.
Κατηγορία Kymco
Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014 11:33

Test - Kymco UXV 700i 2014 LX

Χωμάτινο… smart!

 

Του Τάκη Μανιάτη

Οδηγάς με υπομονή στην εθνική οδό μέχρι να πλησιάσεις το βουνό. Επιταχύνεις στο χώμα και όλες οι ανωμαλίες εξαφανίζονται, διατηρώντας ταχύτητες “εθνικής”! Βάζεις τα αργά και την τετρακίνηση και σκαρφαλώνεις παντού, φορτώνεις ξύλα ή… κυνηγούς (!!) στην ανατρεπόμενη καρότσα και ανακαλύπτεις ένα διαφορετικό όχημα για τις “άγριες” καιρικές συνθήκες!

 Διαστάσεις smart

“Ανηφορίζω” την εθνική οδό προς την Πάρνηθα, με τον ηλεκτρονικό “κόφτη” να περιορίζει την ταχύτητα στα 75 χιλιόμετρα ανά ώρα. Κόβω λίγο ακόμη για να μην ζορίζω το μοτέρ, και πλέον τα 65 χ.α.ω. στην δεξιά λωρίδα, δημιουργούν ένα μικρό κυκλοφοριακό στην εθνική οδό. Την επόμενη φορά, θα προτιμήσω τους “μέσα” δρόμους ώστε να έχω το κεφάλι μου ήσυχο, και να μην φοβάμαι κάθε φορά που με προσπερνούν από την Λ.Ε.Α. – στην Ελλάδα γαρ, όλα επιτρέπονται. Οι διαστάσεις του νέου UXV 700i LX όμως δεν είναι μικρές για να νιώσω ανασφαλής: Εξωτερικά, το UXV μοιάζει με Smart και χαρακτηριστικά, απέχει κοντά στο ένα μέτρο σε μήκος από τις υπόλοιπες “γουρούνες” της αγοράς αφού πλησιάζει τα τρία μέτρα, ενώ και το ύψος του, στα δύο σχεδόν μέτρα, το κάνει ορατό από μακριά. Αν μη τι άλλο, οι τέσσερις προβολείς που βρίσκονται τοποθετημένοι στο άνω τμήμα του, εντυπωσιάζουν μιας και το κάνουν να δείχνει ως ένα μικρό jeep. Και από προστασία, άλλο τίποτα, αφού διαθέτει κλωβό ασφαλείας, έτσι ώστε, ακόμη και να τουμπάρεις, να βρίσκεσαι ασφαλής στο εσωτερικό του.

Οι ζώνες ασφαλείας θα κρατήσουν τους δύο επιβαίνοντες δεμένους στα καθίσματα, στο εσωτερικό που μοιάζει σημαντικά με αυτοκινήτου – δεν θα το συγκρίνουμε με Mercedes βέβαια, αλλά με ένα Pony, μια χαρά θα συγκρινόταν. Οι δύο θέσεις είναι side by side, δίπλα - δίπλα δηλαδή, κι έτσι νιώθεις οικεία από την πρώτη στιγμή, αν είσαι οδηγός αυτοκινήτου. Διαθέτει κανονικό τιμόνι, αυτοκινητικού τύπου, όχι υδραυλικό όμως, ούτε με κάποια ηλεκτρική υποβοήθηση όπως στο Yamaha Raptor 700, κι έτσι θα χρειαστεί λίγη ώρα να συνηθίσεις το βάρος από την κόντρα των τροχών στην άσφαλτο. Η Kymco έχει εξοπλίσει το UXV 700i με διάφορα καλούδια ώστε να περνάς πιο άνετα την ώρα σου στο εσωτερικό του. Χαρακτηριστικά, η συγκεκριμένη είναι η έκδοση LX, και διαθέτει ποτηροθήκη δια δύο ποτήρια, για να απολαμβάνεις τον καφέ σου!

 Αίσθηση Jeep


Φυσικά δεν αρκούν δύο ποτηροθήκες για να νιώσεις ότι βρίσκεσαι μέσα σε αυτοκίνητο. Αλλά, όταν είσαι κρυμμένος από τα στοιχεία της φύσης πίσω από ένα παρμπρίζ - στο οποίο όμως απουσιάζουν οι υαλοκαθαριστήρες, έχεις ταμπλό με όργανα, διακόπτη φλας και κόρνα στο τιμόνι, πετάλι γκαζιού και φρένου, τότε δεν απέχει πολύ. Ένα μικρό jeep, βολικό και εύχρηστο για κάθε διαδρομή που θέλεις να διανύσεις εκτός δρόμου!
Το λιτό – για αυτοκίνητο – εσωτερικό, διαθέτει και εισαγωγή ζεστού αέρα από τον κινητήρα, αλλά αν έχεις κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, γρήγορα θα ψάχνεις να βρεις από πού κλείνει για να μην μυρίζεις τα καυσαέρια. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ανάλογος διακόπτης όπως στους εξαερισμούς των αυτοκινήτων, κι έτσι, το ανοιχτό παράθυρο κρίνεται αναγκαστική επιλογή. Τα παράθυρα του UXV, όπως και οι πόρτες, ανήκουν στον προαιρετικό εξοπλισμό, μαζί με την υφασμάτινη οροφή. Τοποθετούνται με φερμουάρ, και μπορείς να έχεις ανοιχτό μόνο το παράθυρο αν θέλεις, το οποίο διπλώνει σε ειδική σχισμή.

Οι “πόρτες” είναι αρκετά χρήσιμες, μιας και κρατούν μακριά τις ελάχιστες λάσπες που μπορεί να φτάσουν στους επιβαίνοντες. Για κρύο και βροχή, δεν το συζητώ, είναι αναγκαστική επιλογή, και ένας πολύ σημαντικός λόγος για να τοποθετήσεις αυτά τα after market αξεσουάρ και να απολαμβάνεις την βόλτα σου στην εξοχή!
Το UXV 700i LX, διαθέτει προστατευτικά κάγκελα στο μπροστινό τμήμα, κι έτσι δεν θα φοβηθείς μην το γδάρεις ή το χτυπήσεις σε εκτός δρόμου διαδρομές. Η απόσταση που απέχει από το έδαφος, είναι ιδανική για να βγαίνεις εκτός δρόμου, σε πλαγιές ή σε διαδρομές με νεροφαγώματα, αφού δύσκολα θα ακουμπήσει στο έδαφος το κάτω τμήμα του. Ωστόσο, αν και στο εσωτερικό υπάρχει ειδοποίηση για 15 μοίρες κλίση ανόδου, το UXV άνετα θα σκαρφαλώσει σε μεγαλύτερες ανηφόρες, αλλά αρχικά, θα σε προβληματίσει το μικρό – για jeep – μήκος, και η αίσθηση του ότι, δεν μπορείς να σηκωθείς προς τα εμπρός, για να βοηθήσεις με το βάρος σου, όπως στις απλές γουρούνες.

 Άνεση στην πορεία


Η άνεση στην πορεία σε δασικούς χωματόδρομους είναι πολύ μεγάλη. Οι τροχοί με τα χωμάτινα ελαστικά των 25 ιντσών πλάτος στους αλουμινένιους τροχούς 12 ιντσών, αναλαμβάνουν να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των ανωμαλιών. Μπορείς να κινείσαι με ταχύτητες στα 60 χ.α.ω. σε δασικό χωματόδρομο, με πέτρες, νεροφαγώματα και λακκούβες, και να νιώθεις ότι είσαι σε άσφαλτο. Δεν νοιάζεσαι για τις ανωμαλίες, ούτε προσπαθείς να τις αποφύγεις. Τα ελαστικά και οι ρυθμιζόμενες ως προς την προφόρτιση των ελατηρίων τέσσερις αναρτήσεις, φροντίζουν για την άνεση και την διατήρηση των τροχών στο έδαφος. Το αμάξωμα δεν κινείται καθόλου. Παρά τα 537 (!!) κιλά του, το UXV 700i LΧ παραμένει σταθερό, ισοπεδώνει ότι βρει στο πέρασμά του, και δεν παίρνει κλίσεις, λόγω της αντιστρεπτικής δοκού που διαθέτει στο πίσω τμήμα. Οι ανεξάρτητες αναρτήσεις συμβάλλουν και αυτές, και το αποτέλεσμα, για βόλτες ανεξαρτήτως ταχύτητας, γίνονται απόλαυση. Δεν κολλάς κάπου, κινείσαι γρήγορα σε λάσπες, χωρίς καν να χρειαστεί η επιλογή της τετρακίνησης. Χώνεσαι σε δασικά σημεία, απάτητα, με γρασίδι και πέτρες, με λάσπες και δυσκολίες, και ούτε εκεί χρειάζεσαι βοήθεια από τους τέσσερις τροχούς.

Την τετρακίνηση θα την βάλεις μόνο αν έχει μεγάλο εμπόδιο μπροστά και κόντρα, ή για σιγουριά, στις βαθιές νερολακκούβες – εκεί όπου το νερό φτάνει και μπαίνει στο πάτωμα. Ακόμη και τα κοντά διαφορικά να επιλέξεις από τον λεβιέ, το UXV θα τα εκμεταλλευτεί, απλά για να απλώσει πιο ομαλά την απόδοση του κινητήρα. Αυτός, ο μονοκύλινδρος υγρόψυκτος με τεχνολογία G5, όπως και στα scooter της Kymco, αποδίδει 20 ίππους, αλλά για το χώμα, επιλέγεις χαρτογράφιση, η οποία ανεβάζει την απόδοση στους 45 ίππους. Αν και δεν θα σου χρειαστούν, καλό είναι να υπάρχουν, αφού ακόμη και με τους 20, ανεβαίνει ανηφόρες άνετα, και αν το ζορίσεις, χωρίς κανένα πρόβλημα. Κοντές σχέσεις, τετρακίνηση και πας παντού, και για τα δύσκολα, έχεις και το κλείδωμα των διαφορικών, να σε βγάλουν από όπου θες. Και φυσικά, μία δυνατή όπισθεν για κάθε χρήση

Επιστροφή στην πόλη

Η επιστροφή στην πόλη δεν είναι το καλύτερο του UXV 700i LX, αφού οι διαστάσεις του, σε αναγκάζουν να κινείσαι σε μία ολόκληρη γραμμή πίσω από τα αυτοκίνητα. Ο θόρυβος μέσα στην καμπίνα όταν ο κινητήρας δουλεύει σε υψηλές στροφές σου θυμίζει ότι το όχημα προτιμά να κινείται σε αργές διαδρομές, ανεξάρτητα με την ποιότητα του εδάφους.
Είναι κατασκευασμένο για να το έχεις στο εξοχικό σου, στο βουνό, ή στο νησί. Να έχει χιονίσει, να έχουν αποκλειστεί όλοι, κι εσύ να κινείσαι με άνεση στα χιόνια, στις λάσπες, ανάμεσα από σταματημένα και εγκλωβισμένα οχήματα. Να μεταφέρεις ξύλα και κάθε λογής προμήθειες στην καρότσα, η οποία διαθέτει και ανατροπή για να τα ρίξεις στην αυλή σου! Δεν θα κολλήσει πουθενά, και θα γίνει το απόλυτο εργαλείο για άγριες μετακινήσεις.
Η έκδοση LX που εισάγεται στην Ελλάδ περιλαμβάνει ζάντες αλουμινίου, κοτσαδόρο, ποτηροθήκη και το αμάξωμα είναι βαμμένο σε μεταλλική βαφή, ενώ διαθέτει και παρμπρίζ, υφασμάτινη οροφή αλλά και πόρτες, όλα αυτά με πρόσθετο κόστος που πλησιάζει τα 1.500euro.
Με γνώμονα την αντοχή στην σκληρή χρήση, μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό εργαλείο για κυνηγούς, επαγγελματίες που έχουν ανάγκη ένα τέτοιο “μηχάνημα”. Έχει κοτσαδόρο, δέχεται εργάτη, και με το κόστος στα 12.500euro (αρχική τιμή), θα βρει ανταπόκριση από αυτούς που πραγματικά το χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Kymco
Μοντέλο UXV 700i LX
Εισαγωγέας Mototrend
Τιμή 12.500euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, 4Τ, DOHC, υγρόψυκτος
Κυβισμός (cc) 694,6
Τροφοδοσία Ψεκασμός 
Μετάδοση Αυτόματη
Σχέσεις High - low μηχανική επιλογή, Reverse
Επιλογή κίνησης Ηλεκτρική, 4x4, 2x4, lock
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός
Μετάδοση Συνεχώς μεταβαλλόμενη με ιμάντα
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό
Μήκος (mm) 2.870
Ύψος  (mm) 1.850
Πλάτος (mm) 1.480
Μεταξόνιο (mm) 1.910
Βάρος (kg) 537
Ρεζερβουάρ (lt) 32
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεξάρτητη ανάρτηση με διπλά ψαλίδια, ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου
Πίσω Ανεξάρτητη ανάρτηση με διπλά ψαλίδια, ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου, αντιστρεπτική δοκός
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι
Πίσω Δύο δίσκοι
Ελαστικά
Μπροστά 25x8-12
Πίσω 25x10-12
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (hp/σ.α.λ.) 20 / 4.000 (45/4.5000 για off road)
Ροπή εργοστασίου (Nm/σ.α.λ.) 37,1 / 3.750

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014 16:46

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Kymco Maxxer 450i
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon