.
Κατηγορία Modenas
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011 14:45

Test – Modenas GT 135 2011

 


Επιθετικό και γρήγορο παπί!

 

 


Μιας και ο τομέας της ασφάλειας απασχολεί έντονα ακόμη και τις εταιρίες που παράγουν δίτροχα ευρείας χρήσης όπως είναι τα “παπιά”, η Modenas δεν θα μπορούσε να μείνει απ’ έξω. Το νέο GT 135 είναι ένα παπί με δυνατότητες μοτοσυκλέτας, τόσο αναφορικά με την απόδοση και την σταθερότητά του, όσο και με τα φρένα του. Κι όμως, παραμένει ένα άγριο “παπί” σε όλα τα θετικά που μας έχουν συνηθίσει αυτού του είδος τα δίτροχα όλα αυτά τα χρόνια!

Φιλικό, εύχρηστο, γρήγορο!

Το πιο φιλικό, προσιτό οικονομικά, χρηστικό και απολαυστικό στην οδηγήση, από τα μικρά δίτροχα, είναι αναμφίβολα το πασίγνωστο σε όλους παπί. Με τον κυβισμό να ανεβαίνει, τις εταιρίες να παράγουν γρήγορες προτάσεις για να προσελκύσουν τους ανήσυχους νέους, η επιθετική εμφάνιση, η ταχύτητα, οι επιδόσεις, η ασφάλεια, ανέβηκαν κατακόρυφα. Το νέο Modenas GT 135 σε κερδίζει με την πρώτη ματιά, όντας αιχμηρό, επιθετικό, δυναμικό, αποπνέει με την εμφάνισή του, ταχύτητα και μοναδικό στυλ. Η αεροδυναμική που δημιουργείται από το αιχμηρό μπροστινό φτερό και την ποδιά, που συνεχίζεται στο διπλό φανάρι του τιμονιού, δίνουν την δική τους νότα στο όμορφο GT 135.

Προσεγμένη είναι τόσο η σχεδίαση της ποδιάς, με όμορφες γρίλιες για την ψύξη του κινητήρα, όσο και η λεπτή, στο πίσω τμήμα ουρά, που καταλήγει σε ένα όμορφο φανάρι. Ωστόσο, η τεχνολογία είναι παρούσα εδώ, όπου την πληροφόρηση του αναβάτη αναλαμβάνει ένα ψηφιακό όργανο με πολλαπλές ενδείξεις, και ένα αναλογικό στροφόμετρο και άλλο ένα αντίστοιχο ταχύμετρο για την ενημέρωση του αναβάτη. Ενδείξεις για τις ταχύτητες, το καύσιμο, τα διανυόμενα χιλιόμετρα, τα φλας και φώτα πορείας, συμπληρώνουν την ωραία εικόνα.
Το πλαίσιό του Modenas GT 135 είναι ισχυρό και άκαμπτο προκειμένου να δημιουργήσει ιδανική σταθερότητα για τις επιδόσεις του. Διαθέτει δισκόφρενα μεγάλων διαστάσεων της Nissin, τόσο μπροστά (234mm) όσο και πίσω, με δαγκάνες δύο εμβόλων, έτσι ώστε να παρέχει πληροφόρηση και άμεσο φρενάρισμα.

Ασφάλεια και ευελιξία


Με τα φρένα να αποτελούν το σημαντικότερο σημείο του GT, οι αναρτήσεις του έχουν επιλεγεί με στόχο την προοδευτική απόσβεση κραδασμών, και την διατήρηση της επαφής των τροχών με την άσφαλτο. Το μπροστινό σύστημα αφορά ένα τηλεσκοπικό πιρούνι ενώ πίσω, βρίσκουμε δύο ρυθμιζόμενες σε προφόρτιση ελατηρίου αναρτήσεις, όλα προερχόμενα από την KYB. Κοιτώντας το διαπιστώνεις την προσοχή στην λεπτομέρεια, μιας και για τις ταχύτητες που μπορεί να κινηθεί το… “παπί”, έχουν τοποθετηθεί μέχρι και αντίβαρα τιμονιού!

Με τους χυτούς αλουμινένιους τροχούς, 17 ιντσών, το GT 135 συμπληρώνει την εικόνα ενός παπιού που δύναται να κινηθεί γρήγορα. Όσο του επιτρέπει ο νέος μονοκύλινδρος κινητήρας, που με την χωρητικότητα των 135 κυβικών, αποδίδει 11 ίππους στις 7.750 σ.α.λ. Οι βελτιώσεις στον κινητήρα αφορούν τα κοκκοράκια βαλβίδων και τα ρουλεμάν τους, τα ενισχυμένα γρανάζια ταχυτήτων για ηπιότερες αλλαγές σχέσεων, την μακροζωία του κινητήριου συνόλου, με μηχανισμό διπλού φιλτραρίσματος του λαδιού. Γιατί αυτός ο κινητήρας, έχει σχεδιαστεί για αναβάτες που θέλουν να του πιουν το αίμα, δίχως αίσθημα και πόνο. Είπαμε, το βασικό κοινό των παπιών GT είναι οι νέοι, που βράζει το αίμα τους, και απαιτούν από ένα τέτοιο δίτροχο, να είναι γρήγορο, με δύναμη στις ψηλές στροφές, επιδόσεις, σταθερότητα, εμπιστοσύνη, και ασφάλεια.

Επίθεση από το μηδέν


Η θέση του Modenas είναι αρκετά μέσα, κι έτσι ο αναβάτης μπορεί να πατάει άνετα κάτω. Η σέλα είναι φαρδιά, υπέρ του δέον άνετη και πλατιά, φιλοξενεί δύο επιβαίνοντες χωρίς περιορισμούς. Το τιμόνι του είναι ιδανικό για γρήγορη οδήγηση και η αίσθηση που δίνει στην οδήγηση είναι αυτή ενός συμπαγές συνόλου. Ούτε ελαστικότητες, ούτε αστάθεια. Το GT 135 είναι στιβαρό και το νιώθεις από την πρώτη στιγμή. Τόσο στις ευθείες όπου επιταχύνεις, όσο και στις στροφές, όπου δύσκολα θα έρθει σε σημείο να σου μεταφέρει ανασφάλεια. Αλλάζοντας σχέσεις και επιταχύνοντας, διαπιστώνεις ότι μπορεί να κινηθεί γρήγορα ακόμη και με συχνές αλλαγές σχέσεων, αν θες να πας βόλτα. Ο κυβισμός του επιτρέπει άνετη μετακίνηση με διατήρηση στροφών στη μέση του στροφομέτρου.

Κι όταν θελήσεις να επιταχύνεις, το GT 135 ξεσπάει στις ψηλές στροφές σαν δαιμονισμένο και τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν στο ψηφιακό του κοντέρ, γρήγορα. Βλέπεις το στροφόμετρο να ανεβαίνει γρήγορα, νιώθεις το έμβολο να προσπαθεί να βγει από τον κινητήρα, αλλά η λειτουργία του είναι τόσο απροβλημάτιστη και ήρεμη, που σε κάνει να πιστεύεις ότι οι μηχανικοί στόχευσαν σε αυτό τον τρόπο οδήγησης. Η αλήθεια είναι πως, το Modenas μπορεί να κινείται αβίαστα σε γρήγορους ρυθμούς, δίνοντας έτσι ταχύτητες άνω των 100 χ.α.ω., διατηρώντας πορεία στο δρόμο, ακόμη και με 130 χ.α.ω.! Η σταθερότητα σε αυτά τα χιλιόμετρα παραμένει πολύ καλή για την κατηγορία, τα φρένα του λειτουργούν ουσιαστικά, δυνατά και προοδευτικά. Μόνος περιορισμός έρχεται από τα μαλακά αμορτισέρ, τα οποία όμως προφορτίζονται, αλλά και από τα στενά ελαστικά, που σου θυμίζουν ότι οδηγάς παπί!

Έτοιμο για απογείωση!


Η κατηγορία γρήγορων παπιών έχει ξεφύγει, και θυμίζει έντονα την συμπεριφορά μικρών μοτοσυκλετών. Το Modenas GT 135 είναι ένα παπί που μοιάζει με… παπί, προσφέρει όλα τα θετικά ενός τέτοιου, με χρηστικότητα και βολική μετακίνηση σε κάθε δρόμο. Όμως, είναι πολύ γρήγορο, λειτουργεί αβίαστα σε υψηλές ταχύτητες, είναι σταθερό και δίνει εμπιστοσύνη. Παραμένει βέβαια ακόμη ένα παπί, αλλά η συνολική του εικόνα και συμπεριφορά θυμίζει σε πολλά σημεία ένα μικρό μοτοσυκλετάκι. Στα 2.295euro δεν είναι σίγουρα το πιο φτηνό της αγοράς, προσφέρει όμως επιδόσεις, ασφάλεια και αξιοπιστία που λίγα έχουν επιδείξει.

Φωτογραφίες οδήγησης


Τεχνικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test – Modenas Kriss 125 EFI »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon