.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2023 00:22

Ρεπορτάζ – Παρουσίαση Arai Tour X 5 στην Αλμερία

Ευάερο και ευήλιο!

Πως αλλιώς θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις ένα κράνος που ανανεώθηκε και διαθέτει πλέον – μέσα σε άλλα - καλύτερους αεραγωγούς και μεγαλύτερη “θέα”; Το νέο Arai Tour X 5 έχει διαφορές που το καθιστούς και ευάερο, και ευήλιο!

Του Τάκη Μανιάτη

Ένα χρόνο μετά την παρουσίασή του ως πρωτότυπο, το νέο Arai Tour X 5 έκανε επίσημα την εμφάνισή του στην Αλμερία. Σε μία παρουσίαση από την Arai Europe στην οποία παρεβρεθήκαμε έπειτα από πρόσκληση του αντιπροσώπου για την Ελλάδα, Arai Hellas – MC Motor Import. Οι άνθρωποι της Arai μας υποδέχτηκαν στην δημοσιογραφική παρουσίαση όπου αναλύθηκαν όλες οι λεπτομέρειες του ανανεωμένου κράνους, το οποίο διατηρεί από τον προκάτοχο, Tour X 4, μόνο το ανοιγόμενο υποσιάγωνο, και το λουράκι ασφάλισης. Όλο το υπόλοιπο κράνος, είναι τελείως νέο, με νέο φαρδύτερο κέλυφος στο μπροστινό τμήμα, μεγαλύτερους αεραγωγούς, νέο εσωτερικό, νέο υποαλλεργικό ύφασμα, φαρδύτερη επιφάνεια στα πλαϊνά για τοποθέτηση ενδοεπικοινωνίας, αλλά και ευκολότερη τοποθέτηση ακουστικού εσωτερικά, σε νέα υποδοχή.

20231214_104011_-_web.jpg

Όλα νέα, με την ζελατίνα να είναι και αυτή φαρδύτερη στο εμπρός τμήμα και επίπεδη εμπρός και όχι μυτερή όπως στο Tour X 4, ψηλότερη, προσφέροντας αυξημένη γωνία θέασης. Η ζελατίνα αφαιρείται πανεύκολα με τα δύο κουμπιά που βρίσκονται σε κάθε άκρη της, ενώ από το ίδιο σημείο και με τον ίδιο τρόπο, αφαιρείται και το γείσο, μετατρέποντας το κράνος σε “δρόμου”, τοποθετώντας καπάκια στην θέση του. Η Arai, μελέτησε την αγορά και διαπίστωσε ότι πολλοί αναβάτες επιλέγουν ένα τέτοιο κράνος για διπλή χρήση, και ως Dual Sport, όπως είναι και η σωστή κατηγορία στην οποία ανήκει, πλέον καλύπτει καλύτερα και τις δύο χρήσεις. Και Adventure, και naked / streetfighter. Και εδώ που τα λέμε, αν κινείσαι αποκλειστικά σε άσφαλτο, μπορείς να χρησιμοποιείς ένα Tour X 5 άνετα και να τοποθετείς το γείσο όταν το χρειάζεσαι για adventure χρήση. Αναφορικά με το υποσιάγωνο, μπορείς αν θέλεις να τοποθετήσεις το μεγαλύτερο του Quantic, για αυξημένη κάλυψη από τον αέρα και το κρύο. Άλλωστε, διαθέτει και νέους αεραγωγούς αλλά και μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα για καλύτερη ροή στο εσωτερικό.

20231214_081951_-_web.jpgΠαραγωγή στο χέρι

Στην παρουσίαση, παρακολουθήσαμε ένα video 25 λεπτών το οποίο δείχνει όλη την σειρά με την οποία παράγεται ένα κράνος της Arai, με το μεγαλύτερο ποσοστό να γίνεται από ανθρώπινο παράγοντα και όχι ρομπότ. Αυτό, δίνει στην Arai την ικανότητα να διατηρεί την ποιότητα σε υψηλά επίπεδα, και μόνο βλέποντας αυτό το video μπορείς να καταλάβεις “γιατί Arai’’. Γιατί το υλικό κατασκευής του Tour X 5, δεν είναι ένα απλό Fiber Glass που βρίσκεις εύκολα στην αγορά, αλλά το Super Fiber Glass το οποίο παράγεται αποκλειστικά για την Arai.

Ένα υλικό που αντέχει τρεις φορές περισσότερο στις καταπονήσεις, αλλά κοστίζει κιόλας έξι φορές περισσότερο από το απλό Fiber Glass! Δεν είναι όμως μόνο αυτό το οποίο διαφοροποιεί την παραγωγή ενός κράνους Arai, και στην συγκεκριμένη, ένα Tour X 5, από όποιο άλλο κράνος υπάρχει αυτή τη στιγμή. Η συνεργασία με την Formula 1 και τους πιλότους που χρησιμοποιούν τα κράνη της Arai εκεί, έχει φέρει σημαντικές βελτιώσεις στην ασφάλεια. Από την κατασκευή του κελύφους με ψεκαστό Super Fiber Glass και μετά, τοποθετούνται ειδικές λωρίδες σε καίρια σημεία, όπως στο μέτωπο και στον αυχένα, για αύξηση της ακαμψίας. Εννοείται ότι οι προδιαγραγές που καλύπτει είναι τόσο οι νέες ευρωπαϊκές ECE 2206 όσο και οι αμερικάνικες, SNELL, μιας και η Arai δέχεται δοκιμή αντοχής στο κέλυφος σε κάθε σημείο, και όχι μόνο σε συγκεκριμένα ορισμένων προδιαγραφών.

20231214_105316_-_web.jpg

Και φυσικά η ασφάλεια δεν σταματάει εδώ, αφού το εσωτερικό τμήμα του κράνους, κατασκευάζεται από έξι διαφορετικά στρώματα, για απορρόφηση κρούσης. Είναι το τελευταίο που θα τοποθετηθεί στο κέλυφος πριν αυτό περάσει στην διαδικασία τριψίματος, τρυπήματος για αεραγωγούς, βαψίματος, τοποθέτησης αυτοκόλλητων, γυαλίσματος και ελέγχου. Συγκεκριμένα, ο έλεγχος είναι κάτι το οποίο γίνεται σε όλα τα στάδια παραγωγής, προκειμένου το τελικό προϊόν να είναι premium και πραγματικά, είναι εξωπραγματικό ότι όλα τα στάδια γίνονται από ανθρώπινα χέρια και δεν υπάρχει απόκλιση από κράνος σε κράνος!

Όλα αυτά, θα τα βλέπαμε άλλωστε και στην πράξη ώστε να διαπιστώσουμε τις διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, οδηγώντας σε adventure διαδρομές, ασφάλτινες και χωμάτινες, στην Ανδαλουσία.

Από το κουτί στο κεφάλι

ARAI_ALMERIA_14_12_2023_048_copia_-_web.jpg

Πάνω σε μία Aprilia Tuareg 660 που μας διέθεσε η Arai Europe με τον εξοπλισμό μας και το νέο μας Arai Tour X 5 που μόλις είχαμε παραλάβει και εφοδιάσει με ασημί ζελατίνα “καθρέπτη” και pinlock, ξεκινήσαμε την διαδρομή. Επιλέξαμε ένα μονόχρωμο "adventure grey" χρωματισμό, ο οποίος με την κατάλληλη ζελατίνα διαφοροποιείται αρκετά, παραμένοντας σοβαρός για τις μεγάλες adventure μοτοσυκλέτες. Η Arai παράγει επίσης αρκετά πολύχρωμα Tour X 5 όπως και αυτά της αποκλειστικής συνεργασίας με την Honda για το Africa Twin 1100 και της Ducati για τα Multistrada.

Καταρχάς, το pinlock δεν το βλέπεις καθόλου αφού καλύπτει μεγάλο μέρος της ζελατίνας και στα μάτια σου δεν βλέπεις ούτε τα περιθώρια του. Αλλά αυτό δεν είναι το θέμα, είναι ότι το κράνος είναι άνετο από την πρώτη στιγμή, χωρίς να πιέζει σε μάγουλα ή μέτωπο, αλλά το νιώθω να ταιριάζει στο κεφάλι μου λες και το έκαναν καλούπι. Φοράω 58 / M, και εδώ το ίδιο νούμερο μου ήταν άνετο, δείχνοντας ότι η νέα σχεδίαση στο εσωτερικό εκμεταλλεύεται καλύτερα το σύνολο των μαξιλαριών χωρίς να ασκεί πίεση σε συγκεκριμένα σημεία. Επίσης, το ζύγισμα του είναι καλύτερο και το νιώθω πιο ελαφρύ, αν και είναι στα ίδια γραμμάρια, αλλά με το κέντρο βάρους του να βρίσκεται πλέον χαμηλότερα. Χαμηλότερα βρίσκονται και οι βάσεις για ζελατίνα / γείσο, κατά ένα εκατοστό, και πιθανότατα και αυτό συμβάλλει στην ελαφρύτερη αίσθηση. Με κλειστή ζελατίνα οδηγάμε σε επαρχιακούς δρόμους και χώμα, σε αργές διαδρομές, και μου κάνει κατευθείαν εντύπωση η ροή του αέρα. Αισθάνομαι τον αέρα να εισχωρεί στο μπροστινό τμήμα, αλλά και το κεφάλι μου να κρυώνει, μιας και οι πρωϊνές θερμοκρασίες είναι κοντά στους 10 βαθμούς.

Το μπροστινό τμήμα στο πιγούνι είναι φαρδύτερο και αφήνει χώρο για σωστή αναπνοή, δεν με πιέζει σε κανένα σημείο, δεν ακουμπάει η μύτη μου μπροστά, είμαι άνετα. Επίσης, μου κάνει εντύπωση ότι αναπνέω σωστά σε αργές διαδρομές, και δεν έχω νιώσει την ανάγκη να ανοίξω λίγο έστω την ζελατίνα για να πάρω αέρα. Κάτι που συμβαίνει συχνά σε adventure χωμάτινες διαδρομές με αργές ταχύτητες, εδώ, απλά το σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να συμβαίνει, αλλά δεν συνέβη. Η ζελατίνα αφήνει το οπτικό πεδίο ανεπηρέαστο και επίσης, όντας ιριδίου, κρατάει τον ήλιο μακριά και δεν χρειάζομαι καθόλου γυαλιά ηλίου. Διάθλαση και νεκρές ζώνες δεν υπάρχουν, και βλέπω σαν να μην φοράω κράνος, ενώ η ζελατίνα, δεν θολώνει καθόλου. Δοκιμάζω τα γυαλιά μου για να δω πως είναι με αυτά, και δεν νιώθω καμία πίεση στ’ αυτιά. Τα γυαλιά χωράνε άνετα στα εσωτερικά, δεν πιέζουν, ενώ υπάρχει άπλετος χώρος μέχρι την ζελατίνα – θετικό σημείο για όσους χρησιμοποιούν γυαλιά οράσεως.

ARAI_ALMERIA_14_12_2023_045_copia_-_web.jpg

Ελαφριά αίσθηση και άνεση

Το κράνος είναι αεροδυναμικό, με νέα σχεδίαση και στρογγυλεμένο μιας και η Arai έχει ως πρώτο στόχο την ασφάλεια. Έτσι, όλα πάνω του είναι σχεδιασμένα να μπορούν να σπάσουν σε περίπτωση πτώσης, και το κράνος να γλιστρήσει, χωρίς να “σκαλώσει” κάπου, για προστασία του κεφαλιού του αναβάτη. Η αεροδυναμική του είναι εξαιρετική διατηρώντας το σταθερό ακόμη και υψηλές ταχύτητες, ενώ ακόμη και σε στριψίματα του κεφαλιού, ο αέρας δεν το επηρεάζει. Ο θόρυβος είναι αισθητά μειωμένος και το καταλαβαίνεις αυτό όταν ανοίξεις την ζελατίνα. Ακούς τον θόρυβο, την κλείνεις, και είναι λες και κλείνεις ένα διπλό παράθυρο στο γραφείο ή το σπίτι σου. Κλείνεις τον θόρυβο έξω. Πολύ καλή δουλειά.

Το δοκιμάζουμε και χωρίς το γείσο, μιας και αφαιρείται πανεύκολα και διαπιστώνουμε ότι άνετα μπορείς να το χρησιμοποιείς και σε αποκλειστικά ασφάλτινη χρήση, μιας και κόβει ακόμη και άλλο θόρυβο, προσθέτοντας και άλλη σταθερότητα.

Οδηγάμε όλη μέρα σε μεικτές διαδρομές adventure, χρησιμοποιώντας το ουσιαστικά στην χρήση που θα έκανε ένας αναβάτης που θα επέλεγε ένα τέτοιο κράνος.

Φτάνουμε στο τέλος της ημέρας και δεν μας έχει ενοχλήσει το παραμικρό, ούτε έχουμε κουραστεί, ούτε έχουμε νιώσει βάρος στον αυχένα. Το ζύγισμα, η ποιότητα υλικών, η ροή του αέρα, η ησυχία στο εσωτερικό, μας διατηρούν ξεκούραστους όλη μέρα και απολαμβάνουμε μία βόλτα στην Αλμερία.

Οι διαφορές του νέου Arai Tour X 5 δημιουργούν μία τεράστια ψαλίδα από τον προκάτοχο με το νέο κράνος να αποτελεί την ναυαρχίδα της κατηγορίας, δίνοντας σε αναβάτες που κοστολογούν ακριβά το κεφάλι τους, την κορυφαία επιλογή για να το προστατέψουν.

ARAI_ALMERIA_14_12_2023_041_copia_-_web.jpg 

 

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2023 00:53

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon