.
Κατηγορία Piaggio
Τρίτη, 11 Μαϊος 2021 11:36

Test – Piaggio Beverly 300S 2021 – Ώριμος εικοσάχρονος

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Στα εικοσάχρονα γενέθλια του Beverly η Piaggio παρουσιάζει την ανανεωμένη Euro 5 γενιά με πλουσιότερο εξοπλισμό και ισχυρότερο κινητήρα.

Πότε συμπληρώθηκαν δύο γεμάτες δεκαετίες από τότε που το Beverly 200 εμφανίστηκε για να απογειώσει τη δημοφιλία των σκούτερ με μεγάλους τροχούς, ούτε που το καταλάβαμε. Στη διάρκεια αυτών των 20 ετών πάντως η Piaggio απόλαυσε ένα πραγματικό λαχείο στη γκάμα της, με γενιές επί γενεών αναβατών να βρίσκουν στη σέλα των Beverly μια εξαιρετική λύση για την καθημερινή μετακίνηση και όχι μόνο.

Η νέα γενιά ήρθε να αντικαταστήσει το best seller Beverly 300 με βάση έναν νέο HPE κινητήρα με αισθητά αυξημένη ισχύ, ενώ δίπλα του το 400 αντικαθιστά το 350.

Δοκιμάζουμε σήμερα το Piaggio Beverly 300S, δηλαδή το μικρότερο μοντέλο της νέας οικογένειας, αυτό που λογικά θα πουλήσει περισσότερο ως πιο οικονομικά προσιτό εκ των δύο.

A15A8098 web 

Euro 5 αφού

Ανεξαρτήτως της επετείου 20 ετών του μοντέλου, η ανανέωση του Beverly ήταν ούτως ή άλλως επιβεβλημένη προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Piaggio πέρασε το ανανεωτικό πινέλο της από όλο το κορμί του Beverly, διατηρώντας λίγα μόνο δομικά στοιχεία του. Έτσι το νέο μοντέλο χτίζεται γύρω από το ίδιο ατσάλινο πλαίσιο που κινούσε το 300, επενδύοντάς το με νέες αναρτήσεις Showa.

Εμφανισιακώς οι Ιταλοί φρέσκαραν το Beverly καταφέρνοντας να διατηρήσουν την αναγνωρισιμότητά του, ενώ στον κινητήρα φαινομενικά διατηρήθηκε η αρχιτεκτονική του κυλίνδρου με τις ίδιες διαστάσεις και κυβισμό 278 cc, όμως στο εσωτερικό του έχουν γίνει αμέτρητες αλλαγές σε βαθμό που δικαιολογημένα η Piaggio μιλά για ένα νέο μοτέρ.

Μεταξύ άλλων έχουμε νέας σχεδίασης εισαγωγές αέρα, βαλβίδες με φαρδύτερη διάμετρο κατά 3 χιλιοστά, άλλον εκκεντροφόρο με πιο επιθετικό άνοιγμα των βαλβίδων και πιο αθόρυβη λειτουργία, νέο πιστόνι, νέα σώματα ψεκασμού και μπουζί ιριδίου.

Πάνω απ’ όλα όμως, η μπαγκέτα του μαέστρου πέρασε σε μια νέα ηλεκτρονική μονάδα (ECU) Magneti-Marelli MIUG4 που υπόσχεται ανώτερη υπολογιστική ισχύ, άρα περισσότερους υπολογισμούς ανά μονάδα χρόνου, άρα ακριβέστερη ενορχήστρωση όλων των διαδικασιών της καύσης.

Όλα τα παραπάνω φέρνουν συμμόρφωση με τις νέες προδιαγραφές, γαρνισμένη με κέρδη σε ισχύ και ροπή, καθώς το νέο Beverly 300 αποδίδει 25.8 ονομαστικούς ίππους στις 8,000 rpm (+23% μέγιστη ισχύ) και 2.7 kgm στις 6,250 rpm (+16% μέγιστη ροπή).

Η έκδοση S του Beverly 300, που δοκιμάζουμε εδώ, διαφέρει από το σκέτο 300 μόνο σε κάποια μέρη που βάφονται σε σκούρες αποχρώσεις: ζάντες, εξάτμιση, πλαϊνά πλαστικά φιλέτα στο κεντρικό τούνελ, σέλα δύο υλικών με διπλές ραφές.

Όσον αφορά στην τιμή, τα δύο 300άρια (σκέτο και S) δεν έχουν καμιά διαφορά. Απλά διαλέγεις ποιο σου αρέσει καλύτερα στα €5,490.

A15A8080 web 

Ισχυρή οικειότητα

Οδηγικά το Beverly 300S διατηρεί αρκετά τη λογική της προηγούμενης γενιάς. Αν προέρχεσαι από το Euro 4 μοντέλο πιθανότατα η πρώτη γεύση πάνω στο νέο θα είναι αρκετά οικεία.

Το τρίγωνο της εργονομίας του αναβάτη, δηλαδή οι αποστάσεις σέλας-μαρσπιέ-τιμονιού, δεν έχουν αλλάξει πολύ, με σημαντικότερη διαφορά τη σέλα που είναι ελαφρώς ψηλότερη.

Ο χώρος στο πάτωμα για τα πόδια είναι σχετικά περιορισμένος, αφήνοντας λίγο περιθώριο να πάει το πόδι πίσω, μα όχι και να ανοίξει το γόνατο σε γωνία μεγαλύτερη της ορθής προς τα μπροστά.

Ο κινητήρας του είναι ροπάτος και γεμάτος παντού, αρκετά ήσυχος και χωρίς αισθητούς κραδασμούς, όπως δηλαδή πρέπει για ποιοτική κύλιση - λες και πλέεις σε βελούδο. Στην πιο ωφέλιμη περιοχή του ταχυμέτρου στην καθημερινότητα, δηλαδή σε ταχύτητες ως τα 100 km/h, η επιτάχυνσή του είναι χορταστική, επαρκής για να διασκεδάσει τον αναβάτη ανταποδίδοντας στο γενναίο άνοιγμα του γκαζιού.

Τα κέρδη στην απόδοση από τον Εuro 5 300 HPE μετρούν σε υψηλότερες μέγιστες τιμές ισχύος και ροπής, αλλά επιπλέον ανεβάζουν τα μέγιστα αυτά και λίγο πιο ψηλά στο στροφόμετρο. Αυτό μεταφράζεται σε καλύτερη διάρκεια ψηλά, όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό λογίζεται ως το χωράφι από 6 ως 8,000 rpm, εκεί που βγαίνει όλο το τσαγανό του νέου Beverly 300 στον δρόμο.

Μετά τις 8,000 αναμενόμενα αρχίζει να μειώνεται η παροχή ισχύος και δεν έχει πια και πολύ νόημα να το κυνηγάς παρά μόνο για να δεις τη μέγιστη ένδειξη στο ψηφιακό κοντέρ.

Αυτό που έχει πρακτική σημασία πάντως είναι πως τουλάχιστον μέχρι τα 120 km/h η επιτάχυνση είναι αδιάκοπη, ενώ και τα 130 έρχονται με σχετική άνεση στο κοντέρ. Το Beverly 300 μπορεί να ταξιδέψει εύκολα με μια μουαγιέν μεταξύ 100-120, διευρύνοντας το βεληνεκές του και σε κοντινές εξορμήσεις εκτός έδρας.

Σε τέτοιες περιπτώσεις μια έξτρα ζελατίνα αρχίζει να γίνεται απαραίτητη για να κρατά τη ροή του αέρα μακριά από τουλάχιστον τον κορμό του αναβάτη. Τον χειμώνα αυτό θα γίνει ιδιαίτερα εκτιμητέο ακόμη και στις ταχύτητες πόλης.

A15A8114 web 

Ανάρτησέ με

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές στο νέο Beverly αφορά στις αναρτήσεις του, οι οποίες εξοπλίστηκαν με ένα νέο συνολάκι από τη Showa. Δίχως υπερβολή, το πιρούνι αυτό είναι ένα από τα κορυφαία που έχω συναντήσει ποτέ σε σκούτερ αυτής της κλάσης – βγάζω έξω δηλαδή τα TMax και Σία που το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο.

Εδώ είμαστε στον πυρήνα του σκουτερόκοσμου και η Piaggio πέτυχε διάνα με αυτό το συμβατικό πιρούνι 35 mm που διαθέτει. Ανετότατο και πληθωρικό στην καθημερινότητα, απορροφά και προσφέρει ηρεμία στην πόλη, ενώ μόλις του ζητήσεις το κάτι παραπάνω ακολουθεί με συνέπεια.

Δίχως αμφιβολία, η αύξηση της διαδρομής του κατά 10 χιλιοστά μπροστά αποδεικνύεται ευεργετική σε συνδυασμό με τα 15.5 χιλιοστά που πήρε η διαδρομή των δύο αμορτισέρ πίσω. Μέρος των κοπλιμέντων πρέπει να καρπωθούν και τα λάστιχα Michelin City Grip, τα οποία συνεργάζονται υπέροχα στο Beverly για ένα αρμονικά δεμένο αποτέλεσμα.

Οι βελτιώσεις συνεχίζονται και στα φρένα, τα οποία βασίζονται μεν εν πολλοίς στο ίδιο πακέτο με πριν, έχοντας πλέον πλάτη τη νέα γενιά του δικάναλου Bosch ABS 10.0 που στην πράξη προσφέρει λιγότερες άσκοπες επεμβάσεις και δίνει περισσότερο περιθώριο για να εκμεταλλευτείς την αρκετή δύναμη με την οποία η διπίστονη δαγκάνα πιέζει τον δίσκο 300 mm.

A15A8212 web 

Βήμα μπροστά

Η ανανεωμένη κατά Euro 5 έκδοση του Piaggio Beverly 300S αποτελεί σαφώς μια εξέλιξη σε πολλά επίπεδα: περισσότερη δύναμη χωρίς επίπτωση στην κατανάλωση καυσίμου, φρέσκα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά, LED φώτα παντού, νέα οθόνη LCD με αναμονή για την έξτρα συνδεσιμότητα ΜΙΑ, ικανός αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα και βέβαια ένα δυναμικό πακέτο σκέτη απόλαυση.

Αν η εμφάνιση – ειδικά σε αυτό το πορτοκαλί Arancio Sunset – είναι το στοιχείο που χτυπά πρώτα το μάτι, οι νέες αναρτήσεις κάνουν την οδηγική διαφορά στην αίσθηση άνεσης, πολυτέλειας αλλά και σωστής συμπεριφοράς.

Κρίνοντας αποκλειστικά με τεχνικά κριτήρια η Piaggio φαίνεται να έχει κινηθεί έξυπνα στην περίπτωση της ανανέωσης ενός υπερπετυχημένου μοντέλου όπως το Beverly 300, διατηρώντας όλα τα χαρακτηριστικά που το έκαναν best seller και βελτιώνοντας ή εκσυγχρονίζοντας τα πάντα πάνω του.

Μοιραία αυτή η διαδικασία σφραγίζει και την τιμολόγησή του, καθώς στα €5,490 εμφανίζεται αρκετά πιο ακριβό από τον προκάτοχό του.

Θα πρέπει πάντως εδώ να τονίσουμε πως η προηγούμενη γενιά προσφερόταν για πολύ καιρό σε τιμή προσφοράς γύρω στα 4 χιλιάρικα, γεγονός που θέτει ένα λίγο “άδικο” σημείο αναφοράς. Επίσης, ήδη με την κυκλοφορία του νέου Beverly 300 στην Ελληνική αγορά ήδη μπορεί κανείς να το βρει σε προσφορά γνωριμίας στα €4,990.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως τιμής και πώς ο καθένας την κρίνει, το Beverly 300S του 2021 είναι πανάξιος συνεχιστής της οικογενειακής δυναστείας, εξακολουθώντας να ξεχωρίζει στην κλάση του χάρη στον πλήρη εξοπλισμό και τις πραγματικές του ικανότητες στον δρόμο.

A15A8182 web 

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: Airoh ST501 Frost - Τζάκετ: Dane Reykholt 02 - Γάντια: Nordcode Air Tech

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής/Μοντέλο

Piaggio Beverly 300 (2021)

Εισαγωγέας

Piaggio Hellas

Τιμή

€5490 (Προσφορά γνωριμίας: €4990)

Εγγύηση

2 χρόνια

   

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4Τ, Υ/Ψ, 1Κ, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

278

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

75 x 63

Σχέση συμπίεσης

Δ.Α.

Τροφοδοσία

Ψεκασμός

Συμπλέκτης

Φυγοκεντρικός ξηρός

Τελική μετάδοση

Αυτόματη διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT)

Μέγιστη ονομαστική ισχύς (hp/rpm)

25.5 / 8000

Μέγιστη ονομαστική ροπή (kg.m/rpm)

2.7 / 6250

   

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο

Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm)

2125 x 800 x Δ.Α.

Μεταξόνιο (mm)

1540

Γωνία κάστερ (ο)

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

812

Απόσταση από έδαφος (mm)

Δ.Α.

Ρεζερβουάρ (l)

12

Βάρος (kg)

185 (υγρό)

   

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Εμπρός

Τηλεσκοπικό πιρούνι 35 mm, διαδρομή 100 mm

Πίσω

Δύο αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίων, διαδρομή 96.5 mm

   

ΦΡΕΝΑ

 

Εμπρός

Δίσκος 300 mm, διπίστονη δαγκάνα, ABS Bosch 10.0

Πίσω

Δίσκος 240 mm, διπίστονη δαγκάνα, ABS Bosch 10.0

   

ΤΡΟΧΟΙ / ΕΛΑΣΤΙΚΑ

Michelin City Grip

Εμπρός

110/70-16

Πίσω

140/70-14

   
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Keyless (εκκίνηση, άνοιγμα σέλας, τάπα ρεζερβουάρ), οθόνη TFT 5.5 ιντσών (προαιρετική συνδεσιμότητα MIA), κεντρικό και πλαϊνό σταντ, ASR (με διακόπτη απενεργοποίησης στο τιμόνι), ABS, αποθηκευτικός χώρος για 2 full-face κράνη κάτω από τη σέλα, ντουλαπάκι στην ποδιά με παροχή USB 12V (που κλειδώνει με τον κεντρικό διακόπτη), χειρολαβές συνεπιβάτη, σχάρα
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Μαϊος 2021 10:00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test - Piaggio Beverly 300 / 400 - 2021 Test - Piaggio Beverly 400 HPE 2021 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon