.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2015 18:05

Ρεπορτάζ - Παρουσίαση Michelin Starcross 5

 

Αίσθηση και πρόσφυση!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Ό'τι ακριβώς χρειάζεσαι: Αίσθηση και πρόσφυση, για να οδηγείς με ασφάλεια πρωτίστως, ανεβάζοντας το οδηγικό σου επίπεδο στην συνέχεια! Αυτό διαπιστώσαμε στην παρουσίαση των νέων ελαστικών Starcross 5 της Michelin.

Παρουσίαση στην Πεντέλη


Η παρουσίαση των νέων ελαστικών starcross 5 της Michelin, έγινε παράλληλα με αυτή των νέων KTM motocross και enduro του 2016, στην Πεντέλη. Στον πύργο της Δούκισας της Πλακεντίας, βρεθήκαμε και γνωρίσαμε μέσω του Ντίνου Πετρή, τα νέα χωμάτινα ελαστικά.

Μάθαμε επίσης ότι η Michelin εξοπλίζει ότι κυλάει σε παγκόσμιο επίπεδο, και βρίσκεται παντού και πάντα, για όλες τις ανάγκες των οχηγμάτων.
Είναι πρώτη εταιρία σε παγκόσμιο επίπεδο στα ελαστικά ράντιαλ, για φορτηγά, χωματουργικά, αγροτικά και αεροσκάφη, και νούμερο 1 στην Ευρώπη στα ελαστικά για μοτοσυκλέτες και scooters.

Ο Όμιλος Michelin έχει εμπορική παρουσία στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1950.
Μέσα από το δίκτυο διανομής της, πανελλαδικά προσφέρει στους τελικούς καταναλωτές όλη την γκάμα ελαστικών για αυτοκίνητα, φορτηγά, μοτοσικλέτες, αγροτικά και χωματουργικά μηχανήματα. Με την τεχνογνωσία της υποστηρίζει πάνω απο 300 μεταπωλητές ελαστικών. Η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητα Logistics 10.000 τ.μ. στον Αυλώνα και γραφεία στο Χαλάνδρι. Η Ελλάδα εξυπηρετεί τις αγορές της Κύπρου και της Αλβανίας. 

Και για να περάσουμε και στο κυρίως... πιάτο, τα νέα Starcross 5 δοκιμάστηκαν για τρία χρόνια και εγκρίθηκαν από αναβάτες παγκοσμίου επιπέδου, έως και ερασιτέχνες που αγαπούν τις εκτός δρόμου βόλτες. Πρόκειται για μία πλήρης γκάμα κατάλληλη για κάθε τύπο μοτοσυκλέτας, για κάθε χρήση, και για όλα τα επίπεδα αναβατών.

Τα νέα Starcross 5


Τα νέα Starcross 5 διαθέτουν νέα λογότυπα για εύκολη αναγνώριση, με γραμμές πάνω στα τακούνια, που δείχνουν τον τύπο του ελαστικού:
  • Sand - Τρεις γραμμές
  • Soft - Δύο γραμμές
  • Medium - Μία γραμμή
  • Hard - Καμία γραμμή

Τα νέα ελαστικά διαθέτουν χάραξη που απομακρύνει τις λάσπες, ενώ όταν φαγωθούν οι γραμμές που έχουν στα τακούνια, μπορούν να τοποθετηθούν αντίστροφα. Είναι μία πολύ καλή πρόβλεψη από την εταιρία που αυξάνει την διάρκεια ζωής του ελαστικού.
Όντας εξελιγμένα για να βελτιώνουν τις επιδόσεις, προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση, αφού διαθέτουν πιο εύκαμπτο σκελετό από τα Starcross 3 και 4, καλύτερη έλξη, δυνατότητα για πιο υψηλή πίεση χωρίς συμβιβασμούς στις επιδόσεις - μπορούν να έχουν 16psi πίεση χωρίς πρόβλημα. Επίσης, δεν χρειάζονται ροντάρισμα, που σημαίνει ότι ο αναβάτης το βάζει επάνω, και τρέχει απευθείας αγώνα. Ο μαλακός σκελετός, επιτρέπει και πιο εύκολο μοντάρισμα στον τροχό, χωρίς κίνδυνο σκισίματος του ελαστικού.

Επίσης, με τον μαλακότερο σκελετό, μεγαλώνει το ίχνος επαφής με το έδαφος για καλύτερη πρόσφυση και έλξη χωρίς να μειώνεται η στιβαρότητα του σκελετού που απαιτείται για την σταθερότητα στην ευθεία και την ακρίβεια κατευθυνσης στις στροφές
Τα νέα Starcross 5 είναι 15% πιο ελαφριά σε σχέση με τα προηγούμενα, χωρίς όμως συμβιβασμούς ως προς την στιβαρότητα και την αντοχή.
Έτσι, έχουμε τα εξής χαρακτηριστικά, ανάλογα με την σκληρότητα ελαστικού, στις τέσσερις εκδόσεις των νέων Starcross 5:

  • Hard - Προσαρμοσμένο σε συνθήκες Supercross
  • Medium - Για μικτά - σκληρά εδάφη, το πιο πολυτάλαντο
  • Soft - Για μικτά- μαλακά-σαθρά εδάφη
  • Sand - Για αγώνες στην άμμο



Στην πράξη


Οδηγήσαμε τα νέα ελαστικά σε όλες τις off road μοτοσυκλέτες της KTM, σε δίχρονες και τετράχρονες enduro και motocross, σε μία πίστα με σκληρό χώμα, και γαρμπίλι σε κάποια σημεία, αλλά και μικρά μπερμ.
Μας έκανε εντύπωση το γεγονός πως, ακόμη και τα Medium και Hard, αξιοποιούσαν την απόσβεση του σκελετού διατηρώντας μακριά από τα χέρια τις μικροανωμαλίες, προσφέροντας έτσι μία έξτρα ''ανάρτηση'' στην μοτοσυκλέτα, όντας πιο προοδευτικά ακόμη και στις προσγειώσεις από άλματα.

Πραγματικά αξιόλογη ήταν η πρόσφυση που προσφέρουν στο άνοιγμα του γκαζιού, ακόμη και υπό κλίση, σε σαθρό έδαφος, με παράδειγμα το εξής: Στην προσπάθεια για πλαγιολίσθηση με γκάζι, για τις ανάγκες της φωτογράφισης, το νέο Starcross 5 Medium που χρησιμοποιούσε η enduro KTM, ''γάντζωσε'' οδηγώντας μας τελικά σε απόλυτη πρόσφυση και άνοιγμα της γραμμής. Τα τακούνια που διαθέτουν στο πλάι αλλά και ο μαλακός σκελετός, επιτρέπουν στο ελαστικό να ακολουθεί την μορφολογία του εδάφους, και να προσφέρει ιδανική πρόσφυση.
Πιστεύουμε ότι τα Medium και Hard είναι ελαστικά που θα ταιριάξουν άριστα στις συνθήκες των ελληνικών πιστών Motocross αλλά και διαδρομών enduro, με την δυνατότητα αντιστροφής τους να αυξάνει τα χιλιόμετρα που μπορούν να διανύσουν.

Άλλωστε ένα ελαστικό δεν μπορείς να το κρίνεις μόνο από την απόδοση και τιμή του, αλλά συνδυαστικά, και με την αντοχή που θα δείξει στον χρόνο.
Σίγουρα, τα νέα Starcross 5 έρχονται πολύ κοντά και στην "οικολογική" σειρά της F.I.M., Enduro Competition, που χρησιμοποιείται αναγκαστικά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro, και θα προτιμηθούν από αρκετούς αναβάτες enduro.

Oι ομάδες Έρευνας και Ανάπτυξης και η Michelin Motorsport, συνεργάστηκαν αξιοποιώντας τη γνώση που διαθέτουν ως προς τις μοτοσυκλέτες και τα ελαστικά, αλλά και την εμπειρία τους σε αυτό τον τομέα υπό ακραίες συνθήκες. Σε τέσσερις πλέον εκδόσεις, (Σκληρά, Μεσαία, Μαλακά και Άμμου), κάθε αναβάτης θα βρει το ελαστικό που του ταιριάζει, ανάλογα τις διαδρομές και τα χώματα στα οποία θα κινηθεί.


Φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2015 10:48

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon