.
Κατηγορία Honda
Κυριακή, 15 Αυγούστου 2021 10:55

Test – Honda X-ADV (2021) - Η εξέλιξη της μοναδικότητας

Το adventure scooter της Honda προσαρμόζεται στις Euro 5 με οδηγό το Forza 750 και συνεχίζει στον μοναχικό του δρόμο, χωματόδρομο, αυτοκινητόδρομο... όπου θες εν πάση περιπτώσει.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Ξεχωριστό και μοναδικό στο είδος του από το 2016, το X-ADV δεν είναι ένα σκούτερ σαν όλα τα άλλα. Ακόμη και η περιγραφή “σκούτερ” σηκώνει συζήτηση, μιας και όλη αυτή η οικογένεια, από το Integra ως τη νέα γενιά των Forza 750 και X-ADV, κάνει ό,τι περνά από τις ρόδες της να θολώσει τα όρια μεταξύ δύο ξεκάθαρα διαφορετικών κατηγοριών δικύκλων.

Το συγκεκριμένο πόνημα της Honda θα μπορούσε να περιγραφεί απλά ως ένα μεγάλο σπορ σκούτερ, ωστόσο η χωματερή πλευρά της προσωπικότητάς του είναι αυτή που το κάνει να ξεχωρίζει από ο,τιδήποτε άλλο εκεί έξω. Εξοπλισμένο με την ανάλογη ηλεκτρονική υποστήριξη, αλλά και προσεγμένα αρμόζουσα εργονομία και σχεδίαση, έρχεται με βλέψεις που εκτείνονται πέρα από την άσφαλτο.

Η προσαρμογή στις προδιαγραφές Euro 5 ουσιαστικά μας συστήνει τη δεύτερη γενιά X-ADV, η οποία φέρνει εν πολλοίς τις αλλαγές στον κινητήρα που είδαμε πρόσφατα στο Forza 750, επανασχεδιασμένο πλαίσιο, αναβαθμίσεις σε εξοπλισμό και ένα φρεσκάρισμα στην εμφάνιση – διατηρώντας πάντως την οπτική οικειότητα της πρώτης γενιάς.

A15A7697 web

Κανείς δεν λέει όχι σε μερικά έξτρα άλογα

Στην περίπτωσή μας, περίπου 4 στον αριθμό κατά την ονομαστική απόδοση που δίνει η Honda. Ατυχώς, όπως και με το Forza, έτσι και εδώ οι ηλεκτρονικές δικλείδες ασφαλείας του DCT πρακτικά αποκλείουν το δυναμόμετρο, οπότε θα πρέπει να αρκεστούμε στα επίσημα στοιχεία.

Οι αλλαγές στα σωθικά του κινητήρα είναι πολλές και ίδιες με αυτές του μεγάλου Forza, καταλήγοντας σε μέγιστη ισχύ περίπου 58 ίππων και ροπή 7 kgm, καθώς στη Euro 5 μορφή του το μοτέρ στροφάρει 600 στροφές ψηλότερα από πριν.

Στο νέο μοντέλο ανανεώθηκε ο εξοπλισμός με DRL φώτα ημέρας, λίγο μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα, φωτιζόμενο και με θύρα φόρτισης USB, που δέχεται άνετα ένα full-face κράνος (όχι όμως και ένα adventure κράνος με γείσο) και νέας σχεδίασης σέλα για ευκολότερο πάτημα στο έδαφος.

Τα ηλεκτρονικά του διατηρούν την πληθώρα ρυθμίσεων, τόσο για την απόδοση του κινητήρα, όσο και για το DCT, με πολλά προεπιλεγμένα προγράμματα και μια riding mode για να τη φτιάξεις όπως θες.

Η Honda εμπλούτισε τη δεύτερη αυτή γενιά με το σύστημα Emergency Stop Signal, που αναβοσβήνει τα φλας ως προειδοποίηση στους πίσω όταν το φρενάρισμα είναι πολύ απότομο, και προσέθεσε το νέο της Honda Smartphone Voice Control System, δηλαδή φωνητικό έλεγχο της σύνδεσης τηλεφώνο-οργάνων μέσω Bluetooth – αρκεί βέβαια να διαθέτετε ένα ανάλογο σύστημα επικοινωνίας στο κράνος που να δέχεται φωνητικές εντολές.

Στο X-ADV επιπλέον συναντάμε μια σπάνια ικανότητα για σκούτερ: ρυθμίσεις προφόρτισης και απόσβεσης επαναφοράς στο πιρούνι. Στα περισσότερα σκούτερ αυτό αποκλείεται, ως επί το πλείστον από εργονομικούς περιορισμούς, καθώς η πάνω τιμονόπλακα και οι τάπες του πιρουνιού συνήθως είναι θαμμένα κάτω από πλαστικά, άρα μη προσβάσιμα στον αναβάτη. Όχι όμως εδώ, όπου η ικανότητα προσαρμογής του μπροστινού εμπλουτίζει το οπλοστάσιο της εκτός δρόμου κίνησης.

A15A7681 web 

Ο άρχοντας των σκούτερ

Αν έπρεπε να περιγράψω την οδήγηση του X-ADV με μια μόνο λέξη, αυτή θα ήταν δίχως άλλο η “αρχοντιά”. Κάθεσαι σχετικά ψηλά για σκούτερ (820 mm), με τα πόδια σε ορθή γωνία και μπροστά σου απλώνεται ένα φαρδύ τιμόνι και μια πολυτελής εικόνα με την έγχρωμη TFT οθόνη των 5.5 ιτσών και την πληθώρα χειριστηρίων.

Από τα πρώτα μέτρα είναι εμφανής η ποιτικότατη λειτουργία του αναρτήσεών του, με υπέροχες αποσβέσεις, ακριβέστατη πληροφόρηση και άνεση, υπέροχη βελούδινη άνεση.

Στον δρόμο το X-ADV αποδίδει όπως ακριβώς και το ίδιου κυβισμού Forza, προσφέροντας δυνατές επιταχύνσεις και τελική ταχύτητα γύρω στα 180 km/h. Η κατανάλωσή του δεν έπιασε τα ονομαστικά 3.6 λίτρα ανά 100 χλμ που λέει η επίσημη μέτρηση – όπως ποτέ δεν συμβαίνει σε καμιά μοτοσυκλέτα – με την πραγματικότητα της δοκιμής να προκύπτει στην ίδια περιοχή με το Forza 750, γύρω στα 5 με 5.5 λίτρα ανά 100 χλμ.

Όλα όσα είπαμε για τα ηλεκτρονικά του Forza ισχύουν μέχρι τελείας και εδώ, καθώς οι ride modes σου δίνουν μια πληθώρα επιλογών που περιλαμβάνουν απόδοση κινητήρα, φρένο κινητήρα, traction control, ABS και φυσικά τον τρόπο λειτουργίας του DCT. Όλα αυτά είναι παραμετροποιημένα σε ικανοποιητικό βαθμό, προσφέροντας από 2 ως 4 επίπεδα ρύθμισης για κάθε στοιχείο.

Αφού παίξεις με όλα και ανακαλύψεις πώς επηρεάζεται η οδήγηση από κάθε μια παράμετρο, μπορείς μετά να αποθηκεύσεις το δικό σου σύνολο ρυθμίσεων στη User Mode για την απόλυτη προσωπικοποιημένη εμπειρία.

A15A7631 web 

Πολυθεσίτης

Αν βάλεις το X-ADV δίπλα σε ένα Forza 750 βλέπεις ένα σκούτερ αρκετά ψηλότερο από το άλλο. Αν και κυλούν πάνω σε ίδιων διαστάσεων ελαστικά, οι αναρτήσεις του X-ADV διαθέτουν λίγο χηλότερες διαδρομές, ενώ η σέλα βρίσκεται 30 χιλιοστά πιο ψηλά, όση παραπάνω είναι η ελάχιστη απόσταση από το έδαφος.

Η δυναμική συμπεριφορά του X-ADV στην άσφαλτο διέπεται από την ίδια ακρίβεια και ακλόνητη στιβαρότητα όπως και το Forza 750. Το κέντρο βάρους μοιραία βρίσκεται πιο ψηλά και αυτό ενισχύει λίγο την αίσθηση δράσης όταν πλαγιάζεις μαζί του, όμως δεν χαλά την ισορροπία στη στροφή.

Το μπροστινό βιδώνεται στον δρόμο και πληροφορεί με ακρίβεια για την κατάσταση της πρόσφυσης. Είναι ένα πιρούνι που μπορείς να το εμπιστευτείς για να επιτεθείς σε μια διαδρομή διάσπαρτη με στροφές, ένας πολύτιμος σύμμαχος όταν θες να πιέσεις στην είσοδο ένα ταχέως επελαύνον σύνολο 236 κιλών.

Ένας άλλος λόγος που το X-ADV δείχνει πιο ψηλό είναι και η στενότερη σιλουέτα του από το Forza, ειδικά στο μπροστινό μέρος.

Αυτό έχει αναπόδραστες συνέπειες στην αεροδυναμική, καθώς εδώ ο αναβάτης δέχεται αισθητά περισσότερο αέρα στο κατώτερο κορμί και κυρίως στα πόδια. Τα ψηλότερα, η ζελατίνα του ρυθμίζεται με έναν απλό χειροκίνητο μηχανισμό σε μεγάλο εύρος, ώστε να βγαίνει από τη μέση στο χώμα και να προσφέρει εξαιρετική προστασία στον δρόμο.

Αυτό φυσικά δεν ακυρώνει την τουριστική πλευρά του X-ADV, απλά δεν έχει την ίδια νηνεμία που θα βρεις στη σέλα του Forza 750. Δίνεις κάτι, παίρνεις κάτι.

A15A7714 web 

Σημείο G

Πάμε τώρα να πατήσουμε χώμα. Όταν δοκιμάσαμε την πρώτη γενιά του X-ADV, αυτή ήταν εξοπλισμένη με τα έξτρα μαρσπιέ που βιδώνονται πίσω από το πάτωμα του αναβάτη και φιλοξενούν τα πόδια για να οδηγήσεις όρθιος.

Δυστυχώς αυτό το X-ADV που δοκιμάσαμε τώρα δεν τα διέθετε και ο χώρος για τα πόδια είναι πολύ μπροστά για να σταθείς όρθιος σε αυτόν οδηγώντας. Έτσι ο έλεγχος γίνεται λίγο πιο δύσκολος, η μετακίνηση του σώματος πιο περιορισμένη και δεν έχεις και τα γόνατα για έξτρα ανάρτηση – όλα τα κοπανήματα σημαδεύουν κατευθείαν στη μέση.

Αυτό που είχαμε δει στην πρηγούμενη δοκιμή ήταν πως η όρθια θέση σου επιτρέπει να κινηθείς σε πιο δύσβατες διαδρομές πιο εύκολα, βλέποντας πιο μακριά και ελέγχοντας καλύτερα το X-ADV μετατοπίζοντας κατάλληλα το σώμα.

Ως έχει με τον βασικό του εξοπλισμό, το X-ADV είναι εξαιρετικό σε ρυθμό βόλτας στο χώμα, μονοκάβαλο, δικάβαλο, δεν έχει σημασία. Άπαξ και επιχειρήσεις να ανεβάσεις ρυθμό, αρχίζουν τα εμφανίζονται τα όριά του. Τα πολλά κιλά εδώ δεν εξαφανίζονται με την ίδια χάρη ταχυδακτυλουργού όπως στην άσφαλτο και, όσο κι αν η ρύθμιση του μπροστινού βοηθά πολύ σε φυσιολογικές συνθήκες, δεν επαρκεί για να πας και γρήγορα.

Οι αναρτήσεις αναπηδούν αρκετά όταν προσπαθήσεις να το πιέσεις, γεγονός που δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα στις περιηγητικές/εξερευνητικές διαθέσεις, αλλά δεν θα επιτρέψει εύκολα να πας σβέλτα.

Αυτό που λάμπει εκτός δρόμου είναι οι ηλεκτρονικές ρυθμίσεις σε κινητήρα και DCT, οι οποίες βοηθούν να κινηθείς χωρίς να παλεύεις με τα συστήματα ασφαλείας του (HSTC, ABS).

Το στήσιμο της Gravel Mode αποδείχθηκε σοφότατο από πλευράς Honda, με το DCT κουρδισμένο στο σημείο G να συνεργάζεται άψογα και όλες τις ρυθμίσεις του κινητήρα να αποδεικνύονται ωφελιμότατες. Ακόμη και το πολύ έντονο φρένο κινητήρα, που τόσο αντιπάθησα στην άσφαλτο και χαλάρωνα σε κάθε ευκαιρία, εδώ ήταν ιδανικός σύμμαχος.

Αν και ευτυχώς δεν το διαπίστωσα στην πράξη, η σχεδίαση των πλαστικών του X-ADV δείχνει καθησυχαστική φέρνοντας το πιο φαρδύ μέρος της στο πάτωμα και περικυκλωμένο από μια μεταλλική μπάρα προστασίας. Κοιτώντας το έχεις την αίσθηση πως, αν πέσει, θα βρει στο έδαφος με αυτή τη μπάρα και το τιμόνι, ελαχιστοποιώντας τη ζημιά που, κακά τα ψέματα, φαντάζει πολύ αγχωτική σε ένα δίκυκλο με τόσο μεγάλη κάλυψη από πλαστικά.

A15A7521 web 

Εντός, εκτός κι επί τ’ αυτά

Θα πρέπει να ομολογήσω πως εκπλήσσομαι σε κάποιον βαθμό που κανείς δεν έχει προσπαθήσει να μιμηθεί τη Honda εδώ και πέντε χρόνια, αφήνοντάς τη να παίζει μόνη σε αυτή τη γωνιά της κορυφαίας κλάσης των σκούτερ.

Ακούω συχνά συζητήσεις με αφορισμούς για το τι νόημα έχει ένα adventure σκούτερ όταν υπάρχουν τόσες μοτοσυκλέτες για τη δουλειά αυτή, μα νονίζω πως χάνουν το νόημα.

Το X-ADV δεν πρόκειται ποτέ να πάει καλύτερα στο χώμα από μια Africa Twin, δεν σχεδιάστηκε γι’ αυτό, όπως και κανένα σκούτερ δεν θα ταξιδέψει καλύτερα στον αυτοκινητόδρομο από μια Goldwing. Ο λόγος της ύπαρξής του είναι να προσφέρει αυτό που κανένα άλλο σκούτερ δεν μπορεί και το καταφέρνει και με το παραπάνω.

Αν λοιπόν το συγκρίνουμε με τα δίκυκλα της κατηγορίας του, βλέπουμε ένα μοντέλο που παραμένει τόσο πρωτοποριακό, όσο και αποτελεσματικό. Με κανένα άλλο μεγάλο σκούτερ δεν θα διασχίσεις οποιονδήποτε χωματόδρομο τόσο άνετα και τόσο ασφαλώς, ακόμη και δικάβαλος και φορτωμένος. Ούτε υπάρχει άλλο σκούτερ στην αγορά με το οποίο θα ξεκινούσες να σχεδιάσεις μια περιηγητική εκδρομή με χώμα στο μενού.

Αυτή η μοναδικότητα πολλαπλασιάζει την αξία του στον πραγματικό κόσμο: σκούτερ κάθε μέρα, GT στον αυτοκινητόδρομο, on-off στο χώμα. Πατάς δυο κουμπιά και το X-ADV μετατρέπεται σε κάτι άλλο που δεν συμβιβάζεται απλώς, μα διαπρέπει σε αυτό που κάνει, ό,τι κι αν είναι αυτό.

Υπό αυτή τη σκοπιά, τα €13,500 της λιανικής τιμής εκκίνησής του δεν μου φαντάζουν και τόσο τρελά. Η μοναδικότητα πληρώνεται και για τη Honda το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε μια τιμή σαφώς και αναμενόμενα ανώτερη από αυτή του Forza 750, μα όχι έξω από τα νερά της κατηγορίας.

 

Eξοπλισμός δοκιμής Moto Market

Κράνος - Bell MX-9 Adventure

Μπουφάν - Macna Jura

Γάντια - Nordcode

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Honda X-ADV

Τιμή:

€13,500

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T 2K σε σειρά, υγρόψυκτος, SOHC, 8 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

745

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

77 x 80

Συμπίεση

10.7: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI

Εκκίνηση

Μίζα

Μπαταρία

12V / 11 Ah

Συμπλέκτης

Υγρός πολύδισκος υδραυλικός DCT

Μετάδοση

Αυτόματη / Σειριακή 6 σχέσεων

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο τύπου διαμάντι

Μήκος  (mm)

2215

Πλάτος  (mm)

940

Ύψος  (mm)

1370

Μεταξόνιο (mm)

1580

Γωνία κάστερ (°)

27

Ίχνος  (mm)

104

Ύψος σέλας  (mm)

820

Απόσταση από έδαφος  (mm)

165

Βάρος  (kg)

236 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

13.2

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm, διαδρομή 153.5 mm, προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση επαναφοράς

Πίσω

Ένα αμορτισέρ, Pro-Link, διαδρομή 150 mm, προφόρτιση ελατηρίου

   

Ελαστικά / Τροχοί

 Bridgestone Battlax AX41T (tubeless)

Μπροστά

120/70-17 (3.5 x 17)

Πίσω

160/60-15 (4.5 x 15)

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δύο δίσκοι 296 mm, δαγκάνες Nissin ακτινικές 4 εμβόλων, ABS

Πίσω

Δίσκος 240 mm, δαγκάνα Nissin 1 εμβόλου, ABS

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

57.8 / 6750

Ροπή (kgm / rpm)

7.0 / 4750

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Αυγούστου 2021 11:04

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test - Honda Forza 750 - 2021 Test - Honda SH Mode 125 2021 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon