.
Κατηγορία Motron
Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2022 10:31

Test - Motron Ventura 125

Σχεδιαστική απλότητα

Ανάμεσα στα scooter με μεγάλους τροχούς το Ventura 125 της Motron ξεχωρίζει για τη απέριττη σχεδίασή του, αποδεικνύοντας ότι ένα οικονομικό δίτροχο μπορεί να είναι και όμορφο αλλά και ποιοτικό.

Κείμενο -Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Κανόνας και εξαιρέσεις

Ο κανόνας θέλει τα οικονομικά μοντέλα να υστερούν σχεδιαστικά λες και ο υπεύθυνος του αντίστοιχου τμήματος επιζητά ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα. Όσο αφορά όμως στο Ventura 125 της Motron δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς η σχεδίασή του είναι ένα από τα ατού του scooter. Με απαλές γραμμές, χωρίς ακρότητες, το Ventura διαθέτει ένα ευρωπαϊκό στυλ, χάρη βέβαια και στις μεγάλες διαστάσεις του, και δεν αναφερόμαστε βέβαια στους τροχούς των 16 ιντσών, που αποτελούν από μόνοι τους ένα θετικό σημείο. Διαθέτει ένα σχετικά αιχμηρό σχήμα, με τα πολύ λεπτά εμπρός led φώτα ημέρας DRL και φλας που δημιουργούν ένα απόλυτα μοντέρνο αποτέλεσμα. Οι  high-tech πινελιές συνεχίζονται και λίγο πιο πάνω με το διπλό led προβολέα στο τιμόνι. Παρόμοια σχεδίαση έχουμε και στο πίσω φωτιστικό σώμα που ενσωματώνει και τα φλας δημιουργώντας μία αιχμηρή εικόνα.

DSC09957-web.jpgΨηφιακό είναι το όργανο στο τιμόνι με ενδείξεις για ταχύτητα, στάθμη καυσίμου, ώρα, ενώ για πρώτη φορά συναντήσαμε το μπουτόν για την εναλλαγή από ολικό σε μερικό χιλιομετρητή να βρίσκεται μέσα στο όργανο, κάτω από το πλαστικό κάλυμμα, μια λεπτομέρεια που δείχνει πόσο προσεγμένο και μίνιμαλ αποτέλεσμα ήθελε η Motron για το Ventura. Πάντως για να πούμε την αλήθεια, αυτό το μπουτόν υπήρξε σπαζοκεφαλιά για μερικές μέρες, καθώς η έλλειψη άλλου μπουτόν μας οδήγησε στο λογικό συμπέρασμα ότι αυτό το μπουτόν έχει κάποια λειτουργία, αλλά πως το κάνεις να λειτουργήσει όταν βρίσκεται κάτω από το πλαστικό τζαμάκι; Την απάντηση μας έδωσαν στην KSR Hellas, την αντιπροσωπεία της Motron, που μας πληροφόρησαν ότι διαθέτει λειτουργία αφής αλλά για λόγους ασφαλείας, το scooter πρέπει να είναι σταματημένο. Γι αυτό RTFM (Read The Fucking Manual!).

DSC_6893-web.jpgΚλασικό και ασφαλές

Κατ΄ άλλα, το Ventura δεν διαθέτει κάποια "ιδιαιτερότητα" οπότε έχουμε ένα κλασικό τετράχρονο μονοκύλινδρο  κινητήρα, ο οποίος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αερόψυκτος αφού το ζητούμενο είναι η χαμηλή τιμή αγοράς αλλά και η οικονομία στη συντήρηση. Τα 125 κυβικά του κινητήρα προσφέρουν μια απόδοση 10 ίππων στις 8.000 σ.α.λ. και 0,9 kgm ροπής στις 6.500 σ.α.λ., μια ικανοποιητική ισχύ καθώς το Ventura ζυγίζει μόλις 120 κιλά. Το scooter ανήκει στην κατηγορία των μοντέλων με μεγάλους τροχούς (16 ίντσες) και διαθέτει τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και δύο αμορτισέρ πίσω, με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων. Όσο αφορά στα φρένα, στον εμπρός τροχό υπάρχει δισκόφρενο που αποτελείται από δίσκο διαμέτρου 260 χιλιοστών με floating δαγκάνα τριών εμβόλων, ενώ πίσω υπάρχει δίσκος 240 χιλιοστών με δαγκάνα δύο αντικριστών εμβόλων. Λόγω νομοθεσίας τα φρένα διαθέτουν  το σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS, δηλαδή πατώντας το πίσω φρένο ενεργοποιείται και το εμπρός, και συγκεκριμένα το μεσαίο έμβολο, ένα σύστημα (και δαγκάνα) που πρωτοείδαμε στο Honda CBR 1100 XX Blackbird.

DSC_6948-web.jpgΌσο αφορά στην πρακτικότητα, το Motron  Ventura διαθέτει όλα όσα έχουν κάνει τα scooter δημοφιλή, και εννοούμε τον αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα, που χωρά ένα jet κράνος, ενώ στο συγκεκριμένο scooter κάτω από τη σέλα βρίσκεται και η τάπα του ρεζερβουάρ. Επίσης για μεγαλύτερη ευκολία το Ventura διαθέτει επίπεδο πάτωμα για να περνάς εύκολα τα πόδια σου ενώ υπάρχει και ο κλασικός γάντζος στο πίσω μέρος της ποδιάς, καθώς και μια έξοδος USB για φόρτιση συσκευών. Θα θέλαμε και ένα μικρό αποθηκευτικό χώρο για τοποθέτηση κινητού καθώς τώρα η μόνη επιλογή στην περίπτωση φόρτισης είναι η τσέπη του αναβάτη. Τέλος η κεντρική κλειδαριά διαθέτει ένα προστατευτικό κλείστρο για να είναι πιο δύσκολη η διάρρηξή της.

DSC_6890-web.jpgΠληθωρικό και άνετο

Αυτό που θα διαπιστώσει κανείς ανεβαίνοντας για πρώτη φορά στη σέλα του Motron Ventura είναι ότι παρά τα 125 κυβικά του έχει πληθωρικές διαστάσεις, κάτι που σημαίνει ότι ψηλόσωμοι αναβάτες και συνεπιβάτες - για τους οποίους υπάρχουν αναδιπλούμενα μαρσπιέ και χειρολαβές στη μικρή ντιζαϊνάτη σχάρα- θα νιώσουν ιδιαίτερα βολικά. Παρά τις διαστάσεις του, το Ventura είναι ιδιαίτερα ευέλικτο μέσα στην πόλη που θα περάσει τον περισσότερο χρόνο της ζωής του. Θα λέγαμε, με το σχετικά μικρό βάρος και την ήπια ιπποδύναμη θα γίνει ιδιαίτερα αγαπητό στους οδηγούς με δίπλωμα Α1, που συνήθως δεν έχουν και τόση εμπειρία. Σε αυτό θα βοηθήσουν και οι μεγάλοι τροχοί, που πάντα αυξάνουν το επίπεδο ασφάλειας και γι αυτό έχουν γίνει ιδιαίτερα αγαπητοί στην συγκεκριμένη κατηγορία scooter.

DSC_6899-web.jpgΟι Ισπανοί μηχανικοί έχουν επικεντρωθεί  περισσότερο στην απόδοση των ρεπρίζ, κάτι που κάνει το Ventura να έχει μια σχετικά αργή επιτάχυνση από στάση, αλλά μια πολύ καλύτερη απόκριση στο γκάζι με μια σαφώς πιο "γεμάτη" απόδοση στις προσπεράσεις. Σαν αστικό scooter δεν έχει τις τελικές που θα το κάνουν ευχάριστο στον αυτοκινητόδρομο αλλά όμως δεν θα διστάσει να δείξει την ένδειξη 110 στο ψηφιακό όργανο μόλις βρεθεί κάποια ελαφριά κατηφόρα. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα οικονομικό 125άρι, οπότε τα 80χ.α.ω. που μπορεί να πιάνει με σχετική ευκολία είναι μια αποδεκτή απόδοση για καθημερινή μετακίνηση. Όσο αφορά στην άνεση, μπορούμε να πούμε ότι τα αμορτισέρ, ακόμα και στη μικρότερη θέση προφόρτισης, έχουν σφικτή λειτουργία, γεγονός που δεν είναι ότι το καλύτερο για τους ελληνικούς δρόμους, αλλά το κάνει να έχει μια πιο "σπορ" συμπεριφορά αφού και από το πλαίσιο δεν παρουσιάζει τις ελαστικότητες άλλων scooter. Στον αντίποδα τώρα, η σφιχτή λειτουργία των αμορτισέρ σημαίνει ότι με συνεπιβάτη το Ventura έχει μια πολύ καλή συμπεριφορά και προφανώς θα μαλακώσουν όταν ''γράψει'' χιλιόμετρα στο κοντέρ του. Τέλος, στο ίδιο μήκος κύματος, δηλαδή "σπορ", βρίσκονται και τα φρένα που έχουν δύναμη και αίσθηση ώστε κάποιος να πάρει το 100% της απόδοσης του κινητήρα.

Οικονομικό και στυλάτο

Με ατού τα 2.399 ευρώ και την μοντέρνα και απέριττη σχεδίαση του, μαζί με την ευελιξία και την πρακτικότητα που προσφέρουν τα scooter, το Motron Ventura 125 σίγουρα θα προσελκύσει νέους οδηγούς που θα θελήσουν να βρουν ένα οικονομικό αλλά στιλάτο δίτροχο για την καθημερινή τους μετακίνηση στην πόλη.

DSC_6934-web.jpgΕξοπλισμός αναβάτη

Κράνος Acerbis Jet Aria, μπουφάν Nordcode X-City, μποτάκια Forma Ground Dry από το Moto Market Shop.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κατασκευαστής Motron
Μοντέλο Ventura 125
Αντιπρόσωπος KSR Hellas
Τιμή 2399euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Αερόψυκτος 4-χρονος 
Κυβισμός 125cc
Διάμετρος x Διαδρομή Δ.Α.
Λόγος Συμπίεσης Δ.Α.
Χωρητικότητα Λαδιού  Δ.Α.
Τροφοδοσία  PGM-FI ηλεκτρονικός ψεκασμός
Χωρητικότητα Ρεζερβουάρ 7 L
Κατανάλωση καυσίμου 2,9 L / 100 Km 
Εκκίνηση Μίζα
Μπαταρία   12V
Τύπος Συμπλέκτη Αυτόματος
Τύπος Κιβωτίου CVT
   
Πλαίσιο  
Τύπος Χαλύβδινο
Μήκος (mm) 1.980
Πλάτος  (mm) 685
Ύψος  (mm) 1150
Μεταξόνιο  (mm) Δ.Α.
Γωνία Κάστερ  (°) Δ.Α.
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος Σέλας  (mm) 810
Απόσταση από το Έδαφος  (mm) Δ.Α.
Ακτίνα Στροφής  (m) Δ.Α.
Βάρος γεμάτο  (kg) 120
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι 
Πίσω Δύο αμορτισέρ
   
Τροχοί  
Μπροστά MT2.50 x J16
Πίσω MT2.50 x J16
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/70-16
Πίσω 110/70-16
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με δαγκάνα τριών εμβόλων και CBS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και CBS
   
   
Ιπποδύναμη  
Μέγιστη Ισχύς (hp/σ.α.λ.) 10 / 6.500 
Μέγιστη Ροπή (kg/σ.α.λ.) 8,8 / 6500 
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Βασίλης Κωστάκος

Ο Βασίλης Κωστάκος ξεκίνησε να εργάζεται σαν free-lance δημοσιογράφος και φωτογράφος το 1990, ύστερα από ένα χρόνο εργασίας με το περιοδικό ΜΟΤΟ.

 Υπήρξε συνεργάτης σε πολλά περιοδικά και site του Ειδικού Τύπου ( Car&Driver, 2ΤΡΟΧΟΙ, 0-300, BIKEIT!, MotoGP World, ΜοτοΤρίτη, MotorNews, CycleRide, κ.ά.) αλλά και life-style περιοδικά όπως το Playboy και το Active by Nitro, ενώ για χρόνια διαχειριζόταν τη σελίδα MOTO στην εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ. Στενή σχέση είχε και με ιταλικά περιοδικά (Ιn Moto, Moto Sprint, La moto) όπου έχουν δημοσιευθεί άρθρα και φωτογραφίες του.

Κορυφαία στιγμή της καριέρας του είναι αναμφίβολα η οδήγηση της Honda -Castrol RC45, της μοτοσυκλέτας που κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα WSBK, στην Ινδονησία, καθώς ήταν ο ένας από τους πέντε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο που προσκλήθηκαν από την αγωνιστική ομάδα.

Όταν δεν φωτογραφίζει σίγουρα θα οδηγεί κάποια μοτοσυκλέτα, αυτοκίνητο ή το αγαπημένο του ποδήλατο. Η λέξη "χιλιομετροφάγος" ίσως δεν είναι αρκετή για να τον χαρακτηρίσει καθώς ένα πρωινό ξεκίνησε με το Honda Varadero του από το σπίτι του στην Αθήνα, και την άλλη μέρα το μεσημέρι βρέθηκε στην Συρία.

Θα μπορούσε να είναι ο αγαπημένος φίλος των βενζινάδικων εάν δεν ήταν τόσο ελαφροπόδης. Κατάφερε να πετύχει σ' ένα VW Tuareg κατανάλωση 5,4 λίτρα/100 χλμ, μια επίδοση που σύμφωνα με τα λεγόμενά του, εύκολα θα μπορούσε να βελτιωθεί κατά πολύ!

Βασίλης Κωστάκος Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023 17:09

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Video Test Ride - Motron Ventura 125 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon