.
Κατηγορία Ducati
Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2016 12:08

Πρώτο Test - Ducati XDiavel 2016 - Αποστολή στο San Diego

 

Σύγχρονο Power Cruising

 

 

Του Thierry Decoit
Όταν αναφερόμαστε σε “ρωμαλέες” μοτοσυκλέτες, τι πιο χαρακτηριστικό από το Ducati Diavel. Τουλάχιστον έτσι λέγαμε μέχρι πέρσι. Η έλευση του XDiavel όμως ήρθε για να ανατρέψει αυτά που ξέραμε μέχρι σήμερα. Όχι ότι ένα “X” μπορεί να κάνει τόσο μεγάλη διαφορά σε ό,τι αφορά στη δύναμη, από εξωτερική εμφάνιση όμως σκίζει. Είναι όμως το νέο XDiavel η απόλυτη Power Cruiser; Πετάξαμε μέχρι το San Diego για να το διαπιστώσουμε.

6hp λιγότεροι, και τι έγινε;


Θα μπορούσε να είχε επιλεγεί καλύτερο μέρος από το San Diego για την παρουσίαση της Ducati XDiavel; Εκεί χτυπάει η καρδιά του μοτοσυκλετιστικού κοινού στο οποίο απευθύνεται η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, στην καλιφορνέζικη σκηνή των Cruiser: Ένα συνονθύλευμα από καθαρόαιμους μηχανόβιους που δηλώνουν πίστη και υποταγή στον δικύλινδρο κινητήρα, μαζί με γιάπηδες και νεόπλουτους που θέλουν να σπάσουν τη μονοτονία της Lambo και του golf cart τους με κάτι διαφορετικό. Άνετα μπορώ να την φανταστώ να στολίζει το γκαράζ του Μπρατ Πιτ, για παράδειγμα.

Αν μένεις στην Καλιφόρνια το γνωρίζεις ήδη (αν όχι σε ενημερώνουμε εμείς), εκεί δεν αστειεύονται σε ό,τι αφορά στην τήρηση των ορίων ταχύτητας. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το μυστικό πίσω από τη φιλοσοφία “Low Speed Excitement” της Ducati. Μπορεί τα νούμερα της νέας Cruiser λοιπόν να είναι πιο χαμηλά, η Ducati όμως δεν έκανε κανένα συμβιβασμό στην σπορ κληρονομιά του brand. Σε αυτό τον παράγοντα, μάλιστα, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα, με το XDiavel να διαθέτει ακόμη περισσότερη ροπή στα 1262cc. Η δύναμη παρ’ όλα αυτά ελαττώθηκε ελαφρώς, από τους 162 στους 156 ίππους. Η πιο ακριβή έκδοση S έχει τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά είναι πιο…φανταχτερή. Οι διαφορές της S δεν είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού, γίνονται όμως αμέσως αισθητές με την τεράστια ροπή της στις χαμηλές στροφές. Στις 2100 σ.α.λ. έχεις στη διάθεσή σου 100Νm ροπής. Και δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί ότι το νέο XDiavel συμμορφώνεται στις προδιαγραφές Euro 4.

Για μεγιστοποίηση τόσο της δύναμης όσο και της ροπής, η Ducati προσφέρει ένα εκτενές – για τα δεδομένα της κατηγορίας – πακέτο ηλεκτρονικών. Το XDiavel διαθέτει το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων της Ducati - Ducati Variable Timing (DVT), ABS, cornering ABS, Traction Control, ακόμη και Launch Control. Αυτό το τελευταίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για χρήση drag racer, και γιατί όχι άλλωστε, αφού το XDiavel έχει τέτοια “κοψιά”. Το Power launch ενεργοποιείται με ένα απλό πάτημα του κουμπιού στη δεξιά μανέτα και ελέγχεται από την ηλεκτρονική μονάδα IMU της Bosch σε τρεις θέσεις.


Πρωινό ξεκίνημα


Έπειτα από ένα πλούσιο – υποχρεωτικά - πρωινό (βρισκόμαστε στις ΗΠΑ, μην το ξεχνάμε) και το παραδοσιακό briefing από τους ιθύνοντες της Ducati σχετικά με το test ride που θα ακολουθήσει, καβαλήσαμε τις σέλες των τριάντα XDiavel που μας περίμεναν, με τους περαστικούς να κοιτάζουν με απορία και περιέργεια. Με το κλειδί στην τσέπη πατάμε το κουμπί της εκκίνησης (αυτό κάτι μας θυμίζει) και ο πίνακας οργάνων φωτίζεται.

Ο ρωμαλέος κινητήρας και τα συναφή ηλεκτρονικά μέρη περικλείονται σε ένα αντιστοίχως εντυπωσιακό πλαίσιο. Η Ducati πολύ σωστά επέλεξε ένα δικτυωτό πλαίσιο trellis design, το οποίο στηρίζεται πάνω σε ένα επιβλητικό μπροστινό σύστημα της Marzocchi, με μονόμπρατσο ψαλίδι και μονό πίσω αμορτισέρ της Sachs.
Με περισσότερη ροπή κι από ένα μικρό φορτηγό, οδηγάμε ομαλά μέσα στην κυκλοφοριακή κίνηση του πρωινού. Έξω από την πόλη οι δρόμοι είναι ακόμη υγροί λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα κι αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη η ώρα να τεστάρουμε τις αρετές του κινητήρα. Πάντως δεν απαιτείται σχεδόν καθόλου προσπάθεια προκειμένου να κρατήσεις τη μηχανή όρθια ενώ οδηγάς με χαμηλή ταχύτητα, κι αυτό είναι ηλίου φαεινότερο αν δεις την τεράστια διαφορά ανάμεσα στο μπροστινό και πίσω ελαστικό, το οποίο έχει πλάτος 240!

Η θέση οδήγησης είναι πολύ άνετη και το traction control σου χαρίζει τη δέουσα αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι όταν οδηγείς σε ολισθηρό οδόστρωμα. Τέλεια!
Οι δρόμοι αρχίζουν και στεγνώνουν. Η Ducati μας υποσχέθηκε μεν “low-speed excitement”, αλλά για την ώρα αυτό που μας εντυπωσιάζει είναι το σπορ σύστημα διεύθυνσης. Παρά το μακρύ μεταξόνιο, η αλλαγή κατεύθυνσης είναι ομαλότατη και η κλίση καθόλου κακή. Όλα αυτά υποστηριζόμενα από την αβυσσαλέα ροπή, αλλά και από την εκπληκτικά καλή πέδηση. Οι αναρτήσεις είναι αρκετά άνετες στο ανώμαλο οδόστρωμα


Εντυπωσιακός κινητήρας


Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο πάνω στο XDiavel παραμένει ο κινητήρας του. Οι μηχανικοί της Ducati έδωσαν ρέστα με αστείρευτη δύναμη και εξαιρετική απόκριση στο γκάζι. Μέχρι τις 2.000 σ.α.λ. λίγα γίνονται, αλλά ανάμεσα στις 3.500 και τις 6.000 μιλάμε για ρουκέτα. Το launch control δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το τεστάρουμε, αφού δεν βρήκαμε κλειστό δρόμο και, καλώς ή κακώς, έπρεπε να σεβαστούμε τα όρια ταχύτητας.

Μετά το διάλειμμα για το - επίσης πλουσιοπάροχο - μεσημεριανό γεύμα (Αμερική είπαμε), φτάνουμε κοντά στα σύνορα του Μεξικού και οι έλεγχοι της τροχαίας είναι εντατικοί. Σε καμία περίπτωση δεν τρέχουμε και δεν πιέζουμε την μοτοσυκλέτα. Απολαμβάνουμε όμως το όμορφο τοπίο και την XDiavel η οποία δείχνει ότι είναι στο στοιχείο της. Καμία ανησυχία για την επιλεγμένη ταχύτητα, απολαμβάνεις απλώς την απανταχού παρούσα δύναμη, την άνετη θέση οδήγησης και τις καλές αναρτήσεις. Και ναι, αυτό είναι “low-speed excitement” και ευχαριστούμε τη Συνοριοφυλακή της Καλιφόρνια που φρόντισε να το μάθουμε.

Επιστρέφοντας πίσω στη βάση μας συναντάμε πάλι κίνηση στους δρόμους. Το XDiavel δεν ανεβάζει θερμοκρασία και συνεχίζει να ρολάρει αθόρυβα, χωρίς να αισθάνομαι ζεστό αέρα στα πόδια μου. Ο συμπλέκτης συνεχίζει να λειτουργεί άψογα και έπειτα από 230 χιλιόμετρα βόλτας γυρίζουμε στο ξενοδοχείο αρκετά ξεκούραστοι, τόσοι εμείς που οδηγήσαμε την απλή έκδοση, όσο και οι συνάδελφοι που οδήγησαν την S. Μόνο που η S είναι πολύ πιο εντυπωσιακή. Η Ducati δημιούργησε μια power cruiser μοτοσυκλέτα, που ξεχειλίζει από στυλ και διαθέτει ένα εκτενέστατο πακέτο ηλεκτρονικών, σε ένα δυναμικό σύνολο.


Νέο στυλ power cruising


Σίγουρα δεν πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα που μπορείς να οδηγήσεις σε πίστα. Αλλά κάποιος που αγαπάει τις μοτοσυκλέτες σίγουρα θα την βάλει στην καρδιά του αμέσως, είτε χάρη στο ντιζάιν της, το παρουσιαστικό της, τη δύναμή της, είτε ακόμα χάρη στον πίσω μεγάλο τροχό της. Και οι εραστές των cruiser και γενικότερα της σπορ οδήγησης θα την λατρέψουν επίσης.

Φυσικά έχει και τα αρνητικά της, τα οποία όμως δεν έχουν να κάνουν με αυτή καθ’ αυτή τη μοτοσυκλέτα, αλλά με το όλο κόνσεπτ της κατηγορίας των power cruiser μοτοσυκλετών. Αλήθεια όμως, ποιος θα θελήσει να αντικαταστήσει τον πίσω 240 τροχό με έναν 180; Πάμε στοίχημα, κανείς.
Το XDiavel είναι δυνατό, αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακά εύκολο στην οδήγηση. Σε αυτό προσθέστε και το γεγονός ότι η Ducati συστήνει σέρβις κάθε 15.000 χλμ ή ανά έτος και καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι το “power cruising” έχει εξελιχθεί σε ένα εντελώς νέο κόνσεπτ μοτοσυκλετισμού το 2016.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Ducati
Μοντέλο XDiavel
Αντιπρόσωπος Kosmocar
Εγγύηση 2 χρόνια
Τιμή Αναμένεται
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, Υ/Ψ, V90, L, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 1262
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 106x71,4
Συμπίεση (:1) 13
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός  με σώματα ψεκασμού ελλειπτικής διατομής, διαμέτρου 56mm της Bosch - Γκάζι Ride by Wire
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1 σε 2 αλουμινίου
Λίπανση υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος, υδραυλικός, υποβοηθούμενος με σερβό και slipper action
Μετάδοση 6 σχέσεων με ιμάντα
Πρωτεύουσα μετάδοση 1,84
1η σχέση 37/15 (2.466)
2η σχέση 30/17 (1.764)
3η σχέση 27/20 (1.35)
4η σχέση 24/22 (1.0905)
5η σχέση 23/24 (1.090)
6η σχέση 22/25 (0.88)
Τελική μετάδοση 28/80 (2.857)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Σχεδίαση Trelis με ατσάλινους σωλήνες  στρογγυλής διατομής και τον κινητήρα ως ενεργό τμήμα
Κάστερ (°) 30
Ίχνος (mm) 130
Μήκος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.615
Ύψος σέλας  (mm) 755
Βάρος (kg) 220
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt) 17,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Marzocchi διαμέτρου 50mm, πλήρως ρυθμιζόμενο. Διαδρομή τροχού, 120mm
Πίσω Mονό αμορτισέρ με μοχλισμό της Sachs, πλήρως ρυθμιζόμενο. Διαδρομή τροχού 110mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-ZR17 σε τροχό με δέκα μπράτσα - Pirelli Diablo Rosso II 
Πίσω 240/45 ZR17 σε τροχό με δέκα μπράτσα - Pirelli Diablo Rosso II 
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες monoblock Μ4-32 της Brembo και cornering ABS της Bosch
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 265mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και cornering ABS της Bosch
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 156/9.500
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/σαλ) 12,8/5.000
   
Εξοπλισμός Θθόνη TFT με ενδείξεις για ηλεκτρονικό στροφόμετρο και κοντέρ, ενδείξεις για φώτα, φλας, λάδι, ψεκασμό, ABS , Riding Modes, Power Modes, DSP, Ducati Safety Pack, Riding modes,Power modes, DSP Ducati Safety Pack (ABS + DTC), RbW, έτοιμο για αντικλεπτικό και DDA

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2016 20:59

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Ducati Scrambler Icon 2015 Test - Ducati Scrambler Urban Enduro 2016 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon