.
Κατηγορία AMA Supercross
Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 11:23

AMA SX 2020, 10ος αγώνας, Daytona (ΗΠΑ)

Ο Eli Tomac διατήρησε την Kawasaki στην κορυφή της κατάταξης με την πέμπτη φετινή του νίκη.

Σε μια ειδικά διαμορφωμένη γωνιά του συμπλέγματος πιστών Daytona International Speedway, η ο 10ος αγώνας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supercross υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Ομοσπονδίας, ΑΜΑ, πέρασε στην ιστορία.

Με μια ακόμη σπουδαία νίκη από τον Eli Tomac στα 450 και μια μάλλον απρόσμενη επιτυχία από τον Garrett Marchbanks στα 250, η Kawasaki για μια φορά ακόμη έβαψε απολύτως στα πράσινα έναν αγώνα του Παγκοσμίου SX.

450SX

Στην μεγάλη κατηγορία του πρωταθλήματος η μονομαχία του Eli Tomac (Kawasaki) με τον Ken Roczen (Honda) καλά κρατεί.

Στη Daytona οι δύο πρωταγωνιστές έφτασαν ισόβαθμοι με 200 βαθμούς έκαστος και φυσικά η μεταξύ τους μάχη μονοπώλησε το ενδιαφέρον, κρατώντας πάντως ένα μάτι στραμμένο στον περσινό πρωταθλητή, Cooper Webb (KTM), που ανεβαίνει αγώνα με τον αγώνα και πλέον βρίσκεται αρκετά κοντά στους δύο πρώτους στη βαθμολογία.

Στον μεγάλο τελικό της κατηγορίας ο Roczen ήταν αυτός που πήρε από νωρίς την πρωτοπορία και οδήγησε για αρκετούς γύρους τον αγώνα. Ο Tomac είχε μείνει πιο πίσω και για να καταφέρει να φτάσει τον μεγάλο του αντίπαλο θα έπρεπε πρώτα να περάσει από κάμποσους ικανότατους αναβάτες, όπως οι Webb, Justin Barcia (Yamaha) και Aaron Plessinger (Yamaha).

Παρόλα αυτά, ο Αμερικανός της Kawasaki έβαλε το κεφάλι κάτω και με μια σειρά εκπληκτικών γύρων κατάφερε να φτάσει στη ρόδα του Roczen για να αρχίσει να τον πιέζει. Η ασφυκτική πίεση έπιασε τόπο καθώς ο Γερμανός αναβάτης έκανε το μοιραίο λάθος σε μια δεξιά στροφή της πίστας και έχασε όσο ακριβώς χρόνο χρειαζόταν για να περάσει πρώτος ο αντίπαλός του.

Στη συνέχεια απέμεναν δύο γύροι με τον Tomac να οδηγεί αλάνθαστα και τον Roczen να κάνει ό,τι μπορούσε, αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε αρκετό κι έτσι περιορίστηκε στη δεύτερη θέση. Ο δε Webb κατάφερε να αναρριχηθεί ως την τρίτη θέση και να μείνει κοντά στους δύο πρωτοπόρους στη βαθμολογία.

Μετά τη Daytona ο Tomac ξαναπέρασε καθαρά πρώτος με 226 βαθμούς, ενώ ο Roczen ακολουθεί κατά πόδας με 223. Τρίτος στην κατάταξη είναι ο Webb με 197, αλλά αυτός πλέον ανησυχεί περισσότερο για τον Barcia που καραδοκεί πίσω του με μόλις 2 βαθμούς λιγότερο, ενώ στη συνέχεια μεσολαβεί ένα χάος 25 βαθμών ως τον πέμπτο, Jason Anderson (Husqvarna).

250SX East

O Garrett Marchbanks (Kawasaki) ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής του αγώνα στη Φλόριντα, καθώς ήρθε από το πουθενά για να γράψει τον ταχύτερο χρόνο στα δοκιμαστικά και να πάρει την πρώτη του νίκη στη μικρή κατηγορία του Παγκοσμίου Supercross.

Ο νεαρός οδήγησε εξαιρετικά γρήγορα, τόσο που αμύνθηκε επιτυχώς στις επιθέσεις του πρωτοπόρου της βαθμολογίας, Chase Sexton (Honda), με αποτέλεσμα να δει πρώτος την καρό σημαία, αφήνοντας τον σαφώς πιο έμπειρο αντίπαλό του δεύτερο στο βάθρο. Τρίτος τερμάτισε ο Jeremy Martin (Honda).

Στην κατάταξη η νίκη του Marchbanks δεν έφερε σημαντικές ανατροπές, καθώς ο Sexton παραμένει πρώτος στην Ανατολική Περιφέρεια της 250SX με 98 βαθμούς, δέκα περισσότερους από τον δεύτερο Shane McElrath (Yamaha) που στη Daytona περιορίστηκε στην 5η θέση.

Τρίτος στην κατάταξη με 80 βαθμούς είναι ο RJ Hampshire (Husqvarna), που τερμάτισε 4ος στον αγώνα της Daytona, ενώ 5ος αναρριχήθηκε ο Marchbanks με 79 βαθμούς.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία πρωταθλήματος AMA SX 2020

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 16:26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon