.
Κατηγορία Yamaha
Παρασκευή, 27 Μαϊος 2022 12:55

Test - Yamaha Tenere 700 World Raid 2022 - Αποστολή στην Ισπανία

Σε ρυθμούς... World Raid!

Τρεις εκδόσεις Tenere 700, μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια. Τρεις διαφορετικές μοτοσυκλέτες μεταξύ τους, που είναι ικανές να καλύψουν κάθε adventure χρήστη. Με την νέα έκδοση, η Yamaha καλύπτει τον adventure αναβάτη σε άσφαλτο και χώμα, με έναν νέο μοναδικό World Raid ρυθμό.

Του Τάκη Μανιάτη

Όνομα με ιστορία
Το όνομα Tenere έχει συνδεθεί άρρηκτα με την Yamaha, ένα όνομα που πρωτοείδαμε όταν το 1983 η εταιρία των τριών διαπασών ξεκίνησε να συμμετέχει στον δημοφιλή αγώνα Paris - Dakar. Ο αγώνας τότε, περνούσε από μία πολύ διάσημη έρημο, την έρημο Tenere, όνομα που έκτοτε θα συναντούσαμε συχνά ακόμη και στην καθημερινότητά μας.
Το XT 600 Tenere, στην ανάλογη rally έκδοση της εποχής, πέρασε σε διάφορες χωρητικότητες έως και τα 660 μονοκύλινδρα κυβικά, έγινε Super Tenere στα 750 δικύλινδρα κυβικά εκατοστά, έφτασε ακόμη και στα 1200cc, με τον μεγαλύτερο δικύλινδρο εν σειρά σε adventure και άξονα μετάδοσης της κίνησης.
Η μονοκύλινδρη έκδοση του Tenere 660 σταμάτησε να παράγεται ελέω προδιαγραφών, και εκεί, η Yamaha χτύπησε φλέβα, παράγοντας την δικύλινδρη Tenere 700, το 2019. Η Tenere 700 βασίστηκε σε έναν δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα από το MT-07, έναν κινητήρα με δύναμη και ελαστικότητα σε όλη την καμπύλη, ιδανικό για εκτός δρόμου οδήγηση.
Με την πρώτη, η Yamaha κατάφερε να ζωντανέψει την κατηγορία των 600 έως 900 κυβικών εκατοστών adventure, διπλασιάζοντας τα νούμερα την πρώτη χρονιά διαθεσιμότητας του Tenere 700, το 2019, φτάνοντας στα 38.000 τεμάχια από 19.000. Ακολούθησε άνοδος κατά 10.000 μονάδες το 2020, και άλλες 10.000, το 2021.
Μετά την απλή Tenere 700 της πρώτης έκδοσης, μετά την Rally που ακολούθησε με πρόσθετο εξοπλισμό και διαφορετικούς χρωματισμούς, η World Raid είναι η τρίτη έκδοση της Tenere 700, που έρχεται να επεκτείνει τους ορίζοντες της γκάμας και να αυξήσει και άλλο τις πωλήσεις. Από την καθημερινή χρήση και τις χωμάτινες βόλτες με την βασική έκδοση Tenere, στους δυνατούς χωμάτινους με την Rally, και από εκεί, στους ταξιδιάριδες χωρίς σύνορα, με την World Raid. Tenere για κάθε τύπο αναβάτη λοιπόν! Η Yamaha παρακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια τους αναβάτες Tenere μέσω των social media, είδε τις μετατροπές που έκαναν αναλόγως χρήσης, σε off road βόλτες, σε τοπικούς ή εθνικούς αγώνες rally, σε απλή χρήση, κι έτσι, κατέληξε να δημιουργήσει αυτή την ξεχωριστή World Raid, κυρίως για τους αναβάτες που θα γυρίσουν τον πλανήτη από εκτός δρόμου διαδρομές.
tenere700_world_raid_18-web.jpgΔιαφορές με στόχο
Θα πρέπει να θυμόμαστε άλλωστε την πρόσφατη αποχώρηση της Yamaha από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally, η οποία συνοδεύτηκε από μια δήλωση που εξήγησε τους λόγους. ''Κόψτε τα 450, εμείς θέλουμε να πουλάμε adventure''. Στη συνέχεια ανακοίνωσε το World Raid πρωτότυπο και το πρόγραμμα να το τρέξει σε αγώνες Rally που να δέχονται μεγάλες adventure, ξεκινώντας εντυπωσιακά αυτή τη νέα της πορεία νικώντας στον αγώνα Tunisia Desert Challenge με τον Alessandro Botturi απέναντι στα ήδη καταξιωμένα αγωνιστικά μονοκύλινδρα 450.
Έτσι, η Yamaha ανέπτυξε τη νέα έκδοση βασισμένη σε τρεις άξονες: Μεγάλη αυτονομία, ικανότητα οδήγησης εκτός δρόμου, σύγχρονος εξοπλισμός.
Οι διαφορές σε σχέση με τις άλλες δύο εκδόσεις είναι αρκετές, άλλες εμφανείς, άλλες όχι. Στις εμφανείς συναντάμε το ρεζερβουάρ 23 λίτρων το οποίο αλλάζει οπτικά την μοτοσυκλέτα μιας και είναι μεγαλύτερο σε πλάτος και όγκο συνολικά, διατηρώντας όμως στενή την θέση οδήγησης στο σημείο που σκαρφαλώνει η σέλα και ακουμπούν τα πόδια του αναβάτη. Υπάρχουν δύο τάπες πλήρωσης καυσίμου, αριστερά και δεξιά, και, μόλις η μοτοσυκλέτα σηκωθεί κάθετα, θα ισοσταθμιστεί το ύψος του καυσίμου στα δύο ρεζερβουάρ, μέσω της τρόμπας καυσίμου.
Η αλλαγή στο ρεζερβουάρ επέτρεψε στο νέο να κοντύνει σε ύψος, κάτι με τη σειρά του έκανε το μπροστινό κομμάτι της σέλας πιο επίπεδο ώστε να επιτρέπει μεγαλύτερη ευχέρεια κίνησης του αναβάτη πάνω της - κάτι πολύ σημαντικό στο χώμα. Όμως, ο αναβάτης δεν φτάνει ποτέ στο μπροστινό σημείο ουσιαστικά, αφού η σέλα σκαρφαλώνει ανάμεσα στα ρεζερβουάρ, οπότε, εκεί θα μπορεί να τοποθετηθεί κάποιο tank bag.
Αξίζει να αναφέρουμε πως, η μετακόμιση κάποιων βασικών εξαρτημάτων, όπως η αντλία βενζίνης που μετακινήθηκε προς στο πλάι, επέτρεψε τη διατήρηση του κέντρου βάρους στην ίδια θέση όπως και πριν, παρά το μεγαλύτερου όγκου και χωρητικότητας ρεζερβουάρ.
Με το χώρισμα του καυσίμου σε δύο δοχεία μειώνονται και οι μετακινήσεις του καυσίμου στις κλίσεις, με αποτέλεσμα πιο σταθερή μοτοσυκλέτα παρά την αυξημένη ποσότητα. Κάτι που θα διαπιστώναμε αργότερα όμως, στην οδήγηση.
tenere700_world_raid_20-web.jpgΕξοπλισμός και άνεση
Η σέλα είναι πιο άνετη, ίσια, υπάρχουν αποστάτες για το τιμόνι, μία οθόνη TFT 5'' κάθετης τοποθέτησης, όπως έχουμε δει και στα προηγούμενα μοντέλα, η οποία ρυθμίζεται σε τρία θέματα προβολής, σε Explorer, Street και Raid, με το τελευταίο ειδικά σχεδιασμένο για adventure χρήση με δύο ανεξάρτητους χιλιομετρητές.
Πάνω από αυτήν βρίσκεται μία χρήσιμη μπάρα στο φέρινγκ για στήριξη συσκευών GPS, τηλέφωνο, κάμερα κ.α., ενώ υπάρχει ακόμη παροχή USB-A, 5V / 2A και νέοι διακόπτες τιμονιού.
Διαθέτει στάνταρ συνδεσιμότητα Bluetooth μέσω της εφαρμογής MyRide app, προβάλλοντας ειδοποιήσεις για κλήσεις, μηνύματα, στάθμη μπαταρίας κινητού κ.ά.
Αρκετός εξοπλισμός για ταξίδι και για ευκολία στην καθημερινή χρήση, χωρίς μάλιστα να του φαίνεται εκ πρώτης όψης.
Το νέο World Raid διαθέτει ψηλότερη ζελατίνα fering κατά 15 χιλιοστά από τα απλά Tenere, με πλαϊνούς ανεμοθραύστες για αεροδυναμική προστασία, οι οποίοι αφαιρούνται εύκολα για καθάρισμα. Θα λέγαμε μάλιστα, πως από κάποια γωνία, το νέο World Raid μας θυμίζει το προηγούμενο μονοκύλινδρο Tenere 660.
Στο πάνελ, συναντάμε ένα κουμπί ενεργοποίησης του ABS, το οποίο χρησιμεύει για αμεσότητα στην ενεργοποίηση, όταν επιστρέφεις στην άσφαλτο από το χώμα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ανάλογο κουμπί απενεργοποίησης, κι έτσι, κάθε φορά που θέλεις να απενεργοποιήσεις το ABS στο χώμα, θα πρέπει να μπαίνεις στο menu. Και μάλιστα, αν σβήσεις την μοτοσυκλέτα από το Run/Off ή τον κεντρικό διακόπτη, το ABS ενεργοποιείται ξανά, και πρέπει να κάνεις την διαδικασία από την αρχή. Νομικοί περιορισμοί λέγεται αυτό, κι εμείς... σβήναμε την μοτοσυκλέτα αφήνοντας τον συμπλέκτη, κι έτσι, το ABS παρέμενε εκτός λειτουργίας!
Στις βελτιώσεις του μοντέλου που δεν φαίνονται με το μάτι περιλαμβάνεται η αναβάθμιση που έχει γίνει στις αναρτήσεις. Αυτή τη φορά, η KYB έχει φροντίσει για τελείως νέες αναρτήσεις στην Tenere 700 World Raid, με νέα εσωτερικά, φυσίγγια, βαλβίδες, ρυθμίσεις, αλλά και επιπρόσθετα, αυξημένες διαδρομές, στα 230 χιλιοστά, από 210 που συναντάμε στις άλλες δύο εκδόσεις. Πλήρως ρυθμιζόμενες οι αναρτήσεις σε απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, αλλά και προφόρτιση ελατηρίων, με βίδες στο μπροστινό σύστημα και με υδραυλικό κοχλία στο αμορτισέρ - χρήσιμο για το ταξίδι. Νέο επίσης είναι το μοχλικό έδρασης του αμορτισέρ ενώ διαθέτει και ενισχυμένο ελαστικό bump stop για καλύτερη συμπεριφορά στο τερμάτισμα της ανάρτησης.
tenere700_world_raid_16-web.jpgΠροσαρμοσμένη στην off road χρήση
Η Yamaha επένδυσε σε αναρτήσεις και σταθερότητα, προσφέροντας επίσης ένα stabilizater της Ohlins το οποίο συναντάμε στην άνω πλάκα, παράλληλα με αυτήν, το οποίο ρυθμίζει εύκολα σε 18 θέσεις. Αν κάποιος θέλει να το ρυθμίσει σε πιο μαλακή ή πιο σφιχτή λειτουργία, μπορεί πανεύκολα να το κάνει.
Στο πίσω τμήμα, η μοτοσυκλέτα δεν έχει αλλάξει, τα πλαστικά της ουράς, το φτερό, ο λασπωτήρας και το φανάρι, παραμένουν ίδια. Ίδιο το ψαλίδι και τα φρένα της Brembo, ίδιοι οι τροχοί 21/18 ιντσών, με τα διπλής χρήσης ελαστικά της Pirelli Rally STR. Δεν είδαμε στην έκδοση World Raid τροχούς με tubeless ελαστικά, κάτι το οποίο θα θέλαμε για την χρήση που προορίζεται η μοτοσυκλέτα.
Η Yamaha δεν άλλαξε επίσης και τον κινητήρα, είναι ακριβώς ίδιος με τα προηγούμενα μοντέλα, με ίδια χαρτογράφηση και ιπποδύναμη, εστιασμένος άλλωστε στην off road χρήση, με τα δυναμικά χαρακτηριστικά του στις χαμηλές και μεσαίες στροφές να τον ξεχωρίζουν.
tenere700_world_raid_25-web.jpgΤο μόνο που αλλάζει εδώ είναι ένα νέο φιλτροκούτι, σχεδιασμένο για πιο σκληρή off-road χρήση, με εισαγωγή που κοιτά μπροστά για να μη μαζεύει σκόνες, προσαρμοσμένο στην προστασία από σκόνες, χωρίς να αλλάζει κάτι στην απόδοση του κινητήρα.
Τελειώνοντας με τις αλλαγές, στον εξοπλισμό συναντάμε και προστατευτική ποδιά αλουμινίου για τον κινητήρα, προστατευτική σχάρα ψυγείου αλλά και προστασία της αντλίας βενζίνης που διαφορετικά θα ήταν λίγο πιο εκτεθειμένη στην νέα της θέση.
Πολλές αλλαγές τελικά, με στόχο την σκληρή adventure χρήση, για μία μοτοσυκλέτα που καλείται να καλύψει αναβάτες που θα χρησιμοποιήσουν την μοτοσυκλέτα σε σκληροτράχηλα ταξίδια.
Κι εμείς, βρισκόμασταν ήδη στην Ισπανία, στην Lorca, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν όλες αυτές οι αλλαγές είχαν ουσία, αν δημιούργησαν μία διαφορετική μοτοσυκλέτα, και ποιους λόγους έχει ο αναβάτης να επιλέξει αυτήν, αντί για την απλή ή την Rally έκδοση.
tenere700_world_raid_22-web.jpgΑπό την Lorca στην Granada
Μαύρες και μπλε World Raid μας περίμεναν στον χώρο του ξενοδοχείου - κάστρου Castillo de Lorca όπου μείναμε στην νότια Ισπανία προκειμένου να μεταβούμε στην Granada, όπου θα γινόταν η επόμενη διανυκτέρευση μας. Μία μεικτή διαδρομή συνολικής απόστασης 350 χιλιομέτρων περίπου, με το 50% να αφορά άσφαλτο ορεινή, επαρχιακή, στριφτερή, τουριστική, το 45% χώμα βατούς χωματόδρομους, σκληρούς, με λίγη πέτρα, και το 5% off road / enduro, δύσβατη διαδρομή. Μία διαδρομή κλασική για travel enduro μοτοσυκλέτες, ό'τι ακριβώς θα έκανε κάποιος αναβάτης adventure, οδηγώντας την προσωπική του μοτοσυκλέτα ένα σαββατοκύριακο. Εμείς θα το κάναμε αυθημερόν. Λίγα σκληρά κομμάτια για δοκιμασία, λίγο ανοιχτό μονοπάτι, ένα σαθρό ποταμάκι με αμμοχάλικο για να ξεδώσουμε, μία ωραία adventure ημέρα που περιλάμβανε τα πάντα. Μέχρι και καλή παρέα, με τον παγκόσμιο πρωταθλητή MXGP, Ben Townley από την Νέα Ζηλανδία, και τον πρώην αγωνιζόμενο, νυν ιδιοκτήτη της Motology Films, γνωστό μας και από το Naxos Rally, Adam Riemann, να βρίσκονται μαζί μας στο group! Λίγο μπροστά μας ο Alessandro Botturi, ο νικητής του Tuynisia Rally με την αγωνιστική του Tenere 700, οπότε, η μέρα προβλεπόταν αρκετά.... γρήγορη!
Κέφι αρκετό λοιπόν, με έναν πλοηγό γυαλισμένο -ξυρισμένο - κυριλάτο που δεν σου γέμιζε το μάτι ότι θα οδηγάει μοτοσυκλέτα, πόσο δε σε τέτοιους ρυθμούς, συνεχώς γρήγορα, από την αρχή της διαδρομής, στην άσφαλτο.
Η διαδρομή δεν είχε ευθείες, επίτηδες επιλεγμένη προφανώς, είχε πολλές στροφές, συνεχόμενες, με καλή άσφαλτο, που μας άφηνε να πλαγιάσουμε, να στρίψουμε όπως θέλαμε, δοκιμάζοντας την μοτοσυκλέτα σε ρυθμούς εκδρομικούς ή στα όρια της. Η World Raid φαινόταν από την αρχή ότι είναι πιο άνετη από την απλή Tenere, κάθεσαι στο μέσον σχεδόν της σέλας, πάνω από τα μαρσπιέ, και το άνω τμήμα που σκαρφαλώνει ανάμεσα στα ρεζερβουάρ, ουσιαστικά δεν χρησιμεύει σε κάτι αφού το σώμα δεν μπορεί να πλησιάσει εκεί. Η αλλαγή κατεύθυνσης γίνεται πολύ εύκολα, χωρίς περισσότερη δύναμη από το απλό Tenere, μιας και ο όγκος των ρεζερβουάρ βρίσκεται πιο χαμηλά, συμβάλλοντας στο κέντρο βάρους.
Τα υπόλοιπα είναι γνώριμα, και δεν σε προδιαθέτουν για αλλαγές, και κάπως έτσι, αναρωτιόμασταν γιατί θα πρέπει να κάνουμε 350 χιλιόμετρα μεικτής διαδρομής, για να διαπιστώσουμε αν όντως έχει τόση αυτονομία η νέα μοτοσυκλέτα.
Δεν ήταν όμως αυτός ο στόχος.
tenere700_world_raid_29-web.jpgΕυκολία στην οδήγηση
Η Tenere 700 World Raid είναι εύκολη από την πρώτη βόλτα, με άνετη θέση οδήγησης, άνετη σέλα με εύκολη πρόσβαση και προσφέρει μάλιστα εξαιρετική προστασία από τον αέρα - στο 1.80μ που βρίσκομαι με καλύπτει καλά στο κράνος και στους ώμους. Ο όγκος της μοτοσυκλέτας στο μπροστινό τμήμα δεν ενοχλεί καθόλου στην οδήγηση ενώ προστατεύει καλύτερα τον αναβάτη, χωρίς να του στερεί μάλιστα ίχνος από την άνεση στην οδήγηση ενώ τα πόδια κρύβονται πίσω από το ρεζερβουάρ.
Πατάω άνετα κάτω μιας και η μοτοσυκλέτα συμπιέζεται εύκολα στις αναρτήσεις της, σημαντικό πλεονέκτημα για μικρόσωμους αναβάτες.
Και λίγο μετά, διαπιστώνω ότι η νέα Tenere 700 World Raid ''χορεύει'' στον δικό της ρυθμό από στροφή σε στροφή πάνω στις μαλακές αναρτήσεις, χωρίς να νιώθω σφιχτό το σύνολο, όπως ας πούμε στην απλή Tenere. Διατηρεί ωραίο ρυθμό στην οδήγηση, με πληροφόρηση για το που βρίσκονται οι τροχοί, χωρίς να ανοίγει γραμμές ή να έχει ασάφεια, κάτι που συναντάς στην απλή, πιο σφιχτή από αναρτήσεις, έκδοση.
Το έξτρα βάρος δεν το αντιλαμβάνεσαι, θα έλεγα μάλιστα ότι σε βάζει στο δικό της ρυθμό η μοτοσυκλέτα και κινείται πολύ εύκολα, με το ζύγισμα να είναι πολύ καλό για τα 220 ανακοινώσιμα κιλά. Νούμερο που πραγματικά κουφαίνεσαι όταν το ακούς, μιας και η αίσθηση της World Raid δείχνει πολύ κάτω από τα 200. Και αυτό, είναι πολύ σημαντικό ατού, δίνοντας στην μαλακιά και εύχρηστη Word Raid ένα πλεονέκτημα με αντίστοιχου βάρους μοτοσυκλέτες.
Στην βόλτα μας στην άσφαλτο η μοτοσυκλέτα ήταν μαλακιά και με γρήγορες επαναφορές, κάτι που όταν ανέβαινε ο ρυθμός, στην γρήγορη οδήγηση σε σφιχτούς επαρχιακούς ασφαλτοστρωμένους δρόμους, με ενοχλούσε. Δεν μου άλλαζε την εμπιστοσύνη προς αυτήν, απλά ένιωθα μία συνεχόμενη κίνηση στις αναρτήσεις, και την μοτοσυκλέτα να μετατοπίζει το βάρος της μπροστά και πίσω, κάτι στο οποίο θα επέμβαινα, σφίγγοντας τις αποσβέσεις. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η μοτοσυκλέτα - όπως και όλες - έχει σεταριστεί για ελαφρύτερο αναβάτη. Σε τουριστικούς ρυθμούς όμως, δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα, αφού έστριβα και πλάγιαζα την μοτοσυκλέτα άριστα, με τα Pirelli Scorpion Rally STR να ταιριάζουν στον χαρακτήρα, να δίνουν εμπιστοσύνη, και έτσι να αυξάνω συνεχώς το όριο του πλαγιάσματος. Μπορούσα να εμπιστευτώ την World Raid, με τον γνωστό ελαστικό σε λειτουργία δικύλινδρο κινητήρα στις χαμηλές και μεσαίες στροφές να συνοδεύει την ευκολία στην οδήγηση.
tenere700_world_raid_40-web.jpgΑπό άσφαλτο, σε χώμα
Έχοντας αυξημένο όγκο, αυξημένο βάρος, πιο τουριστική διάθεση, πίστευα καθώς οδηγούσα πως η μοτοσυκλέτα είναι μεγαλύτερου κυβισμού / κατηγορίας, και ότι θα έπρεπε να έχει περισσότερο γκάζι στις ψηλές στροφές. Οδηγώντας όμως εκμεταλλευόμενος την ροπή και την ελαστικότητα στο άνοιγμα του γκαζιού, τελικά δεν μου έλειπε κάτι και απολάμβανα την βόλτα στην άσφαλτο με αξιώσεις.
Μιας και το 50% της διαδρομής αφορούσε στο χώμα, η World Raid ήταν έτοιμη να μας δείξει τα δόντια της σε αυτή τη χρήση. Η διαδρομή σε γενικές γραμμές ήταν βατή, εύκολη, χωρίς ιδιαιτερότητες. Οδηγούσαμε ανάμεσα σε κτήματα, σε ανοιχτούς χωματόδρομους με υψηλές ταχύτητες τις περισσότερες φορές, και μόνο η σκόνη ήταν ενοχλητική. Πάνω στην World Raid, ο αναβάτης σηκώνεται εύκολα και γρήγορα στα νέα πολύ φαρδιά αλουμινένια μαρσπιέ και τα πόδια δεν κουράζονται όσο βάζεις το βάρος σου εκεί. Βρίσκεις εύκολα την στάση του σώματος και το τιμόνι είναι σε σωστό ύψος και με καλές λαβές για επιθετική οδήγηση. Θυμίζει φυσικά την απλή Tenere μιας και έχει όλα τα πλεονεκτήματα του πλαισίου και μεταφέρεις άνετα το σώμα σου μπροστά και πίσω στο μήκος της μοτοσυκλέτας. Το βασικότερο όμως είναι ότι δεν νιώθεις καθόλου τον όγκο του νέου μεγαλύτερου ρεζερβουάρ κατά την οδήγηση!
Νιώθεις λες και είσαι σε enduro μοτοσυκλέτα αφού τα πόδια δεν ακουμπούν ποτέ το ρεζερβουάρ, κάτι πολύ σημαντικό σε μία adventure τέτοιου μεγέθους, που καλείται να οδηγηθεί σε εκτός δρόμου διαδρομές συνεχώς. Όταν μπαίνεις στο χώμα, η μοτοσυκλέτα με τις μαλακές αναρτήσεις γίνεται μαγικό χαλί. Είναι τόσο μαλακιά ώστε να μην φτάνει κάτι στα χέρια και στο σώμα σου, ταυτόχρονα όμως, δεν τερματίζει αφού έχει ικανές διαδρομές, ούτε όμως κουνάει στα ''πολλά'', ούτε γίνεται επικίνδυνη αφού ότι και αν συμβεί, υπάρχει και το stabilizater να διατηρήσει την σταθερότητα, σε ότι ταχύτητα και να την πας. Το λέμε αυτό με περίσσια σιγουριά, μιας και με την σκόνη που είχε η διαδρομή, υπήρξαν πολλές φορές που δεν βλέπαμε και χτυπούσαμε εμπόδια, και η World Raid απλά περνούσε με άνεση, χωρίς ίχνος κουνήματος. Αναρτήσεις, πλαίσιο και stabilizater, σε τέλεια αρμονία, φρόντιζαν για την ασφάλειά μας. Το stabilizater δούλεψε τέλεια, δεν ήταν σφιχτό, ούτε απαιτούσε δύναμη στο τιμόνι που έστριβε πανάλαφρα, έκανε τη δουλειά του μόνο στα δύσκολα χτυπήματα, και μας έβγαζε αλώβητους.
Επιθετική και τουριστική
Στα ανοιχτά κομμάτια ήταν πολύ σταθερή, στις αργές ταχύτητες εύκολη, στα τεχνικά κομμάτια, διασκεδαστική όσο μία enduro κατασκευή! Οδήγησα αρκετές φορές πάνω - κάτω τον ξεροπόταμο για να καταγράψω την διαδρομή σε video, και απόλαυσα ντριφτάρισμα στα φρένα αλλά στρίψιμο με τον πίσω τροχό να πλαγιολισθαίνει με γκάζι και να χαράζει πορεία στο αμμοχάλικο! Με την ευκολία στον χειρισμό, την άριστη λειτουργία του συμπλέκτη, την ροπή στις χαμηλές στροφές και την ελαστικότητα του κινητήρα, χειριζόμουν την World Raid σαν μία enduro, απολαμβάνοντας οδήγηση που με μεγαλύτερου κυβισμού adventure, δεν είναι δυνατόν να γίνει. Και τα ελαστικά της Pirelli, δούλεψαν και εδώ εξαιρετικά, καλύπτοντας και αυτή την χρήση με επιτυχία.
tenere700_world_raid_6-web.jpgΤέλειος συνδυασμός!
Η World Raid είναι πιο άνετη στο χώμα, πιο γρήγορη, με πιο φιλική συμπεριφορά αλλά και με μεγαλύτερη αυτονομία από την απλή Tenere, ώστε να μπορείς να κάνεις ταξίδια χωρίς να σε σταματάει κάτι. Οι Globetrotters ήταν ο στόχος της εταιρίας, οι αναβάτες που φορτώνουν τις μοτοσυκλέτες τους και ξεκινούν ένα ταξίδι χωρίς προορισμό, χωρίς περιορισμό, χωρίς τελειωμό.
Η Yamaha τονίζει πως με το ρεζερβουάρ 23 λίτρων η Tenere 700 World Raid μπορεί να κάνει πάνω από 500 χιλιόμετρα, ωστόσο εμείς, καλύψαμε πάνω από 350 χιλιόμετρα σε μία μέρα, σε μεικτή χρήση, οδηγώντας γρήγορα, πολύ γρήγορα, αλλά και χαλαρά και βόλτα, σε κάθε τερέν, και η στάθμη καυσίμου έπεσε λίγο κάτω από τη μέση. Με μέση κατανάλωση στα 5,5 λίτρα, στους ρυθμούς που πηγαίναμε, καταλαβαίνουμε ότι η μοτοσυκλέτα με μία πιο χαλαρή οδήγηση εύκολα θα φτάσει στα 500 χιλιόμετρα αυτονομίας. Θέμα αυτονομίας δεν τίθεται λοιπόν, οπότε οι ταξιδιάριδες, δεν θα κολλήσουν σε κάτι τέτοιο.
Διανύσαμε 350 χιλιόμετρα, άνετα και εύκολα, με κάθε ρυθμό, σε κάθε έδαφος και δεν μας έλειψε κάτι, ούτε δεν θα αλλάζαμε κάτι. Η μοτοσυκλέτα προσαρμοζόταν τέλεια σε κάθε ρυθμό, σε κάθε έδαφος, σε κάθε τρέλα που θέλαμε να κάνουμε. Με προστασία από τον αέρα, άνεση, οικονομία, ευκολία. Ο όγκος της στο μπροστινό τμήμα μας μπέρδεψε στην αρχή, πιστεύοντας αρχικά ότι θα έπρεπε να έχει περισσότερη δύναμη ή κυβικά. Η ευκολία στην οδήγηση σε κάθε διαδρομή, μας έδειξε ότι τελικά, είναι μία μεσαία adventure άνετη και με ατελείωτες δυνατότητες στον συγκεκριμένο τομέα, με όση δύναμη χρειάζεται.
Τελικά, συνειδητοποιήσαμε ότι η World Raid είναι αυτή με την οποία θα γυρίσεις κάθε διαδρομή με άνεση και αυτονομία, με προστασία από τον αέρα σε κεφάλι, κορμό και πόδια, θα οδηγήσεις σε αυτοκινητόδρομους με άνεση, θα πας στο χώμα με αξιώσεις, καλύτερα ακόμη και από τις άλλες δύο Tenere.
Συνδυασμός χρήσεων
Η Yamaha έρχεται εδώ να συνδέσει το κοινό που αγαπάει το όνομα Tenere, αυξάνοντας τις δυνατότητες της αρχικής μοτοσυκλέτας στο ταξίδι, στο χώμα, στην αυτονομία, στην άνεση, στην επιθετικότητα, στον εξοπλισμό, μία εξέλιξη του ενδιαφέροντος του εργοστασίου για τις adventure με σχέδιο που θυμίζει αρκετά τους αγώνες rally.
Η νέα Yamaha Tenere 700 World Raid τιμάται στα 13.900euro και σύμφωνα με τις τιμές που έχει ανακοινώσει η εταιρία στα 11.200 για την βασική και 12.200 για την Rally, δικαιολογεί τα έξτρα χρήματα με τον εξοπλισμό και τα τεχνικά της χαρακτηριστικά. Ωστόσο, αν και παραμένει μοναδική στην κατηγορία, αρχίζει και ξεφεύγει οικονομικά από αυτήν, βάζοντας τους αναβάτες να σκέφτονται τι άλλο θα μπορούσαν να αποκτήσουν σε αυτό το οικονομικό επίπεδο - σκεπτικό που σε γενικές γραμμές δεν έχει ταβάνι. Κοιτώντας καλά την Tenere 700 World Raid και αυτά που προσφέρει, συνυπολογίζοντας την οικονομία καυσίμου, τις μικρές φθορές ελαστικών / φρένων / service, κλπ, η λογική λέει ότι τελικά η World Raid είναι η μοτοσυκλέτα που θα καλύψει κάθε adventure ανάγκη απόλυτα. Αν ωστόσο η απουσία Traction Control / ηλεκτρονικών βοηθημάτων / cruise control, είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την απόκτηση της, τότε αυτή η μοτοσυκλέτα δεν απευθύνεται σε αυτό το κοινό. Είναι μία σπαρτιάτικη κατασκευή, ουσιαστικότατη στην οδήγηση, με τρία έτοιμα πακέτα αξεσουάρ για τους αναβάτες που θέλουν να κάνουν συγκεκριμένη χρήση. Το Enduro Pack που ξεχωρίζει από το ψηλό μπροστινό φτερό, το Adventure Pack που χαρακτηρίζεται από τις μαλακές πλαϊνές βαλίτσες, τα προβολάκια ομίχλης και τα προστατευτικά κάγκελα μπροστά και πίσω, και το Explorer pack, το οποίο περιλαμβάνει μέσω άλλων αλουμινένιες πλαϊνές βαλίτσες, προέκταση ζελατίνας και κεντρικό stand.
Αν σε όλα τα παραπάνω, κάτι ταιριάζει στην χρήση που κάνετε, τότε αυτή είναι η επόμενη adventure με την οποία θα απολαύσετε διαδρομές ασφάλτινες και χωμάτινες, εκδρομές χωρίς επιστροφή, σε κατηγορία και κυβισμό βολικά σε κάθε χρήση.

Εξοπλισμός αναβάτη: Κράνος Arai TourX 4 από MCMOTOR.GR, jacket Alpinestars Andes V3 Drystar, παντελόνι Alpinestars Andes V3 Drystar, γάντια Alpinestars Atom, μπότες Alpinestars Tech7 Enduro από Motoridect.gr 

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο Ténéré 700 World Raid
Αντιπρόσωπος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.
Τιμή 13.900
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2K, Υ/Ψ, DOHC, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 689
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 80x68,6
Συμπίεση (:1)  11,5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1
Λίπανση  υγρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο, διπλής ραχοκοκκαλιάς
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.590
Ύψος σέλας (mm) 880
Μήκος (mm) 2.365
Πλάτος (mm) 915
Ύψος (mm) 1.455
Απόσταση εδάφους (mm) 240
Βάρος (πλήρες, kg)   220
Ρεζερβουάρ (lt)  23
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι KYB διάμετρος καλαμιών 43mm, διαδομή 230mm. πλήρως ρυθμιζόμενο 
Πίσω  Αμορτισέρ KYB με μοχλικό, διαδρομή 230mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
   
Ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21''
Πίσω  150/70-18''
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο κυματιστοί δίσκοι διαμέτρου 282mm, δαγκάνες Brembo 2 εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 265mm,  δαγκάνα ενός εμβόλου Brembo, ABS
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακή οθόνη, ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός, δύο μερικοί χιλιομετρητές, δείκτης, καυσίμου, ένδειξη θεθμοκρασίας περιβάλλοντος, επιλεγμένης ταχύτητας, μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, ώρας, ενδείξεις για, χαρτογράφηση, αφαιρούμενο ABS, Stabilizater τιμονιού της Ohlins ρυθμιζόμενο σε 18 θέσεις
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  72,4/9.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  6,9/6.500

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022 12:31

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride Yamaha Tracer 700 - 2020 Video Test Ride - Yamaha Tenere 700 World Raid 2022 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon