.
Κατηγορία Honda
Τρίτη, 02 Ιουλίου 2013 16:50

Παρουσίαση – Honda MSX 125 - 2013

 

Πρακτικό και ευκολοδήγητο

 


Συμπαγές, ευκολοδήγητο και πρακτικό, χάρη στα εξαρτήματα μεγάλης μοτοσυκλέτας, ένα εντελώς νέο «μηχανάκι ελεύθερου χρόνου», σχεδιασμένο για νεαρούς αναβάτες, με οικονομικό κινητήρα χαμηλών τριβών, τετρατάχυτο κιβώτιο, απαράμιλλο στιλ και άριστη συμπεριφορά στο δρόμο.

Ο ορισμός του ελεύθερου χρόνου


Εύχρηστη, διασκεδαστική και λειτουργική. O ορισμός της αυθεντικής μοτοσυκλέτας “ελεύθερου χρόνου” δόθηκε από τη Honda το 1963 με το πασίγνωστο πλέον Monkey - το δημοφιλέστατο και στην Ελλάδα “μπόμπο” - με τους λιλιπούτειους τροχούς. Ήταν ένα νέο είδος μοτοσυκλέτας που εξελίχτηκε και επαναπροσδιορίστηκε για τις νεότερες γενιές αναβατών με τα Dax και Ape. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που και σήμερα έχει απήχηση στη νέα γενιά αναβατών. Η λεγόμενη “Generation Y” των ΗΠΑ, οι “Dek Neaw” της Ταϊλάνδης και οι “Street-Kei” της Ιαπωνίας είναι όλοι τους παιδιά που μεγάλωσαν στην εποχή χωρίς σύνορα του ίντερνετ και μοιράζονται κουλτούρα, μόδα και σκέψη αντισυμβατική.

Η μοτοσυκλέτα γοητεύει τους νέους αναβάτες, που χρειάζονται ένα δίτροχο μεταφορικό μέσο το οποίο να είναι συναρπαστικό χωρίς να έχει υπερβολικές απαιτήσεις, σε ένα σχεδιαστικό πακέτο που να τους κάνει να χαμογελούν. Οι σημερινοί νέοι θέλουν να είναι αξιοπρόσεκτοι στο δρόμο και … κάτι παραπάνω από λίγο διαφορετικοί. Επιπλέον, με δεδομένη την οικονομική πίεση που αισθάνονται στο ξεκίνημα της ζωής τους, θέλουν να αποκτήσουν όλα τα παραπάνω στην πιο προσιτή τιμή.

Για τη Honda, η διείσδυση στο νεανικό κοινό και η μύησή του στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις αξίες της μάρκας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο νεαρός αγοραστής ενός λιλιπούτειου δίτροχου σήμερα, πολύ πιθανόν να επιστρέψει για μία μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα αύριο και να παραμείνει πιστός στη μάρκα για όλη του τη ζωή.

Φροντίζοντας ειδικά γι’ αυτή τη γενιά νέων αναβατών, η Honda έφτιαξε το MSX125 (Mini Street X-treme 125), το οποίο διαθέτει όλα όσα περιμένει κάποιος από μία Honda σε επίπεδο απόδοσης, ποιότητας κατασκευής και χρηστικότητας, ενώ διατηρεί ένα εντελώς δικό του στιλ και αποπνέει απαράμιλλη προσωπικότητα. Γεννημένο για το σήμερα, παραμένει ιδιόμορφα φρέσκο και όσο πρέπει αντισυμβατικό.

Μικρό και ευέλικτο

Το MSX125 κατασκευάζεται στην Ταϊλάνδη και είναι τόσο μικρό ώστε να είναι ευέλικτο. Ωστόσο δίνει την αίσθηση μοτοσυκλέτας αφού πολλά από τα εξαρτήματά του είναι κανονικού μεγέθους. Συνδυάζει χαρακτηριστικά mini bike & μοτοσυκλέτας, συνδυαζει τη συναρπαστική απόδοση με την αξιόπιστη συμπεριφορά, ενώ το στιλ του υπόσχεται απόλαυση και αντοχή σε περιβάλλον πόλης.

Ο δοκιμασμένος και αποδοτικός κινητήρας των 125 κ.εκ. με ψεκασμό έχει εξελιχθεί περαιτέρω για καλύτερη οικονομία και πιο ομαλή απόδοση ροπής και ισχύος ενώ συνεργάζεται με ένα κιβώτιο τύπου μοτοσυκλέτας τεσσάρων σχέσεων με συμπλέκτη. Τα μηχανικά μέρη, συμπληρώνει, ένα συμπαγές σωληνωτό πλαίσιο από ανθεκτικό ατσάλι, ανεστραμμένο πιρούνι, μονό αμορτισέρ στην πίσω ανάρτηση, υδραυλικά δισκόφρενα εμπρός και πίσω και ελαφρείς τροχούς 12 ιντσών που φοράνε φαρδιά ελαστικά χαμηλού προφίλ.

Η Honda κατοχύρωσε τέσσερις πατέντες κατά το σχεδιασμό του MSX125, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη διαιρούμενη δομή του ρεζερβουάρ και του πλαισίου, κάτι που αποδεικνύει το πόσο σοβαρά έλαβε την εξέλιξή του. Μικρό στο μάτι, με μεγάλο όμως αντίκτυπο σε επίπεδο εμπορικότητας (σε όλο τον κόσμο), αναγνωρισιμότητας της μάρκας και ικανοποίησης του πελάτη.


Τρεις προτεραιότητες

Τρεις ήταν οι προτεραιότητες για το πλαίσιο του MSX125: πρώτον έπρεπε να αποτελεί τη βάση για μία πρακτική μοτοσυκλέτα, την οποία νέοι αναβάτες θα οδηγούν και θα σταθμεύουν εύκολα σε αστικό περιβάλλον. Δεύτερον, θα έπρεπε να είναι χρηστική και απολαυστική εκτός πόλης και τρίτον να φιλοξενεί άνετα ένα συνεπιβάτη.

Χρησιμοποιήθηκε ένα, ατσάλινο πλαίσιο μονής ραχοκοκαλιάς. Η στιβαρή, τετραγωνική διατομή του σωλήνα συνδέει απευθείας το λαιμό του τιμονιού με το σημείο έδρασης του ψαλιδιού και κάθε άλλο εξάρτημα ουσιαστικά να κρέμεται εμφανώς από το πλαίσιο, συνδράμοντας με επιτυχία στη μινιμαλιστική εμφάνιση του MSX125.

Η νέα δομή του πλαισίου εξασφαλίζει αποτελεσματική τοποθέτηση των εξαρτημάτων του ηλεκτρονικού ψεκασμού PGM-FI μέσα στο κάλυμμα του ρεζερβουάρ, χωρίς να επηρεάζεται η χωρητικότητα του καυσίμου, η οποία είναι 5,5 λίτρα. Το μεταξόνιο είναι 1200 χλστ., η γωνία κάστερ στις 25ο, το ίχνος τροχού είναι 81 χλστ. και το βάρος γεμάτο 101,7 κιλά. Το MSX125 έχει πολύ χαμηλή σέλα, μόλις 765 χλστ. από το έδαφος, κάτι που συνεπάγεται ευκολότατο χειρισμό ενώ χάρη στις συμπαγείς διαστάσεις του είναι πολύ βολικό στο φόρτωμα - ξεφόρτωμα και στη μεταφορά του.

Ένας ακόμα στόχος του MSX125 ήταν να παρέχει ποιότητα ανάρτησης “πάνω από την κατηγορία του”. Το ανεστραμμένο μπροστινό πιρούνι των 31 χλστ. - που για πρώτη φορά χρησιμοποιείται σε μοτοσυκλέτα 125 κ.εκ. - περιορίζει τη μη αναρτώμενη μάζα και χάρη στη μεγαλύτερη επιφάνεια των εσωτερικών εμβόλων (σε σύγκριση με ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι), προσφέρει βελτιωμένη απόσβεση σε όλη τη διαδρομή του. Οι άνω και κάτω πλάκες έδρασης του πιρουνιού είναι κανονικού μεγέθους και συνεπάγονται βελτιωμένη αίσθηση στο δρόμο. Στην πίσω ανάρτηση, ένα στιβαρό αλλά πανάλαφρο μονό αμορτισέρ ελέγχει την απόσβεση του απλού, πανίσχυρου ψαλιδιού από ατσάλι, σε σχήμα H, με διατομή 50 x 25 χλστ.

Το σχήμα και η λειτουργία του

Θεμελιώδη ρόλο στο σχήμα και τη λειτουργία του MSX125 παίζουν οι χυτοί, αλουμινένιοι τροχοί των 12 ιντσών με πλάτος ζάντας 2,5 ιντσών. Οι νέες ακτίνες σε σχήμα Y, πέρα από όμορφες εξοικονομούν βάρος, ενώ τα ελαστικά με διαστάσεις 120/70-12 εμπρός και 130/70-12 πίσω χαρίζουν διαφορετική δυναμική τόσο στην εμφάνιση όσο και στις επιδόσεις της μοτοσικλέτας. Τα φρένα αποτελούνται από υδραυλικούς δίσκους 220 χλστ. με διπίστονη δαγκάνα εμπρός και 190 χλστ. πίσω με μονοπίστονη δαγκάνα.

Το MSX125 φοράει ένα μονό φωτιστικό σώμα, το οποίο του χαρίζει ξεχωριστή φυσιογνωμία, χρησιμοποιώντας ως πηγή φωτισμού μία λάμπα HS1 35W/35W διπλού σύρματος - αντί ζεύγους λαμπών για τη μεσαία και τη μεγάλη σκάλα. Η πρώτη παράγεται από την πάνω μονάδα προβολής και η δεύτερη από τα κάτοπτρα στο κάτω μέρος του φωτιστικού σώματος. Ένας χαμηλός μπλε φωτισμός προσδίδει χαρακτήρα και ορατότητα τη νύχτα ενώ το δυνατό πίσω LED φωτιστικό σώμα έχει ενσωματωθεί διακριτικά στη χαμηλή σιλουέτα της μοτοσυκλέτας.

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων είναι ευανάγνωστος για τις διαστάσεις του και παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο αναβάτης - ταχύμετρο, διπλό χιλιομετρητή, δείκτη στάθμης καυσίμου και ρολόι. Ο χειρισμός του χιλιομετρητή γίνεται από διακόπτες στην πλευρά του καντράν.

Το MSX125 είναι διαθέσιμο σε τέσσερις χρωματισμούς, ο καθένας από τους οποίους ταιριάζει στο μοναδικό του χαρακτήρα αλλά και στο χαρακτήρα του αναβάτη του:

Μαύρο μεταλλικό Solid Asteroid
Λευκό περλέ Himalayans
Κιτρινόμαυρο περλέ Queen Bee
Κόκκινο - μαύρο περλέ Valentine

Δοκιμασμένος κινητήρας

Ο αερόψυκτος, 2βάλβιδος κινητήρας 125 κ.εκ. του MSX125 βασίζεται σε ένα από τα πιο καλά δοκιμασμένα σύνολα της Honda, το οποίο πρόσφατα φορέθηκε στο Wave 125i. Από το 2003 που πρωτοπαρουσιάστηκε, έχουν κατασκευαστεί 930.000 μονάδες. Ο κινητήρας αυτός έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία για την οικονομία, την ευχρηστία και τη μακροζωία του.

Περαιτέρω εξέλιξη του κινητήρα για το MSX125 είχε σαν αποτέλεσμα βελτιωμένη κατανάλωση, με την υιοθέτηση τεχνολογίας χαμηλών εσωτερικών τριβών, όπως ο κύλινδρος με απόκλιση και τα ζύγωθρα για την κίνηση των βαλβίδων. Μειώνοντας την αδράνεια του στροφάλου έχει επιτευχθεί βελτιωμένη απόκριση στο γκάζι και ομαλή απόδοση της ισχύος.

To 4τάχυτο κιβώτιο (μία κάτω - τρεις επάνω) προσδίδει μοτοσυκλετιστική αίσθηση στο MSX125. Συνεργάζεται με χειροκίνητο συμπλέκτη που επιτρέπει ομαλές και σίγουρες αλλαγές ταχυτήτων. Το γρανάζι 15 δοντιών του κιβωτίου, το πίσω γρανάζι με 34 δόντια και οι τροχοί των 12 ιντσών συνεπάγονται ζωντανή απόκριση στην πόλη και ελαστικότητα, δίνοντας τη δυνατότητα στον αναβάτη να κινείται με χαμηλές ταχύτητες και μεγάλη σχέση στο κιβώτιο, κάτι ιδιαίτερα βολικό στην πυκνή κίνηση.

Το εξελιγμένο σύστημα ψεκασμού PGM-FI εγγυάται υψηλή απόδοση καύσης και σε συνδυασμό με τον αυλό εισαγωγής και την εξαγωγή έχει σαν αποτέλεσμα τη συναρπαστική απόκριση στο γκάζι. Η φιλτροχοάνη και ο αυλός εισαγωγής αέρα είναι χωρισμένα στα δύο, επιτρέποντας το μήκος τους να βελτιστοποιείται για καλύτερη ροπή στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Ένα μεγάλο, τριών λίτρων φιλτροκούτι και το φίλτρο αέρα υγρού χάρτου, επιτρέπουν σταθερή και αθόρυβη παροχή αέρα στον κινητήρα. Το φίλτρο έχει διάρκεια ζωής 16.000 χλμ.

Κράμα ισχυρής απόδοσης

Η εξαγωγή έχει μεγαλύτερη διάμετρο 28,6 χλστ. και αυξημένης χωρητικότητας (3 λίτρων) εξάτμιση, συνεισφέροντας στην αύξηση της ισχύος στις μεσαίες και υψηλές στροφές. Το τελικό της εξάτμισης έχει διπλό προστατευτικό κάλυμμα, μεταλλικό εσωτερικό για μόνωση της θερμότητας και εξωτερικό από ρητίνη. Ο καταλύτης είναι τοποθετημένος στην εξαγωγή για βελτίωση της απόδοσής του. Η υψηλότερη θερμοκρασία επιταχύνει την ενεργοποίησή του ενώ ένα επιμηκυμένο τμήμα κωνικού σχήματος στην είσοδο του καταλύτη, εξασφαλίζει την ομοιόμορφη διασπορά των καυσαερίων στο εσωτερικό του.

Συνοψίζοντας, ο κινητήρας του MSX125 είναι το ιδανικό κράμα ισχυρής απόδοσης με εύχρηστο, προσιτό και διασκεδαστικό χαρακτήρα παντού και πάντα. Η προσπάθεια που έγινε για τον περιορισμό των εσωτερικών τριβών και τη βελτίωση της απόδοσης στην εισαγωγή και την εξαγωγή, είχε σαν αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα οικονομικό σύνολο.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2013 12:33

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Honda MSX 125 Παρουσίαση - Νέο Honda NSS Forza 300 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon