.
Κατηγορία Suzuki
Κυριακή, 12 Απριλίου 2015 23:58

Πρώτο Test - Suzuki DL 650 V-Strom XT Adventure 2015

Adventure όσο χρειάζεσαι!

 

Του Τάκη Μανιάτη

Εύκολο, φιλικό, προσιτό οικονομικά και οδηγικά, έτοιμο να σε ταξιδέψει όπου του ζητήσεις. Θέλεις κάτι περισσότερο από ένα μεσαίο Adventure για περιορισμένη "Adventure" χρήση;

 Χωμάτινες ρίζες


Δέκα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του DL 650 V-Strom, η Suzuki παρουσιάζει μία Adventure έκδοση για το best seller της χώρας μας, δείχνοντας ότι η εταιρία παρακολουθεί τις εξελίξεις και επενδύει προς αυτές - έχουμε δει ξανά μία τέτοια έκδοση, στο πρώτο V-Strom τόσο το 2010, όσο και παλαιότερα, με διαφορετικό εξοπλισμό, αλλά όχι όνομα Adventure. Το V-Strom 650 που άλλαξε σημαντικά το 2012, όντας μικρότερο σε εξωτερικές διαστάσεις, ομορφότερο και φιλικότερο προς τον χρήστη, αποκτά αδελφάκι για το 2015, με τα αρτικόλεξα XT να τονίζουν την διαφορετικότητα του μοντέλου. Οι ακτινωτοί τροχοί διαστάσεων 19 - 17 ιντσών της D.I.D., που δέχονται ελαστικά Tubeless, είναι η ουσιαστική διαφορά που ξεχωρίζει τα δύο αδελφάκια. Οι τροχοί, είναι οι ίδιοι που συναντάμε και στο Triumph Tiger Explorer 1200, με νεύρο στο μέσον του στεφανιού, όπου πιάνουν οι ακτίνες.

Οι αλλαγές μεταξύ των δύο μοντέλων εστιάζουν και στο ράμφος του fering, το οποίο είδαμε για πρώτη φορά στην μοτοσυκλέτα του τρεις φορές παγκόσμιου πρωταθλητή motocross 125 (1975-'76-'77) Gaston Rahier, στην συμμετοχή του με DR-Z 800 στο rally Paris - Dakar. Είναι το γνωστό ράμφος που πολλοί νομίζουν ότι η BMW σχεδίασε πρώτη για τα GS, το οποίο όμως έχει προέλθει από την Suzuki και την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα. Με κόστος 70euro μπορείτε να το τοποθετήσετε και στην δική σας V-Strom 2012 - 2015 αν το επιθυμείτε. Από ακτίνες τα πάμε καλά, από ράμφος επίσης, και ο Adventure χαρακτήρας που θέλησε να δώσει η Suzuki στο νέο V-Strom 650 XT, έχει τουλάχιστον γονίδια. Οι διαφορές όμως σε σχέση με το απλό "ασφάλτινο" V-Strom, σταματούν εκεί, και έρχεται η ονομασία Adventure, να μας βάλει σε υποψίες.

 Ελληνική προέλευση


Με τους ακτινωτούς τροχούς να είναι standard, η μόνη διαφορά που βρίσκουμε ακόμη ανάμεσα στο απλό και στο XT μοντέλο, είναι το έξτρα ένα κιλό, που αυξάνει το βάρος από τα 214 κιλά, στα 215.
Ψάχνοντας για την προέλευση του "Adventure" στην ονομασία του νέου μοντέλου, μαθαίνουμε πως το V-Strom 650 XT Adventure - αναφερόμαστε σαφώς στην προσθήκη του Adventure-, είναι ελληνικής καταγωγής, δημιούργημα της αντιπροσωπείας, Σφακιανάκης Α.Ε, και διαθέτει επιπρόσθετα τα παρακάτω περιφερειακά:

Το ράμφος που συναντάμε ως standard εδώ, μπορεί να τοποθετηθεί ως αξεσουάρ και στα απλά V-Strom, ενώ όλα τα υπόλοιπα, οι προστατευτικές πλαϊνές μπάρες, η προστατευτική ποδιά, οι βάσεις των βαλιτσών, οι αλουμινένιες βαλίτσες με τις κλειδαριές τους (έχουν διαφορετικό κωδικό και χρέωση), οι πλαστικές προστατευτικές χούφτες, έρχονται ως έξτρα και δημιουργούν την Adventure μοτοσυκλέτα της δοκιμής. Η έξυπνη αυτή κίνηση δημιουργεί μία μοτοσυκλέτα έτοιμη να ταξιδέψει σε κάθε τερέν με εξοπλισμό που ο αναβάτης βρίσκει έτοιμο τοποθετημένο και πληρώνει σε χαμηλότερη τιμή.

Για παράδειγμα, η τιμή του νέου V-Strom 650 XT βρίσκεται στα 8.995euro (απλό V-Strom: 7.995euro), και το σύνολο των αξεσουάρ που προαναφέραμε, κοστίζει 1728,29euro, και το σύνολο αν τα αποκτήσεις ξεχωριστά, διαμορφώνεται στα 10.723,29euro. Με την έκδοση Adventure, αποκτάς όμως όλα αυτά τα αξεσουάρ, έτοιμα τοποθετημένα, στην τιμή των 9.895euro, με κέρδος 828,29euro - ένα σεβαστό νούμερο που σε βάζει αμέσως σε σκέψεις. Το θέμα είναι, κατά πόσο ο εξοπλισμός αυτός είναι ιδανικός για την νέα χρήση, και κατά πόσο το τελικό νούμερο, θα αποτελέσει ένα δέλεαρ για τον υποψήφιο αγοραστή, αν και από μόνο του το κέρδος σε χρήμα, σε επιλογή, αλλά και ταυτότητα μοντέλου, σίγουρα είναι ένα θετικό δείγμα.

 Χωμάτινος προσανατολισμός


Η Suzuki θέλησε με το νέο V-Strom 650 XT να δώσει περισσότερο Adventure χαρακτήρα, προσθέτοντας τους ακτινωτούς τροχούς. Η αίσθηση που προσφέρει το λιγότερο βάρος των τροχών, φαίνεται από την πρώτη στιγμή που κινείσαι με το V-Strom 650 XT, αφού η μικρότερη στροφορμή που δημιουργείται σε σχέση με τους χυτούς αλουμινένιους τροχούς, επιτρέπουν στον αναβάτη να αλλάζει πιο εύκολα κατεύθυνση στην μοτοσυκλέτα. Είναι χαρακτηριστική διαφορά των χυτών με τους ακτινωτούς τροχούς, σε όλες τις μοτοσυκλέτες. Επιπρόσθετα, οι ακτινωτοί τροχοί, επιτρέπουν κίνηση στο χώμα, με σαφώς περισσότερη ελαστικότητα στην κόντρα με τις πέτρες, και λιγότερες πιθανότητες "πληγώματος" του στεφανιού - οι αλουμινένιοι τροχοί μπορεί να στραβώσουν πιο εύκολα σε χτύπημα, το λάστιχο να χάσει αέρα από εκεί, και το ταξίδι να πάει "στράφι".

Η οδήγηση στο χώμα, είναι ένας τομέας τον οποίο θέλοντας και μη, η Suzuki τονίζει για το νέο V-Strom XT, εφόσον του φόρεσε αυτούς τους τροχούς. Άλλες αλλαγές όμως δεν έγιναν, και οι αναρτήσεις του παραμένουν ίδιες, σφικτές με "ασφάλτινη" αίσθηση, χωρίς ρυθμίσεις ώστε να τις φέρνεις στα μέτρα που θες για το χώμα. Το V-Strom 650 XT πάραυτα, μπορεί να κινηθεί σε βατούς χωματόδρομους, όσο του επιτρέπει η μικρή απόσταση από το έδαφος, οι σφικτές αναρτήσεις, αλλά και η απουσία χωμάτινων μαρσπιέ αναβάτη - τα μεταλλικά με άγρια επιφάνεια, για σωστό πάτημα της μπότας.
Συναντάμε στο V-Strom 650 XT, χαρακτηριστικά που διαθέτει και το απλό V-Strom, με την κίνηση σε χωματόδρομους να επαφίεται στην όρεξη του αναβάτη, και όχι στις απεριόριστες δυνατότητες της μοτοσυκλέτας. Είμαστε σίγουροι άλλωστε ότι η Suzuki δεν λανσάρει το νέο XT ως... motocross, αλλά ως μία μοτοσυκλέτα που μπορεί να διασχίσει όποια διαδρομή, με άνεση. Και αυτό μπορεί να το κάνει, εκμεταλλευόμενο την φιλική αίσθηση που προσφέρουν οι μικρές διαστάσεις, την ροπή του δικύλινδρου V κινητήρα συν την επιπρόσθετη ασφάλεια και ελαφρύτερη αίσθηση που δίνουν οι νέοι τροχοί.

 Κίνηση στο χώμα


Σύστημα Traction control δεν διαθέτει το νέο V-Strom XT, για μείωση του σπιναρίσματος στο χώμα, αλλά ούτε και σύστημα αντιμπλοκαρίσματος ABS που να αφαιρείται ή να ρυθμίζει για οδήγηση off road. Στις ταχύτητες που θα σου επιτρέψει να κινηθείς το νέο V-Strom 650 XT, τα - θεμιτά κατά τ' άλλα αυτά ηλεκτρονικά συστήματα, μάλλον θα επιβάρυναν την τιμή χωρίς λόγο, κι έτσι, δεν μπορούμε να κρίνουμε ως αρνητική μία τέτοια επιλογή της εταιρίας. Υπάρχει το ABS για κίνηση στο δρόμο, το οποίο λειτουργεί εξαιρετικά χωρίς επιμήκυνση της απόστασης φρεναρίσματος, με ίδια λειτουργία και στο χώμα, χωρίς να επεμβαίνει συχνά - οι ταχύτητες είπαμε είναι περιορισμένες. Έχουμε δει βέβαια και V-Strom με χωμάτινα ελαστικά να κινούνται σβέλτα σε χωματόδρομους, αφού αυτό δεν... .απαγορεύεται - βέβαια η Suzuki θα έπρεπε να κοιτάξει λίγο το παράδειγμα του νέου μεγάλου αδελφού, V-Strom 1000, το οποίο με ποιοτικότερες αναρτήσεις και σέλα που σου επιτρέπει να έχεις επιθετική στάση σώματος, είναι μακράν καλύτερο στο χώμα. Σε τέτοιοες διαδρομές, αν ο αναβάτης θελήσει να κινηθεί γρήγορα, θα θα πρέπει να αφαιρέσει την ασφάλεια του ABS από την ασφαλειοθήκη κάτω από την σέλα, για να μπορεί να δουλεύει τα φρένα όπως αυτός θέλει. Η μικρή απόσταση του κινητήρα από το έδαφος, στα 175 χιλιοστά, θα σε περιορίσει στις εκτός δρόμου αποδράσεις και θα πρέπει να τοποθετήσεις αλουμινένια ποδιά. Το XT είναι χαμηλό και βρίσκει αμέσως κάτω - ακόμη και σε μικρή τσιμεντένια ράμπα πεζοδρομίου, ειδικά αν είσαι δικάβαλλο.

Θα θέλαμε αντί για την "διακοσμητική¨πλαστική καρίνα που έχει τώρα, να διέθετε την αλουμινένια ποδιά για να δικαιολογεί και ως όνομα το Adventure, αλλά αυτή δεν είναι ακόμη έτοιμη και διαθέσιμη από τα αξεσουάρ της Suzuki. Αν κάποιος το επιθυμεί όμως, μπορεί να τοποθετήσει την αλουμινένια ποδιά του προηγούμενου V-Strom που κοστίζει κοντά στα 200euro, μόνο που θα χρειαστεί διαφορετικά κάγκελα - του παλιού V-Strom. Το πρόβλημα εδώ είναι πως δεν δίνεται η επιλογή να αποκτήσεις την νέα V-Strom 650 XT Adventure με τον standard εξοπλισμό που προαναφέραμε, και να επιλέξεις αντί για την ποδιά που έχει, την προαναφερόμενη αλουμινένια ποδιά και τα κάγκελα του παλιού V-Strom - έστω και με κάποια διαφορά στην τιμή. Το Adventure πωλείται ως έχει, με τον εξοπλισμό και τιμή που αναφέραμε.

 Εξοπλισμένο για ταξίδι


Σκοπός του νέου V-Strom 650 XT Adventure είναι το ταξίδι - ο εξοπλισμός του το μαρτυρά από την πρώτη στιγμή. Η πολυχρηστικότητα του μοντέλου σε συνδυασμό με την προσιτή τιμή και οικονομία κατανάλωσης και συντήρησης, είναι σημεία που ανέδειξαν το V-Strom στην δεκαετή του πορεία, με την αξιοπιστία να αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για την επιλογή του. Ο εξοπλισμός έχει κάποια κοινά με το παλαιότερο μοντέλο, με τις πλαστικές χούφτες να είναι ίδιες, τα μεταλλικά κάγκελα να διαφέρουν αλλά και να αποτελούν ένα σημείο που θα βγάλει τα λεφτά του σε περίπτωση πτώσης - μπορείς κάλλιστα να τοποθετήσεις πλαϊνά τσαντάκια για φόρτωση εκεί. Οι μεταλλικές βαλίτσες της Suzuki προέρχονται από την Givi, Maxia, και είναι οι ίδιες που χρησιμοποιεί και η KTM για τα Adventure μοντέλα της - διαφοροποιούνται στο λογότυπο των εταιριών και μόνο. Ο μηχανισμός ανοίγματος δείχνει αρκετά ισχυρός, όπως και o μεντεσές, που κρατάει το καπάκι ανοιχτό χωρίς να υποχωρεί τελείως πίσω. Υπάρχει λάστιχο για στεγανοποίηση, ώστε τα πράγματα να παραμένουν στεγνά. Κάθε μία έχει διαφορετικό πλάτος και χωρητικότητα, με την δεξιά να είναι μικρότερη για να απορροφά και το πλάτος της εξάτμισης στον συνολικό όγκο. Ο όγκος τους όμως δεν είναι αμελητέος.

Αιτία οι πρόσθετες βάσεις, που πιάνουν στο υποπλαίσιο, οι οποίες από μόνες τους τοποθετούν τις βαλίτσες 5 έως 7 εκατοστά έξω από την μοτοσυκλέτα. Η Suzuki, μαζί με τις βάσεις, τοποθέτησε τα φλας στην σχάρα, ώστε να είναι ευδιάκριτα περισσότερο - αλλιώς θα βρίσκονταν στο κενό ανάμεσα στον λασπωτήρα και την βαλίτσα. Έτσι, αναγκαστικά οι βαλίτσες βγήκαν πιο έξω, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό με τα πλαστικά του υποπλαισίου. Το συνολικό τους πλάτος είναι ένα σημείο το οποίο θα πρέπει να προσέξει ο αναβάτης, ώστε να μην αφήσει στραπατσάρει καμιά βαλίτσα, ή μην ξηλώσει τους καθρέπτες των αυτοκινήτων.

 Ταξιδίου συνέχεια


Οδηγώντας το νέο V-Strom 650 XT Adventure, διαπιστώνεις από τα πρώτα μέτρα ότι είναι άνετο και φιλικό. Με δύο επιβαίνοντες στην ευρύχωρη σέλα που η ποιότητας της σου δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι και μία κορυφαία επιλογή από after market αξεσουάρ, θυμάσαι ξανά για ποιους λόγους αυτή η μικρή μοτοσυκλέτα έγινε best seller: Είναι εύκολη μέσα στην πόλη, ροπάτη, με τον κινητήρα να λειτουργεί αθόρυβα και να επιταχύνει την μοτοσυκλέτα στο άνοιγμα του γκαζιού, δίχως δισταγμό. Οι αλλαγές του 2012 στο ανανεωμένο V-Strom είναι ακόμη επίκαιρες, δείχνοντας ότι η μοτοσυκλέτα, παρά το ότι δεν φέρει κάποια σημαντική τεχνολογία, κάνει άνετα την δουλειά της, εξυπηρετώντας και μεταφέροντας τους επιβαίνοντες όπου θέλουν. Έχοντας μία πλούσια καμπύλη ροπής, η δύναμη του είναι όση χρειάζεται ο μέσος αναβάτης για να κυκλοφορήσει καθημερινά με άνεση και ασφάλεια, χωρίς να βάλει φωτιά στην άσφαλτο.

Ρυθμίσεις στην απόδοση, με ηλεκτρονικούς τρόπους, δεν υπάρχουν ωστόσο - κάτι που ίσως θα ήθελαν οι κάτοχοι V-Strom να δουν, ώστε να αποκτήσουν περισσότερη αγριάδα οι 65,5 πραγματικοί ίπποι που αποδίδει επίσης το μοντέλο XT. Η ευχρηστία στην οδήγηση όμως, είναι δεδομένη, και ο αναβάτης θα πρέπει να ζυγίσει καθαρά τις πραγματικές του ανάγκες, και να βάλει την τεχνολογία σε δεύτερη μοίρα. Όχι πως θα ήταν αρνητικό να υπάρχουν ηλεκτρονικά βοηθήματα, αλλά τότε η τιμή του, θα ανέβαινε σε μη επιθυμητά επίπεδα. Τόσο στην καθημερινότητα, όσο και στο ταξίδι, η ευελιξία, η φιλικότητα και η σταθερότητα σε κάθε είδους διαδρομή, είναι σημεία που ανέδειξαν το V-Strom και συνεχίζουν να βρίσκονται μαζί και στο νέο του ταξίδι ως πιο "άγριο", XT. Να είχαμε βέβαια και μία νέα έκδοση με 21'' τροχό μπροστά, λίγα κυβικά και άλογα περισσότερα, και ηλεκτρονικά συστήματα - έστω και με τιμή που να ξεπερνούσε τα 10.000euro...

Λόγοι για best seller


Η Suzuki καταφέρνει με το ίδιο σκεπτικό γύρω από το V-Strom, να προσφέρει μία μοτοσυκλέτα που προσφέρει ακόμη, πολλές και διαφορετικές χρήσεις. Έχοντας ως όπλα την δεδομένη αξιοπιστία, από τα 17.000 V-Strom που έχουν πουληθεί στην χώρα μας, βαδίζει στην νέα του μορφή, αναζητώντας ένα κοινό που θα το εμπιστευθεί ξανά, και για τον νέο χαρακτήρα, για τον επιπρόσθετο εξοπλισμό που του δίνει την ταυτότητα Adventure, αλλά και το κέρδος των 828,29euro στην τελική τιμή των 9.895euro. Aν και η κατηγορία φαίνεται να έχει μεταφερθεί πλέον στα 800 κυβικά εκατοστά, με άξιους αντιπάλους και ανάλογες τιμές (BMW F 800GS: 11.550euro, Triumph Tiger 800 XR: 10.690euro), το V-Strom 650 XT Adventure στέκεται στον ανταγωνισμό πληρέστατο σε εξοπλισμό από τους κύριους αντιπάλους των 650.

Ας αναλογιστούμε μόνο ότι ως standard εκδόσεις, το V-Strom 650 του 2015 είναι φτηνότερο κατά 195euro από το ανανεωμένο Kawasaki Versys 650 (8.190euro), αλλά και από το BMW F 700GS (9.200euro). Με τον χαρακτήρα Adventure που του προσέδωσε η ελληνική αντιπροσωπεία με την "βάπτιση", φαίνεται ότι μπαίνει ξανά στους ιδανικούς εκπροσώπους της κατηγορίας με μία τιμή που αν μη τι άλλο, είναι τίμια.

Διάγραμμα δυναμομέτρησης

Συγκριτικά με το παλαιότερο μοντέλο, προ 2012, το νέο V-Strom 650 διαθέτει μία πιο πλούσια καμπύλη, τόσο στην ροπή, όσο και στην ιπποδύναμη. Οι καμπύλες τους ανεβαίνουν παράλληλα, και στα γραφήματα μπορείτε να δείτε την μικρή, αλλά σημαντική διαφορά που έχει τελικά ο νέος κινητήρας στην πράξη (με μπλε γραμμή το νέο μοντέλο). Όμως, η σημαντική διαφορά φαίνεται στο δεύτερο γράφημα, όπου το νέο μοντέλο με την μπλε γραμμή, βγάζει περισσότερη δύναμη σε κάθε σχέση, αλλά κρατάει και τις στροφές του, μόλις "κουμπώσει" η επόμενη ταχύτητα. Αυτό ουσιαστικά του δίνει την ευχρηστία στην μετακίνηση.

{gallery}tests/onoff/suzuki/vstrom650_2012/dyno/{/gallery}


Ευχαριστούμε το Power House, Ισμήνης 6, Δάφνη, τηλ. 210-9701840, για την δυναμομέτρηση

Φωτογραφίες οδήγησης

{gallery}tests/onoff/suzuki/2015/v-strom650_xt_adventure/odigika{/gallery}

Φωτογραφίες λεπτομερειών

{gallery}tests/onoff/suzuki/2015/v-strom650_xt_adventure/statika{/gallery}

Διαβάστε το suzuki-on-off-test/1127-dokimes-on-off-suzuki-dl-650-v-strom-650-2012.html" target="_blank">πλήρως αναλυτικό τεστ του Suzuki DL 650 V-Strom του 2012, πάνω στο οποίο βασίζεται το XT Adventure του 2015

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30 Απριλίου 2017 20:29

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Suzuki V-Strom 1000 2014 Test - Suzuki VanVan 200 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon