.
Κατηγορία Honda
Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022 12:55

Test - Honda Forza 125 (2022)

Αυτοκρατορική Α1

Μπορεί στην οικογένειά του να είναι ο βενιαμίν, μα στην αραιοκατοικημένη κατηγορία του το Forza 125 επιβουλεύεται τον θρόνο κοιτώντας τον ανταγωνισμό αφ’ υψηλού.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Μια ματιά την αγορά των σκούτερ 125 κυβικών σήμερα αναγνωρίζει εύκολα πολλές και διαφορετικές προτάσεις, με αρκετά μεγάλο εύρος τιμών. Η πλειοψηφία αυτών αφορά ελαφριά και ευέλικτα μοντέλα, αν όμως αναζητήσει κανείς κάτι πιο πολυτελές και ογκώδες οι επιλογές μειώνονται δραματικά.

Το 2015 η Honda εμφάνισε την πρώτη γενιά Forza 125 σε διεθνές σαλόνι αυτοκινήτου, στο Παρίσι, έχοντας ως προφανή στόχο να ηγηθεί στη σπορ τουριστική πτέρυγα των Α1 σκούτερ, των GT αν προτιμάτε. Από την πρώτη στιγμή το σκούτερ της Honda ξεχώρισε για την ποιοτική του πολυτέλεια, τον πλούσιο εξοπλισμό και το κορμί που, αν δεν ήξερες, με τίποτα δε θα το μετρούσες ως 125άρι.

Τότε ζούσαμε ακόμη στην εποχή των Euro 3, μα η θερμότατη υποδοχή του κοινού – 30,000 πωλήσεις στα πρώτα τρία χρόνια – εγγυήθηκαν πως η πρώτη του αυτή γενιά δε θα ήταν και η τελευταία. Ακολούθησαν ανανεώσεις το 2017 (Euro 4), 2018, 2021 (Euro 5) και 2022, όπου κάθε φορά η Honda το προίκισε με ακόμη περισσότερο εξοπλισμό, για να φτάσουμε το σημερινό Forza 125 που πραγματικά μπορεί να κάνει πολλά μεγαλύτερα σκούτερ να ζηλέψουν τα λούσα του, ενώ έχει ήδη ξεπεράσει τις 98,000 πωλήσεις παγκοσμίως.

A15A8750 web

Η Honda δεν έχει κάνει οικονομίες στο μικρό Forza, καθώς το πρώτο που προσέχει κανείς πάνω του είναι η εξαιρετική ποιότητα που αποπνέει. Καλοδεμένο, προσεγμένο σε κάθε του λεπτομέρεια και σε όλα του τα υλικά, όμορφα σχεδιασμένο και φυσικά υπερεξοπλισμένο.

Ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, αχόρταγος αποθηκευτικός χώρος, μίζα ACG, σύστημα Idling Stop, Emergency Stop Signal που προειδοποιεί τους τριγύρω οδηγούς σε απότομο φρενάρισμα αναβοσβήνοντας τα φλας και ασύρματο Smart Key που ελέγχει εκ του μακρόθεν ανάφλεξη, σέλα και τάπα καυσίμου είναι απλώς τα κερασάκια σε μια πεντανόστιμη τούρτα.

Αν ο στόχος είναι η πολυτέλεια, τότε η Honda τον πέτυχε και με το παραπάνω, ενώ οπωσδήποτε μετρά πολύ το γεγονός ότι οπτικά το Forza 125 μοιάζει με μεγαλύτερου κυβισμού σκούτερ. Αυτό δεν είναι απλώς ένα προσόν κύρους, αλλά έχει και ουσία. Η αεροδυναμική προστασία που προσφέρει στον αναβάτη του είναι παροιμιώδης, καλύπτει άψογα όλο το σώμα με τον ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο ανεμοθώρακα να κλέβει την παράσταση.

A15A8799 web

Τα πάντα πάνω του είναι άρτια και ποιοτικά, από τα καλά φώτα ως την ανετότατη σέλα, ενώ και από πρακτικής πλευράς αριστεύει. Ο φωτιζόμενος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, για παράδειγμα, χωρά δύο full face κράνη με χαλαρότατη άνεση και ανάμεσά τους μένει χώρος για αρκετά ακόμη αντικείμενα μικρού όγκου.

Αριστερά στην ποδιά βρίσκεται ένα ακόμη απρόσμενα ευρύχωρο ντουλαπάκι που φιλοξενεί και μια παροχή φόρτισης USB-C, ενώ κλειδώνει αυτόματα με τον κεντρικό διακόπτη.

Πολύ πρακτικό είναι το ασύρματο κλειδί που δε χρειάζεται ποτέ να βγει από την τσέπη ή την τσάντα, αρκεί να έρθει κοντά και μετά αναλαμβάνει ο κεντρικός διακόπτης για να ενεργοποιήσει τον κινητήρα, να ανοίξει την τάπα καυσίμου ή να ανασηκώσει τη σέλα. Αν επιλέξετε την έκδοση Smart Top Box (για 400 επιπλέον ευρώ), η έξυπνη κεντρική βαλίτσα ελέγχεται και αυτή από το ίδιο ασύρματο κλειδί.

A15A8679 web

Οδηγικώς το Forza 125 με εξέπληξε από την πρώτη στιγμή με το μόνο πράγμα που δεν περίμενα, τη δύναμή του. Σύσσωμη η κατηγορία αυτή καπακώνεται στους 15 ίππους του νόμου, οπότε συνήθως οι μέγιστες επιδόσεις είναι λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένες, όχι όμως και το πώς φτάνεις ως εκεί.

Κοιτώντας το σκούτερ η εικόνα δεν προδιέθετε για πολλά με κριτήριο τον όγκο και τα 164 υγρά κιλά του, ωστόσο ο τετραβάλβιδος eSP με διέψευσε πανηγυρικά. Το Forza έχει ζωηρότατη επιτάχυνση, είναι πολύ σβέλτο (για 125) ως τα 100 km/h, στέκει μια χαρά στις εκκινήσεις από τα φανάρια, και δεν ασχολείται καθόλου με αυτοκίνητα, από τα οποία ξεκολλάει άμεσα και αποτελεσματικά. Κι αυτό από έναν κινητήρα που είναι απίστευτα ήσυχος στη λειτουργία του, απαλός ως μετάξι, χωρίς κραδασμούς ή ενοχλητικούς θορύβους. Απλά υπέροχος.

A15A8794 web

Συνεχίζει δε να αποδίδει καλά σε όλο το εύρος λειτουργίας του καθώς, παρότι η Honda ορίζει την τελική του ταχύτητα ονομαστικά στα 108 km/h, ουκ ολίγες φορές είδα το κοντέρ να σημαδεύει τα 120 σε επίπεδο δρόμο, κανονικά κι απροβλημάτιστα.

Με μια ταχύτητα γύρω στα 100 μπορείς να ταξιδέψεις πολύ ευχάριστα μαζί του, απολαμβάνοντας την υποδειγματική άνεση του θρόνου που κάθεσαι και δίχως να σε ακουμπά η ροή του αέρα τριγύρω.

Τα ακόμη καλύτερα έρχονται στην κατανάλωση, όπου το Forza 125 δίνει ρέστα. Ό,τι κι αν του έκανα, τα 2.4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα δεν τα ξεπέρασα ποτέ, μιλάμε δηλαδή για μια ρεαλιστική αυτονομία που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα με το σχεδόν 12λιτρο ρεζερβουάρ! Το πιο εντυπωσιακό δε είναι το γεγονός πως αυτή η κατανάλωση είναι σχεδόν ταυτόσημη με την ονομαστική τιμή που δίνει η Honda στα τεχνικά στοιχεία του σκούτερ, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο, καθώς συνήθως οι WMTC μετρήσεις κατανάλωσης απέχουν πολύ από την πραγματικότητα του δρόμου, μοιάζοντας να έχουν μετρηθεί από αναβάτη στα όρια του ληθάργου.

A15A8692 web

Το Forza 125 είναι εξαιρετικό και στα δυναμικά του χαρακτηριστικά, καθώς ο συνδυασμός τροχών 15 και 14 ιντσών μπροστά και πίσω αντίστοιχα εξασφαλίζει καλή συμπεριφορά στη στροφή, συνεπικουρούμενη από τις σωστά στημένες αναρτήσεις και τα πολύ καλά φρένα, με άφθονη δύναμη και προοδευτικότητα.

Στην είσοδο της στροφής το GT σκούτερ της Honda εμπνέει εμπιστοσύνη, πλαγιάζει αρχοντικά και σταθερότατα. Το σύνολο είναι αρμονικά ζυγισμένο και ισορροπημένο, σε βαθμό που ουκ ολίγες φορές μέσα στη στροφή θα ευχόσουν να είχες έναν μεγαλύτερο κινητήρα που να σπρώχνει με περισσότερο πάθος στην έξοδο.

Η ηλεκτρονική του υποστήριξη είναι άρτια, με ένα ακριβέστατο, αποτελεσματικό και γρήγορο δικάναλο ABS, αλλά και σύστημα Honda Selectable Torque Control (HSTC), δηλαδή traction control, το οποίο απενεργοποιείται πανεύκολα από το αριστερό άκρο του τιμονιού, με τη σκανδάλη που συνήθως χρησιμοποιείται για σινιάλο φώτων.

Εν ολίγοις, το Honda Forza 125 δεν αισθάνεται “ξένο” σε κανένα ασφάλτινο πεδίο χρήσης, από την πόλη και το μποτιλιάρισμα, ως τον αυτοκινητόδρομο και το στροφιλίκι. Τα περιθώριά του μπορεί να περιορίζονται από τις προδιαγραφές της Α1 κατηγορίας, αλλά οι ικανότητές του αναπληρώνουν με θαυμαστή συμπεριφορά σε κάθε συνθήκη.

A15A8734 web

Συνεχίζοντας να βελτιώνει και να εξοπλίζει το Forza 125, η Honda έχει σήμερα στη διάθεσή της ένα από τα καλύτερα Α1 σκούτερ και σαφώς ένα διαμάντι στον (ολιγομελή σε αυτά τα κυβικά) κόσμο των GT σκούτερ.

Ο εξοπλισμός του θα στεκόταν μια χαρά ακόμη στην κορυφαία κατηγορία κυβισμού, ομοίως και οι ικανότητές του. Είναι πάρα πολύ ποιοτικό, σε βαθμό που διαχωρίζει τη θέση του από τον όποιο ανταγωνισμό, άρτια εξοπλισμένο και όλα αυτά λειτουργούν με γνώμονα την αποτελεσματικότητα στον δρόμο.

Μοιραία το Forza 125 απαιτεί και ένα από τα υψηλότερα αντίτιμα στην κλάση του, καθώς τα €5,240 το τοποθετούν στα πολύ άνω ράφια της Α1, μα πρόκειται για μια τιμή που αντανακλά το επίπεδο ποιότητας και εξοπλισμού που το κάνουν να ξεχωρίζει. Επιλογές άλλωστε υπάρχουν και με τα μισά λεφτά, οπότε ο καθένας μπορεί να διαλέξει ανάλογα με το βάθος της τσέπης του.

Η ουσία είναι πως το Honda Forza 125 συνεχίζει να οδηγεί την κατηγορία σε όλα τα επίπεδα, όντας ένα εντυπωσιακό GT σκούτερ με τα όλα του, ασφαλές, πρακτικό, αποτελεσματικό και συνάμα πολύ ευχάριστο. Είναι σίγουρα ένα από τα πληρέστερα 125άρια που είχα την τύχη να καβαλήσω ως τώρα.

A15A8916 web

Eξοπλισμός δοκιμής: MOTO MARKET

Κράνος: Caberg Avalon Forge

Μπουφάν: Nordcode X-City

Γάντια - Five E WP

Μποτάκια: Forma

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Honda Forza 125 (2022)

Αντιπρόσωπος

Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή:

από €5,240

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 1K, υγρόψυκτος, SOHC, 4 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

125

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

53.5 x 55.5

Συμπίεση

11.5: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI

Εκκίνηση

Μίζα ACG

Μπαταρία

12V / 7 Ah

Συμπλέκτης

Αυτόματος φυγοκεντρικός

Μετάδοση

Αυτόματη διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT)

Τελική μετάδοση

Ιμάντας V-Belt

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο

Μήκος  (mm)

2,145

Πλάτος  (mm)

754

Ύψος  (mm)

1,350

Μεταξόνιο (mm)

1,505

Γωνία κάστερ (°)

26.5

Ίχνος  (mm)

89

Ύψος σέλας  (mm)

780

Απόσταση από έδαφος  (mm)

141

Βάρος  (kg)

164 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

11.7

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 33 mm

Πίσω

Δύο αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίων

   

Ελαστικά / Τροχοί

Michelin City Grip (tubeless)

Μπροστά

120/70-15

Πίσω

140/70-14

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δίσκος 256 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, δικάναλο ABS

Πίσω

Δίσκος 240 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

14.4 / 8,750

Ροπή (kgm / rpm)

1.2 / 6,500

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022 13:01

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Honda SH Mode 2021 / 22 Test - Honda ST125 Dax 2023 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon