.
Κατηγορία Διάφοροι Αγώνες
Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2012 09:42

X Games 2012

 

 

Υπερθέαμα

 

 

 


Του Χρήστου Σώκου

Κάθε χρόνο κατά την διάρκεια των 4 ημερών που πραγματοποιούνται τα X Games στο Los Angeles οι θεατές γεμίζουν το στάδιο και πραγματικά χορταίνουν με το πλούσιο αγωνιστικό θέαμα. Η νίκη σε ένα από τους διαγωνισμούς που χαρίζει και το χρυσό μετάλλιο θεωρείται εξαιρετικής σημασίας και κάθε ένας αγωνιζόμενος θέλει να την προσθέσει στη λίστα του.
Φυσικά κάθε ημέρα εκτός από τις μοτοσικλέτες υπάρχουν και διαγωνισμοί με ποδήλατα, skate, αυτοκίνητα κλπ.

1η ημέρα – Moto X Freestyle


Ο διαγωνισμός Freestyle MX τραβάει τα περισσότερα βλέμματα και δημοσιότητα! Αυτό είναι απολύτως δικαιολογημένο μιας και τα κόλπα που εκτελούνται πλέον από όλους τους αναβάτες ξεπερνούν κάθε φαντασία και φυσικό νόμο.
Στον μεγάλο τελικό του Freestyle κάθε αναβάτης εκτελεί δύο φορές το πρόγραμμά του και αυτό που θα πάρει την καλύτερη βαθμολογία από τους κριτές καθορίζει και την τελική κατάταξη.
Φέτος για πρώτη φορά ο γνωστός Ιάπωνας Taka Higashino έκανε την μεγάλη έκπληξη και πήρε το χρυσό μετάλλιο με σκορ 93.33 . Πρόκειται για μία μεγάλη στιγμή για τον συμπαθή Ιάπωνα αφού μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών είδε τις προσπάθειές του να ανταμείβονται.
Δεύτερος ήρθε  ο Νεοζηλανδός Levi Sherwood, ο οποίος πέρυσι είχε χάσει τα X Games εξαιτίας τραυματισμού. Φέτος όμως έκανε μεγαλειώδη επάνοδο και συγκέντρωσε βαθμολογία 91.66 .
Τρίτος ήρθε ο Χιλιανός Javier Villegas με σκορ 88.66

2η ημέρα – Whip Contest/ Step Up / Best Trick


 Καθαρά αφιερωμένη στα πάσης φύσεως «κόλπα» η δεύτερη ημέρα.
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε με τα αγαπημένα σε όλους whips. Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν το καλύτερο whip μέσω ψηφοφορίας και έτσι έδωσαν το χρυσό στον Jeremy Stenberg με ποσοστό 37%. Βέβαια η επιλογή αυτή προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις μιας και ήταν πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν έπρεπε να βραβευτεί ο “Twich” και πρέπει να αποφασίζουν κριτές. Την δεύτερη θέση και το ασημένιο πήρε ο Jarryd McNeil και την τρίτη με το αργυρό το νέο μεγάλο όνομα του χώρου Todd Potter.

Η συνέχεια δόθηκε με το εκπληκτικό step up, δηλαδή άλμα εις ύψος! Πλέον η μπάρα έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη αφού έσπασε ακόμα μία φορά το ρεκόρ. Το ψηλότερο άλμα έκανε ο Ronnie Rener στα 14.33 παρότι ήταν αρκετά «κοπανημένος» από τις προηγούμενες προσπάθειες! Η ράμπα προσγείωσης φαίνεται ότι δεν επαρκεί πια για το ύψος που φτάνουν οι αναβάτες και φαίνεται ότι η διοργάνωση κάτι πρέπει να κάνει στο μέλλον. Πολύ κοντά στα 14 μέτρα ήρθε δεύτερος ο Matt Buyten και τρίτος ο Brian Deegan στα 12 μέτρα.

Τέλος έμεινε ο διαγωνισμός του καλύτερου κόλπου! Ο Jackson Strong πήρε το χρυσό με βαθμολογία 91.00 εκτελώντας άψογα ένα “ 'bar hop rolling backflip double grab'.
Το ασημένιο πήρε ο Taka Higashino με βαθμολογία 90.00 και το “rock solid backflip”. Το χάλκινο μετάλλιο πήγε στον Cameron Sinclair με βαθμολογία 89.33 και το διπλό backflip που κάποτε έμοιαζε ακατόρθωτο!


3η ημέρα – Moto X Speed and Style



Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι λίγο περίεργος μιας και κάθε φορά δύο αναβάτες αγωνίζονται στην πίστα Arenacross (κάτι σαν το δικό μας Supercross) συγκεντρώνοντας βαθμολογία για την ταχύτητά και το στυλ τους.
Νικητής αναδείχτηκε ο Mike Mason αφήνοντας δεύτερο τον Nate Adams, ο οποίος είχε κερδίσει πέρυσι. Τρίτος ήρθε ο Ronnie Faisst.
Επίσης σε αυτό τον διαγωνισμό ο Robbie Maddison είχε μία άσχημη πτώση στα σαμάρια που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τραυματισμένος.

4η ημέρα – Enduro X


Ο αγώνας Endurocross είναι ακριβώς στα ίδια μέτρα και σταθμά με αυτούς που διοργανώνονται για το ανάλογο αμερικάνικο πρωτάθλημα. Επίσης όλοι οι πρωταγωνιστές του θεσμού έδωσαν το παρόν.
Η έκπληξη ήρθε από την μη επικράτηση του Taddy Blazusiak, ο οποίος έκανε λάθη στην εκκίνηση και στην διάρκεια του αγώνα με αποτέλεσμα να τερματίσει τέταρτος. Αντίθετα ο 40ης πια Mike Brown έκανε τον τέλειο αγώνα και νίκησε για πρώτη φορά σε Endurocross!
Δεύτερος ήρθε ο Coddy Webb και τρίτος ο Cory Graffunder.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016 21:38

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon