.
Κατηγορία TEXNIKA
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 18:49

Τεχνική Ανάλυση - Ducati Multistrada V4 Rally

Υπογραμμίζοντας το Multi στο Multistrada.

Στα εικοσάχρονα γενέθλιά της η οικογένεια Multistrada βρίσκεται αισίως στην τέταρτη γενιά μοντέλων. Η αρχή έγινε το 2003 με το στρογγυλεμένα διαφορετικό Multistrada 1000 DS που επέμεινε με 620, 1000 και αργότερα 1100 κυβικά ως το 2010, όταν εμφανίστηκε η πρώτη υγρόψυκτη έκδοση Multistrada 1200 με τη νέα, αιχμηρή εμφάνιση.

Η τρίτη γενιά το 2015 φρέσκαρε τη σχεδίαση στο ίδιο σύγχρονο μοτίβο και προσέθεσε τα αρκτικόλεξα DVT στο Multistrada 1200 ενσωματώνοντας σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων.

DUCATI MULTISTRADA V4 S 40 UC207823 High

Η πιο πρόσφατη, τέταρτη γενιά Multistrada εμφανίστηκε το 2020 με την παρουσίαση του V4 S και έκτοτε έχει αναλάβει να απλώσει τον τετρακύλινδρο Granturismo V4 σε όλη τη γκάμα – πλην των V2 με τον Testastretta 937 cc.

Για την αποδοχή των Multistrada από το μοτοσυκλετιστικό κοινό ας αφήσουμε τα νούμερα να μιλήσουν από μόνα τους: το 2019 είχαν πουληθεί πάνω από 100,000 μοτοσυκλέτες όλων των εκδόσεων, ενώ ως τώρα ο αριθμός αυτός έχει ξεπεράσει τις 144,000. Θα λέγαμε πως όσο δυναμώνει, μεγαλώνει και ακριβαίνει το Multistrada, τόσο πιο γρήγορα φεύγει από τις βιτρίνες!

multi family

Η δημιουργία της έκδοσης Rally, δηλαδή του νέου μοντέλου της οικογένειας Multistrada για το 2023, λειτουργεί λίγο-πολύ ως ολοκλήρωση ενός κύκλου. Αυτό που κάποτε ξεκίνησε ως ένα καθαρά ασφάλτινο street adventure μοντέλο με 17άρες ζάντες πριν είκοσι χρόνια, πλέον διαθέτει μια γκάμα γεμάτη 19ιντσα μπροστινά και μόνο μια αμιγώς ασφάλτινη παραλλαγή, την Pikes Peak.

Η δε έλευση του Multistrada V4 Rally έρχεται να προσφέρει μια κορυφαία έκδοση για τουρισμό σε ακόμη πιο απαιτητικές συνθήκες και εδάφη. Έρχεται δηλαδή να υπογραμμίσει το πρώτο συνθετικό Multi στο Multistrada.

multi granturismo

Στον κινητήρα η Ducati δεν έκανε πολλές επεμβάσεις, καθώς ο Granturismo V4 των 170 hp και 12.3 kgm, με τον αντίστροφα περιστρεφόμενο στρόφαλο και τα πολύ αραιά διαστήματα συντήρησης (λάδια κάθε 15,000 km, μεγάλο σέρβις κάθε 60,000 km) δεν είχε ανάγκη αλλαγών για να προσφέρει τις Rally υπηρεσίες του.

Πάντως οι Ιταλοί έκαναν δύο προσεγμένες τροποποιήσεις, κυρίως με γνώμονα την πρακτικότητα.

Η πρώτη αφορά στη στρατηγική απενεργοποίησης των δύο πίσω κυλίνδρων, η οποία εδώ αλλάζει για να επιτρέψει το σβήσιμό τους όχι μόνο στο ρελαντί αλλά και εν κινήσει με πολύ μικρές ταχύτητες.

multi electronics

Η δεύτερη επέμβαση στον κινητήρα αφορά στα ηλεκτρονικά συστήματά του, όπου προστέθηκε μια νέα power mode για την απόδοση του V4. Η Off-Road mode δουλεύει το μοτέρ με μειωμένη ισχύ 114 hp και κοφτερή απόκριση στο γκάζι.

Αυτή η ρύθμιση απόδοσης του κινητήρα είναι αποκλειστικό προνόμιο της Enduro Ride Mode, δηλαδή της ευρύτερης ρύθμισης που προβλέπει κατάλληλο κούρδισμα για χώμα σε όλα τα ηλεκτρονικά του Multistrada V4 Rally, από τις αναρτήσεις ως τα συστήματα ασφαλείας (ABS, TC κ.ο.κ.).

Ομοίως το μονοκόκ αλουμινένιο πλαίσιο δεν έχει καμιά αλλαγή από τα V4 και V4 S, αλλά για να ενισχυθεί η off-road πλευρά του χαρακτήρα του Rally οι ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες, ημι-ενεργές αναρτήσεις Ducati Skyhook Suspension (DSS) Evolution που φτιάχνει η Marzocchi έχουν πλέον μεγαλύτερες διαδρομές, ενώ ένας νέος αισθητήρας στο πιρούνι φροντίζει για ακριβέστερη λειτουργία.

MY23 Ducati Multistrada V4 Rally 022 UC490728 High

Στην έκδοση Rally οι διαδρομές των αναρτήσεων φτάνουν πια στα 200 mm, δηλαδή +30 μπροστά και +20 πίσω συγκριτικά με το V4 S.

Αυτό μεταφράζεται αυτομάτως και σε αυξημένη ελάχιστη απόσταση από το έδαφος που πλέον φτάνει στα 235 mm, +15 από το V4 S.

MY23 Ducati Multistrada V4 Rally 073 UC490786 High

Επιπλέον το σύστημα DSS Evo περιλαμβάνει ακόμη δύο σημαντικές ευκολίες: η Minimim Preload Function παίζει με την προφόρτιση ελατηρίων χαμηλώνοντας τη μοτοσυκλέτα για ευκολία με το πάτημα ενός κουμπιού (αριστερά στο τιμόνι).

Το έτερο σύστημα, Easy Lift Function εξασφαλίζει ευκολότερο ανασήκωμα από το πλαϊνό σταντ, καθώς για τρία λεπτά από την ενεργοποίηση του κεντρικού διακόπτη ανοίγει πλήρως τις βαλβίδες στις αναρτήσεις για να γίνουν πιο μαλακές.

Η τελευταία επέμβαση στις αναρτήσεις αφορά στο εύρος ρύθμισης της προφόρτισης ελατηρίων, το οποίο μεγάλωσε για να αντισταθμίσει το μεγαλύτερο βάρος που μπορεί να μεταφέρει η μοτοσυκλέτα.

MY23 DUCATI MULTISTRADAV4 RALLY 196 UC437446 High

Όπως θα περίμενε κανείς, αρκετά νέα στοιχεία έχουν προστεθεί στον ευρύτερο εξοπλισμό αυτής της νέας έκδοσης.

  • Νέος ανεμοθώρακας, 20 mm ψηλότερος και άλλο τόσο φαρδύτερος
  • Ενισχυμένη αλουμινένια ποδιά κινητήρα, 3 mm παχύτερη
  • Νέες ζάντες, tubeless με ακτίνες και ελαφρύτερες κατά 3.2 κιλά
  • Αλουμινένιο ρεζερβουάρ 30 λίτρων, προσφέρει 35% μεγαλύτερη αυτονομία
  • Φαρδύτερα μαρσπιέ με λάστιχο
  • Ομολογκασιόν για λάστιχα Pirelli Scorpion όλων των εκδόσεων: Trail II (αρχική τοποθέτηση), Rally STR και Rally
  • Ισχυρότερο πίσω φρένο
  • Ρυθμιζόμενο λεβιέ πίσω φρένου σε δύο θέσεις, χωρίς εργαλεία: μια χαμηλή για οδήγηση καθιστά στη σέλα και μια ψηλότερη για όρθια οδήγηση
  • Κεντρικό σταντ
  • Ντουλαπάκι για κινητό με παροχή φόρτισης και ψύξη από τη ροή αέρα (στο φέρινγκ αριστερά από τα όργανα)
  • Βάσεις έδρασης βαλιτσών
  • Ρυθμιζόμενο πτερύγια στους αεραγωγούς εκατέρωθεν του ψυγείου για να ελέγχουν τη ροή ζεστού αέρα προς τα πόδια του αναβάτη
  • Προστατευτική σίτα ψυγείου.

MY23 DUCATI MULTISTRADAV4 RALLY 191 UC437440 High

Επιπλέον των διαφόρων περιφερειακών που προστέθηκαν, η Ducati μελέτησε με πιο τουριστική οπτική τη θέση οδήγησης του συνεπιβάτη, έτσι οι πλαϊνές βαλίτσες τοποθετούνται 30 mm πιο πίσω και η κεντρική βαλίτσα (top case) 6 mm πιο πίσω για να βρεθεί περισσότερος χώρος. Η φροντίδα του συνοδοιπόρου έχει ένα δεύτερο δωράκι, καθώς η Ducati τοποθέτησε πάνελ για προστασία του από τη θερμότητα στο υποπλαίσιο κάτω από σέλα.

Δεν τον ξέχασε δε ούτε όταν σχεδίαζε τις προαιρετικές σέλες του νέου Multistrada V4 Rally, καθώς υπάρχουν δύο έξτρα επιλογές για τη θέση του συνεπιβάτη πέραν της στάνταρ: μια 15 mm ψηλότερη και μια 10 mm χαμηλότερη.

MY23 DUCATI MULTISTRADAV4 RALLY 212 UC437456 High

Όσο για τη θέση οδήγησης, η σέλα του αναβάτη ρυθμίζεται μεταξύ 870 και 890 mm στη στάνταρ μορφή της, αλλά η Ducati προσφέρει τρεις έξτρα επιλογές με τις οποίες μπορεί κανείς να εξοπλίσει τη μοτοσυκλέτα του, σε ύψη 885/905, 855/875 ή 825/845 mm.

Κατά τα λοιπά η βάση του V4 Rally είναι η ίδια με του V4 S, δηλαδή της πλουσιότερης εκδοχής με τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις DSS, αλλά και το ραντάρ.

MY23 Ducati Multistrada V4 Rally 040 UC490752 High

Δεν ξεχνάμε πως η Multistrada V4 ήταν η πρώτη μοτοσυκλέτα στον κόσμο που φόρεσε τεχνολογία ραντάρ μπροστά και πίσω, υποστηρίζοντας δύο βασικές λειτουργίες:

  • Adaptive Cruise Control, όπου η ταχύτητα αυξομειώνεται αυτόματα ανάλογα με τις αποστάσεις των τριγύρω οχημάτων
  • Blind Spot Detection, όπου το σύστημα ενημερώνει με ενδείξεις στους καθρέπτες όταν ένα άλλο όχημα βρίσκεται κοντά και μέσα στις περιοχές που συνήθως ο αναβάτης δεν έχει καλή ορατότητα, δηλαδή στις πίσω γωνίες.

Εξυπακούεται πως το νέο Multistrada V4 Rally διαθέτει όλο το βασικό πακέτο Ducati Safety Pack με συστήματα traction control (DTC), engine braking (EBC), wheelie control (DWC), vehicle hold control (VHC), όλα με cornering χαρακτηριστικά και ενορχηστρωμένα από την αδρανειακή IMU 6 αξόνων της Bosch.

MY23 Ducati Multistrada V4 Rally 057 UC490768 High

Διαθέτει ακόμη τις 4 Riding Modes και 4 Power Modes, καθώς και χρήσιμα κόλπα όπως τα Ducati Cornering Lights που φωτίζουν στο εσωτερικό της στροφής, καθώς και Ducati Quick Shift Up & Down (ανέβασμα και κατέβασμα σχέσης).

Είναι σαφές τι ήθελε να φτιάξει η Ducati με το Multistrada V4 Rally. Χτίζει την απόλυτη έκδοση, αυτή που θα κυριαρχήσει όλων των υπολοίπων Multistrada, τη νέα ναυαρχίδα της οικογένειας.

Διατήρησε λοιπόν όλα τα στοιχεία που αποδεδειγμένα αρέσουν στο adventure κοινό – πανίσχυρος κινητήρας, αραιή συντήρηση, κορυφαία περιφερειακά, πλήρης εξοπλισμός – και τα εμπλούτισε με στοιχεία που δεν απευθύνονται μόνο στο μάτι, αλλά κυρίως στην εξυπηρέτηση επί του πρακτέου.

MY23 DUCATI MULTISTRADAV4 RALLY 245 UC437433 High

Μιλάμε λοιπόν για προσαρμογές που μυρίζουν χώμα, όπως οι ψηλότερες αναρτήσεις, η off-road mode και η ενισχυμένη ποδιά, τουριστικές ευκολίες όπως η βελτιωμένη εργονομία και αεροδυναμική προστασία, αλλά και απαραίτητες δόσεις πολυτέλειας, όπως λ.χ. η ενσωμάτωση του κιτ συνδεσιμότητας Bluetooth στο βασικό πακέτο της έγχρωμης TFT οθόνης 6.5 ιντσών ώστε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες της σουίτας Ducati Multimedia System.

Όλα αυτά μοιραία σημαίνουν τσιμπημένη ένδειξη στη ζυγαριά, η οποία αισίως ανεβαίνει καμιά 20αριά κιλά ψηλότερα από τις V4 και V4 S για 260 κιλά με όλα τα υγρά φουλαρισμένα. Λίγο δεν το λες, αλλά όχι και μακριά από τα δεδομένα τη κατηγορίας του, καθώς κάπου εκεί παίζουν όλες οι υπερεξοπλισμένες εκδοχές των άμεσων ανταγωνιστών της.

Η Ducati θα διαθέσει το Multistrada V4 Rally σε δύο χρωματικές επιλογές, κόκκινη και μαύρη, αλλά και σε τρεις εκδόσεις που διαφέρουν στο επίπεδο εξοπλισμού: Radar, Adventure Travel & Radar και Full Adventure.

multi paketa

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 19:07

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon