.
Κατηγορία Αλλοι
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 10:40

Moto2 Jerez Test – Ιπποδύναμη, γυρολόγια και σύγκριση με την περασμένη χρονιά

Η πρώτη ακτινογραφία της νέας Triumph

Μετά από τρεις ημέρες δοκιμών στην πίστα του Jerez, στην Ισπανία, έχουμε το πρώτο δείγμα γραφής από τον νέο τρικύλινδρο κινητήρα 765 cc της Triumph που φορούν όλες οι μοτοσυκλέτες της κατηγορίας.

Ο κινητήρας αυτός προέρχεται από το Street Triple RS και σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Stuart Wood, Αρχιμηχανικός της Triumph, παραδόθηκε στις ομάδες ενδελεχώς δοκιμασμένος για αξιοπιστία και συνέπεια στην απόδοση.

Πόση είναι αυτή; Ξεπερνά τους 138 hp στη μέγιστη τιμή της.

2018 08 b2 7J9A5026

Ο τρικύλινδρος κινητήρας στη σημερινή του εκδοχή προέκυψε από τον αρχικό 675 του Daytona, αλλάζοντας πάνω από 80 εξαρτήματα. Μεταξύ αυτών σημειώνουμε τροποποιημένες κεφαλές, υψηλότερη συμπίεση, βαλβίδες τιτανίου με σκληρότερα ελατήρια, εναλλάκτης μικρότερης αδράνειας, νέες σχέσεις για 1η και 2α, αγωνιστικός μονόδρομος συμπλέκτης, νέα πλαϊνά καπάκια για μικρότερο πλάτος, αγωνιστική ECU της Magneti-Marelli.

Παράλληλα με την εξέλιξη του μοτέρ σε συνεργασία με τη Magneti-Marelli, δείγματα κινητήρων στάλθηκαν σε όλους τους κατασκευαστές πλαισίων για τη Moto2 για τις δικές τους δοκιμές και η ανταπόκρισή τους συνέβαλλε στην περεταίρω εξέλιξη της αγωνιστικής ECU.

2018 08 b2 7J9A5098 SP 002

Μάλιστα, μέσα σε όλη τη διαδικασία, η Triumph με τη Dorna προχώρησαν σε μαγνητοφώνηση του ήχου του νέου κινητήρα ώστε να χρησιμοποιηθεί στο επόμενο ηλεκτρονικό παιχνίδι των MotoGP.

Ας δούμε τώρα τι χρόνους έγραψαν οι ομάδες στην πρώτη τους δοκιμή στο Jerez.

luca marini
Luca Marini

Ταχύτερος όλων αναδείχθηκε ο Luca Marini – ναι, ο ετεροθαλής αδελφός του Valentino Rossi – της Sky Racing Team VR46, με χρόνο 1:41.524, με δεύτερο τον Sam Lowes (Federal Oil Gresini) στα 0.268 δευτερόλεπτα πιο πίσω και τρίτο τον αδελφό του Marc, Alex Marquez, της EG 0,0 Marc VDS που γύρισε 0.377 δευτερόλεπτα από τον πρώτο.

Πέρυσι η Μoto2 έκανε δύο επίσημες δοκιμές στην ίδια πίστα με τις προηγούμενες μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούσαν μοτέρ από Honda CBR600RR. Στην πρώτη, τον Φεβρουάριο του 2018 ταχύτερος όλων ήταν ο Alex Marquez με 1:40.926, ενώ στη δεύτερη τον Μάρτιο είχε πρωτεύσει ο Sam Lowes με 1:41.823.

02409 preseason moto2 action.gallery full top fullscreen
Sam Lowes

Όσον αφορά στον αγώνα της Moto2 στο Jerez τον περασμένο Μάιο, εκεί είχε νικήσει ο Lorenzo Baldassarri (Pons HP40) με ταχύτερο γύρο αγώνα το 1:42.480, αφότου είχε προκριθεί στην pole position με 1:41.925.

Όσον αφορά στα πλαίσια, φέτος μετράμε πέντε διαφορετικούς κατασκευαστές: Kalex, Speed Up, KTM, MV Agusta και NTS. Εξ αυτών, η μερίδα του λέοντος πάει στην Kalex, η οποία είχε προμηθεύσει τα 17 από τα συνολικά 31 αγωνιστικά που συμμετείχαν στην πρώτη αυτή δοκιμή, παίρνοντας τις πέντε πρώτες θέσεις στα αποτελέσματα και γεμίζοντας σχεδόν ολόκληρη την πρώτη δωδεκάδα, με μόνη εξαίρεση τη Speed Up μοτοσυκλέτα του Jorge Navarro στην 6η θέση.

02574 preseason moto2 action.gallery full top fullscreen
Alex Marquez

Όσο για την ΚΤΜ, φαίνεται πως ακόμη δεν έχει βρει την άκρη της με τον νέο κινητήρα, καθώς η ταχύτερη καταγραφή με το πλαίσιό της βρίσκεται στην 13η θέση, με τον Brad Binder (Red Bull KTM Ajo).

Συνοψίζοντας, βλέπουμε πως με τους ίδιους αναβάτες στην ίδια πίστα η καινούργια μοτοσυκλέτα της Moto2 γυρνά σε ανταγωνιστικότατους χρόνους, τόσο συγκρινόμενη με τις αντίστοιχες δοκιμές, αλλά και τα δεδομένα του αγώνα.

results

Δεν παραβλέπουμε πως τα περσινά πρωτότυπα CBR ήταν μοτοσυκλέτες που οι ομάδες και οι αναβάτες γνώριζαν πολύ καλά και είχαν περάσει άφθονο χρόνο στήνοντας και τελειοποιώντας τα, καθώς η κατηγορία στην ουσία δεν είχε αλλάξει σχεδόν καθόλου από την αρχική της σύλληψη.

Μπορούμε εύλογα να υποθέσουμε πως η επόμενη μέρα της Moto2 θα είναι σαφώς πιο γρήγορη.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 10:51

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon