Κατηγορία Dinli
Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012 00:02

Test – Dinli Centhor 700S

 

Εκδρομική, τουριστική, απολαυστική!

 


Μέσα από τα κλαριά, σπρώχνοντας τα φύλλα και ανοίγοντας δρόμο πάνω στα πουρνάρια, η νέα Dinli Centhor 700S μπορεί να κινείται με άνεση και χάρη, διασκεδάζοντας τον αναβάτη. Με δυνατότητες, εξοπλισμό και ποιότητα που θα ζήλευαν και οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές αλλά στην μισή σχεδόν τιμή, η Dinli δίνει τη δυνατότητα σε όλους να απολαύσουν… τετρακίνηση!

Άνεση για δύο


Η Ταϊβανέζικη Dinli ύστερα από 30 χρόνιας ζωής, προσφέρει στην αγορά μία γουρούνα που κάνει τους μεγάλους Ιάπωνες και Αμερικανούς κατασκευαστές, να συγκεντρώνονται ξανά στα σχεδιαστήριά τους! Το 2003 η Dinli εξαγόρασε την Cannondale, η οποία κατασκεύαζε αγωνιστικά ATV, και λίγο πριν είχε δημιουργήσει την πρώτη motocross με ψεκασμό και ανεστραμμένη κεφαλή στον κινητήρα –όπως το YZ 450 F του 2010! Η τεχνογνωσία αυτή μεταφέρθηκε στα ATV της Dinli, η οποία στηρίζει την ποιότητά των προϊόντων της κατασκευάζοντας στα εργοστάσιά της το 98% των εξαρτημάτων. Και η ποιότητα αναβλύζει, και την βλέπεις σε κάθε σημείο της Centhor 700S, η οποία είναι η μεγαλύτερη πρόταση της Dinli για τουριστική και αγροτική χρήση. Έχει άριστα πλαστικά περιφερειακά τα οποία με το πορτοκαλί χρώμα τονίζουν την ποιότητά τους, την άριστη εφαρμογή και την πλήρη κάλυψη από λάσπες και νερά. Η γουρούνα της Dinli αποτελεί μία τουριστική πρόταση κάτι που μπορεί να κάνει και με δύο επιβαίνοντες, μιας και είναι η μοναδική που έχει άδεια και για συνεπιβάτη και εκδίδει πινακίδα κυκλοφορίας για νόμιμη κίνηση στο δρόμο.

Μάλιστα, διαθέτει μακριά και άνετη σέλα, όπως και μεγαλύτερο μήκος συνολικά, κατά 11,2 εκατοστά, σε σχέση με την sport εκδοχή της, Centhor 800 Sport Evolution (αναμένεται μακρύτερη, κατά 11,8 εκατοστά έκδοση, με κωδική ονομασία L). Με το έξτρα μήκος, δημιουργείται και έξτρα χώρος στην περιοχή των μαρσπιέ, που επιτρέπει μέχρι και την ύπαρξη πλαστικών σκαλοπατιών, ως μαρσπιέ για τα πόδια του συνεπιβάτη. Η Centhor 700 είναι καλυμμένη στο μεγαλύτερο σημείο της από πλαστικά, ακόμη και στον χώρο των μαρσπιέ, τα πλαστικά δεν θα αφήσουν πέτρες ή νερά να φτάσουν στα πόδια των επιβαινόντων. Γενικά, η άνεση πάνω της είναι δεδομένη, μιας και κάθεσαι αναπαυτικά, βρίσκεις τα χειριστήρια άνετα, και ξεκινάς την βόλτα σου στο βουνό.

Full εξοπλισμός

Η περιήγηση στο βουνό με μία τέτοιου είδους γουρούνα, προυποθέτει κάποια υποδομή, την οποία η Dinli έχει…. εξαντλήσει! Στο μπροστινό και πίσω τμήμα, συναντάμε δύο ευμεγέθεις σκάρες, βαμμένες στο μαύρο χρώμα, οι οποίες εκτός ότι δίνουν τουριστικό χαρακτήρα, βολεύουν για μεταφορά αντικειμένων, δέσιμο αποσκευών, ή τοποθέτηση βαλιτσών, από τον έξτρα εξοπλισμό της εταιρίας. Παράλληλα, συναντάμε δύο θήκες εκατέρωθεν της σέλας, οι οποίες ασφαλίζουν με δίχτυα για πρόσδεση αντικειμένων. Η Dinli έχει τοποθετήσει άλλη μία θήκη για φύλαξη εγγράφων / κινητών, στο μπροστά δεξί μέρος, η οποία κλειδώνει για ασφάλιση. Κλειδώνουν επίσης τόσο η τάπα του ρεζερβουάρ, όπως και το τιμόνι, έτσι ώστε ο αναβάτης να αισθάνεται ασφάλεια στην καθημερινή χρήση.

Η Centhor 700S διαθέτει ένα πολύ χρηστικό ηλεκτρονικό πολυόργανο, στο οποίο εμφανίζονται οι προεπιλεγμένες σχέσεις μετάδοσης του αυτόματου κιβωτίου, τα χιλιόμετρα, η θερμοκρασία, το στροφόμετρο, το κοντέρ, η θερμοκρασία, ενώ υπάρχει και μερικός χιλιομετρητής. Υπάρχουν μέχρι και δύο παροχές για ρεύμα 12V ώστε να μπορούν να συνδεθούν φορτιστές κινητών ή GPS αν χρειαστεί. Στα χειριστήρια ο αναβάτης θα βρει δεξιά του, το γκάζι τύπου “ανάποδη σκανδάλη”, το μπουτόν απ’ όπου ηλεκτρονικά εμπλέκεται η τετρακίνηση, ενώ δεξιά, τους απλούς διακόπτες για φώτα φλάς και κόρνα, όπως και το χειρόφρενο για ασφάλιση σε κατηφόρες. Η Dinli Centhor, είναι αυτόματη, και διαθέτει λεβιέ επιλογής της μακριάς σχέσης (H), της κοντής (L) της όπισθεν (R), νεκράς (N) και parking (P). Η τελευταία επιλογή γίνεται συνδυαστικά με το χειρόφρενο, αν και από μόνη της αρκεί για να συγκρατήσει την Centhor στην θέση της. Η συγκεκριμένη Centhor είναι η 700S και διαφέρει από αυτήν χωρίς το S, από τα έξτρα ελαστικά Big Horn της Maxxis τα οποία κοστίζουν σαν αγορά 200euro η τετράδα, και την ύπαρξη εργάτη, με δυνατότητα έλξης 3.000 κιλών. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένου του κοτσαδόρου με δυνατότητα έλξης 690 κιλών, της ανοξείδωτης εξάτμισης, και των αλουμινένιων τροχών, παραμένουν ίδια.

Γρήγορη και φιλική

Πολλά υποσχόμενη είναι η κατασκευή της Dinli Centhor 700, με τα πολύ γερά αλουμινένια ψαλίδια σε μπροστινούς και πίσω τροχούς, και τις ανεξάρτητες αναρτήσεις, να τονίζουν την άγρια φύση της. Είναι μία γερή κατασκευή έτοιμη να ανταπεξέρθει και στις πιο σκληρές συνθήκες, και με το ατσάλινο πλαίσιο. Με την αντιστρεπτική δοκό που έχει τοποθετηθεί για να μειώσει τις κλίσεις, η Centhor είναι έτοιμη για πολλά παιχνίδια. Ο μονοκύλινδρος κινητήρας έχει χωρητικότητα 700 κυβικών, διαθέτει ψεκασμό (υπάρχει έκδοση και με καρμπυρατέρ) και έχει δοθεί έμφαση στην ομαλή “ροπάτη” λειτουργία του. Η μετάδοση είναι αυτόματη, τύπου CVT, και ο αναβάτης έχει να ασχοληθεί μόνο με την επιλογή της κατάλληλης σχέσης από το λεβιέ, και να ανοίξει το γκάζι. Η Centhor 700S ξεκινάει γρήγορα, ακόμη και με ένα μικρό πάτημα της σκανδάλης, δείχνοντας ότι έχει τσαγανό, πετάγεται μπροστά σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού και επιταχύνει άμεσα. Παρά τα 298 κιλά της, φεύγει γρήγορα και δείχνει ότι οι 45 ίπποι είναι αρκετοί για σβέλτη μετακίνηση. Χωρίς να βάζει φωτιά στο έδαφος, αν την έχεις στην πίσω κίνηση, σπινάρει άνετα, ακόμη και τα “τακουνάτα” Maxxis.

Η βόλτα μαζί της σε δασικούς δρόμους έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί μπορείς να αναπτύξεις μεγάλες ταχύτητες που να φτάσουν ακόμη και τα 100 χ.α.ω., λίγο πριν την τελική της, δίχως να αισθάνεσαι ανασφάλεια. Το μικρό της πλάτος όμως, στις απότομες στροφές, επιφυλάσσει σήκωμα του εσωτερικού τροχού, το οποίο, όσο κλείνει η ακτίνα στροφής, αυξάνεται. Ευθύνεται η αντιστρεπτική δοκός γι’ αυτό, αφού περιορίζει τις κλίσεις της γουρούνας, αυξάνοντας όμως το σήκωμα τροχών, που σε καμία περίπτωση δεν μας δυσκόλεψε. Αντίθετα, μας έδωσε περιθώρια να παίζουμε σε κάθε ρυθμό, δίνοντας με ασφάλεια την απόλαυση της οδήγησης, ακόμη και σε μικρές ταχύτητες. Η άνεση με δύο επιβαίνοντες είναι δεδομένη, αφού τους χωράει άνετα στην μεγάλη και βολική σέλα, δίχως να πιέζεται κάποιος. Ούτε όμως δυσανασχετεί σε τέτοια χρήση, μιας και ο κινητήρας των 700cc λειτουργεί άνετα, ομαλά, ξεκούραστα. Η ροπή του είναι μεγάλη και βοηθάει στην επιτάχυνση και την διατήρηση ταχύτητας στα 70-90 χ.α.ω., ανεξάρτητα αν κινείται στην άσφαλτο ή στο χώμα. Μόνο στην άσφαλτο θα ενοχληθεί ο αναβάτης από το θόρυβο των ελαστικών, που λογικά κιόλας, περιορίζουν και τις ταχύτητες, αλλά και το φρενάρισμα.

Άνεση παντού!

Η πραγματική απόλαυση με το Dinli Centhor 700S έρχεται όταν μπαίνεις σε εκτός δρόμου διαδρομές. Όπου και να θες να πας, όπως και αν είναι η διαδρομή, το Centhor θα περάσει, άνετα και ξεκούραστα. Περνάς πάνω από σπαρμένες πέτρες, σε χωράφι, σε “βραχόκηπο” και πραγματικά δεν καταλαβαίνεις τι πατάνε οι τροχοί. Είναι το μεγάλο προφίλ των ελαστικών, είναι οι μακριές αναρτήσεις που δεν καταναλώνουν ποτέ τη διαδρομή τους, κι έτσι, ο αναβάτης αισθάνεται ότι πλέει πάνω σε ένα σύννεφο. Η αίσθηση είναι σαν να κινείσαι πάνω σε ένα στρώμα νερού, και από κάτω πραγματικά γίνεται χαλασμός. Ανοίγεις το γκάζι και ορμάς, και η Dinli σε αφήνει να απολαύσεις οδήγηση, με ασφάλεια, δίχως φόβο. Παραμένει σταθερή και ακλόνητη σε κατεστραμμένες διαδρομές, κι έτσι σου ανοίγει η όρεξη για περισσότερα παιχνίδια. Επιλέγεις τετρακίνηση, βάζεις και τα αργά διαφορικά, στο Low, και μπορείς να κινηθείς σε μεγάλες ανηφόρες, χαλαρά, με τον κινητήρα να γουργουρίζει. Μπορείς να ανέβεις ούτως ή άλλως ακόμη και με απλή τετρακίνηση, ακόμη και με πίσω κίνηση. Απλά, λόγω βάρους, αν κόψεις γκάζι, οι τροχοί θα σπινάρουν.

Αντίθετα, με τα αργά διαφορικά, θα σκαρφαλώσει ξεκούραστα παντού, και θα νιώθεις τους τροχούς να αρπάζουν το έδαφος σαν νύχια από πούμα. Επιπρόσθετα, η Dinli έχει εφοδιάσει την Centhor με το σύστημα Dinli on demand, που αφορά στη επιλογή κλειδώματος των διαφορικών εν κινήσει, με μικρή ταχύτητα. Αυτό, δίνει τη δυνατότητα lock στους τροχούς, έτσι ώστε να προσπελάσεις και το πιο άβατο σημείο. Είμαστε περίεργοι για το σημείο που θα το χρησιμοποιήσεις βέβαια, μιας και η Centhor περνάει από παντού! Αλλά και να μην περάσει, έχεις τον εργάτη που μπορεί να δεθεί σε κάποιο σταθερό σημείο και να σε τραβήξει από όποιο κόλλημα παρουσιαστεί.

Εκδρομική και τουριστική

Αν και το τιμόνι του λειτουργεί μηχανικά, είναι εύκολο στον χειρισμό, ακόμη και σε σημεία όπου οι τροχοί σκαλώνουν πάνω σε βράχους. Για περισσότερη ευκολία, διατίθεται το σύστημα ηλεκτρικής υποβοήθησης EPS, για ευκολία χειρισμών, με έξτρα κόστος (ίδιο σύστημα με αυτό που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι γνωστοί κατασκευαστές ATV). Η μεγάλη απόσταση από το έδαφος, στα 295mm αφήνει περιθώρια για εξερεύνηση κάθε διαδρομής. Μπορείς να κινηθείς ανεξέλεγκτα εκτός δρόμου, να περάσεις πάνω από βράχους και πέτρες που αρχικά νομίζεις ότι θα χτυπήσουν την Centhor. Το ύψος της και το σχετικά μικρό πλάτος για τον κυβισμό, δημιουργούν μία γουρούνα που ακόμη και σε στενά σημεία, περνάει με ευκολία. Η επιλογή της όπισθεν σε βγάζει από τα δύσκολα, όταν χρειαστείς να γυρίσεις, ενώ οι τροχοί θα χωθούν άνετα και θα κρεμαστούν όπου χρειαστεί. Τα ελαστικά της Maxxis είναι εκπληκτικά για off road χρήση και προσφέρουν άνεση και απόσβεση κραδασμών αλλά και πολύ καλή πρόσφυση.

Η εκδρομική χρήση είναι δεδομένη με αυτή τη γουρούνα που μπορεί να δώσει στον αναβάτη αδρεναλίνη, αλλά και αναψυχή, πάνω στην ίδια σέλα. Η γουρούνα της δοκιμής ήταν εξοπλισμένη με προστατευτικά αναρτήσεων από neoprene (Shock Covers Quad Sport – 40euro), προστατευτική ποδιά αλουμινίου για ψαλίδι, πλαίσιο και μαρσπιέ (Full Skid Plate Kit Iron Baltic – 520euro) και κιτ προστασίας χεριών από την Powermadd (χούφτες Star Series - κιτ τοποθέτησης για χούφτες - κιτ μετατροπής της χούφτας σε κλειστού τύπου από αλουμίνιο –Race Flare για απόλυτη προστασία από λάσπη, πέτρες και αέρα), με κόστος 155euro. Αν και σαν πακέτο, η έκδοση S της Centhor 700 έχει τα πάντα για να καλύπτει εκδρομική χρήση, βλέπουμε πως με λίγα πράγματα, μπορεί να μεταμορφωθεί στο απόλυτο εκδρομικό εργαλείο για τους πιο ανήσυχους και περιπετειώδεις λάτρεις του βουνού.

Προίκα σε καλή τιμή

Προικισμένο με όλες τις παροχές για μία περιπετειώδη σχέση με το βουνό, το Dinli Centhor 700S αποτελεί μία από τις καλύτερες προτάσεις. Μοιάζει σημαντικά με αντίστοιχες γουρούνες της Yamaha και Kawasaki, προσφέρει τα ίδια και περισσότερα σε ένα πολύ ποιοτικό, αξιόλογο, με γερό πλαίσιο, κορυφαίες αναρτήσεις και εξοπλισμό, πακέτο. Όμως, η Dinli τα προσφέρει όλα αυτά στα 8.799euro, -σχεδόν τα μισά από τις αντίστοιχες ιαπωνικές, θέτωντας έτσι ένα τεράστιο δίλλημα σε όσους γλυκοκοιτούσαν την επένδυση μία ιαπωνικής προέλευσης γουρούνα. Με αμερικάνικη τεχνολογία, κατασκευή εξολοκλήρου “in house”, απίστευτες δυνατότητες, ομορφιά και ποιότητα, και συγκλονιστική τιμή, η Dinli Centhor 700S, αποτελεί μία κορυφαία επιλογή.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Dinli
Μοντέλο Centhor 700s
Αντιπρόσωπος DINLI ATV HELLAS
Τιμή 8.799euro
Εγγύηση 6 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, 4Τ, SOHC, υγρόψυκτος
Κυβισμός 694.6cc
Διάμετρος x διαδρομή 102 x 85
Τροφοδοσία Ψεκασμός EFI 
Συμπίεση 10:01
Εκκίνηση Μίζα + Κορδόνι
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική CDI
Μετάδοση Αυτόματη
Σχέσεις High - low ηλεκτρική επιλογή
Επιλογή κίνησης 4x4, 2x4, lock, όπισθεν, parking, νεκρά
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό
Μήκος 2200mm
Πλάτος 1230mm
Ύψος  1245mm
Απόσταση από το έδαφος 295mm
Ύψος σέλας 916mm
Μεταξόνιο 1305mm
Βάρος 298kg
Ρεζερβουάρ 20L
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεξάρτητη ανάρτηση χυτοπρεσαριστού αλουμινίου, διπλού βραχίονα A, με τεχνολογία σχεδίασης ανοχής DSAT, και ρυθμιζόμενα αμορτισέρ 5 θέσεων
Πίσω Ανεξάρτητη ανάρτηση χυτοπρεσαριστού αλουμινίου, διπλού βραχίονα A, με τεχνολογία σχεδίασης ανοχής DSAT, και ρυθμιζόμενα αμορτισέρ 5 θέσεων - Αντιστρεπτική ράβδος Stabilizer Sway bar
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι με δαγκάνα Nissin
Πίσω Δύο δίσκοι με δαγκάνα Nissin
Τροχοί / Ελαστικά
Μπροστά Αλουμινένιοι  / MAXXIS Bighorn  25x8-12
Πίσω Αλουμινένιοι  / MAXXIS Bighorn 25x10-12

Φωτογραφίες οδήγησης

Τεχνικές φωτογραφίες

 

Ευχαριστούμε το κατάστημα motostuff.gr για την παραχώρηση του ATV της δοκιμής για τις ανάγκες του τεστ

BikeIt.gr Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Απριλίου 2012 01:09

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ BIKEIT