.
Κατηγορία Yamaha
Σάββατο, 05 Νοεμβρίου 2022 09:45

Test - Yamaha NMAX 155 - 2022 - Ανανέωση και εναρμονισμός

To best seller scooter της Yamaha, NMax 155, ανανεώθηκε κάνοντας το καλό ακόμα καλύτερο, στοχεύοντας πάντα στην ποιότητα και την ασφάλεια και εν συνεχεία, στην κορυφή των πωλήσεων. 

Κείμενο-Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Αναγνωρίσιμο και επιτυχημένο

Όταν παρουσιάστηκε το Yamaha NMAX, το 2015, γρήγορα αγαπήθηκε από τον κόσμο καθώς συνδύαζε τις αρετές ενός urban scooter με στοιχεία GT, με την Yamaha να εγγυάται για τις επιδόσεις και την αξιοπιστία. Στη διάρκεια της σύντομης ιστορίας του το NMAX δέχτηκε αρκετές βελτιώσεις, στις δύο εκδόσεις των 125 και 155 κυβικών εκατοστών, για να έρθει το 2021 όπου παρουσιάστηκε η τελευταία γενιά, στην οποία η Yamaha διατήρησε το ίδιο σχεδιαστικό μοτίβο και κατόρθωσε να δημιουργήσει μια πιο μοντέρνα εκδοχή της πλέον αναγνωρίσιμης όψης. Κυρίαρχο στοιχείο της νέας εμφάνισης είναι και ο διπλός προβολέας με λάμπες led, που φροντίζει για τον καλύτερο φωτισμό το βράδυ με πολύ μικρότερη κατανάλωση. Αλλά οι high-tech προσθήκες δεν σταματούν εδώ.

NMAX 125Στην εβδομάδα της δοκιμής λατρέψαμε το keyless σύστημα του NMAX που μας επέτρεπε να βάζουμε μπροστά το scooter χωρίς να ψάχνουμε κάθε φορά που είναι το κλειδί, που σύμφωνα με τον γνωστό νόμο το βρίσκεις πάντα στη τελευταία τσέπη. Καβαλάς περιστρέφεις το διακόπτη, που βρίσκεται στο κέντρο και κάτω από το τιμόνι, και έτοιμος για εκκίνηση. Δύο μπουτόν κάτω από το κεντρικό διακόπτη επιτρέπουν στον οδηγό να ανοίξει τη σέλα και να ανοίξει το πορτάκι στο κεντρικό τούνελ, ανάμεσα στα πόδια, και να φανερωθεί η τάπα που ρεζερβουάρ, που σημειωτέον, χάρη στην επανασχεδίαση του πλαισίου, έχει πλέον μεγαλύτερη χωρητικότητα, φτάνοντας στα 7,1 λίτρα.

DSC_0252-web.jpgΕναρμονισμένο με τα ηλεκτρονικά

Το NMAX είναι το πρώτο scooter που διαθέτει τη βασική μονάδα επικοινωνίας Bluetooth της Yamaha (CCU) η οποία συνδέει το ψηφιακό όργανο με το τηλέφωνο του αναβάτη μέσω της δωρεάν εφαρμογής MyRide. Έτσι στο κεντρικό χώρο της οθόνης προβάλλονται ειδοποιήσεις για κλήσεις, μηνύματα και e-mail, καθώς και τη στάθμη φόρτισης του κινητού. Στην αντίστροφη κατεύθυνση, στο κινητό του ο ιδιοκτήτης μπορεί να δει στοιχεία όπως κατάσταση μπαταρίας, στάθμη λαδιού, κατανάλωση καυσίμου, την καταγραφή διαδρομής με βασικά δεδομένα τηλεμετρίας (απόσταση, γωνία κλίσης, ταχύτητα), εντοπισμό θέσης κ.ά. Πέρα από τη δυνατότητα σύνδεσης το ψηφιακό όργανο είναι προσανατολισμένο προς την ευχρηστία με μεγάλες και αρκετές ενδείξεις παρά προς τον εντυπωσιασμό.

NMAX 125Ουσία και όχι ένα ακόμη τεχνολογικό τρυκ είναι το σύστημα Start & Stop που αδρανοποιεί τον κινητήρα όταν το scooter παραμείνει 5 δευτερόλεπτα ακίνητο, για να έρθει άμεσα σε λειτουργία ο κινητήρας μόλις ο οδηγός περιστρέψει το γκριπ του γκαζιού. Σίγουρα το σύστημα αυτό ταιριάζει περισσότερο στα αυτοκίνητα αφού τα scooter κατορθώνουν να κινηθούν ανάμεσα στα σταματημένα τετράτροχα, αλλά κάνει την αναμονή στο φανάρι με ένα NMAX πιο χαλαρή, και επιπρόσθετα, συμβάλει στην κατανάλωση και στους ρύπους.

Ιδανική απόδοση για καθημερινή χρήση

NMAX 125Ο Blue Core κινητήρας του Yamaha NMAX 155 είναι εναρμονισμένος με τις προδιαγραφές Euro 5 και το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είναι το VVA, το σύστημα μεταβλητού χρονισμού. Ο εκκεντροφόρος έχει δυο διαφορετικά έκκεντρα που προσφέρουν διαφορετική διάρκεια ανοίγματος των βαλβίδων εισαγωγής, έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη πλήρωση καυσίμου και στις χαμηλές και στις ψηλές στροφές. Ο μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας έχει ισχύ 15,1 ίππους στις 8.000 σ.α.λ. και 1,4kg ροπής στις 6.500 σ.α.λ. Στις πράξη αυτό μεταφράζεται σε μια γεμάτη μπάντα απόδοσης που προσφέρει μια πολύ καλή επιτάχυνση έως την τελική ταχύτητα των 120 χ.α.ω., και αυτός είναι ο λόγος που θα προτιμήσει κανείς να ξοδέψει μερικές εκατοντάδες ευρώ παραπάνω για να πάρει το 155 αντί του 125, εάν φυσικά έχει άδεια οδήγησης Α2. Το 125 και το 155 μοιράζονται τις ίδιες αναρτήσεις, δηλαδή το τηλεσκοπικό πιρούνι με διαδρομή 100 χιλιοστών και τα δύο αμορτισέρ πίσω, με διαδρομή 85 χιλιοστά. Ίδιοι είναι και οι τροχοί των 13 ιντσών με τα τρία διπλά μπράτσα που διαθέτουν από ένα δίσκο 230 χιλιοστών με σύστημα ABS.  

Πρακτικότητα και ευελιξία

Έμφαση στην πρακτικότητα έχει δοθεί -πέρα από το keyless σύστημα- με δύο ντουλαπάκια στο πίσω μέρος της ποδιάς, με το αριστερό να είναι ανοικτό για ευκολότερη πρόσβαση ενώ διαθέτει και πρίζα ρεύματος για τη λειτουργία ή τη φόρτιση κάποιας ηλεκτρονικής συσκευής. Κάτω από τη σέλα υπάρχει αποθηκευτικός χώρος για ένα open-face κράνος και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα, ενώ μια μεγάλη γκάμα από αξεσουάρ, όπως η μεγαλύτερη ζελατίνα μπορούν να κάνουν το NMAX ακόμα πιο πρακτικό.

NMAX 125Παρά τις συμπαγείς διαστάσεις του NMAX 155, τα χαρακτηριστικά GT που του έχει προσδώσει η Yamaha το κάνουν ιδιαίτερα άνετο για δύο επιβαίνοντες, με την θέση οδήγησης να θέλει τον οδηγό κάθετα με τα πόδια στις 90 μοίρες ή απλωμένα ελαφρώς μπροστά. Η συγκεντρωμένη χαμηλά μάζα ενός σχετικά μικρού βάρους (131 κιλά) επιτρέπει την εύκολη αλλαγή πορείας, ενώ οι τροχοί των 13 ιντσών προσφέρουν ευελιξία στην πυκνή κίνηση της πόλης. Τα φρένα χρειάζονται δύναμη στη μανέτα αλλά σταματούν με ασφάλεια το NMAX, χάρη και στο σύστημα ABS, ενώ επίσης για επικίνδυνες καταστάσεις υπάρχει σύστημα Traction Control, που ενεργοποιείται σε βρεγμένους δρόμους καθώς η ιπποδύναμη του urban scooter δεν είναι τέτοια που από μόνη της θα θέση σε κίνδυνο τον αναβάτη. Τέλος, παρά τους μικρούς τροχούς το NMAX 155 τα πάει καλά και με τις ανωμαλίες των ελληνικών δρόμων.

NMAX 155Ποιοτικό και ανταγωνιστικό

Το ανανεωμένο σε πολλά σημεία NMAX 155, με πληθώρα ηλεκτρονικών λειτουργιών και εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, συναρμογής και βαφής, αλλά και ραφιναρισμένη λειτουργία, κάνουν τα 3.770 ευρώ να φαντάζουν ως μια πολύ καλή τιμή για το πακέτο που προσφέρει η Yamaha, καθιστώντας το νέο scooter ακόμα πιο ανταγωνιστικό. Οπότε αυτό που μένει είναι, η επιλογή ανάμεσα στα δύο, 125 και 155, με το δεύτερο, της δοκιμής, να δείχνει πιο σωστό να προτιμηθεί από αναβάτες που θα έχουν δίπλωμα A2 και να το θέλουν ίσως ως δεύτερο για την πόλη, οι οποίοι θα απολαύσουν εν μέσω άλλων, και την ροπή και δύναμη του μεγαλύτερου κινητήρα σε όλη την καμπύλη των στροφών.

DSC_9987-web.jpg

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: Airoh Spark Rise, Τζάκετ: SpidiΠαντελόνι: Nordcode Jeans Kevlar Μπλε, Μποτάκια: Forma Shift

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο NMAX 155
Αντιπρόσωπος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
Τιμή 3770euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Υγρόψυκτος, SOHC, 4-χρονος, 4-βάλβιδος, Euro5
Κυβισμός 155 cc
Διάμετρος x Διαδρομή 58 x 58,7 mm
Λόγος Συμπίεσης 11,6:1
Χωρητικότητα Λαδιού  Δ.Α.
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Χωρητικότητα Ρεζερβουάρ 7,1 L
Κατανάλωση καυσίμου 2,3 L / 100 Km (εργοστασίου)
Εκκίνηση Μίζα
Μπαταρία   12V-3.5AH
Τύπος Κιβωτίου Αυτόματο με τραπεζοειδή ιμάντα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο 
Μήκος (mm) 1.935
Πλάτος  (mm) 740
Ύψος  (mm) 1160
Μεταξόνιο  (mm) 1.340
Γωνία Κάστερ  (°) Δ.Α.
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος Σέλας  (mm) 765
Απόσταση από το Έδαφος  (mm) 125
Ακτίνα Στροφής  (m) Δ.Α.
Βάρος γεμάτο  (kg) 131
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι με διαδρομή 100mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ με διαδρομή 85mm
   
Τροχοί  
Μπροστά Χυτοί αλουμινένιοι
Πίσω Χυτοί αλουμινένιοι
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/70-13M/C 48P
Πίσω 130/70-13M/C 63P 
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 230mm
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 230mm
   
   
Ιπποδύναμη  
Μέγιστη Ισχύς (hp/σ.α.λ.) 15,1 / 8000
Μέγιστη Ροπή (kg/σ.α.λ.) 1,4 / 6500 
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Βασίλης Κωστάκος

Ο Βασίλης Κωστάκος ξεκίνησε να εργάζεται σαν free-lance δημοσιογράφος και φωτογράφος το 1990, ύστερα από ένα χρόνο εργασίας με το περιοδικό ΜΟΤΟ.

 Υπήρξε συνεργάτης σε πολλά περιοδικά και site του Ειδικού Τύπου ( Car&Driver, 2ΤΡΟΧΟΙ, 0-300, BIKEIT!, MotoGP World, ΜοτοΤρίτη, MotorNews, CycleRide, κ.ά.) αλλά και life-style περιοδικά όπως το Playboy και το Active by Nitro, ενώ για χρόνια διαχειριζόταν τη σελίδα MOTO στην εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ. Στενή σχέση είχε και με ιταλικά περιοδικά (Ιn Moto, Moto Sprint, La moto) όπου έχουν δημοσιευθεί άρθρα και φωτογραφίες του.

Κορυφαία στιγμή της καριέρας του είναι αναμφίβολα η οδήγηση της Honda -Castrol RC45, της μοτοσυκλέτας που κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα WSBK, στην Ινδονησία, καθώς ήταν ο ένας από τους πέντε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο που προσκλήθηκαν από την αγωνιστική ομάδα.

Όταν δεν φωτογραφίζει σίγουρα θα οδηγεί κάποια μοτοσυκλέτα, αυτοκίνητο ή το αγαπημένο του ποδήλατο. Η λέξη "χιλιομετροφάγος" ίσως δεν είναι αρκετή για να τον χαρακτηρίσει καθώς ένα πρωινό ξεκίνησε με το Honda Varadero του από το σπίτι του στην Αθήνα, και την άλλη μέρα το μεσημέρι βρέθηκε στην Συρία.

Θα μπορούσε να είναι ο αγαπημένος φίλος των βενζινάδικων εάν δεν ήταν τόσο ελαφροπόδης. Κατάφερε να πετύχει σ' ένα VW Tuareg κατανάλωση 5,4 λίτρα/100 χλμ, μια επίδοση που σύμφωνα με τα λεγόμενά του, εύκολα θα μπορούσε να βελτιωθεί κατά πολύ!

Βασίλης Κωστάκος Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 21:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Yamaha NMAX 155 (2022) Video Test Ride - Yamaha XMAX 125 Tech Max 2022 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon