.
Κατηγορία Kymco
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 00:09

Test – Kymco Maxxer 450i

 

Τρακτέρ racing!

 
Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Νίκος Προβιάς

Πλαγιολισθαίνεις με το τιμόνι κλειδωμένο ανάποδα, και το σώμα σου έξω από την γουρούνα της Kymco, πατώντας το γκάζι-ανάποδη σκανδάλη στο τέρμα. Με πλήρη έλεγχο χαράζεις τη στροφή και χώνεσαι απροβλημάτιστα ανάμεσα σε βράχια και κορμούς. Επιλέγεις τετρακίνηση, σκαρφαλώνεις σαν κατσίκι, κι αν κολλήσεις κάπου, βάζεις όπισθεν και έφυγες! Η Maxxer 450i της Kymco συνδυάζει με τον πιο άριστο τρόπο το παιχνίδι και την διασκέδαση με τις εξερευνητικές ανησυχίες, κι όλα αυτά, με ασφάλεια!

Λίγο απ’ όλα!


Γουρούνα, ATV ή Quad; Ποιες οι διαφορές τελικά ανάμεσα στα προαναφερθέντα υποκοριστικά, και γιατί να επιλέξεις ένα από αυτά; Η Kymco, με την Maxxer δεν θα σταθεί απλά στον χαρακτηρισμό που ταιριάζει στο “εργαλείο” της, μιας και πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ καλό εργαλείο. Η Maxxer 450i δείχνει οπτικά σαν αγωνιστική με τα πεταχτά φτερά της, με τις αιχμηρές γωνίες και την επιθετική όψη. Διαθέτει βέβαια τον εξοπλισμό δρόμου, φώτα, φλας, και βγάζει και πινακίδα για νόμιμη κυκλοφορία. Αλλά βλέπεις ότι κάτι της λείπει, δεν είναι σαν τα υπόλοιπα αδέλφια της, τα MXU, που καλύπτονται σε μεγαλύτερο μέρος από πλαστικά περιφερειακά, προστατεύοντας καλύτερα τον αναβάτη από λάσπες. Κι όμως, η Maxxer, είναι οπλισμένη σωστά για κάθε είδους παιχνίδι, με ποδιές στο πίσω τμήμα των ποδιών, στα ψαλίδια, ατσάλινο σκελετό στο μπροστινό μέρος για τα χτυπήματα, αλλά και μία πολύ χρηστική υποδοχή για κοτσαδόρο στο πίσω μέρος!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κοιτώντας το ετοιμοπόλεμο αυτό εργαλείο, διαπιστώνεις ότι δεν διαθέτει κανονικό γκάζι, αλλά τύπου ανάποδης σκανδάλης, το οποίο πιέζεις με τον αντίχειρα. Κι επίσης, διαθέτει αυτόματο κιβώτιο, με μακριές και κοντές σχέσεις, αλλά και όπισθεν, και επιλογή πίσω κίνησης ή τετρακίνησης, με το πάτημα ενός κουμπιού! Πάμε ξανά: Επιθετική όψη, ντυμένο πολεμικά, με δυνατότητες και χαρακτήρα “εργαλείου” και αγροτικού μηχανήματος. Το κατάλληλο παιχνίδι για όλους!

Δυνατότητες τρακτέρ

Η Kymco εξόπλισε το Maxxer με νέο κινητήρα, χωρητικότητας 449 κυβικών και απόδοσης 33,5 ίππων. Είναι μονοκύλινδρος υγρόψυκτος και χρησιμοποιεί ψεκασμό για την τροφοδοσία του. Με την αυτόματη μεταβαλόμενη μετάδοση τύπου CVT που γίνεται μέσω ιμάντα και καταλήγει σε άξονα, θα διευκολύνει σημαντικά στην οδήγηση ακόμη και τον πιο άπειρο. Πατάς την σκανδάλη και ξεκινάς, νευρικά, δυνατά, νιώθεις ότι έχει δύναμη και δεν είναι απλά ένα παιχνιδάκι. Η Kymco δεν στόχευε να κατασκευάσει το απόλυτο εκτός δρόμου μηχάνημα, και αυτό είναι εξ αρχής ξεκάθαρο, μιας και δεν διαθέτει κιβώτιο ταχυτήτων και συμπλέκτη. Το γεγονός ότι είναι αυτόματο, και το οδηγάς απλά πατώντας γκάζι, διευκολύνει πολύ την κυκλοφορία. Τα δοντάκια του τα δείχνει όμως, και η ροπή, που είναι το σημαντικότερο σε τέτοιου είδους οχήματα, ξεχειλίζει. Κινείσαι μόνο με πίσω κίνηση συνεχώς και διαπιστώνεις ότι πετάγεται άνετα μπροστά στο απότομο άνοιγμα του γκαζιού, ενώ μόλις το ηλεκτρονικό στροφόμετρο περάσει τις μεσαίες στροφές, αρχίζεις τα παντιλίκια, αν βρίσκεσαι σε χώμα.

Η ροπή του είναι αρκετή για να βοηθήσει τις εκτός δρόμου βόλτες, μιας και, κινούμενος αργά σε ανηφόρες, νιώθεις τους τροχούς να γαντζώνουν και να σκαρφαλώνουν την Maxxer. Κάπου εκεί αναρωτιέσαι τι χρειάζεται πραγματικά η κοντή σχέση μετάδοσης, αλλά και η τετρακίνηση, μιας και σκαρφαλώνει υποδειγματικά! Η κοντή σχέση μετάδοσης, σε συνδυασμό με την τετρακίνηση που εμπλέκεται ηλεκτρικά με το πάτημα του αντίστοιχου μπουτόν στο δεξί άκρο του τιμονιού, βοηθούν στην ξεκούραστη λειτουργία του κινητήρα, και την αργή αναρρίχηση. H Maxxer μετατρέπεται σε ένα τρακτέρ που σκαρφαλώνει άνετα, αφήνοντας τους τροχούς να μετρούν κάθε εκατοστό του εδάφους, δίχως σπινάρισμα.

Τσαμπουκάς τουρίστας

Αν και απουσιάζουν οι σχάρες τόσο στο μπροστινό τμήμα, όσο και στο πίσω, που θα βοηθούσαν για φόρτωμα ή δέσιμο αποσκευών, ακόμη και τοποθέτηση μεγάλης βαλίτσας, ο χαρακτήρας της Maxxer 450i είναι και εκδρομικός. Λέμε και, γιατί δεν είναι μόνο αυτός. Όποιος άλλωστε θέλει αποκλειστικά τέτοιο χαρακτήρα βέβαια, μπορεί να γλυκοκοιτάξει την σαφώς πιο τουριστική MXU. Τα ανεξάρτητα ψαλίδια που χρησιμοποιεί και στους τέσσερις τροχούς, οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις με τις μεγάλες διαδρομές, η μεγάλη απόσταση από το έδαφος βοηθούν στην άνετη κίνηση εκτός δρόμου της Maxxer. Η άνεση είναι το πρώτο που διαπιστώνεις όταν την οδηγάς, αφού, ακόμη και αν προσπαθήσεις να ανέβεις πεζοδρόμιο, θα το καβαλήσεις δίχως καν να νιώσεις την συμπίεση.

Τόσο άνετα. Ακόμη και στο χώμα, στο βουνό, πάνω σε πέτρες ή βράχους, η Maxxer θα απορροφήσει άνετα το μεγαλύτερο μέρος του χτυπήματος πρωτού ειδοποιήσει τον αναβάτη πως “κάτι πέρασε από κάτω”. Προσφέρει άνεση, και μέσω αυτής, ασφάλεια στον χρήση, ο οποίος μπορεί να βασίζεται σε αυτό το θετικό στοιχείο και να κινείται γρήγορα στην διαδρομή του. Όσο και αν ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα, στέκεται αξιοπρεπώς στην πορεία που έχεις επιλέξει, χωρίς να χάνεις την γραμμή που έχεις επιλέξει. Κρατάς το γκάζι στο τέρμα, πλασάρεσαι στην στροφή και αφήνεις το πολύ καλό πλαίσιο και τις ανεξάρτητες αναρτήσεις να κάνουν τα υπόλοιπα. Στην ιπποδύναμη που διαθέτει, το σύνολο λειτουργεί πολύ καλά και δείχνει ότι έχει γίνει μελέτη ώστε να ταιριάζει σωστά η απόδοση, προσφέροντας ασφάλεια. Σε κανένα σημείο ο αναβάτης δεν θα νιώσει έλλειψη ασφάλειας, ή ακόμη πως η Maxxer δεν καταφέρνει να τα βγάλει πέρα.

Το πλαίσιο, οι αναρτήσεις και η γεωμετρία του, αντέχουν πολλή περισσότερη δύναμη, και αυτό είναι φυσικά πλεονέκτημα στην γρήγορη οδήγηση. Ασφάλεια προσφέρουν και τα συνδυασμένα φρένα, τα οποία πατώντας το μπροστά ή το πίσω, από τις μανέτες, ενεργούν σε μικρό ποσοστό αντίστοιχα, υποβοηθώντας το φρενάρισμα. Το κορυφαίο φρενάρισμα βέβαια γίνεται με το πάτημα του ποδόφρενου, που βρίσκεται στο δεξί μέρος, το οποίο ενεργοποιεί και τα τρία δισκόφρενα, βεντουζάρωντας την γουρούνα στο έδαφος.

Απόλαυση στην βόλτα

Όμως, τα 279 κιλά, ξεκαθαρίζουν ότι θα σε κουράσουν γρήγορα αν προσπαθήσεις να κινηθείς σε σβέλτους ρυθμούς. Μπορείς να το κάνεις, αλλά τα χέρια σου θα ταλαιπωρηθούν από την προσπάθεια να κοντρολάρουν την γουρούνα της Kymco. Η τετρακίνηση και οι αργές σχέσεις, ο ροπάτος και δυνατός κινητήρας, και η ανεξάρτητη ανάρτηση, είναι τα σημεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσεις. Σε συνδυασμό με το ψηλό τιμόνι και την άνετη τουριστική θέση που δημιουργεί αυτό, ο αναβάτης μπορεί να ξεκινήσει το πρωί για να ανακαλύψει κάθε κρυμμένη πτυχή στα κοντινά βουνά. Το τιμόνι κόβει αρκετά, τόσο για να ελίσσεσαι ανάμεσα σε σπαρμένα βράχια, περνάς άνετα από μονοπάτια, ακόμη και από αυτά που κινούνται enduro μοτοσυκλέτες, αρκεί να έχεις επιλέξει από πριν που θα πατήσουν οι τροχοί σου.

Μπορείς να κάνεις “trial” σε πολύ ανηφορικές διαδρομές, αλλά και να το γυρίσεις επί τόπου, σε σημεία που δεν “βγαίνει”, δίχως να φοβάσαι μην τουμπάρει. Δύσκολα σηκώνει τροχό αν δεν το θες, και αυτό είναι πολύ βασικό στις εξορμήσεις. Είναι μαλακό σαν σύνολο, κι έτσι σε βοηθάει να βολτάρεις σε απάτητα εδάφη, περιορίζοντας την κούραση. Η ήρεμη λειτουργία του μονοκύλινδρου, σε συνδυασμό με την απλότητα κατά την οδήγηση, κάνουν την Maxxer 450i να μοιάζει με το ιδανικό παιχνίδι, που θα ήθελες να υπάρχει μόνιμα στο γκαράζ σου. Κι όταν τελειώσεις με τις εξερευνήσεις, θα επιστρέψεις άνετα στο σπίτι με σταθερή ταχύτητα στα 80χ.α.ω.,  λίγο πριν τα 93-94χ.α.ω. στα οποία ενεργοποιείται ο κόφτης και περιορίζει εκεί την τελική. Ακόμη και σε αυτά τα χιλιόμετρα, θα νιώσεις ασφαλής και με πλήρη έλεγχο της γουρούνας, με μία μόνο μικρή ασάφεια από τα “ξεφούσκωτα” για τις εκτός δρόμου ανάγκες, ελαστικά. Και όταν θα επιστρέψεις, θα ανακαλύψεις ότι στο δεκαπεντάλιτρο ρεζερβουάρ, θα έχεις ακόμη καύσιμα όχι για μία, αλλά και περισσότερες εξορμήσεις!

Γονίδια τρακτέρ

Του στραβού το δίκιο να λέγεται: Οι ζάντες είναι άθλιες, όχι από κράμα ή αντοχή, αλλά από εμφάνιση. Είναι νίκελ και γυαλιστερές, και σε κάνουν να νιώθεις ότι το βράδυ θα εμφανίζεται από κάτω blue light και από πάνω ντισκομπάλα, και θα “παίζουν” οι αναρτήσεις στο ρυθμό. Ας το πιούμε όμως, μιας και ζάντες υπάρχουν στο εμπόριο –είναι και προσωπική άποψη άλλωστε αυτή. Το θέμα είναι, ότι καθυστερήσαμε όσο μπορούσαμε την επιστροφή της Maxxer 450i στην αντιπροσωπεία.

Μας έφτιαξε την ώρα, την μέρα, την εβδομάδα που την οδηγήσαμε. Απολαύσαμε μαζί της τον Υμηττό όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί, αργά, άνετα, απολαυστικά. Έχει και άλλες χάρες το βουνό, εκτός από το τέρμα γκάζι, και πάνω σε μία γουρούνα σαν την Maxxer, μπορείς να την απολαύσεις μονός ή διπλός, μοιράζοντας έτσι τη χαρά σου, αλλά και τα χρώματα και τις μυρωδιές του βουνού. Η Kymco κατάφερε με την Maxxer 450i να δημιουργήσει μία γουρούνα που σε προβληματίζει όμως, μιας και βρίσκεται πολύ κοντά στην MXU σαν στυλ. Είναι επιθετική στο άνω τμήμα, με τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες τρακτέρ, στο κάτω. Και αυτό είναι που την ξεχωρίζει, και της δίνει αυτόματα τον δικό της χαρακτήρα. Άλλωστε η τιμή διαφέρει μεταξύ τους μόλις 10euro (Maxxer 450i -7800euro, MXU 450i – 7790euro)!

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
BikeIt.gr Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Απριλίου 2012 01:14

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Kymco UXV 700i 2014 LX
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube