίγουρα πιο ευχάριστη και πιο διασκεδαστική στην οδήγηση, έχει αποδεδειγμένη αξιοπιστία λόγω της Ιαπωνικής καρδιάς αλλά και μία λειτουργική αίσθηση πιο “παλιά”, συγκριτικά με τις αντιπάλους της.

Όταν τα βάλεις όλα κάτω, η “νεότητα” στην κατηγορία σε συνδυασμό με την τραχιά λειτουργία – που εμάς μας άρεσε πολύ!, την μικρή χωρητικότητα καυσίμου στα 6,5 λίτρα, και την μικρή διαφοράς τιμής συγκριτικά, στα 9.850euro, είναι λόγοι που μπορούν να την κρατήσουν πίσω σε ένα συγκριτικό – στο οποίο μιλάει η λογική. Ανάμεσα στις KTM EXC F 450 και Husaberg FE 450 που διαφέρουν ελάχιστα, η ζυγαριά κλείνει υπέρ της μπλε εκπροσώπου, όχι μόνο γιατί είναι καλύτερη λειτουργικά – έστω και σε μικρά σημεία, αλλά και γιατί η λιανική τιμή της στα 10.150euro διαφέρει από τα 10.790euro της αντίστοιχης KTM EXC F 450 Six Days, προσφέροντας τα ίδια και περισσότερα πράγματα.

Η άποψη του Νίκου Ζουρνατζή – ΚΤΜ / Husaberg


Οδηγώντας την νέα ΚΤΜ EXC F 450 Six Days σε καλό τερέν, παρέα με την αδελφή της Husaberg FE 450, διαπίστωσα ότι πρόκειται για δύο ίδιες μοτοσυκλέτες που προσπαθούν να ξεχωρίσουν μεταξύ τους κυρίως από τις χρωματικές αλλαγές. Συγκεκριμένα η μεν ΚΤΜ με τα νέα τις γραφικά στην έκδοση Six Days και τα αξεσουάρ από τον κατάλογο power parts της εταιρίας δείχνει και είναι ποιοτική.

Στην άλλη πλευρά η αδελφή της (που δυστυχώς δεν έχει καμιά σχέση με το μοντέλο 2012 που φέρει το μοτέρ των 70 μοιρών) στέκεται πανέμορφη με το νέο σετ πλαστικών και το κίτρινο μπλε χρώμα της φορώντας και αυτή αξεσουάρ από τον ίδιο κατάλογο power parts.
Οδηγώντας τες στο πολύ καλό τερέν της περιοχής μέσα σε κλειστά ανηφορικά μονοπάτια, σε αναβάσεις σχεδόν κάθετες αλλά και σε ανοιχτά γρήγορα περάσματα, διαπίστωσα ότι ναι μεν υπάρχει πολλή δύναμη και ροπή σε όλο το φάσμα απόδοσης του κινητήρα, αλλά δυστυχώς η αίσθηση του βάρους και της μεγάλης - μακριάς γεωμετρίας σε κάνουν να νιώθεις άβολα στα κλειστά περάσματα. Στα άλματα και στα περάσματα με κοφτά σαμαράκια και κάθετα λούκια οι δύο μοτοσυκλέτες συμπεριφέρονται ουδέτερα με μοναδικό μειονέκτημα το τερμάτισμα του μπροστινού που είναι πολύ μαλακό γενικά. Για αναβάτες άνω των 80 κιλών θα χρειαστεί σίγουρα επέμβαση για βελτίωση.

Σε γρήγορα και ανοιχτά κομμάτια οι δύο 450 μεταμορφώνονται και σου δείχνουν τι πραγματικά μπορούν να κάνουν, οι κινητήρες αποδίδουν θαυμάσια, και η δύναμη τους μεταφέρεται ομοιόμορφα και ομαλά στον πίσω τροχό. Τα δε χιλιόμετρα ανεβαίνουν τάχιστα σε τριψήφια νούμερα και απαιτείται προσοχή από τον αναβάτη σε αυτές τις ταχύτητες.
Η σταθερότητα είναι πολύ καλή και στις δύο με μοναδικό ίσως σημείο προσοχής την πολύ γρήγορη επαναφορά του PDS αμορτισέρ.
Σε γενικές γραμμές οι δύο μοτοσυκλέτες είναι ευχάριστες και ευκολοδούλευτες. 'Έχουν πολύ καλά και δυνατά φρένα και άψογο συμπλέκτη. Κάθε αναβάτης θα βολευτεί πάνω τους και είμαι σίγουρος ότι θα τον συνοδεύουν για πολλά χιλιόμετρα μιας και η αξιοπιστία τους είναι πλέον δεδομένη. Τίμια αγορά με μεγάλη αξία μεταπώλησης. Η επιλογή τους πλέον είναι καθαρά θέμα προσωπικής προτίμησης του αγοραστή, Πορτοκαλί ή μπλε - κίτρινο.

Η άποψη του Νίκου Ζουρνατζή – Gas Gas


Μετά τις δύο "αδελφές" οδήγησα την νέα Gas Gas EC 450 R που για το 2013 έχει νέα γραφικά, νέο κινητήρα, και πολλές βελτιώσεις. Η όμορφη ισπανική μοτοσυκλέτα χρησιμοποιεί τον κινητήρα από το WR 450 F της Υamaha σε συνδυασμό με εξάτμιση FMF, καρμπυρατέρ Keihin FCR και υδραυλικό συμπλέκτη Magura.
Με το που ξεκίνησα εξεπλάγην από την φιλικότητα της κατασκευής, την πολύ καλή και γρήγορη γεωμετρία. Την μικρή κατασκευή, την χαμηλή σε ύψος σέλα και το βάρος (που στα χαρτιά είναι μεγάλο) να εξαφανίζεται με το που ξεκινάς.

Έχεις την αίσθηση ότι οδηγείς μοτοσυκλέτα 250cc. Σβέλτο και γρήγορο σε κάθε σημείο. Αναβάσεις και ελιγμοί σε κλειστά ανηφορικά μονοπάτια αποτελούν παιχνιδάκι για το Gas. Η γρήγορη γεωμετρία του και το στιβαρό πλαίσιο συνδυάζουν όλα όσα επιθυμεί ένας γρήγορος αναβάτης enduro. Η λειτουργία των αναρτήσεων είναι άψογη σε όλες τις συνθήκες. Δεν τερματίζουν πουθενά, δε κουράζουν χέρια και γενικά μεταφέρουν λεπτομερέστατες πληροφορίες για το τι υπάρχει κάτω από τους τροχούς στον αναβάτη, εξασφαλίζοντας του άνεση και σταθερότητα παντού. Ακόμη και στα ανοιχτά γρήγορα περάσματα, σε ταχύτητες πολύ πάνω των 100 χλμ δεν υπάρχει ίχνος αστάθειας. Τα φρένα του τέλεια παντού.
ο υδραυλικός συμπλέκτης κάνει άψογα την δουλειά του και μεταφέρει ομαλά την ισχύ στον πίσω τροχό δίχως σημάδια κόπωσης. Όλα τα εξαρτήματα της μοτοσυκλέτας είναι επώνυμα και ποιοτικά δείχνοντας μας πως οι Ισπανοί γνωρίζουν πολύ καλά τις απαιτήσεις των νέων αγοραστών.

Το Gas Gas EC 450R είναι ένα απόλυτο enduro όχημα που σε προδιαθέτει να πιέσεις πάνω από τα όρια ανά πάσα στιγμή. Η δύναμη του κινητήρα και η παροχή της ισχύος είναι άμεση χάρη του καρμπιρατέρ και του κοντού σε κλιμάκωση κιβωτίου ταχυτήτων. Προσωπικά μου άρεσε πολύ σε όλα τα σημεία και όσο και αν το πίεσα δεν ένιωσα κίνδυνο πτώσης πουθενά. Η χαρά και η αίσθηση που μου έδωσε κατά την διάρκεια της δοκιμής ήταν τέτοια που δεν κατέβαινα από την σέλα του.
Θεωρώ πως είναι η καλύτερη από τις τρεις μοτοσυκλέτες της δοκιμής χωρίς αυτό να μειώνει την αξία των άλλων δυο.

Φωτογραφίες οδήγησης

Τεχνικές φωτογραφίες

Πλήρη τεστ, φωτογραφίες και τεχνικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων μοτοσυκλετών θα βρείτε: Gas Gas EC 450R, Husaberg FE 450, KTM EXC F 450 Six Days

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014 09:30

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Video Test - KTM - Husqvarna - Enduro & MX 2021 - Παρουσίαση στην Ζήρεια »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon