.
Κατηγορία Piaggio
Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021 13:10

Test - Piaggio Beverly 300-400 2021 - Αποστολή στην Ιταλία

Premium σε δύο επίπεδα
Με δύο νέα Beverly, στα 300 και 400 κυβικά εκατοστά, η Piaggio συμπληρώνει τα πρώτα είκοσι χρόνια ζωής του μοντέλου και περνάει στην τρίτη δεκαετία με τις καλύτερες περγαμηνές.

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Piaggio

Πετυχημένη συνταγή
Την πετυχημένη συνταγή δεν την αλλάζεις. Την βελτιώνεις όσο απαιτεί η τεχνολογία, όσο χρειάζεται για να συνεχίζει την πορεία της ανέγγιχτη στο χρόνο. Έχοντας πουλήσει πάνω από 450.000 μονάδες σε πάνω από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο, το scooter που καθιέρωσε τους μεγάλους τροχούς πίσω στο 2001, είναι έτοιμο να συνεχίσει την επιτυχία του.
Διαθέτοντας μία γκάμα που καλύπτει κάθε χρήση μέσα στην πόλη ή και λίγο έξω από αυτήν, το Beverly είναι το scooter του αναβάτη που ξέρει να ξεχωρίζει την ποιότητα και την σχεδίαση, αλλά και την εργονομία και τις επιδόσεις. Ένα ιταλικής σχεδίασης και κατασκευής scooter το οποίο τα πρώτα είκοσι χρόνια της ζωής του, κατάφερε με τις διαφορετικές του εκδόσεις, να γίνει συνώνυμο της μετακίνησης.
Η νέα γενιά, ήταν ένα στοίχημα για την Piaggio, αφού όταν μία συνταγή είναι καλή, δεν την αλλάζεις. Έτσι, φτάσαμε στο Livorno της Ιταλίας, για να γνωρίσουμε από κοντά το νέο Beverly στις δύο του εκδόσεις, των 300 και 400 κυβικών εκατοστών.
Το νέο Beverly είναι πιο μοντέρνο σε σχεδίαση, πιο δυνατό και στις δύο εκδόσεις, με περισσότερη τεχνολογία. Αυτοί είναι οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκε η Piaggio προκειμένου να κάνει το καλό καλύτερο, διατηρώντας όμως αναλλοίωτο τον χαρακτήρα του, παρόμοιο το στυλ, αναγνωρίσιμο και με την ίδια ταυτότητα.
Εν πρώτοις, το νέο Beverly 300 αντικαθιστά το προηγούμενο 300, ενώ το νέο 400, αντικαθιστά το 350. Οι κινητήρες, είναι βασισμένοι στους HPE - High Performance Engine του προηγούμενου 300, εναρμονισμένοι πλέον με τις προδιαγραφές Euro5, με σημαντικές αλλαγές που έφεραν και νέα νούμερα στην απόδοση τους.
Εν συνεχεία, η νέα οθόνη TFT 5,5 ιντσών με εμφάνιση των ενδείξεων αλλά και της πλατφόρμας MIA της Piaggio (standard στο 400) η οποία επιτρέπει σύνδεση με το κινητό και επικοινωνία με το όχημα.
Από την άλλη, οι νέες αναρτήσεις της Showa στο μπροστινό και πίσω τμήμα, με αύξηση των διαδρομών στα 100mm / 96,5mm από 90mm / 81mm των απερχόμενων μοντέλων.
Το νέο δικάναλλο σύστημα ABS 10.0 της Bosch που φροντίζει για την βελτίωση της πέδησης στα ίδια φρένα.
29_Piaggio_Beverly_300-web.jpg

Εργονομία και τεχνολογία
Και φυσικά, η εργονομία, με το Keyless System να προσφέρει ευκολία στον αναβάτη, ο οποίος έχοντας το μαγνητικό κλειδί στην τσέπη του, μπορεί να βάλει μπροστά το Beverly, όταν βρεθεί σε απόσταση επαφής.
Με το ρεζερβουάρ να έχει μεταφερθεί στο κάτω τμήμα της ποδιάς, μεταφέροντας εκεί βάρος και βελτιώνοντας την αίσθηση κατά την αλλαγή κλίσης, άνοιξε και ο χώρος κάτω από την σέλα, ο οποίος χωράει πλέον δύο μικρά κράνη full face, ή jet. Το ντουλαπάκι στην ποδιά, η θύρα φόρτισης USB, οι νέοι διακόπτες στο τιμόνι, το Traction Control που έρχεται από τα προηγούμενα μοντέλα, τα φώτα LED τόσο μπροστά, όσο και πίσω, αλλά και στα φλας, και τα DLR - φώτα ημέρας, συμπληρώνουν την εικόνα σε ένα scooter που δείχνει πιο φρέσκο αλλά και γνώριμο από ποτέ.
Η νέα σχεδίαση είναι εμφανώς σπορ με νέες γραμμές στα πλαϊνά που δείχνουν πιο δυναμικές και μυώδεις.
Εντύπωση προκαλεί και η νέα ουρά με το νέο φωτιστικό σώμα LED, που δεν διαθέτει πλέον τον λασπωτήρα και την βάση της πινακίδας - αυτά, έχουν τοποθετηθεί στον κινητήρα, με μία βάση που έρχεται από τον κόσμο των μοτοσυκλετών.
Νέοι και όμορφοι, με επτά μπράτσα, είναι οι τροχοί, που στην περίπτωση του Beverly 300, έρχονται με δύο διαφορετικές επιλογές ελαστικών: Pirelli Angel GT, ή Michelin CityGrip II. Ο αγοραστής δεν μπορεί να επιλέξει ελαστικά, εκτός από το αν το κατάστημα διαθέτει εκείνη τη στιγμή Beverly και με τα δύο και μπορεί να προσφέρει την επιλογή.
Το νέο Beverly, δείχνει νέο, ανανεωμένο, φρέσκο, σύγχρονο, αλλά διατηρεί την σύνδεση με το παρελθόν, ως ένας άξιος συνεχιστής της παράδοσης, και όχι κάτι εντελώς νέο, ριζοσπαστικό, που θα έφερνε αλλαγές στην ταυτότητα.
02_Beverly_400_S-web_7.jpg

Ποιότητα κύλισης
Έχοντας μπροστά μας δύο ''παρτίδες'' scooter που δύσκολα ξεχωρίζουν μεταξύ τους, επιλέξαμε να ξεκινήσουμε την διαδρομή μας με το 300, το οποίο μας μαγνήτισε στην πορτοκαλί S έκδοση.
Η απουσία ζελατίνας για προστασία από τον αέρα, είναι η πρώτη διαφορά από το 400, αφού το 300 παραδίδεται χωρίς αυτήν στον standard εξοπλισμό. Ωστόσο, η ποιότητα είναι εμφανής επάνω του, με την βαφή να είναι άριστη, και μόνο σε ένα σαμπανιζέ μοντέλο προσέξαμε κάποιες μέτριες λεπτομέρειες σε εφαρμογή πλαστικών μερών. Όλα τα υπόλοιπα Beverly 300 που παρατηρήσαμε, ήταν άριστα, δείχνοντας άξιοι συνεχιστές του ονόματος.
Η θέση οδήγησης είναι εργονομική, λίγο πιο ψηλή από το παρελθόν, το οποίο οφείλεται κυρίως στην διαφορά διαδρομής των αναρτήσεων, διαμορφώνοντας το ύψος της σέλας στα 812 χιλιοστά, από 790, νούμερο που δείχνει και είναι μικρό. Στην πράξη, το ποιοτικό διπλό κάλυμμα σέλας με την διπλή ραφή, διαθέτει και πολύ καλό υλικό το οποίο συμπιέζεται στο μπροστινό τμήμα και σε αφήνει να πατήσεις στο έδαφος άνετα - ιδιαίτερα βολικό για μικρόσωμους αναβάτες ή αναβάτριες.
Τα νέα χειριστήρια προσφέρουν καλύτερη επαφή με τους διακόπτες όταν φοράς γάντια, με τον νέο διακόπτη Run / Off να χρειάζεται συνήθεια μιας και η κίνηση του γίνεται αριστερά - δεξιά αντί για πάνω κάτω, με αποτέλεσμα καμιά φορά να το ξεχνάμε στο off και να ψαχνόμαστε γιατί δεν παίρνει μπροστά. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε μέσα στην πόλη, ψάχνοντας τα φλας, αφού στο σημείο που επαφίεται ο αριστερός αντίχειρας, βρίσκεται και ο διακόπτης των φώτων, με ίδια λειτουργία, αριστερά - δεξιά, και μας μπερδεύει.
54_Piaggio_Beverly_300-web.jpg

Ευκολία χειρισμών
Λεπτομέρειες που συνηθίζονται άμεσα όπως συμβαίνει σε ότι καινούριο, με το smart key να συμβάλλει στην άμεση εκκίνηση ή κλείδωμα του Beverly όταν σταματάμε και ξεκινάμε ξανά. Ουσιαστικά, αφού έχεις το κλειδί στην τσέπη, μπορείς να ξεκλειδώσεις τον κεντρικό διακόπτη και έπειτα, τόσο η σέλα όσο και το ρεζερβουάρ καυσίμου, ανοίγουν από τον αριστερό διακόπτη του τιμονιού. Από τον αριστερό διακόπτη ενεργοποιείται / απενεργοποιείται και το Traction Control το οποίο εμείς με τις παρούσες συνθήκες, δεν χρειαστήκαμε καθόλου.
Μπορείς να ελέγξεις την εμφάνιση των ενδείξεων από το κουμπί του menu στον δεξί διακόπτη, ή από την οθόνη TFT, όπως και να σετάρεις την ώρα, αλλά δεν καταφέραμε να μηδενίσουμε τον μερικό χιλιομετρητή ώστε να μετρήσουμε την διαδρομή μας.
Οδηγώντας μέσα στην πόλη με το Beverly 300, στους δρόμους του Livorno, καταλαβαίνεις αμέσως την βελούδινη λειτουργία του κινητήρα. Η ροπή του εμφανίζεται αμέσως στο άνοιγμα του γκαζιού και η μετάδοση γίνεται ομαλά. Η έξτρα ιπποδύναμη της τάξεως των + 5 ίππων, το κάνει να κινείται πιο άνετα και να εξουδετερώνει το βάρος του στο άνοιγμα του γκαζιού. Με 25,5 ίππους, και σαφώς πιο γεμάτη καμπύλη σε όλο το εύρος, η απόδοση του έρχεται να προσθέσει ευκολία αλλά και επιδόσεις, διευκολύνοντας συνολικά την οδήγηση του.
Είναι πανεύκολο σε χειρισμό, δείχνει να έχει πιο ελαφρύ τιμόνι σε αίσθηση σε σχέση με το παλαιότερο μοντέλο, ενώ η ποιότητα κύλισης, είναι μοναδική. Το 300άρι έχει ποιοτικές αναρτήσεις και το καταλαβαίνεις αμέσως, με τα αμορτισέρ να κερδίζουν τις εντυπώσεις, παρά το ότι η διαδρομή που κινούμαστε, δεν έχει και τόσες λακκούβες. Όμως το Beverly 300 λειτουργεί ομαλά, στρίβει με ακρίβεια, με σωστές αποσβέσεις στις νέες αναρτήσεις, που δείχνουν ταιριαστές τόσο με το μπροστινό σύστημα, όσο και σε συνδυασμό με το γερό πλαίσιο.
Επιταχύνουμε εκτός πόλης σε παραλιακή διαδρομή, και κινούμαστε σε ταχύτητες ανάμεσα στα 80-110χ.α.ω., και το Beverly 300 είναι σταθερό, στιβαρό, αλλά άνετο. Ο κινητήρας του βοηθά στην άνετη οδήγηση, και το σύνολο, κινείται βελούδινα πάνω στα Pirelli Angel GT που δείχνουν να ταιριάζουν περισσότερο στον sport χαρακτήρα του.
78_Beverly_400_S-web.jpg

Εύχρηστο GT Scooter
Απολαμβάνοντας το 300άρι, βλέποντας όμως ότι από scooter σε scooter υπάρχει διαφορά στην αίσθηση που προσφέρουν τα φρένα, έρχεται η ώρα του μεγαλύτερου σε κυβισμό, 400.
Τα φρένα έχουν και εδώ την ίδια αίσθηση που γνωρίζουμε από τα προηγούμενα μοντέλα, απαιτώντας δύναμη για να σταματήσουν δυνατά το Beverly, ενώ το 400άρι, δείχνει αμέσως την διαφορά από τον μικρότερο αδελφό. Όντας ίδιο σε διαστάσεις, με μικρή διαφορά σε μήκος (2155mm από 2125), ελαφρώς ψηλότερο στην θέση οδήγησης (821mm από 812mm ύψος σέλας), μεταξόνιο αυξημένο (1550mm από 1540mm) αλλά και επιπρόσθετα 10 κιλά (195 από 185), το 400, καταφέρνει να κρύβει έντεχνα τις διαφορές.
Το ξεχωρίζεις από την standard ζελατίνα για τον αέρα, και την διπλή απόληξη της μεγαλύτερης εξάτμισης και χρειάζεται επίσης να δεις το αυτοκόλλητο με τον κυβισμό, πάνω από το το ντουλαπάκι της ποδιάς.
Οπτικά, μικρές οι διαφορές, και αυτό είναι ένα αρκετά θετικό σημείο, αφού η Piaggio δεν έφτιαξε ένα GT scooter μεγαλύτερο σε διαστάσεις, δύσχρηστο ή δύστροπο.
Η αίσθηση που αποκομίζεις από τα πρώτα μέτρα οδήγησης είναι παραπλήσια, με την διαφορά ουσιαστικά να έρχεται από τον μεγαλύτερο σε κυβισμό κινητήρα, απόδοσης 34,8 ίππων - αρκετά πιο δυνατός από το προηγούμενο 350 που αντικαθιστά, των 29 ίππων.
Ο κυβισμός, η απόδοση, αλλά και το φαρδύτερο πίσω ελαστικό (150 από 140), δημιουργούν μία βαρύτερη αίσθηση. Το καταλαβαίνεις από την αρχή της οδήγησης, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά, μιας και η διαφορά από το 300, δεν είναι τραγική.
Αισθάνεσαι την περισσότερη μάζα στην αλλαγή κατεύθυνσης λόγω στροφορμής, αισθάνεσαι βέβαια και περισσότερο την συμπίεση του κινητήρα, τόσο στο άνοιγμα, όσο και στο κλείσιμο του γκαζιού, όπου η μετάδοση ''φρενάρει'' περισσότερο σε σχέση με το 300.
Αλλά στα ανοιχτά κομμάτια της διαδρομής, η περισσότερη δύναμη φαίνεται και χρειάζεται, αφού από στροφή σε στροφή, όπου το 400 πετάγεται πιο γρήγορα μπροστά και στις προσπεράσεις, είναι πιο άμεσο.
Η απόδοση του είναι ορατή, και στο άνοιγμα του γκαζιού νιώθεις περισσότερο το τράβηγμα σε σχέση με το 300.
Τα ελαστικά της Mitas που χρησιμοποιεί το 400, έχουν καλή κορώνα και προσφέρουν sport αίσθηση στην οδήγηση - οι μηχανικοί της Piaggio διαπίστωσαν ότι τα Mitas ταίριαζαν καλύτερα στο αυξημένο βάρος και στις μεγαλύτερες ταχύτητες που μπορεί να αναπτύξει το μεγάλο Beverly.
02_Beverly_400_S-web_10.jpg

Επιτυχίας συνέχεια
Η ζελατίνα προστατεύει εξαιρετικά από τον αέρα, τον οποίο νιώθεις μόνο στα χέρια, ενώ στο 400, φτάνουν και περισσότεροι κραδασμοί στο τιμόνι, ειδικά στις αργές ταχύτητες.
Είκοσι χρόνια μετά, το πλέον δημοφιλές και λαοφιλές scooter της Piaggio, ανανεώνεται πλήρως, δημιουργώντας δύο εκδόσεις στην ίδια πλατφόρμα, με μικρές αλλά ουσιαστικές διαφορές.
Για κίνηση στην πόλη είτε για μεγαλύτερες αποστάσεις, σε 300 ή 400 κυβικά, το νέο Beverly διαθέτει τα φόντα για να συνεχίσει την εξαιρετική πορεία των προκατόχων. Σε έξι συνολικά χρωματισμούς (απλή έκδοση: λευκό Bianco Luna, μπλε Blu Oxigen και γκρι Grigio Cloud., S έκδοση: ασημί Argento Cometa, μαύρο Nero Tempesta, πορτοκαλί Arancio Sunset) και ανάλογες λεπτομέρειες, προσφέρει αρκετές επιλογές για κάθε γούστο. Με τις τιμές να έχουν ήδη ανακοινωθεί στα 4.990euro για τα 300άρια και στα 6.290euro για τα 400άρια, η κατηγορία των premium scooters, θα έχει σημαντικούς εκπροσώπους από την Piaggio.

 Τα Piaggio Beverly 300 και Beverly 400 βρίσκονται ήδη στην Piaggio Λυμπερόπουλος. Ενημερώσου για τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να τα αποκτήσεις!

Προστασία αναβάτη:

ΚράνοςAiroh ST 501 Frost, Jacket Nordcode Squareπαντελόνι Nordcode Jean, γάντια Five Stunt Replica Spread Gold, μποτάκια Acerbis Keyαπό το ΜΟΤΟΜΑΡΚΕΤ

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής/Μοντέλο

Piaggio Beverly 300 (2021)

Piaggio Beverly 400 (2021)

Εισαγωγέας

Piaggio Hellas

Piaggio Hellas

Τιμή (€)

5490

6290

Εγγύηση

2 χρόνια

2 χρόνια

     

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

   

Τύπος

4Τ, Υ/Ψ, 1Κ, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες

4Τ, Υ/Ψ, 1Κ, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

278

399

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

75 x 63

84 x 72

Σχέση συμπίεσης

Δ.Α.

Δ.Α.

Τροφοδοσία

Ψεκασμός

Ψεκασμός

Συμπλέκτης

Φυγοκεντρικός ξηρός

Φυγοκεντρικός ξηρός

Τελική μετάδοση

Αυτόματη διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT)

Αυτόματη διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT)

Μέγιστη ονομαστική ισχύς (hp/rpm)

25.5 / 8000

34.9 / 7500

Μέγιστη ονομαστική ροπή (kg.m/rpm)

2.7 / 6250

3.8 / 5500

     

ΠΛΑΙΣΙΟ

   

Τύπος

Ατσάλινο

Ατσάλινο

Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm)

2125 x 800 x Δ.Α.

2155 x 800 x Δ.Α.

Μεταξόνιο (mm)

1540

1550

Γωνία κάστερ (ο)

Δ.Α.

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

812

821

Απόσταση από έδαφος (mm)

Δ.Α.

Δ.Α.

Ρεζερβουάρ (l)

12

12

Βάρος (kg)

185 (υγρό)

195 (υγρό)

     

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

   

Εμπρός

Τηλεσκοπικό πιρούνι 35 mm, διαδρομή 100 mm

Τηλεσκοπικό πιρούνι 35 mm, διαδρομή 100 mm

Πίσω

Δύο αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίων, διαδρομή 96.5 mm

Δύο αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίων, διαδρομή 96.5 mm

     

ΦΡΕΝΑ

   

Εμπρός

Δίσκος 300 mm, διπίστονη δαγκάνα, ABS Bosch 10.0

Δίσκος 300 mm, διπίστονη δαγκάνα, ABS Bosch 10.0

Πίσω

Δίσκος 240 mm, διπίστονη δαγκάνα, ABS Bosch 10.0

Δίσκος 240 mm, διπίστονη δαγκάνα, ABS Bosch 10.0

     

ΤΡΟΧΟΙ / ΕΛΑΣΤΙΚΑ

   

Εμπρός

110/70-16

120/70-16

Πίσω

140/70-14

150/70-14

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 20:21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon