.
Κατηγορία Peugeot
Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2018 15:49

TEST – Peugeot Speedfight 4 125

Γαλλική δυναμική

Του Κώστα Γαμβρούλη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος 

Με τα περισσότερα 125άρια scooter, να κινούνται σε καθαρά commuter, πρακτικούς ή ακόμα και νεορετρό ρόλους, το Speedfight 4 125 της Peugeot φαίνεται να εμμένει σε μια πιο… παραδοσιακή άποψη της κατηγορίας, που θέλει τα μοντέλα  αυτά δυναμικά και σπορτίφ.

Τα Speedfight της Peugeot, παρουσιάστηκαν το 1996 και έκτοτε, μετά από 22 χρόνια, βρισκόμαστε πλέον στην τέταρτη γενιά, με την έκδοση των 125 κ.εκ., να είναι αυτή που  ανανεώθηκε στις αρχές του 2018. Αυτό που χαρακτήριζε ανέκαθεν την συγκεκριμένη οικογένεια μοντέλων, ήταν ο δυναμικός και sport χαρακτήρας τους και το νέο Speedfight 4 125, παραμένει φυσικά πιστό σε αυτό, ενώ δεν λείπουν φυσικά και τα στοιχεία γενικότερου εκσυγχρονισμού, προκειμένου το scooter να είναι ανταγωνιστικό. Είναι λοιπόν η “αθλητική” και νεανική υπόσταση του συγκεκριμένου μοντέλου, “επίκαιρή” στις μέρες μας; Αυτό θα το μάθουμε στην δοκιμή που ακολουθεί.

Σχεδίαση, με πινελιές… Peugeot 3008 SUV

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία στην σχεδίαση των Speedfight που θεωρούνται “σήμα κατατεθέν”, όπως οι προβολείς σε σχήμα cat eyes (μάτια γάτας), καθώς και οι αεραγωγοί τόσο στον θώρακα, όσο και στα πλαϊνά του scooter. H τέταρτη έκδοση του μοντέλου δεν θα μπορούσε να μην τα συμπεριλάβει στην σχεδίαση λοιπόν και μάλιστα να τα τονίσει κιόλας.

test peugeot speedfight 4 125 statikes 12

Τόσο οι LED προβολείς , όσο και οι αεραγωγοί στα πλαϊνά της ποδιάς και της ουράς, έχουν ένα ασημί περίγραμμα το οποίο κάνει πολύ ωραία αντίθεση με το κυρίαρχο μπλε χρώμα (στην μαύρη έκδοση, το περίγραμμα είναι χρυσό). Οι γραμμές είναι γωνιώδεις και “αιχμηρές” και δεν υπάρχουν  καμπύλες ή μεγάλα τμήματα επιφανειών για να “μαλακώσουν” κάπως της εικόνα του Speedfight. Η αύρα που αποπνέει το scooter λοιπόν, είναι σίγουρα sport.

test peugeot speedfight 4 125 statikes 5

Σημαντικό είναι επίσης, ότι το scooter δεν “βαραίνει” οπτικά σε κάποιο σημείο, με την ουρά του, εκεί που συνήθως συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος, να καταλήγει σε μια τριγωνική απόληξη. Μένοντας στην ουρά δεν θα γινόταν να μην αναφέρουμε την “αεροτομή” που είναι ουσιαστικά η χειρολαβή του συνεπιβάτη, καθώς και το πίσω φανάρι, που φέρει τις χαρακτηριστικές από τον κόσμο των αυτοκινήτων, τρεις κάθετες γραμμές, οι οποίες –σύμφωνα με την Peugeot- είναι η νυχιές του εμβλήματος – λέοντα της γαλλικής εταιρείας.

Καλοφτιαγμένο

Η ποιότητα κατασκευής είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητική, με τα πλαστικά να είναι καλής ποιότητας και την βαφή να εντυπωσιάζει. Οι συναρμογές δεν αφήνουν χάσματα ενώ κατά την διάρκεια της δοκιμής δεν εντοπίστηκαν τριγμοί ή συντονισμοί.

test peugeot speedfight 4 125 statikes 11

Σε ότι αφορά στα περιφερειακά, οι αναρτήσεις αποτελούνται από συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και μονό αμορτισέρ πίσω, ενώ στα φρένα, τα οποία λειτουργούν συνδυασμένα μέσω του συστήματος που η Peugeot ονομάζει “SBC” (Synchro Braking Concept), συναντάμε μονούς δίσκους διαμέτρου 215 χλστ. μπροστά και 190 χλστ. πίσω. Τα ελαστικά και οι ζάντες έχουν τις ίδιες διαστάσεις, με τα στοιχεία που περιγράφουν αυτό το τμήμα να είναι  130/60-13”.  

test peugeot speedfight 4 125 statikes 3

Ο πίνακας οργάνων είναι μια LCD οθόνη στην οποία προβάλλονται βασικές πληροφορίες (ταχύμετρο, ολικός και μερικός χιλιομετρητής) αλλά και ένδειξη στάθμης καυσίμου, κάτι αρκετά χρήσιμο για ένα αστικό όχημα. Πολύ χρήσιμη και πρακτική επίσης, είναι η έξυπνη βάση για την στήριξη smartphone ή GPS, που βρίσκεται κάτω από τον πίνακα οργάνων.

test peugeot speedfight 4 125 statikes 15

Πρόκειται για ένα καπάκι ουσιαστικά, το οποίο γυρίζοντας το και κουμπώνοντας το ανάποδα στην θέση του, αποκαλύπτει μια “βάση μπίλιας” στην οποία σφίγγει ένα στήριγμα – “αράχνη”, το οποίο όμως, πρέπει να αγοραστεί ως αξεσουάρ). Στο εσωτερικό αυτού του χώρου, υπάρχει επίσης USB θύρα για να φορτίζει κανείς τις συσκευές που έχουν τοποθετηθεί στην βάση αυτή.

 Εργονομία… αθλητική

Το Speedfight απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί GT σε ότι αφορά στους χώρους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άβολο. Στην σέλα του θα κάτσουν άνετα αναβάτες που το ύψος τους βρίσκεται στον μέσο όρο αλλά οι πιο ψηλοί, από 1.85 και πάνω, θα στριμωχτούν και αυτό συμβαίνει λόγω του ότι το “σκαλοπάτι” στην σέλα που διαχωρίζει το τμήμα του συνεπιβάτη, δεν επιτρέπει να τραβήξει κανείς το σώμα του πιο πίσω.

test peugeot speedfight 4 125 kinisi 4

Το τιμόνι είναι ναι μεν ψηλά, οπότε δύσκολα θα βρει στα γόνατα, αλλά ο χώρος στην ποδιά δεν είναι αυτό που λέμε άπλετος. Σε κάθε περίπτωση ο υπογράφων, με τα 177 εκατοστά ύψους, δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα, η σέλα είναι άνετη και το πάτωμα της ποδιάς, επιτρέπει να στηρίζονται τα πόδια σε φυσικές γωνίες. Το Speedfight δεν είναι απαγορευτικό σε ότι αφορά στη μεταφορά συνεπιβάτη, ο οποίος για διαδρομές μέσα στην πόλη δεν θα εκφράσει κάποιο παράπονο.

test peugeot speedfight 4 125 statikes 8

Σε πιο μακρινές διαδρομές θα κουραστεί πρώτος βέβαια αλλά οι πολύωρες εξορμήσεις εκτός πόλης, δεν συμπεριλαμβάνονται έτσι και αλλιώς στις λογικές υποχρεώσεις του συγκεκριμένου scooter. Τώρα σε ότι αφορά στους διακόπτες, αυτοί έχουν πολύ καλή λειτουργία και το μόνο που απαιτεί μια συνήθεια, είναι η “ανάποδη” τοποθέτηση των χειριστηρίων του φλας και της κόρνας, με την δεύτερη να βρίσκεται πάνω από τα φλας και όχι από κάτω, όπως είναι η συνήθης διάταξη.

test peugeot speedfight 4 125 statikes 14

Ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από την σέλα είναι εντυπωσιακά μεγάλος, δεδομένου του συνολικού μεγέθους του  scooter, αλλά επαρκεί τελικά μόνο για την τοποθέτηση ενός jet κράνους και όχι full face. Επιτρέπει πάντως και την τοποθέτηση άλλων αντικειμένων, πέραν του κράνους, και αυτό είναι σίγουρα θετικό, καθώς δεν υπάρχει κάποιο ντουλαπάκι στην ποδιά, παρά μόνο ένα πτυσσόμενο γαντζάκι, για να κρεμάει κάποιος σακούλες και σακίδια.

 Ζωηράδα κα μπρίο

Όλο αυτό το δυναμικό παρουσιαστικό του Speedfight 4 125, δεν εξαντλείτε απλώς στα της εμφάνισης αλλά επιβεβαιώνεται στον δρόμο. Η γενική αίσθηση που εισπράττει ο αναβάτης είναι αυτή ενός ευέλικτου και “σπιρτόζικου” στις αντιδράσεις του scooter. Τα στοιχεία που διαμορφώνουν αυτόν τον χαρακτήρα είναι σίγουρα το χαμηλό βάρος (120 κιλά κενό), το στιβαρό πλαίσιο, οι μικροί σε διάμετρο τροχοί και η σφιχτή λειτουργία των αναρτήσεων.

test peugeot speedfight 4 125 kinisi 6

Μην φανταστείτε βέβαια κάτι που θα σας “κοπανάει” αλύπητα στην παραμικρή ανωμαλία του οδοστρώματος, απλά κάτι κάπως πιο “ζωντανό” σε σχέση με τον μέσο όρο της κατηγορίας. Το Speedfight λοιπόν, είναι πολύ ευκίνητο μέσα στην πόλη και ελίσσεται πανεύκολα ανάμεσα στα αυτοκίνητα, ενώ κερδίζει πολλές από αυτές τις άτυπες κόντρες “ποιος θα βγει πρώτος στο φανάρι”, απέναντι σε άλλα ελαφρά δίτροχα, ακόμα και σε πολύ δύσκολες κυκλοφοριακές συνθήκες. Στις εκκινήσεις πετάγεται ζωηρά μπροστά επιταχύνοντας δυναμικά για τα κυβικά του, από τις χαμηλές ακόμα στροφές. Ο μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας, ανανεώθηκε και αυτός, με τους μηχανικούς της Peugeot να μειώνουν τις εσωτερικές τριβές και να τοποθετούν γεννήτρια – μοτέρ αντί για δυναμό, με την τεχνολογία ACG της Peugeot, να ακολουθεί τις Honda και Piaggio, που είχαν προηγηθεί  σε αυτό τον τομέα.

test peugeot speedfight 4 125 statikes 1

Η ιπποδύναμη του κινητήρα είναι 11 ίπποι στις 7.500 σ.α.λ. και η ισχύς αυτή αποδίδεται με ιδιαίτερη ζωντάνια μέχρι τα 90 χιλιόμετρα, με το Speedfight να έχει σε κάθε περίπτωση αρκετό “τσαγανό” σε αυτό το εύρος. Από εκεί και πάνω, λογικά και αναμενόμενα για την κατηγορία των κυβικών, η απόδοση πέφτει και το scooter επιταχύνει με πιο ήπιους ρυθμούς για να φτάσει στα 110 χλμ./ώρα στο κοντέρ, που είδαμε ως μέγιστη ταχύτητα σε καλές συνθήκες. Σε αυτές τις ταχύτητες, το Speedfight βγάζει έναν τρέμουλο στο τιμόνι, απόρροια της γρήγορης γεωμετρίας του, το οποίο παρά το ότι δεν εξελίσσεται ποτέ σε κάτι ανησυχητικό, σε αναγκάζει να κλείσεις το γκάζι κινούμενος λίγο πιο χαμηλά, μέχρι τα 100 χλμ./ώρα.

test peugeot speedfight 4 125 kinisi 12

Μέσα στην πόλη, όπου αποτελεί και το φυσικό περιβάλλον του scooter, οι αναρτήσεις διατηρούν τον έλεγχο σε κάθε περίπτωση, ακόμα και υπό πίεση, ενώ τα φρένα αποδείχτηκαν το δυνατό σημείο του μοντέλου, προσφέροντας αίσθηση και πολύ ισχύ. Το κράτημα ήταν σε γενικές γραμμές καλό, με τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης της CST, να αποδίδουν ικανοποιητικά. Χωρίς η απόδοση τους να σημειώνεται ως κάτι αρνητικό, η αλλαγή τους με ένα σετ πιο “επώνυμων” ελαστικών, σίγουρα θα αναδείξει ακόμη περισσότερο τις δυναμικές αρετές του Sppedfight.  Η κατανάλωση κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα όπως αρμόζει σε ένα scooter της κατηγορίας αυτής και ακόμα και με τέρμα γκάζι σε περιαστικές διαδρομές δεν ξεπέρασε τα 3,4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, με μια τιμή της τάξεως των 3 λίτρων να είναι h μέση απόδοση, η οποία μπορεί να πέσει και άλλο με συνετή οδήγηση.

 Η sport εναλλακτική

Η κατηγορία των 125 κ.εκ., χωρίς να θεωρείται κορεσμένη, έχει σίγουρα πολλές επιλογές. Το Peugeot Speedfight 4 125 ξεχωρίζει και τοποθετείται στο sport άκρο αυτής, προβάλλοντας αυτό τα δυναμικά χαρακτηριστικά του ως το κυριότερο ατού. Απευθύνεται σε ένα νεανικό κοινό ή σε όσους θέλουν ένα “ζωηρό” αλλά σε κάθε περίπτωση προσιτό και οικονομικό μέσο μετακίνησης. Η τιμή του στα 2.300 ευρώ (2.299 για την ακρίβεια…) κρίνεται αναμφίβολα τίμια για αυτά που προσφέρει το γαλλικό scooter. Ένα αρκετά όμορφο, ποιοτικό και διασκεδαστικό στην οδήγηση του δίτροχο πόλης.

Tεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Peugeot 
Μοντέλο Speedfight 4 125 2018
Αντιπρόσωπος TEOMOTO 
Τιμή 2.299 ευρώ 
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος , 4χρονος, 2βάλβιδος, υγρόψυκτος
Κυβισμός (c.c.) 125
Συμπίεση (:1) 11.3
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 52,4 Χ 57,8
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής 1 σε 1 
Λίπανση Υγρό κάρτερ με αντλία λαδιού
Συμπλέκτης Φυγοκεντρικός 
Κιβώτιο ταχυτήτων CVT 
Μετάδοση Ιμάντας 
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο, σωληνωτό 
Μεταξόνιο (mm) 1.295
Ύψος σέλας (mm) 800
Βάρος κενό (kg) 120
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 8
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό πιρούνι
Πίσω Μονό αμορτισέρ
Ελαστικά  
μπροστά 130/60-13"
Πίσω 130-60-13"
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 215 χλστ. διπίστονη δαγκάνα, συνδυασμένη πέδηση 
Πίσω Δίσκος 190 χλστ. μονοπίστονη δαγκάνα, συνδυασμένη πέδηση 
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) 11 / 7.500
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) 1,1 / 5.600

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Στατικές

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2018 17:25

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Peugeot Citystar 150 – 2014 TEST - Peugeot Belville 200i ABS Top Case 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon